ເຕັກນິກການປູກກະລໍ່າປີ
ເຕັກນິກການປູກກະລໍ່າປີນອກລະດູການ ເປັນເຕັກ ນິກໜຶ່ງທີ່ປະຊາຊົນເຮົາສາມາດເຮັດໄດ້ ເພາະມັນບໍ່ແຕກຕ່າງຫຍັງກັບການປູກກະລໍ່າປີໃນລະດູ ແຕ່ການປູກກະລໍ່ານອກລະດູຕ້ອງໄດ້ນຳໃຊ້ເຕັກນິກບາງຢ່າງເຂົ້າຊ່ວຍ. ຖ້າເຮົາສາມາດເຮັດໄດ້ຈະສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ຊາວກະສິກອນ ເພາະມັນມີລາຄາສູງ ຜັກກະລໍ່າສາມາດປູກໄດ້ໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດ ແຕ່ດິນທີ່ເໝາະສົມແມ່ນດິນຊາຍແກມຕົມ ບ່ອນບໍ່ມີນ້ຳຂັງ ແລະ ນໍ້າຖ້ວມ.
ການເຮັດໜານກ້າເບ້ຍ.
ຖາງຫຍ້າອອກຈາກພື້ນທີ່ ເພື່ອເຮັດໜານກ້າ ຂະໜາດຂອງໜານຄື: ກວ້າງ 1 ແມັດ, ລວງຍາວອີງຕາມເງື່ອນໄຂຂອງພື້ນທີ່ (ຖ້າໃຊ້ເມັດພັນ 100 ກຣາມ, ຄວາມຍາວຂອງໜານທີ່ເໝາະສົມແມ່ນ 40 ແມັດ).
ຊວ້ານດິນຈາກ 2 ຂ້າງຂອງໜານ ໃສ່ໜານໃຫ້ສູງ 40-50 ຊັງຕີແມັດ, ປະສົມດ້ວຍຝຸ່ນຄອກແຫ້ງຈຳນວນ 50 ກິໂລ ຕໍ່ເນື້ອທີ່ 40 ຕາແມັດ.
ການຫວ່ານເມັດພັນ.
ໃຫ້ຫວ່ານປູນຂາວຮອງພື້ນໜານ ຈຳນວນ 3-5 ກິໂລ ຕໍ່ຂະໜາດຂອງໜານ: ກວ້າງ 1 ແມັດ, ຍາວ 40 ແມັດ.
ເອົາເມັດພັນທີ່ກຽມໄວ້ມາຫວ່ານໃຫ້ພໍດີ, ຫົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມ ແລ້ວຫວ່ານແກບປົກເທິງ ຈາກນັ້ນຈຶ່ງຫົດນໍ້າອີກເທື່ອໜຶ່ງ.
ເອົາໄມ້ທີ່ຜ່າເປັນດິ້ວ ມາສັກກົ່ງໃສ່ຂອບໜານທັງສອງເບື້ອງ ແລ້ວເອົາຕາໜ່າງມາມຸງເພື່ອປ້ອງກັນໃນເວລາຝົນຕົກ.
ການບົວລະບັດຮັກສາເບ້ຍກະລໍ່າປີໃນໜານ.
ການຫົດນໍ້າ: ຖ້າຝົນບໍ່ຕົກຄວນຫົດນໍ້າມື້ລະເທື່ອໃຫ້ຊຸ່ມພໍດີ ເມື່ອອາຍຸກ້າໄດ້ 20 ວັນ ໃຫ້ເປີດຕາໜ່າງຂຽວປົກໜານກ້າອອກ ເພື່ອໃຫ້ເບ້ຍໄດ້ຖືກແສງແດດ ແລະ ມີຄວາມແຂງແຮງ.
ການກຽມດິນປູກ: ຫຼັງຈາກເບ້ຍຜັກກະລໍ່າປີໄດ້ 23 ວັນ, ຕ້ອງໄດ້ກຽມພື້ນທີ່ເພື່ອປູກ ຊຶ່ງການກຽມດິນຄວນປະຕິບັດດັ່ງນີ້:
ຄວນໄຖໃຫ້ເລິກ 25-30 ຊັງຕີແມັດ, ຕາກແດດໄວ້ປະມານ 5-7 ວັນ ແລ້ວຄາດໃຫ້ລະອຽດ.
ໃສ່ຝຸ່ນຄອກຮອງພື້ນໃນອັດຕາ 0,5 ກິໂລຕໍ່ 1 ຕາແມັດ.
ເຮັດໜານສູງ 40-50 ຊັງຕີແມັດ, ລວງກວ້າງຂອງໜານ 50 ຊັງຕີແມັດ ສ່ວນລວງຍາວແມ່ນອີງຕາມເນື້ອທີ່.
ການບົງເບ້ຍ.
ການປູກກະລໍ່າປີນອກລະດູສາມາດປູກໄດ້ຄື: ເລີ່ມແຕ່ເດືອນພຶດສະພາ ຫາ ເດືອນກັນຍາ.
ເມື່ອເບ້ຍກະລໍ່າປີອາຍຸໄດ້ 25-30 ວັນ (ຫຼັງຈາກກ້າ) ຕ້ອງເອົາໄປປູກ, ການປູກແມ່ນໃຊ້ສຽມຂຸດເປັນຂຸມຕາມໜານທີ່ໄດ້ກຽມໄວ້ຂຸດໃຫ້ເລິກ 10-15 ຊັງຕີແມັດ, ຂຸດເປັນແຖວສະຫຼຽງ, ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ແຖວແມ່ນ 40 ຊັງຕີແມັດ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ.
ການໃຫ້ນໍ້າ: ຖ້າຝົນບໍ່ຕົກ ຕ້ອງໄດ້ໃຫ້ນໍ້າ 1 ເທື່ອຕໍ່ ອາທິດ ຈະໃຫ້ຕາມຮ່ອງ ຫຼື ຫົດຕາມຕົ້ນກໍ່ໄດ້, ແລ້ວແຕ່ເງື່ອນໄຂ (ການໃຫ້ນໍ້າຕ້ອງໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍ ແຕ່ບໍ່ໃຫ້ປຽກເກີນໄປ).
ການເສຍຫຍ້າພວນດິນ: ການເສຍຫຍ້າແມ່ນ 7 ວັນ ຕ້ອງເສຍເທື່ອໜຶ່ງ, ວິທີເສຍຫຍ້າຄວນເອົາເຂົ້າໄປຖົມໂຄນຕົ້ນຂອງຜັກກະລໍ່າປີ, ຄວນເສຍຫຍ້າ ແລະ ພວນດິນໄປພ້ອມໆກັນ, ເມື່ອຕົ້ນຜັກກະລໍ່າປີມີໃບໃຫຍ່ປົກຄຸມດິນແລ້ວ ບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງເສຍຫຍ້າອີກ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ: ການໃສ່ຝຸ່ນຄວນນຳໃຊ້ຝຸ່ນໝັກ ຫຼື ຝຸ່ນຄອກແຫ້ງ ແລະ ລະລາຍຕົວດີແລ້ວ, ຄວນແບ່ງໃສ່ 2 ຄັ້ງ ຕໍ່ລະດູການຄື:
ຄັ້ງທີ 1: ໃສ່ຮອງພື້ນກ່ອນປູກ ໂດຍຫວ່ານໃຫ້ທົ່ວບໍລິເວນພື້ນທີ່ ໃນອັດຕາສ່ວນ 0,5 ກິໂລຕໍ່ຕາແມັດ ແລ້ວຈຶ່ງຍົກໜານ.
ຄັ້ງທີ 2: ຫຼັງຈາກປູກໄດ້ 30 ວັນ ໃຫ້ພວນດິນຫ່າງຈາກຕົ້ນ 10 ຊັງຕີແມັດ, ໂຮຍຝຸ່ນໃສ່ໃນອັດຕາ 100 ກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ຫຼື 0,5 ກິໂລຕໍ່ຕາແມັດ.
ພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ທີ່ມັກພົບໃນການປູກກະລໍ່າປີ ນອກລະດູການ.
ພະຍາດເບ້ຍເປື່ອຍ: ວິທີປ້ອງກັນຄື: ໃຊ້ປູນຂາວຫວ່ານໃຫ້ທົ່ວໜານກ້າເພື່ອຂ້າເຊື້ອໂລກ ໃນອັດຕາ 6 ກິໂລຕໍ່40 ຕາແມັດ ຫຼື ຫຼັງຈາກຝົນຕົກເຊົາຕ້ອງເອົານໍ້າທຳມະດາລ້າງນໍ້າຝົນອອກ ພ້ອມທັງເປີດຕາໜ່າງມຸງໜານກ້າອອກ.
ພະຍາດຫົວເນົ່າ: ວິທີປ້ອງກັນຄື: ຖ້າພົບເຫັນຕົ້ນທີ່ເປັນພະຍາດຫົວເນົ່າໃຫ້ຕັດຖິ້ມ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຂະຫຍາຍໄປຫາຕົ້ນອື່ນ.
ບົ້ງໄຍຜັກ: ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດຄື: ການປ່ອຍແມງໄມ້ເປັນປະໂຫຍດເຂົ້າກຳຈັດເຊັ່ນ: ແຕນບຽນ.
ບົ້ງເຈາະຫົວກະລໍ່າ: ວິທີປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດຄື: ສີດສະໝຸນໄພຈາກຂົມກະເດົາ ທຸກໆ 7 ວັນ.
ການເກັບກ່ຽວ: ອາຍຸແຕ່ເລີ່ມກ້າເບ້ຍ ຈົນຮອດເວລາເກັບກ່ຽວແມ່ນ 90-120 ວັນ, ວິທີການສັງເກດກ່ອນການເກັບກ່ຽວຄື: ໃຊ້ມືບີບເບິ່ງຄວາມແໜ້ນຂອງຫົວຜັກກະລໍ່າ ຖ້າຫົວໃດຫາກແໜ້ນແມ່ນເກັບກ່ຽວໄດ້.
ຜົນໄດ້ຮັບ: ໃນເນື້ອທີ່ 1 ເຮັກຕາ ຈະໃຊ້ແນວພັນ 625 ກຣາມ ແລະ ປູກໄດ້ 62.500 ຕົ້ນ, ຜົນ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ