ຜັກຕຳນິນ
ຊື່ວິທະຍາສາດ: Coccinia grandis (L.) Voigt.
ຜັກຕຳນິນເປັນພືດເຄືອກ້ຽວນຳຕົ້ນໄມ້ອື່ນ ຫຼື ເລືອຕາມໜ້າດິນ, ເຄືອອ່ອນສີຂຽວ, ເຄືອແກ່ເປັນແຊກສີເທົາ; ໃບເຫ໌ື້ຼອມສີຂຽວເຂັ້ມ, ຮູບຫົວໃຈ; ດອກສີຂາວ ຮູບລຳໂພງ. ພືດຊະນິດນີ້ປະຊາຊົນມັກປູກໄວ້ໃນບ້ານໃນສວນ ເພື່ອໃຊ້ຍອດປຸງແຕ່ງອາຫານພື້ນເມືອງເຊັ່ນ: ເອາະຫຼາມ, ເອາະປາ, ເອາະຊີ້ນ, ແກງ, ຊຸບຜັກ ແລະ ອື່ນໆ ເພາະຜັກຕຳ ນິນເວລາຕົ້ມຈະມີລົດຊາດຫອມ ແລະ ຫວານ ເໝາະສຳລັບໃນການນຳມາປຸງແຕ່ງອາຫານ. ນອກຈາກນັ້ນຜັກ ຕຳນິນຍັງນຳໄປໃຊ້ເປັນປະໂຫຍດໃນການປິ່ນປົວພະຍາດເຊັ່ນ: ແກໄ້ ຂ,້ ຜິວໜັງອັກເສບຶ ແລະ ແກ້ພິດຈາກບັນ ດາຕົ້ນໄມ້ທີ່ມີພິດດາດ ຕົວຢ່າງ: ຫຍ້າບົ້ງຫານ ແລະ ຕົ້ນອື່ນໆ
ເກັບໃບສົດຜັກຕຳນິນມາລ້າງນຳ້ທີ່ສະອາດ ແລ້ວນຳໄປຕຳໃຫ້ແຫຼກ ປັ້ນເອົານຳ້, ໃຊ້ສຳລີຈຸບເອົານຳ້ທາບ່ອນຜິວ ໜັງອັກເສບ ຫຼື ບາດແຜ ແລະ ບ່ອນທີ່ຖືກຕົ້ນໄມ້ມີພິດດາດ
ແກ້ໄຂ້ ເກັບເອົາໃບ ແລະ ຮາກຜັກຕຳນິນປະມານຢ່າງລະໜຶ່ງກຳມື ລ້າງໃຫ້ສະອາດ ນຳໄປຕົ້ມກັບນຳ້ 2 ລີດ ໃຫ້ຟົດ ແລ້ວໃຊ້ນຳ້ຕົ້ມດື່ມຕາງນຳ້ຈົນກວ່າອາການຈະດີຂື້ນ.
Monday, February 15, 2016
ຜັກຕຳນິນ ສັບພະຄຸນທາງການຢາ
Tags
# ພືດສະໝຸນໄພ
Share This
ພືດສະໝຸນໄພ
ກຸ່ມ
ພືດສະໝຸນໄພ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ