1. ມັນຕົ້ນ
ມັນຕົ້ນເປັນພືດເສດຖະກິດ ຊະນິດຫນື່ງທີ່ກໍາລັງ ແຜ່ຫລາຍໃນປະເທດລາວ ຊື່ງທາງໂຄງການລຸູ່ມ ເຂືູ່ອນ ແລະ
ເຮືອນຈັກ ໂດຍສະເພາະແມູ່ນໜູ່ວຍ ງານຟືົ້ນຟູຊີວິດການເປັນຢູູ່ ໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດກິດຈະກາຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມການປູກມັນຕົ້ນຂັ້ນຢູູ່ໃນບົ້ານເປົ້າໝາຍ ຂອງໂຄງການເຊັ່ນ: ເມືອງໄຊບູລີ ແຂວງ
ສະຫັວນນະເຂດ, ເມືອງໜອງບົກ, ເມືອງຍົມມະລາດ ແລະ ເມືອງມະຫາໄຊ, ຊື່ງມີເງື່ອນໄຂ ແລະທ່າແຮງດັ່ງນີ້: ມີເນື້ອທີ່ປູກເໝາະສົມ
ມີໂຮງງານຜະລິດແປ້ງມັນຕົ້ນທີ່ບ້ານບົງເບົາ ເມືອງຍົມມະລາດ ແຂວງຄໍາມ່ວນ. ທີ່ຮັບຊື້ຜົນຜະລິດມັນຕົ້ນຈາກຊາວບ້ານ.
2. ການຄັດເລືອກແນວພັນມັນຕົ້ນ
ເນື່ອງຈາກມັນຕົ້ນແມ່ນມີຫລາຍພັນເຊັູ່ນ: ພັນກະເສດສາດ 50, ພັນລະຍອງ
90, ພັນລະຍອງ 5 ແລະ ພັນເກັດມັງກອນ ເພືູ່ອໃຫົ້ແທດເໝາະກັບສະພາບດິນ ມັນຕົ້ນຈະໄດ້ຜົນຜະລິດສູງ ພ້ອມທັງໃຫ້ທາດແປ້ງ ສູງອີກດ້ວຍ, ຊື່ງທູ່ອນພັນທີູ່ດີ ຄວນມີອາຍຸລະຫວ່າງ 11-12 ເດືອນ, ເລືອກທູ່ອນທີູ່ມີສີນໍ້າຕານ
ແລະ ບໍ່ຄວນເກັບທ່ອນພັນໄວ້ເກີນ 15 ວັນ, ຖ້າຈໍາເປັນແມ່ນໃຫ້ ຊັນເປັນທ່ອນ ໂດຍໃຫ້ສ ົ້ນໜໜື່ງຕິດກັບດິນ
ຈະສາມາດ ເກັບໄວົ້ເຖິງ 2 ເດືອນ, ການຕັດທູ່ອນພັນເພືູ່ອນ າໄປ
ປູກ ມີຄວາມຍາວປະມານ 25-30 ຊັງຕີແມັດ.
3. ລະດູການປູກທີູ່ເໝາະສົມ
ການປູກມັນຕ ົ້ນໃນບ້ານເຮົາແມ່ນຍັງຕ້ອງອາໃສນ້ຳຝົນເປັນຫລັກ ການປູກສາມາດເລືອກປູກໄດ້ໃນ ຊ່ວງປາຍລະດູຝົນເດືອນພະຈິກ(11) ຫາ
ມັງກອນ(1) ຫລື ສາມາດປູກ ໄດ້ຊ່ວງຕ ົ້ນລະດູຝົນ ເດືອນກຸມພາ (2) ຫາ ເມສາ(4)
4. ການກະກຽມດິນປູກ
ຄວນມີການໄຖດິນໃຫ້ເລິກ ແລະ ຄາດດິນໃຫ້ລະອຽດເພື່ອເປັນການກໍາຈັດວັດສະພືດ ອອກຈາກພື້ນທີ່
ທີ່ຈະທຳການປູກ ແລະ ເຮັດໃຫ້ດິນສາມາດເກັບຄວາມຊຸ່ມໄວ້ໄດ້ ຊື່ງຈະຊ່ວຍໃຫ້ທ່ອນພັນຈັບກັບເມັດດິນໄດ້ດີແລ້ວຈະເຮັດໃຫົ້ການແຕກໜໍ່ໄດ້ດີຂື້ນອີກດ້ວຍ
ເນື່ອງຈາກພື້ນທີ່ປູກແຕ່ລະບ່ອນມີຄວາມອຸດົມສົມບູນແຕກຕ່າງກັນ ໄລຍະປູກລະຫວ່າງແຖວຫາຕົ້ນ 1ແມັດ X 1ແມັດ, ແມັດ X 1.20 ແມັດ, 0.8ແມັດ X 1.20ແມັດ ແລະ 0.8ແມັດ X 0.8ແມັດ, ຂື້ນກັບຄວາມເໝາະສົມ. ການປູກແມ່ນໃຫ້ປັກທ່ອນພັນລົງທາງຕັ້ງ ຫລື ອຽງໜ້ອຍໜື່ງ ໂດຍປັກໃຫ້ເລິກ 10 ຊັງຕີແມັດ.
5. ການບົວລະບັດຮັກສາ
ການເສຍຫຍ້າໃນຊ່ວງ1-4ເດືອນ ຫລື ຖ້າພື້ນ ທີ່ປູກຫາກມີຫຍ້າຫລາຍ
ຄວນເສຍຫຍ້າຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ລວມທັງການໃສ່ປຸ່ຍຖ້າ ມີຄວາມຈໍາເປັນເຊັ່ນ: ສູດ
15-15-15 ໃນອັດຕາ 50 ກລ/ໄລ່ ໂດຍຂຸດຂຸມ ຫ່າງຈາກຕົ້ນປະມານ 20-30 ຊັງຕີແມັດ
ແລ້ວເອົາດິນຖົມ.
6. ການເກັບກ່ຽວ ຫລືການຂຸດຫົວມັນຕົ້ນ
ຫລັງຈາກປູກມັນຕົ້ນໄດ້ປະມານ 11-12 ເດືອນ ແມ່ນມີຄວາມເໝາະສົມໃນການເກັບກູ້, ຕົ້ນຫນື່ງຈະໄດ້ປະມານ 5 ຫາ 10 ກິໂລ ແລະ ກ່ອນຈະຂຸດຫົວມັນຕົ້ນ
ຄວນຕັດລຳອອກກ່ອນເພື່ອສະດວກ ໃນການຂຸດພ້ອມທັງເປັນການຄັດເລືອກທ່ອນພັນໄວ້ອີກດົ້ວຍ.
7. ການເຮັດມັນຕົ້ນແຫ້ງ
ຫລັງຈາກຂຸດມັນຕົ້ນມາແລົ້ວ ແມ່ນນໍາໃຊ້ພ້າທີ່ຄົມສັບເປັນປ່ຽງ ບາງໆ ຫລື ຖ້າມີເຄື່ອງຈັກຊອຍຍິ່ງເປັນການດີ ເພາະຈະຊ່ວຍປະຢັດເວລາຂອງຄອບຄົວໄດ້ເພາະການເຮັດມັນຕົ້ນແຫ້ງແມ່ນໃຊ້ເວລາຫລາຍໃນການສັບ ແລະ ນໍາມັນຕົ້ນໄປຕາກ
ແດດ 3-5 ມື້, ຈົນ ສັງເກດເຫັນມັນແຫ້ງ ຫລື ທົດສອບດ້ວຍວິທີການຈັບເບິ່ງ ຈະເຫັນວ່າ ມັນຕົ້ນທີ່ແຫ້ງດີຈະມີແປ້ງຕິດມື
ແລ້ວຫັກເບິ່ງຈະມີສຽງດັງເປາະ ຫລື ເຄາະມີສຽງດັ່ງປິ່ງໆ ຫລື ມີເຄື່ອງແທກຍິ່ງດີຈື່ງບັນຈຸລົງຖົງທີ່ກຽມໄວ້.
ການເກັບມັນຕົ້ນທີ່ແຫ້ງແລ້ວຄວນເກັບໃນບ່ອນຮົ່ມ ບໍ່ຖືກຝົນ ແລະ ບໍ່ໃຫ້ວາງຖົງມັນຕິດກັບພື້ນດິນ ໂດຍກົງເພາະຄວາມຊຸູ່ມ ໃນດິນ ລະເຫີຍອາຍນ້ຳຂື້ນມາ ແລ້ວຈະເຮັດໃຫ້ຖົງ ແລະ ມັນຕົນແຫ້ງມີຄວາມຊຸູ່ມ ຫລື ອາດຈະເຮັດໃຫ້ເນົ່າໄດ້
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ