ຜັກໃຊ່ເປັນພືດລົ້ມລຸກ ມີຊື່ທາງວິທະຍາສາດວ່າ: Monordic cha rantia L. ເປັນເຄືອທີມີກິ່ງກ້ານສາຂາຫຼາຍ
ມີຄວາມຍາວເຖິງ 2
ແມັດ ເຄືອຂອງມັນຍາວ ແລະ ມີຂົນພ້ອມດ້ວຍມືກ້ຽວ, ຍາວປະມານ
20
ຊັງຕີແມັດ ໃຍຂອງມັນແພ່ກວ້າງເປັນຮູບໄຂ່ແຍກເປັນ 5 ຊີກ
ໃບກໍເປັນຮູບໄຂ່ ແລະ ເປັນແຂ້ວທີ່ຂອບ ສ່ວນກ້ານໃບຍາວ 36
ຊັງຕີແມັດ ດອກເປັນສີຂາວ ຫຼື ເຫຼືອງ ຂະໜາດເສັ້ນຜ່າກາງ 2
ຊັງຕີແມັດ.
ໝາກເປັນລັກສະນະຍາວຮູບໄຂ່:
ມີລັກສະນະສ້ວຍແຫຼມທັງສອງສົ້ນຂະໜາດຄວາມຍາວຂອງໝາກ
10-15
ຊັງຕີແມັດ ແລະ ມີເສັ້ນຜ່າກາງແຕ່ 3,8-6,4 ຊັງຕີແມັດ ທັງນີ້ ແມ່ນຂຶ້ນກັບແຕ່ລະຊະນິດຕາມຜິວຂອງໝາກຍັງມີຫຼ່ຽມເປັນເສັ້ນຍາວ
ເມື່ອສຸກເຕັມທີ່ຈະເປັນສີໝາກກ້ຽງອົມແດງ ເຄືອໜຶ່ງຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງເຖິງ
10-12
ໜ່ວຍ ຜັກໃຊ່ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນຈະມັກພົບເຫັນຢູ່ຕາມແຄມທາງ ແຄມຮົ້ວ ໃນປະເທດເຂດຮ້ອນຂອງອາເມລິກາໃຕ້
ອາຟຣິກາ ແລະ ເອເຊຍ ຊຶ່ງມີທັງການປູກ ແລະ
ເກີດຂຶ້ນເອງໂດຍທຳມະຊາດໃນພື້ນທີ່ກາງແດດ ຫຼື
ຮົ່ມບາງໆຕາມບ່ອນທີ່ມີດິນອຸດົມສົມບູນ ແລະ ມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນດີ.
ວິທີການປູກບົວລະບັດຮັກສາ:
ໃຊ້ແກ່ນ 3-4 ແກ່ນຕໍ່ຂຸມ ຄວາມເລິກຂອງຂຸມປະມານ 2,5-3,5
ຊັງຕີແມັດ ຫຼັງຈາກນັ້ນຫວ່ານຝຸ່ນຄອກ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມປົກຂຸມດ້ວຍເຟືອງ
ຫຼື ຫຍ້າແຫ້ງ ເມື່ອຕົ້ນກ້າມີໃບ ໃຫ້ຫຼົກເອົາໃບທີ່ບໍ່ສົມບູນອອກໃຫ້ເຫຼືອໄວ້
2
ຕົ້ນຕໍ່ຂຸມ ເມື່ອຕົ້ນຜັກໃຊ່ເລີ່ມອອກເຄືອ ຫຼື ຕົ້ນມີອາຍຸປະມານ 15 ວັນ
ຄວນເຮັດຄ້າງເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນເກາະຂຶ້ນໄປ.
ວິທີເຮັດຄ້າງ:
ປັກໄມ້ຄ້າງຍາວປະມານ 22,5 ແມັດ
ທຸກໆຂຸມແລ້ວເອນປາຍເຂົ້າຫາກັນຜູກມັດປາຍໄວ້ໃຊ້ໄມ້ຄ້າງພາດຂວາງປະມານ
2-3
ຊ້ວງ.
ການຫົດນ້ຳ:
ໃຫ້ຫົດທຸກໆເຊົ້າແລ້ງ ໃຫ້ສະໝ່ຳສະເໝີແຕ່ບໍ່ເຖິງປຽກເກີນໄປບໍ່ຄວນໃຫ້ຂາດນ້ຳສະເພາະແມ່ນໄລຍະກຳລັງອອກດອກ.
ການພວນດິນກຳຈັດວັດສະພືດ:
ແມ່ນໃຫ້ເຮັດໃນໄລຍະຕົ້ນຍັງອ່ອນ
ແຕ່ຄວນລະວັງບໍ່ໃຫ້ມັນກະທົບກະເທືອນເຖິງລະບົບຮາກ ເມື່ອຕົ້ນໄດ້ອາຍຸ
15
ວັນ ຄວນໃສ່ປຸ໋ຍຢູເຣຍ ຫຼື ແອມໂມເນຍຊັນເຟດ ປະມານ 5
ບ່ວງແກ່ງຕໍ່ຂຸມ ປະລິມານຂອງຝຸ່ນທີ່ໃຊ້ແມ່ນຂຶ້ນກັບຄວາມອຸດົມຂອງດິນ.
ຄຸນປະໂຫຍດຂອງຜັກໃຊ່:
ທຸກໆພາກສ່ວນຂອງຜັກໃຊ່ແມ່ນມີລົດຊາດຂົມ
ຍ້ອນມັນມີສານອາຫານ ອັລກາລອຍ (alkakoid), ໂມໂຣດີຊິນ (moro dicne) ຊຶ່ງສາມາດຢຸດຢັ້ງການຂະ
ຫຍາຍຕົວຂອງໄວຣັສ HIV
(ໂລກເອດ) ໝາກສົດ ແລະ ແກ່ນແມ່ນມີປະໂຫຍດຫຼາຍກວ່າໃບ
ສ່ວນໝາກສຸກນັ້ນມີລົດຊາດຂົມຫຼາຍ ແລະ ຈະເປັນທາດເບື່ອຕໍ່ຄົນ ແລະ ສັດໄດ້
ສຳລັບຕົ້ນຂອງຜັກໃຊ່ນັ້ນບັນຈຸທາດ ໂປເຕຊຽມຫຼາຍກວ່າທີ່ມີຢູ່ໃນໝາກກ້ວຍ
3
ເທື່ອ ແລະ ຍັງອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນ A ແລະ C ນອກຈາກນັ້ນ
ມັນຍັງເປັນເຄື່ອງດື່ມທີ່ມີຄຸນຄ່າ ທາງດ້ານການຢາເຊັ່ນ: ໃຊ້ປິ່ນປົວໂລກ
ເບົາຫວານ, ປົວໂລກຜິວໜັງ, ປົວອາການໄຂ່ບວມ
ແລະ ອາການຕິດເຊື້ອເຊັ່ນ: ໂລກເອດ, ໂລກຜິວໜັງ, ໂລກຕັບອັກເສບ, ໄຂ້ຫວັດໃຫຍ່
ແລະ ໂລກອ່ອນຕຸ່ມ,
ໂລກກະເພາະ ແລະ ໂລກລຳໄສ້ອັກເສບ ສຳລັບແມ່ມານແມ່ນບໍ່ຄວນກິນຜັກນີ້
ເພາະຈະເປັນຜົນກະທົບຕໍ່ລູກໃນທ້ອງ.
ວິທີ ແລະ ປະລິມານທີ່ນຳໃຊ້ໃນການປິ່ນປົວ:
ແກ້ເຈັບຝີ ໃຊ້ໃບແຫ້ງບົດເປັນຜົງປະສົມກັບນ້ຳເຫຼົ້າແລ້ວດື່ມ
ຫຼື ໃຊ້ໃບສົດຕຳແລ້ວຄັ້ນເອົານ້ຳທາບໍລິເວນທີເປັນຝີເພື່ອແກ້ອາການບວມ
ແລະ ການອັກເສບ.
ແກ້ອາການເຈັບແຂ້ວ: ໃຊ້ຮາກສົດນຳມາຕຳແລ້ວໄປພອກໃສ່ບາດແຂ້ວ.
ປົວແຜໝາກັດ: ໃຊ້ໃບສົດເອົາມາຕຳແລ້ວນຳໄປພອກໃສ່ບາດແຜທີ່ຖືກໝາກັດ.
ຂ້າພະຍາດໂຕກົມ: ໃຊ້ໃບສົດ 120 ກຣາມ ຕຳແລ້ວຄັ້ນເອົາມາດື່ມ.
ແກ້ຄັນ ຫຼື ໂລກຜິວໜັງຕ່າງໆ: ໃສ່ໝາກແຫ້ງບົດເປັນຜົງແລ້ວໂຮ່ຍໃສ່ຕາມບາດແຜ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ