ຫມາກກ້ຽງ Rummelon
ໝາກກ້ຽງຈັດຢູ່ໃນໝາກໄມ້ຕະກູນສົ້ມ
ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Citrus maxima.
ຊື່ພາສາອັງກິດ Rummelon.
ຮູບ: ລັະສະນະຂອງຕົ້ນໝາກກ້ຽງ ( 7 )
ລະບົບຮາກ.
ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍເຮົາແກ່ນ, ຄືການນຳເອົາແກ່ນມາປູກ ມັນກໍ່ຈະມີລະບົບຮາກທີ່ຄົບຖ້ວນ ແລະ ສົມບູນຄື: ແກ້ວ ແລະ ຮາກຝອຍຄຽງຄູ່ກັນ ຖ້າປູກດ້ວຍວິທີການຂະຫຍາຍພັນແບບແຍກເອົາສີ້ນສ່ວນກີ່ງ,ງ່າຕ່າງໆ ຄື: ດ້ວຍວິທີການໂທມງ່າ, ການທາບກີ່ງ ແລະ ການປັກຊຳ.ວິທີການນີ້ລະບົບຮາກຂອງໝາກກ້ຽງສ່ວນຫຼາຍແມ່ນ ຈະມີແຕ່ຮາກຝອຍເທົ່ານັ້ນ, ຮາກແມ່ນມັນຈະມີໜ້າທີ່ທຳການດູດເອົານ້ຳ ແລະ ແຮ່ທາດອາຫານຕ່າງໆທີ່ມີຢູ່ໃນດິນ ແລະ ເປັນທີ່ລຳລຽງທາດຕ່າງໆ ຂື້ນໄປຫຼໍ່ລ້ຽງແຕ່ລະທຸກໆພາກສ່ວນຂອງພຶດທີ່ຢູ່ສວ່ນພາກເທີງ ແລະ ຮາກແມ່ນຈະມີໜ້າທີ່ຍຶດລຳຕົ້ນບໍ່ໃຫ້ຕົ້ນຂອງພືດລົ້ມໄດ້ງ່າຍຈາກສະພາບທຳມະຊາດ, ອີກຢ່າງໜື່ງຮາກຂອງມັນຖ້າຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍແກ່ນຮາກຢັ່ງລົງເລີກປະມານ 10 - 15 m, ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍການແຍກຊີ້ນສວ່ນຕ່າງໆ ຂອງກີ່ງ,ງ່າແມ່ນຈະເລີກປະມານ 5 m.
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ.
ລຳຕົ້ນຂອງໝາກກ້ຽງມີລັກສະນະເປັນລ່ຽມ,ເປັນໄມ້ໄດ້ຮູບຊົງທີ່ແນ່ນອນ,ລວງສູງຂອງລຳຕົ້ນປະມານ 10 - 15 m.ລຳຕົ້ນປະກອບດ້ວຍ: ມີກີ່ງງ່າແຜ່ຂະຫຍາຍອອກເປັນຮູບຊົງ,ຊົງຟຸ່ມ ແລະ ມີກີ່ງກ້ານທີ່ແຕກອອກມາຫຼາຍໆ ງ່າ, ງ່າອອ່ນຈະມີຂົນເສັ້ນປົກຄຸ້ມຢູ່ນອກ, ມີໝາມຍາວປະມານ 1 - 5 cm. ແລະ ລຳຕົ້ນຍັງມີໜ້າທີ່ລຳລຽງນ້ຳ, ທາດອາຫານຕ່າງໆໄປຫາທຸກພາກສ່ວນຕ່າງໆຂອງຕົ້ນພຶດ.
ລັກສະນະຂອງໃບ.
ໃບຂອງໝາກກ້ຽງຈະມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ແລະ ຍາວເລັກນ້ອຍ, ລວງກ້ວາງຂອງໃບໝາກ້ຽງແມ່ນຈະມີຄວາມຍາວປະມານ 2 - 12 cm ແລະ ຄວາມຍາວແມ່ນປະມານ 5 - 20 cm. ໃບຂອງໝາກກ້ຽງເບີ່ງຄັກໆແລ້ວ ຈະເປັນຮູບຊົງຂະໜາດຄ້າຍຄື ຮູບໄຂ່ໄກ ແລະ ລັກຊະນະຂອງປາຍໃບໝາກກ້ຽງອາດຈະແຫຼມເລັກນ້ອຍ ຫຼື ຕາມຂອບໃບສ່ວນປາຍຂອງມັນຈະມີຮອຍບ້ຳເລັກນ້ອຍ, ສ່ວນກ້ານຂອງໃບຈະມີປີກຂະໜາດໃຫ່ຍແມ່ນຈະມີຄວາມກ້ວາງແມ່ນປະມານ 0.3 - 0.7cm. ຖ້ານປີກອາດຈະແຄບ, ປາຍຂອງໃບຂອງໝາກກ້ຽງແມ່ນຄ້າຍຄືຮູບຫົວໃຈ ແລະ ໃບມີໜ້າທີ່ເປັນບ່ອນສະສົມທາດອາຫານ, ປຸ່ງແຕ່ງອາຫານ ແລະ ສັງເຄາະແສງ ໃນການປຸ່ງແຕ່ງທາດອາຫານນັ້ນແມ່ນຈະນຳສົ່ງໄປຫຼໍ່ລ້ຽງທຸກໆ ພາກສ່ວນຕ່າງໆ ຂອງຕົ້ນພືດ ເມື່ອໃບຂອງໝາກກ້ຽງຍັງອ່ອນຈະເປັນສີຂຽວອ່ອນໆ, ເຖີງຍາມແກ່ໃບກໍ່ຈະປ່ຽນສີ ຈາກສີຂຽວ ກໍ່ຈະກາຍມາເປັນສີເຫຼືອງ ອີກບໍ່ນານໃບຂອງໝາກກ້ຽງຈະຫຼົ່ນຖີ້ມໄປ.ອີກຕໍ່ມາຕົ້ນໝາກກ້ຽງກໍ່ສາມາດສ້າງໃບຂື້ນມາໃໝ່ອີກ.
ດອກ.
ດອກຂອງໝາກກ້ຽງມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ແລະ ມີເສັ້ນຜ່ານໃຈກາງປະມານ 0.3 - 0.7 cm.ສ່ວນຫຼາຍດອກຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະເກີດເປັນດອກດຽວ ຫຼື ດອກເປັນຊໍ່,ໃນຊໍ່ໜື່ງອາດຈະມີຈຳນວນ 2 - 20 ດອກ,ດອກປະກອບດ້ວຍຊັ້ນຂອງກີບລ້ຽງປະມານຢູ່ 2 - 3 ກີບ ມັນຈະຕິດກັນຢູ່ໃນຊໍ່ດອກ, ຊັ້ນຂອງກີບດອກມີຈຳນວນ 4-5 ກີບ,ມີເກສອນຈຳນວນ 20 - 25 ອັນ ເຊື່ອມຕິດຕໍ່ກັນເປັນກຸ່ມປະມານ 4 - 5 ກຸ່ມ ສວ່ນເກສອນຈະມີຮັງໄຂ່ປະມານ 11 - 16 ຮວງ.ໝາກກ້ຽງຈະອອກດອກໃນຊວງເດືອນ 5 - 6 ເທົ່ານັ້ນ ອາຍຸການອອກດອກຈົນຮອດໝາກສຸກແກ່ (ການເກັບກ່ຽວ ) ແມ່ນຈະໃຊ້ເວລາທັງໝົດຢູ່ປະມານ 5 - 7 ເດືອນແຕ່ຕອ້ງໄດ້ຂື້ນກັບສະພາບແວດລ້ອມອາ ກາດແຕ່ລະທ້ອງຖີ່ນ ແລະ ແນວພັນຂອງໝາກກ້ຽງອີກດ້ວຍ.
ໝາກ.
ລັກສະນະຂອງໝາກກ້ຽງແມ່ນຈະມີເສັ້ນໃຍຜ່ານໃຈກາງຂອງໜ່ວຍແມ່ນປະມານ 10 - 15 cm. ໝາກຂອງໝາກກ້ຽງເມື່ອເວລາຍັງນ້ອຍ ຫຼື ອ່ອນຈະມີລັກຊະນະເປັນສີຂຽວເມື່ອຮອດເຖີງເວລາຍາມໝາກແກ່ຈົນຮອດຂະໜາດສຸກເຕັມທີ່ເປື້ອກຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະປ່ຽນຈາກສີຂຽວຈະກາຍມາເປັນສີຂຽວອົ່ມເຫຼືອງ ຄວາມໜາຂອງເປືອກໝາກກ້ຽງເມື່ອຮອດຍາມເວລາສຸກແມ່ນຈະໜາປະມານ 1.5 - 2 cm. ຢູ່ໃນໜ່ວຍໝາກ ກ້ຽງຈັດເປັນກີບ( ສັບທອ້ງຖີ່ນເພີ່ນຈະເອີ້ນກັນວ່າ: ງີມ ) ເຊີ່ງແຕ່ລະກີບແມ່ນຈະປະກອບມີເສັ້ນແພບາງໆ ຫຸ້ມຫໍ່ເນື້ອຂອງໝາກກ້ຽງເອົາໄວ້ ແລະ ໃນເວລາແກະ ຫຼື ແຍກກີບນັ້ນ ແມ່ນເຮົາສາມາດແຍກອອກຈາກກັນໄດ້ງ່າຍ ພາຍໃນຂອງໜ່ວຍໝາກກ້ຽງແມ່ນຈະມີນ້ຳບັ່ນຈຸຢູ່ໃນນັ້ນ ເມື່ອກີນຈະມີລົດຊາດຫວານ ຫຼື ຫວານອົມສົ້ມເລັກນ້ອຍ.
ຖ້າຫາກວ່າຕົ້ນໝາກກ້ຽງທີ່ເຮົາຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍຊີ້ນສ່ວນຕ່າງໆ ຂອງກີ່ງງ່າຂອງພືດນຳມາປູກເມື່ອຮອດຍາມໃຫ້ຜົນຜະລິດແລ້ວເມື່ອເປັນໝາກຂື້ນມາໝາກກ້ຽງມັນຈະມີໜ່ວຍລັກສະນະຄືຕົ້ນພໍ່ແມ່ພັນ ( ພັນ ເລີມທຸກປະການ ) ບັ່ນຫາທາງດ້ານລົດຊາດກໍ່ບໍ່ມີການປ່ຽນແປງເໝືອນກັບຕົ້ນພໍ່ແມ່ພັນ ແລະ ອີກຢ່າງໜື່ງຖ້າຫາກເຮົານຳໃຊ້ມິດ ( ແກ່ນ ) ມາຂະຫຍາຍນັ້ນ, ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍມິດຫຼາຍເທື່ອຫຼາຍຄັ້ງແມ່ນຈະເຮັດໃຫ້ໝາກຈາກເຄີຍໜ່ວຍໃຫ່ຍອາດຈະກາຍມາເປັນນ້ອຍ ແລະ ຈາກສົ້ມກໍ່ກາຍເປັນຫວານ ດັ່ງມັນຈະມີບັ່ນ ແລະ ຜົນກະທົບທາງດ້ານຄຸນນະພາບເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕົກຕ່ຳ.
ລັກສະນະຂອງແກ່ນສົ້ມໂອ.
ໃນໜວ່ຍໜື່ງຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະມີໜ້ອຍ ຫຼື ຫຼາຍ ແມ່ນຂື້ນຢູ່ກັບຊະນິດຂອງແຕ່ລະຂອງພັນໝາກ ກ້ຽງ ແລະ ອີກຢ່າງໜື່ງໝາກຈະມີຂະໜາດຈະແຕກຕ່າງກັນ, ຕັ້ງແຕ່ຂະໜາດໜ່ວຍໃຫ່ຍຈົນຮອດເຖີງຂະໜາດນ້ອຍທີ່ສຸດ, ເປືອກຂອງແກ່ນໝາກກ້ຽງມັນຈະມີລັກສະນະເປັນຮອງນ້ອຍໆ ໃນແກ່ນໜື່ງ,ແກ່ນດຽວແມ່ນຈະກ້າໄດ້ພຽງຕົ້ນໜື່ງ,ດຽວເທົ່ານັ້ນແກ່ນຂອງໝາກກ້ຽງສາມາດເກັບຮັກສາໄວ້ປູກແມ່ນໄດ້ລົນປະມານ 30 ວັນ.ແມ່ນຈະນຳໄປປູກໄດ້ ລັກຊະນະຂອງແກ່ນໝາກກ້ຽງດັ່ງ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ