google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະ​ຕ່າ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Thursday, February 26, 2015

​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະ​ຕ່າ

​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະ​ຕ່າ


ເຫັດ​ເຟືອງ​ເປັນ​ເຫັດ​ທີ່​ມີ​ລົດຊາດ​ແຊບ​ເປັນ​ທີ່​ຕ້ອງ­ການ​ຂອງ​ຕະຫຼາດ​ຫຼາຍ ລາ­ຄາ​ກໍ​ບໍ່​ແພງ​ຫຼາຍ​ສຳລັບ​ຜູ້​ບໍ­ລິ­ໂພກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ເປັນ​ເຫັດທີ່​ເພາະ​ພັນ​ໄດ້​ຍາກ​ຈິ່ງ​ບໍ່​ຄ່ອຍ​ມີຄົນ​ທີ່​ນິ­ຍົມ​ປູກ​ກັນ​ຫຼາຍ ມື້­ນີ້​ຄໍ​ລຳກະ­ສິ­ກຳ​ມີ​ວິ­ທີ​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ ໃສ່​ກະ­ຕ່າ​ມາ​ໃຫ້​ທ່ານ​ທີ່​ກຳ­ລັງຢາກ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໄດ້​ຮູ້​ວິ­ທີ.

ວິ­ທີ​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະຕ່າ     ທຳ​ອິດ​ເຮົາ​ຕ້ອງ​ກຽມ​ອຸ­ປະກອນ​ກໍ​ຄື​ກະ­ຕ່າ​ຂະ­ໜາດ​ກາງ​ທີ່ເຮົາ​ໃສ່​ເສື້ອ​ຜ້າ​ນັ້ນ​ເອງ ແລະ ກຽມເຊື້ອ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ທີ່​ມີ​ອາ­ຍຸ 7 ມື້ ກ້ອນ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ເກົ່າ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ອາ­ຫານເສີມ​ເຊັ່ນ​ຜັກ​ຕົບ​ສົດ, ອາ­ຫານ​ກະຕຸ້ນ​ຫົວ​ເຊື້ອ​ໄດ້­ແກ່​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າ­ໜຽວ ແລະ ອຸ­ປະ­ກອນ​ສຸດ​ທ້າຍ​ຄື​ສຸ່ມ​ໄກ່​ກັບ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກສຳ­ລັບ​ໄວ້​ຄຸມ.     ເລີ່ມ​ຈາກ​ການ​ນຳ​ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່ກຽມ​ໄວ້​ໄປ​ສີກ​ເປັນ​ຕ່ອນ​ນ້ອຍໆ ແລ້ວ​ເອົາ​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າໜຽວ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ໂຮຍ ຈາກ​ນັ້ນ ກໍ​ນຳ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ມາ​ໃສ່​ໃນ​ກະ­ຕ່າສູງ​ປະ­ມານ 2-3 cm ແລະ ໂຮຍ ຜັກ​ຕົບ​ລົງ​ໃຫ້​ຕິດ​ກັບ​ຂອບ​ກະ­ຕ່າ ໃຫ້​ຫຼາຍ​ເທົ່າ​ກັບ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ນຳ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ວາງ​ເປັນຈຸດ​ແລ້ວ​ເອົາ​ເຟືອງ​ປົກ​ອີກ​ເທື່ອໜຶ່ງ, ເຮັດ​ຊ້ຳ​ກັນ​ແບບ​ນີ້​ໃຫ້​ຄົບ 3 ຊັ້ນ ແລະ ຫົດ​ນ້ຳ​ທັນ­ທີ.     ຫຼັງ​ຈາກ​ນັ້ນ​ກໍ​ເອົາ​ກະ­ຕ່າ​ທີ່​ເຮົາເພາະ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໄປ​ໄວ້​ໃນ​ສະ­ຖານທີ່​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້ ເອົາ​ສຸ່ມ​ງວມ​ກະ­ຕ່າໄວ້​ແລ້ວ​ເອົາ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກ​ຄຸມ​ສຸ່ມ ໄວ້​ເພື່ອ​ຄວບ​ຄຸມ​ອຸນ­ຫະ­ພູມ ຫຼັງຈາກ​ເວ­ລາ​ຜ່ານ​ໄປ 7-9 ວັນ ເຫັດ ກໍ​ເລີ່ມ​ອອກ­ດອກ​ໃຫ້​ເຮົາ​ເກັບ​ໄດ້ ແລ້ວ ແຕ່​ຂໍ​ແນະ­ນຳ​ເວ­ລາ​ເກັບຄວນ​ເກັບ​ຕອນ​ເຊົ້າ​ມືດ​ເຫັດ​ຍັງເປັນ​ດອກ​ກິນ​ແຊບ​ໜ້າ​ຮັບ​ປະທານ.     ຖ້າ​ທ່ານ​ໃດ​ທີ່​ກຳ­ລັງ​ຄິດ​ຢາກປູກ​ເຮົາ​ຄວນ​ປູກ​ກະ­ຕ່າ​ດຽວ​ກ່ອນ ເພື່ອ​ໃຫ້​ເຮົາ​ຊຳ­ນານ​ແລ້ວ​ຈິ່ງ​ເພີ່ມ​ປະ­ລິ­ມານ​ຂຶ້ນ​ເລື້ອຍໆ.

   ວິ­ທີ​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະຕ່າ
   ທຳ​ອິດ​ເຮົາ​ຕ້ອງ​ກຽມ​ອຸ­ປະກອນ​ກໍ​ຄື​ກະ­ຕ່າ​ຂະ­ໜາດ​ກາງ​ທີ່ເຮົາ​ໃສ່​ເສື້ອ​ຜ້າ​ນັ້ນ​ເອງ ແລະ ກຽມເຊື້ອ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ທີ່​ມີ​ອາ­ຍຸ 7 ມື້ ກ້ອນ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ເກົ່າ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ອາ­ຫານເສີມ​ເຊັ່ນ​ຜັກ​ຕົບ​ສົດ, ອາ­ຫານ​ກະຕຸ້ນ​ຫົວ​ເຊື້ອ​ໄດ້­ແກ່​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າ­ໜຽວ ແລະ ອຸ­ປະ­ກອນ​ສຸດ​ທ້າຍ​ຄື​ສຸ່ມ​ໄກ່​ກັບ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກສຳ­ລັບ​ໄວ້​ຄຸມ.
   ເລີ່ມ​ຈາກ​ການ​ນຳ​ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່ກຽມ​ໄວ້​ໄປ​ສີກ​ເປັນ​ຕ່ອນ​ນ້ອຍໆ ແລ້ວ​ເອົາ​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າໜຽວ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ໂຮຍ ຈາກ​ນັ້ນ ກໍ​ນຳ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ມາ​ໃສ່​ໃນ​ກະ­ຕ່າສູງ​ປະ­ມານ 2-3 cm ແລະ ໂຮຍ ຜັກ​ຕົບ​ລົງ​ໃຫ້​ຕິດ​ກັບ​ຂອບ​ກະ­ຕ່າ ໃຫ້​ຫຼາຍ​ເທົ່າ​ກັບ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ນຳ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ວາງ​ເປັນຈຸດ​ແລ້ວ​ເອົາ​ເຟືອງ​ປົກ​ອີກ​ເທື່ອໜຶ່ງ, ເຮັດ​ຊ້ຳ​ກັນ​ແບບ​ນີ້​ໃຫ້​ຄົບ 3 ຊັ້ນ ແລະ ຫົດ​ນ້ຳ​ທັນ­ທີ.
   ຫຼັງ​ຈາກ​ນັ້ນ​ກໍ​ເອົາ​ກະ­ຕ່າ​ທີ່​ເຮົາເພາະ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໄປ​ໄວ້​ໃນ​ສະ­ຖານທີ່​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້ ເອົາ​ສຸ່ມ​ງວມ​ກະ­ຕ່າໄວ້​ແລ້ວ​ເອົາ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກ​ຄຸມ​ສຸ່ມ ໄວ້​ເພື່ອ​ຄວບ​ຄຸມ​ອຸນ­ຫະ­ພູມ ຫຼັງຈາກ​ເວ­ລາ​ຜ່ານ​ໄປ 7-9 ວັນ ເຫັດ ກໍ​ເລີ່ມ​ອອກ­ດອກ​ໃຫ້​ເຮົາ​ເກັບ​ໄດ້ ແລ້ວ ແຕ່​ຂໍ​ແນະ­ນຳ​ເວ­ລາ​ເກັບຄວນ​ເກັບ​ຕອນ​ເຊົ້າ​ມືດ​ເຫັດ​ຍັງເປັນ​ດອກ​ກິນ​ແຊບ​ໜ້າ​ຮັບ​ປະທານ.
   ຖ້າ​ທ່ານ​ໃດ​ທີ່​ກຳ­ລັງ​ຄິດ​ຢາກປູກ​ເຮົາ​ຄວນ​ປູກ​ກະ­ຕ່າ​ດຽວ​ກ່ອນ ເພື່ອ​ໃຫ້​ເຮົາ​ຊຳ­ນານ​ແລ້ວ​ຈິ່ງ​ເພີ່ມ​ປະ­ລິ­ມານ​ຂຶ້ນ​ເລື້ອຍໆ.

ວິ­ທີ​ການ​ປູກ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໃສ່​ກະຕ່າ     ທຳ​ອິດ​ເຮົາ​ຕ້ອງ​ກຽມ​ອຸ­ປະກອນ​ກໍ​ຄື​ກະ­ຕ່າ​ຂະ­ໜາດ​ກາງ​ທີ່ເຮົາ​ໃສ່​ເສື້ອ​ຜ້າ​ນັ້ນ​ເອງ ແລະ ກຽມເຊື້ອ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ທີ່​ມີ​ອາ­ຍຸ 7 ມື້ ກ້ອນ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ເກົ່າ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ອາ­ຫານເສີມ​ເຊັ່ນ​ຜັກ​ຕົບ​ສົດ, ອາ­ຫານ​ກະຕຸ້ນ​ຫົວ​ເຊື້ອ​ໄດ້­ແກ່​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າ­ໜຽວ ແລະ ອຸ­ປະ­ກອນ​ສຸດ​ທ້າຍ​ຄື​ສຸ່ມ​ໄກ່​ກັບ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກສຳ­ລັບ​ໄວ້​ຄຸມ.     ເລີ່ມ​ຈາກ​ການ​ນຳ​ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່ກຽມ​ໄວ້​ໄປ​ສີກ​ເປັນ​ຕ່ອນ​ນ້ອຍໆ ແລ້ວ​ເອົາ​ແປ້ງ​ສາ­ລີ ຫຼື ແປ້ງ​ເຂົ້າໜຽວ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ໂຮຍ ຈາກ​ນັ້ນ ກໍ​ນຳ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ມາ​ໃສ່​ໃນ​ກະ­ຕ່າສູງ​ປະ­ມານ 2-3 cm ແລະ ໂຮຍ ຜັກ​ຕົບ​ລົງ​ໃຫ້​ຕິດ​ກັບ​ຂອບ​ກະ­ຕ່າ ໃຫ້​ຫຼາຍ​ເທົ່າ​ກັບ​ເຟືອງ​ເຂົ້າ​ນຳ ເຊື້ອ​ເຫັດ​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້​ມາ​ວາງ​ເປັນຈຸດ​ແລ້ວ​ເອົາ​ເຟືອງ​ປົກ​ອີກ​ເທື່ອໜຶ່ງ, ເຮັດ​ຊ້ຳ​ກັນ​ແບບ​ນີ້​ໃຫ້​ຄົບ 3 ຊັ້ນ ແລະ ຫົດ​ນ້ຳ​ທັນ­ທີ.     ຫຼັງ​ຈາກ​ນັ້ນ​ກໍ​ເອົາ​ກະ­ຕ່າ​ທີ່​ເຮົາເພາະ​ເຫັດ​ເຟືອງ​ໄປ​ໄວ້​ໃນ​ສະ­ຖານທີ່​ທີ່​ກຽມ​ໄວ້ ເອົາ​ສຸ່ມ​ງວມ​ກະ­ຕ່າໄວ້​ແລ້ວ​ເອົາ​ຢາງ​ພາ​ສ​ຕິກ​ຄຸມ​ສຸ່ມ ໄວ້​ເພື່ອ​ຄວບ​ຄຸມ​ອຸນ­ຫະ­ພູມ ຫຼັງຈາກ​ເວ­ລາ​ຜ່ານ​ໄປ 7-9 ວັນ ເຫັດ ກໍ​ເລີ່ມ​ອອກ­ດອກ​ໃຫ້​ເຮົາ​ເກັບ​ໄດ້ ແລ້ວ ແຕ່​ຂໍ​ແນະ­ນຳ​ເວ­ລາ​ເກັບຄວນ​ເກັບ​ຕອນ​ເຊົ້າ​ມືດ​ເຫັດ​ຍັງເປັນ​ດອກ​ກິນ​ແຊບ​ໜ້າ​ຮັບ​ປະທານ.     ຖ້າ​ທ່ານ​ໃດ​ທີ່​ກຳ­ລັງ​ຄິດ​ຢາກປູກ​ເຮົາ​ຄວນ​ປູກ​ກະ­ຕ່າ​ດຽວ​ກ່ອນ ເພື່ອ​ໃຫ້​ເຮົາ​ຊຳ­ນານ​ແລ້ວ​ຈິ່ງ​ເພີ່ມ​ປະ­ລິ­ມານ​ຂຶ້ນ​ເລື້ອຍໆ.

No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ