ຊື່ທ້ອງຖີ່ນ:
ຜັກຂະຜັກເນົ່າ, ຜັກເຫມັນ
ຊື່ວິທະຍາສາດ: Acacia pennata (L.) Willd. Ssp
Insuavis (Lace) I.C. Nielsen
ຄຸນລັກສະນະ
ຜັກເນົ່າ ຫລື ຜັກຂະ
ແມ່ນພືດທີ່ເປັນພຸ່ມຂະຫນາດຄວາມສູງປະມານ 5
ແມັດ, ມີລຳຕົ້ນເປັນຫນາມ
ກິ່ງອ່ອນຫຸ້ມດ້ວຍຫນາມທີ່ອ່ອນ ຢູ່ເຄິ່ງກາງຂອງກ້ານໃບດ້ານເທິງມີຕຸ່ມຂະຫນາດ
5
ມິລິແມັດ, ໃບເປັນໃບປະສົມມີຂະຫນາດຄວາມຍາວ 9-29
ຊັງຕີແມັດ ພ້ອມດ້ວຍໃບນ້ອຍຈຳນວນ 8-18 ຄູ່ ແລະ
ມີຂຸນອ່ອນໆຕາມຂອບ ດອກຂອງມັນເປັນກ້ອນມົນມີສີເຫລືອງຈືດ, ຂະຫນາດຄວາມຍາວປະມານ
3
ມິລິແມັດ ຫມາກຂອງມັນເປັນຝັກບາງໆ ແລະ ແປ ຂະນາດ 21 x 2.9
ຊັງຕີແມັດ.
ການນຳໃຊ້
ເຖິງແມ່ນວ່າຜັກຂະມີກິ່ນເຫມັນ
ແຕ່ວ່າໃບອ່ອນ ແລະ ຍອດຂອງມັນກໍ່ກິນດິບ ຫລື ລວກກັບແຈ່ວໄດ້ດີ ແມ່ຍິງທີ່ເກີດລູກໃຫມ່່
ຖ້າກິນ ຫລື ຕ້ອງກິ່ນເຫມັນຂອງມັນອາດຜິດກຳໄດ້ ແຕ່ໃບຜັກຂະສາມາດໃຊ້ເປັນຢາເພື່ອປິ່ນປົວອາການເປັນໄຂ້, ບັນ
ຫາກ່ຽວກັບພົກຍ່ຽວ ແລະ ຫ້າມເລືອດໃຫ້ຢຸດ ຢູ່ປະເທດອິນເດຍເພິ່ນຈະນຳເອົານ້ຳທີ່ຄັ້ນຈາກໃບຜັກເນົ່າໄປປະສົມກັບນ້ຳນົມ
ເພື່ອໃຊ້ໃນການຊ່ວຍຍ່ອຍອາຫານ ບາງຄົນກໍ່ນຳໃຊ້ໃບມາຕົ້ມເພື່ອປິ່ນປົວທ້ອງຂີ້ຮາກ, ປົວລະບົບລະລາຍອາຫານ, ອາການປວດຫົວ, ປວດຕາມຕົນຕົວ
ແລະ ປົວງູກັດ ສ່ວນຮາກສາມາດໃຊ້ຫລຸດກົດໃນລຳໃສ້ ແລະ ປິ່ນປົວອາການເຈັບກະເພາະ
ສຳລັບເປືອກແມ່ນ ນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການປິ່ນປົວຫລອດລົມ, ລະບົບຫາຍໃຈ
ແລະ ຖອກທ້ອງ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ