google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ສະຖານທີ່ເກັບມ້ຽນສະບຽງ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Sunday, February 21, 2016

ສະຖານທີ່ເກັບມ້ຽນສະບຽງ

ບ່ອນເກັບສະບຽງອາຫານ (ເລົ້າ ຫຼື ສາງ) ທີ່ປອດໄພ, ການເກັບຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມ, ຕາກແຫ້ງ, ຢ້າງ ຫຼື ລົນຄວັນ, ການໝັກ (ເຮັດສົ້ມ ຫຼື ເຮັດປາແດກ).

ບ່ອນເກັບສະບຽງອາຫານ (ເລົ້າ ຫຼື ສາງ) ທີ່ປອດໄພ

ຄວາມຫາຍຍະນະຢ່າງໜຶ່ງຂອງຫຼາຍໆຊຸມຊົນກໍ່ຄື ສະບຽງອາຫານທີ່ເກັບກ່ຽວມາໄດ້ນັ້ນ ເກີດເສຍຫາຍເນື່ອງຈາກສະພາບອາກາດ, ສັດຕູພືດທຳລາຍ ຫຼື ເສຍຫາຍຍ້ອນສາເຫດອື່ນໆອີກ. ສະນັ້ນ ບ່ອນເກັບມ້ຽນສະບຽງອາຫານທີ່ປອດໄພຈິ່ງເປັນພາກສ່ວນໜຶ່ງທີ່ສຳຄັນເທົ່າກັບຄວາມສາມາດໃນການປູກພືດທັນຍາຫານນັ້ນ.ການປ້ອງກັນເຂົ້າໃນເລົ້າ ຫຼື ໃນສາງຈາກສັດຕູພືດຕ່າງໆຫຼັງຈາກການເກັບກູ້ແລ້ວ, ເຂົ້າເປັນຈຳນວນຫຼາຍແມ່ນເສຍຫາຍຈາກສັດກັດແຫ້ນຈຳພວກໜູ, ແມງມອດ ຫຼື ເນົ່າເສຍໄປເອງ. ເພື່ອປ້ອງກັນເຂົ້າໃນເລົ້າໄວ້ ແມ່ນໃຫ້ເຮັດດັ່ງນີ້:

  • ຫຼັງການເກັບກ່ຽວແລ້ວ ໃຫ້ຕາກເຂົ້າໃຫ້ແຫ້ງດີ ແລ້ວຂົນຂຶ້ນເລົ້າ ຫຼື ສາງ ໃຫ້ໄວເທົ່າທີ່ຈະເປັນໄປໄດ້ເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ເຂົ້າຕົກເຮັ່ຍເສຍຫາຍ. ເມັດເຂົ້າທີ່ຕາກແຫ້ງດີນັ້ນຄວນຈະແຂງພໍທີ່ສາມາດຫຍ້ຳໃຫ້ແຕກ ແລະ ມີສຽງແຕກ.
  • ເກັບເຂົ້າທີ່ຕາກແຫ້ງດີແລ້ວ ເອົາໄວ້ໃນພາຊະນະບັນຈຸທີ່ສະອາດ, ປິດສະໜິດດີບໍ່ມີບ່ອນຂາດຮົ່ວ ແລະ ເອົາເຂົ້າໄວ້ໃນບ່ອນທີ່ສາມາດປ້ອງກັນຄວາມຊຸ່ມ ແລະ ສັດຕູພືດໄດ້.
  • ໃຫ້ເອົາເຂົ້າລົນຄວັນເພື່ອຂ້າສັດຕູພືດເສຍກ່ອນໆທີ່ຈະເອົາໄປເກັບຮັກສາໄວ້.
  • ຝຸ່ນຂີ້ເຖົ່າຈາກໄມ້ ແລະ ພືດຕ່າງໆ ເຊັ່ນ: ໝາກເຜັດ, ຕົ້ນຢູຄາລິບຕັດ (ຕົ້ນວິກ) ແລະ ພືດທີ່ມີກິ່ນແຮງອື່ນໆ ແມ່ນສາມາດຂັບໄລ່ແມງໄມ້ໄດ້ ແຕ່ມັນບໍ່ສາມາດໄລ່ໜູໄດ້. (ຖ້າວ່າເຂົ້າທີ່ເກັບໄວ້ນັ້ນຫາກມີ ຫຼື ຕິດສັດຕູພືດຢູ່ກ່ອນແລ້ວການປ້ອງກັນນີ້ກໍ່ບໍ່ມີຜົນຫຍັງ). ວິທີເຮັດຢາກັນສັດຕູພືດນີ້ແມ່ນໃຫ້ເອົາໃບຢູຄາລິບຕັດ, ໝາກເຜັດ ແລະ ພືດອື່ນໆຕາກແດດໃຫ້ແຫ້ງ ແລ້ວເອົາມາບົດໃຫ້ເປັນຝຸ່ນແປ້ງ. ເອົາແປ້ງທີ່ບົດໄດ້ນັ້ນປະສົມກັບເມັດເຂົ້າ, ສາລີ ຫຼື ໝາກຖົ່ວໃນອັດຕາສ່ວນ ແປ້ງບົດເຕັມ 1 ກຳມື ຕໍ່ກັບເມັດພືດທັນຍາຫານເຫຼົ່ານັ້ນ 1 ກິໂລ ເພື່ອກັນສັດຕູພືດໃຫ້ຢູ່ຫ່າງໆຈາກສະບຽງເຫຼົ່ານີ້. ຈົ່ງລະວັງຢ່າໄດ້ຫາຍໃຈເອົາແປ້ງບົດນັ້ນເຂົ້າໄປ. ກ່ອນຈະນຳ ເອົາມາບໍລິໂພກ ແມ່ນຕ້ອງໄດ້ລ້າງທຳຄວາມສະອາດເມັດພືດເຫຼົ່ານັ້ນເພື່ອເອົາຝຸ່ນແປ້ງອອກເສຍກ່ອນ. ການລ້າງທຳຄວາມສະອາດນີ້ອາດຈະຫຍຸ້ງຍາກເສຍເວລາແດ່ ແຕ່ມັນກໍ່ຍັງດີທີ່ຍັງສາມາດຮັກສາສະບຽງໄວ້ໄດ້ຫຼາຍຂຶ້ນ


ບ່ອນເກັບສະບຽງອາຫານ (ເລົ້າ ຫຼື ສາງ) ທີ່ປອດໄພ, ການເກັບຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມ, ຕາກແຫ້ງ, ຢ້າງ ຫຼື ລົນຄວັນ, ການໝັກ (ເຮັດສົ້ມ ຫຼື ເຮັດປາແດກ).
ບ່ອນເກັບສະບຽງອາຫານ (ເລົ້າ ຫຼື ສາງ) ທີ່ປອດໄພ, ການເກັບຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມ, ຕາກແຫ້ງ, ຢ້າງ ຫຼື ລົນຄວັນ, ການໝັກ (ເຮັດສົ້ມ ຫຼື ເຮັດປາແດກ).

ການເກັບຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມ.
ໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມລ້ວນແຕ່ມີຄວາມຊຸ່ມ ເຊິ່ງເປັນທີ່ຕ້ອງການຂອງພວກແບັກທີເຣັຍ ແລະເຊື້ອລາທີ່ພາໃຫ້ໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນົມເນົ່າເສຍ. ຈົ່ງຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມໄວ້ໃຫ້ເປັນ ຫຼື ແຊ່ແຂງຈະສາມາດຊ່ວຍຊະລໍການເນົ່າເສຍໄດ້. ສຳລັບບ່ອນທີ່ບໍ່ມີອຸປະກອນທີ່ສາມາດເກັບອາຫານເຫຼົ່ານີ້ໃຫ້ເຢັນໄດ້ນັ້ນ ພວກເຂົາກໍ່ສາມາດເກັບອາຫານເຫຼົ່ານີ້ໄວ້ໄດ້ດ້ວຍວິທີຕໍ່ໄປນີ້:



  • ຕາກແຫ້ງ. ອາຫານຕ່າງໆແມ່ນສາມາດເຮັດໃຫ້ແຫ້ງໄດ້ດ້ວຍການຕາກແດດ, ເອົາໃສ່ໃນເຕົາອົບແລ້ວປັບອຸນຫະພູມຄວາມຮ້ອນໃຫ້ຕ່ຳໆ, ຫຼື ເອົາເກືອເອືອບໄວ້. ຖ້າຮັກສາໃຫ້ພົ້ນຈາກສັດຕູພືດ ແລະ ຄວາມຊຸ່ມໄດ້ ອາຫານແຫ້ງກໍ່ສາມາດເກັບໄວ້ໄດ້ດົນ.
  • ຢ້າງ ຫຼື ລົນຄວັນ. ອາຫານທີ່ເອົາລົນຄວັນໄວ້ແມ່ນສາມາດຮັກສາໄວ້ໂດຍຄວາມຮ້ອນທີ່ເກີດຂຶ້ນຈາກໄຟ ແລະ ຄວັນ. ທຳມະດາແລ້ວຊີ້ນແມ່ນມັກເກັບຮັກສາໄວ້ດ້ວຍວິທີນີ້ເປັນສ່ວນໃຫຍ່.
  • ການໝັກ (ເຮັດສົ້ມ ຫຼື ເຮັດປາແດກ). ການໝັກກໍ່ຄືກັບການປ່ອຍໃຫ້ເນົ່າ, ເຊິ່ງເປັນຂັ້ນຕອນຂອງການປ່ອຍໃຫ້ເຊື້ອແບັກທີເຣຍ ແລະ ເຊື້ອລາທຳການປ່ຽນສະພາບອາຫານ. ແຕ່ວ່າການໝັກນີ້ແມ່ນແຕກຕ່າງຈາກການປ່ອຍໃຫ້ອາຫານເນົ່າຢູ່ບ່ອນວ່າ ການໝັກແມ່ນປ່ອຍໃຫ້ແບັກທີເຣຍ ແລະ ເຊື້ອຣາສະເພາະບາງຊະນິດເທົ່ານັ້ນເຕີບໂຕ. ເນີຍແຂງ ແລະ ເຂົ້າຈີ່ສົ້ມບາງຊະນິດລ້ວນແຕ່ແມ່ນອາຫານໝັກ. ອາຫານໝັກແມ່ນ ມີທາດອາຫານຫຼາຍກວ່າ ແລະ ຍ່ອຍງ່າຍກວ່າອາຫານທີ່ເຮັດມາຈາກວັດຖຸດິບດຽວກັນທີ່ສົດຢູ່.
  • ການດອງ ແລະ ເຮັດກວນ (ໝາກໄມ້). ເອົາຜັກ, ໝາກໄມ້ ແລະ ຊີ້ນລົງແຊ່ໃນນ້ຳສົ້ມສາຍຊູ ແລະ ເອົາໃສ່ໄວ້ໃນພະຊະນະບັນຈຸທີ່ປິດຝາໃຫ້ແໜ້ນ. ຄວາມສົ້ມຂອງນ້ຳສົ້ມໃສຊູຈະຊະລໍການເຕີບໂຕຂອງເຊື້ອແບັກທີເຣຍ ແລະ ເຊື້ອລາ. ເອົາໝາກໄມ້ໃສ່ໃນນ້ຳຕານເສື່ອມ ແລ້ວເອົາໃສ່ໃນຂວດໂຫຼທີ່ຕົ້ມແລ້ວ ເພື່ອເກັບໄວ້.

ການເກັບຮັກສາພືດທັນຍາຫານທີ່ເປັນຫົວ

ພືດທີ່ເປັນຫົວແມ່ນສາມາດເກັບໄວ້ໄດ້ເປັນເວລາດົນໄດ້ ຖ້າຫາກເກັບຮັກສາພວກມັນໄວ້ໃນບ່ອນທີ່ມືດ, ແຫ້ງ, ເຢັນ ແລະ ປອດໄພຈາກສັດຕູພືດຕ່າງໆ. ເອົາຫົວພືດວາງຢາຍໄວ້ເທິງ ເຟືອງ ຫຼື ຂີ້ເລື່ອຍເພື່ອບໍ່ໃຫ້ພວກມັນເຕັງ ຫຼື ໜີບກັນ ເຊິ່ງຈະເຮັດໃຫ້ພວກມັນສົດຢູ່ສະເໝີ.

ບ່ອນເກັບສະບຽງອາຫານ (ເລົ້າ ຫຼື ສາງ) ທີ່ປອດໄພ, ການເກັບຮັກສາໝາກໄມ້, ຜັກ, ຊີ້ນ ແລະ ນ້ຳນົມ, ຕາກແຫ້ງ, ຢ້າງ ຫຼື ລົນຄວັນ, ການໝັກ (ເຮັດສົ້ມ ຫຼື ເຮັດປາແດກ).


No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ