google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ສົ້ມພໍດີ MALVACEAE - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Friday, January 22, 2016

ສົ້ມພໍດີ MALVACEAE

ສົ້ມພໍດີ
Hibiscus sabdariffa L.
MALVACEAE

ສົ້ມພໍດີ Hibiscus sabdariffa L. MALVACEAE ລັກສະນະພືດສາດ: ສົ້ມພໍດີ ເປັນພືດລົ້ມລຸກປີດຽວ, ສູງເຖິງ 2 ມ, ແຕກກິ່ງກ້ານສີມ່ວງແດງ. ໃບດ່ຽວ, ຈັບແບບ ສະຫຼັບ, ຮູບໄຂ່ ຫຼື ຮູບຝ່າມື, ກວ້າງ 7-12 ຊມ, ຍາວ 8-15 ຊມ, ຂອບໃບຢັກວ້ຳເລິກ 3-5 ແສກ, ກ້ານໃບຍາວປະມານ 4-10 ຊມ, ສີແດງ, ເສັ້ນກາງໃບອອກຈາກກົກໃບ 4-8 ເສັ້ນ. ດອກດ່ຽວ, ກ້ານດອກສັ້ນໆ, ດິ້ວປະດັບມີ 8-12 ເສັ້ນ, ສີແດງ, ຮູບຫອກ,


ລັກສະນະພືດສາດ: ສົ້ມພໍດີ ເປັນພືດລົ້ມລຸກປີດຽວ, ສູງເຖິງ 2 ມ, ແຕກກິ່ງກ້ານສີມ່ວງແດງ. ໃບດ່ຽວ, ຈັບແບບ
ສະຫຼັບ, ຮູບໄຂ່ ຫຼື ຮູບຝ່າມື, ກວ້າງ 7-12 ຊມ, ຍາວ 8-15 ຊມ, ຂອບໃບຢັກວ້ຳເລິກ 3-5 ແສກ, ກ້ານໃບຍາວປະມານ 4-10 ຊມ, ສີແດງ, ເສັ້ນກາງໃບອອກຈາກກົກໃບ 4-8 ເສັ້ນ. ດອກດ່ຽວ, ກ້ານດອກສັ້ນໆ, ດິ້ວປະດັບມີ 8-12 ເສັ້ນ, ສີແດງ, ຮູບຫອກ, ເຊື່ອມຕິດກັນທີ່ຖານ. ກາບດອກສີມ່ວງແດງ, ຮູບຖ້ວຍ,ເຊື່ອມຕິດກັນທີ່ຖານ, ອວບນ້ຳ, ປາຍແຍກເປັນ 5 ແສກ, ວົງກີບດອກສີເຫຼືອງ, ດ້ານໃນມີວົງສີແດງຊ້ຳ, ເກສອນເພດຜູ້ຈຳນວນຫຼາຍ, ປາຍເກສອນເພດແມ່ແຍກເປັນ 5 ແສກ. ໝາກແຫ້ງແລ້ວແຕກ, ຮູບຮ່າງຂ້ອນຂ້າງກົມ, ກ້ວາງ 1.5 ຊມ, ມີກາບດອກສີແດງອວບນ້ຳຫຸ້ມໄວ້.

ສົ້ມພໍດີ Hibiscus sabdariffa L. MALVACEAE ລັກສະນະພືດສາດ: ສົ້ມພໍດີ ເປັນພືດລົ້ມລຸກປີດຽວ, ສູງເຖິງ 2 ມ, ແຕກກິ່ງກ້ານສີມ່ວງແດງ. ໃບດ່ຽວ, ຈັບແບບ ສະຫຼັບ, ຮູບໄຂ່ ຫຼື ຮູບຝ່າມື, ກວ້າງ 7-12 ຊມ, ຍາວ 8-15 ຊມ, ຂອບໃບຢັກວ້ຳເລິກ 3-5 ແສກ, ກ້ານໃບຍາວປະມານ 4-10 ຊມ, ສີແດງ, ເສັ້ນກາງໃບອອກຈາກກົກໃບ 4-8 ເສັ້ນ. ດອກດ່ຽວ, ກ້ານດອກສັ້ນໆ, ດິ້ວປະດັບມີ 8-12 ເສັ້ນ, ສີແດງ, ຮູບຫອກ,

ປິ່ນປົວພະຍາດ: ດີເຈັບຕັບ ແລະ ໜິ້ວ
ສ່ວນທີ່ໃຊ້: ໝາກ ແລະ ແກ່ນ
ວິທີການນຳໃຊ້ ສົ້ມພໍດີ: ດີເຈັບຕັບແມ່ນໃຊ້ໝາກຕົ້ມນ້ຳກິນ, ສຳລັບໜິ້ວແມ່ນໃຊ້ແກ່ນຕົ້ມນ້ຳກິນທຸກມື້ຈົນກ່ວາກ້ອນໜິ້ວຈະອອກ. ໃບກັບຍອດອ່ອນ ແລະ ກາບດອກທີ່ມີສີແດງມີລົດສົ້ມຍັງສາມາດນຳມາປຸງອາຫານໄດ້.
ການປູກຂະຫຍາຍພັນ: ສົ້ມພໍດີ ເປັນພືດທີ່ມັກດິນທີ່ອຸດົມສົມບູນລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ, ເປັນພືດທີ່ມີອາຍຸສັ້ນຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍແກ່ນ, ແກ່ນສາມາດກ້າ ແລະ ເລີ່ມປູກໃນຊ່ວງຕົ້ນລະດູຝົນ ແລ້ວຈະອອກດອກ,ໝາກປະມານທ້າຍປີ. ໝາກຈະແຕກອອກເຫັນເມັດສີດຳທີ່ສາມາດເກັບເປັນແນວພັນໄດ້.



No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ