ແຫຼ່ງນ້ຳມີ 2 ປະເພດຄື: ແຫຼ່ງນ້ຳເທິງໜ້າດິນ ແລະ ແຫຼ່ງນ້ຳໃຕ້ດິນ.
ແຫຼ່ງນ້ຳເທິງໜ້າດິນ ໝາຍເຖິງແມ່ນ້ຳ, ຫ້ວຍຮ່ອງ, ທະເລສາບ ແລະ ໜອງ.
ແຫຼ່ງນ້ຳໃຕ້ດິນ ໝາຍເຖິງນ້ຳບາດານ, ນ້ຳອອກບໍ່ ແລະ ນ້ຳສ້າງ.
ຕາມປົກກະຕິແລ້ວ ແຫຼ່ງນ້ຳເທິງໜ້າດິນແມ່ນມີຄວາມເປື້ອນຢູ່ ສະນັ້ນ ຄວນໄດ້ຮັບການທຳຄວາມສະອາດກ່ອນໄດ້ຮັບການນຳມາດື່ມກິນ. ສ່ວນນ້ຳໃຕ້ດິນຕາມປົກກະຕິແລ້ວ ແມ່ນສະອາດບໍ່ມີພະຍາດ ເພາະວ່າຊັ້ນດິນ ຊາຍໄດ້ກັ່ນຕອງໃນເວລາມັນໄຫລຊຶມຜ່ານນັ້ນເອງ. ເຖິງແນວໃດກໍ່ຕາມແຫຼ່ງນ້ຳໃຕ້ດິນກໍ່ອາດມີການປົນເປື້ອນຈາກແຮ່ທາດທຳມະຊາດຕ່າງໆ ເຊັ່ນ: ທາດຟຼູໂອໄຣ, ສານໜູ ຫຼື ບໍ່ດັ່ງນັ້ນນ້ຳໃຕ້ດິນກໍ່ອາດຈະເປື້ອນເປິຈາກການຮົ່ວໄຫຼ່ຂອງທໍ່ສົ່ງນ້ຳເປື້ອນ. ອ່າງເກັບນ້ຳເປື້ອນ ທີ່ມີເຊື້ອແບັດທີເຣຍຕ່າງໆ ຫຼື ວິດຖ່າຍຕ່າງໆ. ນອກນີ້ແຫຼ່ງນ້ຳໃຕ້ ດິນກໍ່ອາດເປື້ອນເປິຈາກນ້ຳທີ່ໄຫຼຜ່ານບ່ອນຖິ້ມຂີ້ເຫຍື້ອ ແລ້ວຊຶມລົງມາປົນກັບແຫຼ່ງນ້ຳໃຕ້ດິນ ຫຼື ຈາກສານພິດເຄມີຈາກໂຮງງານອຸດສາຫະກຳ ພວກການກະສິກຳຕ່າງໆ.
ເມື່ອດິນ ແລະ ທາງນ້ຳບໍ່ໄດ້ຮັບການເອົາໃຈໃສ່ເທົ່າທີ່ຄວນ. ກໍ່ຈະເຮັດໃຫ້ນ້ຳໃຕ້ດິນນັ້ນແຫ້ງ ຂອດເຖິງຂັ້ນວິກິດ. ເປັນແນວນັ້ນຍ້ອນວ່ານ້ຳຢູ່ໃນພື້ນດິນທີ່ບໍ່ມີຕົ້ນໄມ້ ຫຼື ພືດຜັກຕ່າງໆ ທີ່ເຮັດໜ້າທີ່ເກັບຊັບເອົານ້ຳຝົນທີ່ຕົກລົງມານັ້ນໄວ້, ແລ້ວຈາກນັ້ນນ້ຳຝົນນັ້ນກໍ່ຊຶມລົງດິນ ເມື່ອຝົນຕົກລົງມານ້ຳຝົນກໍ່ຈະໄຫລລົງສູ່ແມ່ນ້ຳ ແລ້ວກໍ່ໄຫຼ່ສູ່ມະຫາ ສະໝຸດເລີຍ ແລະ ບໍ່ມີນ້ຳຊຶມ ລົງໄປໃຕ້ດິນອີກ. ສະນັ້ນ ເພື່ອປົກປັກຮັກສາແຫຼ່ງນ້ຳຢູ່ເທິງໜ້າດິນ ແລະ ໃຕ້ດິນແມ່ນມີວິທີທີ່ດີສຸດດັ່ງນີ້:
- ເຮັດການກະສິກຳແບບຢືນຢົງ.
- ເຮັດ ແລະ ໃຂ້ວິດທີ່ຖືກສຸຂະອານາໄມ.
- ປົກປັກຮັກສາພື້ນທີ່, ເຮັດໜ້າທີ່ເກັບນ້ຳ ຫຼື ພື້ນທີ່ທີ່ເປັນອ່າງເກັບນ້ຳ .
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ