ຢູ່ບ້ານເຮົານິຍົມກັນປູກຝັງ ແລະ
ລ້ຽງສັດຢ່າງແພ່ຫຼາຍບໍ່ວ່າຢູ່ໃນຕົວ ເມືອງ ຫຼື ຊົນນະບົດ
ແຕ່ບໍ່ຄ່ອຍເຫັນຄົນລ້ຽງຫອຍຈູບທັງທີ່ວ່າ ຫອຍຈູບກໍເປັນ
ເປັນອາຫານອີກຊະນິດໜຶ່ງຂອງບ້ານເຮົາທີ່ຄົນນິຍົມບໍລິໂພກ
ມີລົດຊາດແຊບຫອຍຊະນິດນີ້ລ້ຽງງ່າຍ ແລະ ມີຄວາມຕ້ານທານພະຍາດ ແລະ
ດິນຟ້າອາກາດໄດ້ດີ ສາມາດສະໜອງອາຫານໃຫ້ແກ່ຄອບຄົວ ແລະ
ຂາຍໄດ້ການລ້ຽງຫອຍຈູບມີສາມວິທີຄື:
ລ້ຽງໃນກະຊັງ:
ໂດຍໃຊ້ກະຊັງຊະນິດຕາຖີ່
ເປັນຮູບກະຊັງຂະໜາດໃດກະໄດ້ຕາມຄວາມຕ້ອງການ ລວງສູງບໍ່ໃຫ້ເກີນ 120
ຊັງຕີແມັດ ນຳເອົາໄປມັດໄວ້ໃນແຫຼ່ງນ້ຳໃຫ້ທັງສີ່ດ້ານຕິດກັບ
ເສົາໃຫ້ແໜ້ນ ຫຼື ເພີ່ມຄວາມຍາວກະ ຊັງອີກເບື້ອງລະໜ້ອຍກໍໄດ້
ດ້ານເທິງຂອງກະຊັງຕ້ອງລື່ນໜ້ານ້ຳປະມານ 20-80 ຊັງຕີແມັດ
ຫ້າມບໍ່ໃຫ້ພື້ນກະຊັງຕິດພື້ນດິນ ເພາະເຮັດໃຫ້ຕິດຂີ້ຕົມ
ຫຼັງຈາກມັດກະຊັງເປັນທີ່ຮຽບຮ້ອຍແລ້ວ ຕັດເອົາກ່າງໝາກພ້າວຂະໜາດຍາວ 1 ແມັດ
ວາງລົງໄປໃສ່ຕາມຄວາມເໝາະ ສົມຢ່າໃຫ້ກ່າງພ້າວທັບກະຊັງ
ເພາະຈະເຮັດກະຊັງຈີກຂາດ ຈາກນັ້ນ ນຳຫອຍ ຈູບຂະໜາດໃຫຍ່ກິນໄດ້ ປະມານ 2 ກິໂລ
ມາປ່ອຍລົງໃນກະຊັງທີ່ກຽມໄວ້ ຫອຍຈູບທີ່ນຳມາປ່ອຍນັ້ນ ຕ້ອງເລືອກເອົາ
ຫອຍຍັງບໍ່ທັນຕາຍ ໂດຍສັງເກດໄດ້ດ້ວຍການນຳຫອຍໄປຂັງແຊ່ນ້ຳໄວ້
ຖ້າວ່າຫອຍໄຕ່ຕິດກັບພາຊະນະສະແດງວ່າຫອຍຍັງມີຊີວິດຢູ່
ສາມາດນຳມາປ່ອຍໄດ້
ຫຼັງຈາກປ່ອຍຫອຍໄປໄດ້ສອງມື້ລອງຍົກກ່າງພ້າວຂຶ້ນເບິ່ງຈະພົບເຫັນຫອຍຕິດຢູ່ກ່າງພ້າວ, ກ່າງພ້າວທີ່ແຊ່ຢູ່ນ້ຳຫຼາຍມື້ກໍຈະເນົ່າເປື່ອຍ
ຄວນປ່ຽນ ກ່າງພ້າວເດືອນລະ 2 ເທື່ອ ຫອຍຈູບທີ່ ລ້ຽງໃນກະຊັງ
ຈະເກາະກິນໄຄນ້ຳ ແລະ ຊາກເນົ່າເປື່ອຍຢູ່ຕາມກ່າງພ້າວ
ຕະຫຼອດຮອດບໍລິເວນດ້ານຂ້າງ ແລະ ພື້ນ ກະຊັງໂດຍບໍ່ຕ້ອງໃຫ້ອາຫານແຕ່ຢ່າງໃດ
ຫຼັງຈາກລ້ຽງໄດ້ 2
ເດືອນ ຈິ່ງທະຍອຍຄັດເລືອກເອົາຫອຍໂຕໃຫຍ່ມາກິນ ຫຼື ນຳໄປຈຳໜ່າຍ
ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຫອຍຄັບຄາໜາແໜ້ນຫຼາຍເກີນໄປ ຈະເຮັດໃຫ້ຫອຍເຕີບໃຫຍ່ຂະຫຍາຍຊ້າ
ການລ້ຽງຫອຍຈູບໃນກະຊັງມີສອງແບບຄື:
ແບບທີ 1:
ໃຊ້ກະຊັງທີ່ເຮັດດ້ວຍມຸ້ງ ຂະໜາດກະຊັງຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມເໝາະສົມ
ຖ້າກະຊັງຂະໜາດ 10 ແມັດ ນຳກະຊັງໄປກາງໃນບໍ່ດິນໃຫ້ຂອບກະຊັງຢູ່ເໜືອລະດັບນ້ຳ
10-80
ຊັງຕີແມັດ ໃສ່ກ່າງໝາກພ້າວປະມານ 2-8 ກ່າງເພື່ອໃຫ້ຫອຍໄດ້ເກາະອາໄສ ຈາກນັ້ນ
ນຳຫອຍຈູບຂະໜາດໃຫຍ່ 2
ກິໂລກຣາມ ປ່ອຍລົງໄປ ແລະ ໃຫ້ອາຫານສຳເລັດຮູບສຳລັບຫອຍ ຈາກນັ້ນ 2 ເດືອນ
ກໍເລີ່ມເກັບຫອຍໂຕໃຫຍ່ໄປຂາຍເລື້ອຍໆ.
ແບບທີ 2:
ໃຊ້ກະຊັງທີ່ເຮັດດ້ວຍມຸ້ງ
ຂະໜາດກະຊັງຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມເໝາະສົມ ຖ້າກະຊັງຂະໜາດ 10 ແມັດ
ນຳກະຊັງກາງໃນບໍ່ດິນໃຫ້ຂອບກະຊັງຢູ່ເໜືອລະດັບນ້ຳ 10-80
ຊັງຕີແມັດ ໃສ່ກ່າງໝາກພ້າວປະມານ 2-8 ກ່າງເພື່ອໃຫ້ຫອຍໄດ້ເກາະອາໄສ ຈາກນັ້ນ
ນຳຫອຍຈູບມີອາຍຸ 15
ມື້ ນຳມາລ້ຽງໂດຍໃຊ້ອັດຕາການປ່ອຍ 300-500 ໂຕຕໍ່ກະຊັງ
ໃຫ້ອາຫານສຳເລັດຮູບສຳລັບຫອຍ ຈາກນັ້ນ ໄດ້ 2 ເດືອນກວ່າ
ກໍເລີ່ມເກັບຫອຍໂຕໃຫຍ່ໄປຂາຍເລື້ອຍໆ.
ລ້ຽງໃນຮ່ອງ:
ປ່ອຍຫອຍຈູບປະມານ
2
ກິໂລກຣາມ ຕັດກ່າງພ້າວຂະໜາດ 1-2 ແມັດ ໃສ່ລົງໄປເປັນຈຸດໆໃຫ້ທົ່ວຮ່ອງ
ເມື່ອກ່າງໝາກພ້າວເນົ່າເປື່ອຍ ຫຼື ມີໄຄຈັບ ຫອຍກໍຈະມາຈັບ ແລະ
ເກາະກິນເປັນອາຫານ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງໃຫ້ອາຫານໃດໆໃຊ້ໄລຍະເວລາພຽງ 2ເດືອນຈະໄດ້ຜົນຜະລິດທັງໝົດປະມານ
100
ກິໂລກຣາມ ການລ້ຽງໃນຄອງນີ້ ຫອຍຈູບສາມາດຢູ່ນ້ຳໃນລະດັບ 10
ຊັງຕີແມັດ ຫາ 2
ແມັດ ແລະ
ມັກອາໄສໃນນ້ຳນິ້ງ ຫຼື ນ້ຳໄຫຼບໍ່ແຮງ.
ລ້ຽງໃນໜອງສະ:
ສາມາດລ້ຽງຮ່ວມກັນກັບປາຊະນິດອື່ນໄດ້
ໂດຍນຳຫອຍຂະໜາດທີ່ເໝາະສົມປ່ອຍລົງໄປໃນໜອງສະແລ້ວຖິ້ມກ່າງໄມ້, ກ່າງພ້າວ
ແລະ ກ່າງໄຜ່ວາງເປັນຈຸດຕາມຄວາມເໝາະສົມ
ຈາກນັ້ນກໍໃຫ້ອາຫານຕາມປົກກະຕິເສດອາຫານ ແລະ ຂີ້ປາຈະເປັນອາຫານຫອຍ
ຫຼັງຈາກນັ້ນທຸກໆ 2
ເດືອນ ກໍສາມາດເກັບຫອຍນຳໄປຈຳໜ່າຍໄດ້.
ຫອຍຈູບສາມາດເກັບໄດ້ງ່າຍ ໂດຍຍົກກ່າງພ້າວ ແລະ
ກ່າງໄມ້ ຫຼື ຍົກກະຊັງຂຶ້ນມາຈະເຫັນຫອຍຈັບຢູ່ໃນບໍລິເວນດັ່ງກ່າວ ແລະ
ສາມາດເລືອກເກັບເອົາຫອຍໄດ້ຕາມຂະໜາດ ແລະ ຈຳນວນທີ່ຕ້ອງການ
ສ່ວນວີທີການລ້ຽງໃນຄອງຕ້ອງໃຊ້ເຂິງ ຫຼື ວິງ, ຕາຫ່າງເກັບເອົາ ແລະ
ເຄັດລັບວິທີເກັບເອົາຫອຍແບບງ່າຍໆນັ້ນ ແມ່ນໃຫ້ເອົາຢາງຕີນລົດຈັກ
ຖິ້ມລົງໄປໃນບ່ອນລ້ຽງຫອຍ
ແລ້ວຫອຍຈະມາຈັບຈົນເຕັມຢາງລົດຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ເຮົາປະຢັດເວລາ ແລະ
ສະດວກໃນການເກັບນຳອີກ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ