ຜັກໜອກ
ຊື່ວິທະຍາສາດ: Centella asiatica(L.) Urb.
ຜັກໜອກ, ເປັນພືດຫຍ້າ, ມັກເກີດຕາມດິນຊຸ່ມ ຕາມສວນ, ທົ່ງນາ ແລະ ເກີດທົ່ວໄປໃນພື້ນທີ່ທົ່ວປະເທດ, ປະຊາຊົນລາວ ສວນຫຼາຍເກັບມາກິນກັບອາຫານ ແລະ ປຸງແຕ່ງອາຫານໂດຍສະເພາະແມ່ນປະຊາຊົນຊາວພາກເໜືອ ໃຊ້ປະ ກອບເຂົ້າໃນຊຸບຜັກຊຶ່ງແມ່ນອາຫານພື້ນ ເມືອງຢ່າງນຶ່ງທີ່ປະຊາຊົນລາວໃນແຕ່ລະເຂດມັກກິນ. ອີກດ້ານນຶ່ງເວລາເວົ້າເຖິງຜັກໜອກປະຊາຊົນຈະເຂົ້າໃຈ ແລະ ຮູ້ຈັກກັນດີເພາະປະຊາຊົນ ແລະ ຊາວຄ້າຂາຍທັງຫຼາຍໄດ້ເກັບມາຂາຍໃນທ້ອງຕະລາດ ແລະ ໃຊ້ປຸງແຕ່ງເປັນເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີສຸຂະພາບດີ ທີ່ຂາຍຕາມຮ້ານ ອາຫານທົ່ວໄປ. ຜັກໜອກຈັດເຂົ້າໃນກຸ່ມພືດຫຍ້າ ເຄືອນ້ອຍເລືອຕາມໜ້າດິນໃບມົນບົ່ງຕັ້ງສາກກັບເຄືອ ມີກັ່ນຍາວ 8-12 ຊັງຕີ ແມັດ, ດອກອອກຕາມຊອກໃບ ສີຂຽວອ່ອນຄ້າຍຄື ຄັນຮົ່ມ. ຜັກໜອກນອກຈາກໃຊ້ເປັນອາຫານແລ້ວ ຍັງມີປະໂຫຍດທາງດ້ານການປິ່ນປົວພະຍາດເຊັ່ນ: ແກ້ອາການອອກຕຸ່ມ, ເບົາຫວານ, ໄຂ້ຮ້ອນ, ເຈັບຫົວ ແລະ ແກ້ເບື່ອອາຫານ.
ແກ້ອາການອອກຕຸ່ມ ແມ່ນເກັບຜັກໜອກສົດປະມານ 1 ກຳມືມາລ້າງໃຫ້ສະອາດ ນຳໄປຕຳໃຫ້ແຫຼກ ແລ້ວເອົາໄປໂພະໃສ່ຕາມຕຸ່ມ
ໄຂ້ຮ້ອນ, ເຈັບຫົວ, ເຈັບຄໍ ແລະ ແກ້ເບື່ອອາຫານ ແມ່ນເກັບຜັກໜອກສົດມາລ້າງໃຫ້ສະອາດປະມານ 1 ກຳໃຫຍ່ ແລ້ວນຳໄປບົດໃສນຳ້ 1 ຈອກເຄິ່ງ ຕອງເອົານຳດື່ມ
ປົວພະຍາດເບົາຫວານ ແມ່ນມີສ່ວນປະສົມດັ່ງນີ້:
1. ຜັກໜອກ 1 ກຳແຫ້ງ
2. ຜັກໃສ່ 1 ກຳແຫ້ງ
3. ລາຊາບີ 1 ກຳແຫ້ງ
4. ຫຍ້າໜວດແມວ 1 ກຳແຫ້ງ
5. ສະເອັມດິນ 1 ກຳແຫ້ງ
6. ໃບໝາກມ່ວງຫິມະພານ 1/4 ກຳແຫ້ງ
7. ໃບກາວບົກ 1/4 ກຳແຫ້ງ
ວິທີໃຊ້: ເອົາແຕ່ລະຢ່າງປະສົມກັນຕົ້ມກັບນຳ້ 1,5 ລີດ ຕົ້ມຂ້ຽວໃຫ້ຍັງ 1 ລີດ ແບ່ງດື່ມສາມເວລາ ເຊົ້າ, ສວຍ, ແລງ ທຸກໆວັນຈົນກວ່າອາການ ຈະດີຂື້ນ
Monday, February 15, 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ