ມົດສົ້ມ ເປັນມົດທີ່ຮູ້ຈັກກັນດີ, ພົບໄດ້ຕະຫຼອດປີ ແລະ ມີວິຖີຊີວິດທີ່ໜ້າສົນໃຈມົດສົ້ມເປັນຕົວຢ່າງທີ່ດີຂອງຄວາມດຸໝັ່ນໃນການຫາອາຫານ, ຄວາມສາມັກຄີ, ຄວາມຮັກໃນເຜົ່າພັນ ແລະ ສະລະຊີບເພື່ອຕໍ່ສູ້ກັບສັດຕູມົດສົ້ມ ທີ່ພົບເຫັນທົ່ວໄປຈະຢູ່ເປັນກຸ່ມ ແລະ ແຕ່ລະກຸ່ມອາດຄວບຄຸມເນື້ອທີ່ຫຼາຍກວ່າ 1 ໄລ່ ແລະ ປະກອບດ້ວຍມົດກຳມະກອນ, ແຕ່ລະກຸ່ມມີຈຳນວນຮັງແຕ່ 25-150 ຮັງ, ໃນນີ້ ຈະມີຮັງຂອງລາຊານີ ແຕ່ລະກຸ່ມມັກມີລາຊານີຫຼາຍໂຕ ຊຶ່ງສ້າງຢູ່ເທິງປາຍຕົ້ນໄມ້ໃກ້ຍອດມົດສົ້ມຈະໃຫ້ຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍຢ່າງຕົ້ນຕໍແມ່ນນຳມາປຸງແຕ່ງອາຫານເຊັ່ນ: ລາບ, ກ້ອຍ, ຍຳ, ແກງຜັກຫວານໃສ່ໄຂ່ມົດສົ້ມ, ພ້ອມທັງຊ່ວຍປ້ອງກັນການກຳຈັດສັດຕູພືດເຊັ່ນ: ບົ້ງ, ໂຕເພັ້ຍຕ່າງໆ, ທັງເປັນໂຕກວດສອບລະບົບນິເວດຂອງປ່າໄມ້ມົດສົ້ມມັກອາໄສຢູ່ຕາມບ່ອນທີ່ຖືກທຳລາຍ ແລະ ແນວລະດັບທີ່ມີຄວາມສົມບູນຕ່ຳ, ດັ່ງນັ້ນ ຖ້າບໍລິເວນຂອງປ່າມີຮັງມົດສົ້ມເຮັດໃຫ້ຮູ້ວ່າລະບົບນິເວດທີ່ມີຄວາມເຊື່ອມໂຊມລົງ.
ວິທີການລ້ຽງມົດສົ້ມຈະມີ 2 ແບບຄື:
ສ່ວນທີ່ມີຮັງມົດຢູ່ແລ້ວເຮົາກໍໃຫ້ອາຫານທີ່ເສດເຫຼືອ ເພື່ອໃຫ້ມົດເພີ່ມຈຳນວນຮັງໃຊ້ເຄືອ ຫຼື ເຊືອກມັດຕາມຕົ້ນໄມ້ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ມັນສະດວກໃນການໄປຫາອາຫານ ແລະ ການສື່ສານຂອງມົດ, ສ່ວນອີກວິທີໜຶ່ງແມ່ນບ່ອນທີ່ຍັງບໍ່ທັນມີຮັງມົດ ຫຼື ມີຮັງຊະນິດອື່ນຕ້ອງຕັດແຕ່ງງ່າໄມ້ໃຫ້ໂລ່ງແຈ້ງ ແລະ ຂ້າມົດທີ່ມີຢູ່ແລ້ວ ໂດຍໃຊ້ເຫຍື່ອພິດ ຄື ປາກະປ໋ອງໜຶ່ງປ໋ອງຍ່ອງໃຫ້ຊີ້ນປາລະອຽດປະສົມກັບສານ ບໍແຣດ 1 ບ່ວງຊາ ວາງໄວ້ທີ່ເຫງົ້າໄມ້, ຫຼັງຈາກມົດຕາຍໝົດແລ້ວກໍເອົາ ເສດອາຫານພິດອອກຈາກເຫງົ້າໄມ້ ຈາກນັ້ນ ຈິ່ງເອົາມົດສົ້ມມາປ່ອຍ.
ການສຳຫຼວດຫາມົດສົ້ມທີ່ເປັນກຸ່ມດຽວກັນ
ໂດຍທົດສອບວ່າຖ້າມົດສົ້ມມາຈາກກຸ່ມດຽວກັນຈະບໍ່ກັດກັນ, ຕັດຮັງມົດສົ້ມຢ່າງລະມັດລະວັງ
ແລະ ຕັດທຸກໆຮັງ ເພື່ອໃຫ້ລາຊານີຕິດໄປນຳ, ຈາກນັ້ນ
ກໍເອົາໃສ່ໃນຖົງມັດປາກຖົງໃຫ້ແໜ້ນແລ້ວເອົາມາແຂວນໄວ້ໃນຕົ້ນໄມ້
ຈາກນັ້ນເປີດປາກຖົງອອກປະໄວ້ເພື່ອໃຫ້ມົດສົ້ມອອກມາສ້າງຮັງໃໝ່
ແລ້ວເລີ່ມໃຫ້ອາຫານ ແລະ ນ້ຳ.
ຂັ້ນຕອນການລ້ຽງມົດສົ້ມ
ຂັ້ນຕອນການລ້ຽງມົດສົ້ມແມ່ນມີຄວາມສຳຄັນຫຼາຍ
ໂດຍສະເພາະບ່ອນໃສ່ອາຫານ ຊຶ່ງຜູ້ລ້ຽງຈະຕ້ອງກຽມແປ້ນຂະໜາດ 30 ຊັງ
ຕີແມັດ, ກວ້າງ
20
ຊັງຕີຕອກເປັນຮ້ານໃສ່ ກັບຕົ້ນໄມ້ໃຫ້ສູງຈາກໜ້າດິນປະມານ 1,5 ແມັດ, ແປ້ນວາງອາຫານຄວນມີຕາໜ່າງເຫຼັກປົກເພື່ອກັນນົກ
ແລະ ແມວ, ສ່ວນການໃຫ້ນ້ຳ
ແລະ ອາຫານໄລຍະເລີ່ມຕົ້ນຄວນໃຫ້ອາຫານ ເລື້ອຍໆ, ອາດຈະເປັນອາທິດລະ
2
ເທື່ອ ຫຼັງ ຈາກນັ້ນ ຈິ່ງຄ່ອຍຫຼຸດລົງຈະເປັນອາທິດລະເທື່ອ ຫຼື 2 ອາທິດເທື່ອໜຶ່ງ.
ມົດສົ້ມມັກເຮັດຮັງໃສ່ກັບຕົ້ນໄມ້ທີ່ມີໃບດົກ
ແລະ ບໍ່ມັກປ່ຽນໃບເຊັ່ນ: ຕົ້ນມ່ວງ, ກະເດົາ, ກະຖິນນະລົງ, ແດງ, ຕົ້ນຈິກ, ຕົ້ນຮັງ, ຕົ້ນຍໍ ບ້ານ, ຕົ້ນດູ່, ຕົນແກ, ຫູກວາງ, ຕົ້ນຄູນ, ຕົ້ນໄຮ ແລະ ຕົ້ນໂພ.
ການລ້ຽງມົດສົ້ມ
ສຳລັບບ່ອນໃສ່ນ້ຳຄວນເປັນຕຸກນ້ຳພາສຕິກຕັດກົ້ນອອກ ຫຼື ບັ້ງໄມ້ໄຜ່, ຕອກຕິດກັບຕົ້ນໄມ້
ຢ່ອນປາກຕຸກນ້ຳລົງເພື່ອ ສະດວກໃນການອະນາໄມ, ສ່ວນທາງໃນຕຸກນ້ຳຄວນປ່ອນໄມ້ລົງເພື່ອໃຫ້ມົດໄດ້ໄຕ່ລົງ
ແລະ ຂຶ້ນ, ສະດວກໃນການໄປ-ມາ, ການສື່ສານ, ການຊອກຫາອາຫານ
ແລະ ບໍ່ໃຫ້ເສຍເວລາ, ແຮງງານຂອງມົດໃນການລົງໄປຊອກຫາອາ ຫານ.
ການເກັບກູ້ໄຂ່ມົດສົ້ມ
ແມ່ນຈະໃຊ້ໄມ້ຍາວປາຍແຫຼມແລ້ວມັດກະຕ່າ ຫຼື ຄຸ ຕິດກັບປາຍ
ໄມ້ແທງທີ່ຮັງຂອງໂຕມົດກຳມະກອນກັບ ໂຕອ່ອນຈະຕົກລົງມາໃນກະຕ່າ, ຈາກນັ້ນໂຮຍແປ້ງລົງກະຕ່າ
ຫຼື ຄຸ ເພື່ອໄລ່ມົດກຳມະກອນອອກຈາກກະຕ່າ, ຈາກນັ້ນ ໃຫ້ຖອກໂຕອ່ອນລົງ
ໃນພາຖາດທີ່ມີແປ້ງມັນຕົ້ນເພື່ອໄລ່ມົດກຳມະກອນອອກ ແລະ ກໍຈະໄດ້ແຕ່ໄຂ່
ສຳລັບໄຂ່ຂອງມົດສົ້ມຈະມີລາຄາແພງລະຫວ່າງ 60-70 ພັນກີບຕໍ່ກິໂລກຣາມ
ໃນໄລຍະແຕ່ເດືອນກຸມພາ-ມີນາ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ