ການຂະຫຍາຍພັນ: ດ້ວຍ 6 ວິທີ ທີ່ນິຍົມໃຊ້ກັນ
ການກ້າແກ່ນ (Seedling):
ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍແກ່ນສ່ວນຫຼາຍແລ້ວເພິ່ນມັກຈະເຮັດຫຼາຍວິທີເຊັ່ນ:
ການກ້າໃສ່ໜານ, ການກ້າ
ໃສ່ກະບະ, ການກ້າໃສ່ເບົ້າ ແລະ ອື່ນໆ.
ໂດຍທົ່ວໄປຂັ້ນຕອນການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍແກ່ນປະກອບມີດັ່ງນີ້:
1. ຄັດເລືອກແກ່ນພັນທີ່ສົມບູນບໍ່ມີພະຍາດ.
2. ແຊ່ເມັດ ແລະ ແກ່ນພືດ 6 - 12 ຊົ່ວໂມງ ຫຼື 24 ຊົ່ວໂມງສໍາລັບແກ່ນທີ່ມີເປືອກແຂງ
3. ກຽມພາຊະນະ ຫຼື ໜານກ້າໃຫ້ເໝາະສົມກັບຂະໜາດ ແລະ ປະລິມານຂອງເມັດ.
4. ຫວ່ານ ຫຼື ຢອດເມັດລົງໃສ່ພາຊະນະ ຫຼື ໜານກ້າດ້ວຍຄວາມລະມັດລະວັງໃນການຕົກເຮ່ຍ.
5. ກວດກາຄວາມເປັນລະບຽບຮຽບຮ້ອຍແລ້ວຫົດນໍ້າ ນໍາໄປໄວ້ສວນກ້າ ຫຼື ປອດຈາກສັດຕູພືດ
2. ການປັກຊໍາ
(Cutting):
1. ຄັດເລືອກແມ່ພັນທີ່ມີຍອດ ຫຼື
ກິ່ງທີ່ແຂງແຮງສົມບູນບໍ່ມີພະຍາດແມງໄມ້.
2. ໃຊ້ຄັດເຕີຕັດເອົາສ່ວນຍອດປະມານ 10
-20 ຊມ ຫຼື
ນັບແຕ່ຍອດລົງມາສາມຂໍ່,ຖ້າພືດບໍ່ມີຍອດກໍ່ຕັດເອົາປະມານ 20 ຊມ ຫຼື ອາດຈະນັບຕາໃຫ້ມີສາມ ຫຼື
ສີ່ຕາຈຶ່ງຕັດມາປັກຊໍາໄດ້.
3. ການຕັດຄວນໃຫ້ມີປາຍເຈີ້ຍເປັນມູມ 45 ອົງສາ ເພື່ອປ້ອງກັນນໍ້າຄ້າງ,
ກ່ອນຈະເຮັດການປັກຊໍາເຮົາຕ້ອງຕັດແຕ່ງໃບໃຫ້ເຫຼືອພຽງ
1 - 2
ໃບເພື່ອລຸດຜ່ອນການຄາຍນໍ້າຂອງພືດ.
4. ຖ້າຫາກມີນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກກໍ່ຍິ່ງເປັນການດີຫຼັງຈາກຕັດແຕ່ງແລ້ວກໍ່ນໍາມາຈຸ່ມນໍ້າຢາເລັ່ງຮາກປະໄວ້ປະມານ
15
ນາທີ ແລ້ວເຮັດການປັກຊໍາໄດ້ເລີຍ.
5. ເວລາປັກຊໍາທີ່ດີຄວນເຮັດໃນຕອນເຊົ້າ ແລະ
ຕອນແລງ.
6. ວັດສະດຸປັກຊໍາທີ່ດີຈະປະກອບມີຂີ້ແກບເຜົາ 1 ສ່ວນ, ດິນປູກຝັງ 1 ສ່ວນ ແລະ ຝຸ່ນຄອກ 0,2 ສ່ວນ.
7. ການປັກຊໍາອາດເຮັດໄດ້ທັງໃນເບົ້າ,
ກະບະ ແລະ ໃນໜານ.
3. ການຕອນ
ຫຼື ໂທມງ່າ (Air layering):
1. ກຽມວັດສະດຸເຊັ່ນ
ນໍາເອົາກາບພ້າວທີ່ບົດມາຕົ້ມນໍ້າປະມານ 6-24 ຊົ່ວໂມງ
ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ນໍາມາໃສ່ຖົງຢາງພະລາສະຕິກຂະໜາດ 4x 6 ນິ້ວແລ້ວມັດເປັນຖົງປະໄວ້.
2. ຄັດເລືອກງ່າທີ່ບໍ່ນ້ອຍ ຫຼື
ໃຫຍ່ເກີນໄປເຊິ່ງມີອາຍຸປະມານ 6 - 12 ເດືອນ ຫຼື
ເຮົາສາມາດສັງເກດເບິ່ງສີໃຫ້ມີສີຂາວອົມເທົາ, ເປັນງ່າທີ່ໄດ້ຮັບແສງສະຫວ່າງ ແລະ ມີມູມ 45 ອົງສາ.
3.
ປາດງ່າຢູ່ບໍລິເວນກ້ອງຂໍ້
(node) ຫຼື
ກ້ອງຂໍ້ລົງມາປະມານ 0.5 -1 ຊມ ໂດຍປາດ 2 ຮອຍຫ່າງກັນ2.5 ຊມ ຫຼື ເທົ່າກັບເສັ້ນຮອບວົງຂອງງ່າທີ່ຈະຕອນແລ້ວລອກເປືອກອອກລະວັງຢ່າປາດເລິກກາຍເນື້ອເຍື່ອເພາະເຮັດໃຫ້ງ່າຕາຍໄດ້.
4.
ຂູດເນື້ອເຍື່ອ
(cambium) ອອກໃຫ້ໝົດ
ເວລາຂູດໃຫ້ຂູດຈາກເທິງລົງມາທາງລຸ່ມຢ່າຂູດສະຫຼັບກັນ.
5. ຖ້າເປັນໄມ້ມີຢາງຫຼັງຂູດເນື້ອເຍື່ອອອກແລ້ວກໍ່ປະໄວ້
5 - 15
ວັນເພື່ອໃຫ້ນໍ້າຢາງແຫ້ງ.
6. ຖ້າມີຮໍໂມນເລັ່ງຮາກຄວນໃຊ້ຮໍໂມນທາຮອຍປາດເບື້ອງເທິງ.
7. ນໍາເອົາຖົງກາບພ້າວທີ່ກຽມໄວ້ມາປາດແລ້ວບີບນໍ້າອອກມັດຫຸ້ມປາກບາດຫລັງຈາກນັ້ນມັດດ້ວຍເຊືອກສອງສົ້ນໃຫ້ແໜ້ນພໍສົມຄວນ.
8. ຈາກນັ້ນ 2 ອາທິດແລ້ວກວດເຊັກເບິ່ງເມື່ອໄດ້ປະມານໜຶ່ງ
ຫຼື ສອງເດືອນກໍ່ຈະເຫັນຮາກສີຂາວອອກມາຢູ່ຕາມຖົງກາບພ້າວ.
4. ການແຍກເຫງົ້າ
(Rhizomes
division):
1. ເປັນວິທີທີ່ງ່າຍແຕ່ຄວນລະມັດລະວັງເຊິ່ງເໝາະສົມສໍາລັບພືດຫົວ
ແລະ ພືດທີ່ມີເຫງົ້າໃຫ່ຍ.
2. ກຽມເບົ້າ ຫຼື ກະບະທີ່ມີພືດຕ້ອງການແຍກ,
ວັດສະດຸປູກ ແລະ ເບົ້າ ຫຼື ກະບະເປົ່າ.
3. ໃຊ້ຊວ້ານມື ຫຼື ຄັດເຕີຕັດແຍກພືດອອກເປັນສຸມໂດຍໃຫ້ໜຶ່ງສຸມມີໜຶ່ງໜໍ່
ຫຼື ສອງໜໍ່ຂຶ້ນໄປ.
4. ແລ້ວນໍາມາປູກໃສ່ໂຖ ຫຼື ຖົງຢາງໂດຍໃຫ້ວັດສະດຸປູກຖົມເຫງົ້າພຽງເລັກນ້ອຍ.
5. ການທາບງ່າ
(Grafting):
ການທາບງ່າຈະປະກອບມີຫຼາຍແບບຄື: ການທາບງ່າແບບສຽບຂ້າງ,
ແບບປາດງ່ຽງ, ແບບເຂົ້າລີ້ມ ແລະ ແບບປະກອບກັນເຊິ່ງໃນນີ້ຈະນໍາສະເໜີພຽງແບບດຽວຄື:ການທາບງ່າແບບສຽບຂ້າງ:
1.
ເລືອກຕົ້ນທີ່ສົມບູນທີ່ປູກໃນກະຖັງ,
ໝໍ້,
ຖົງພະລາສະຕິກ ຫຼື ໃນໜານກ້າ.
2.
ເລືອກງ່າພັນດີທີ່ບໍ່ສູງປານໃດເພື່ອສະດວກໃນການປະຕິບັດງານ,
ງ່າພັນທີ່ເໝາະສົມກັບຕົ້ນຕໍຄວນມີຂະ
ໜາດໃຫ່ຍໃກ້ຄຽງກັນ.
3.
ປາດງ່າພັນດີໃຫ້ເຂົ້າເນື້ອໄມ້ໃຫ້ເລິກບໍ່ເກີນ
1/2 ຂອງງ່ານັ້ນ, ມີຄວາມຍາວເທົ່າກັບຮອຍປາກບາດຂອງ ຕົ້ນຕໍເຊິ່ງຮອຍປາດໃຫ້ມີຂະໜາດຢູ່ໃນລະຫວ່າງ
3 - 5 ຊມ.
4.
ຕັດຍອດຕົ້ນຕໍທາງດຽວກັນກັບບາດແຜຂອງງ່າປາດເປັນຮູບປາກປາສະຫຼາມຍາວເທົ່າກັບບາດແຜຂອງງ່າພັນດີ.
5.
ສອດປາຍຕົ້ນຕໍເຂົ້າໄປໃນປາກບາດງ່າພັນດີເຊິ່ງໃຫ້ທາງໃນເນື້ອເຍື່ອຈະເລີນກົງກັນ.
6.
ແລ້ວພັນດ້ວຍພະລາຊະຕິກໃຫ້ແໜ້ນ,
ໃຊ້ເວລາປະມານ 45 ວັນແລ້ວເນື້ອເຍື່ອທັງສອງງ່າຈະປະສານກັນ.
6. ການຕິດຕາ
(Budding):
ການຕິດຕາຈະເຮັດໄດ້ຫຼາຍແບບເຊັ່ນ: ການຕິດຕາແບບຕົວເຕ T,
ຕິດຕາແບບປ່ອງຢ້ຽມ, ຕິດຕາແບບ 4ລ່ຽມຍາວ ແລະ ແບບໃຊ້ກັບຕົ້ນພືດທີ່ລອກເປືອກຍາກເຊິ່ງໃນນີ້ຈະນໍາສະເໜີການຕິດຕາແແບບຕົວເຕ
Tມີຄືດັ່ງນີ້:
1.
ປາດຕົ້ນຕໍເປັນຮູບຕົວເຕ
T ປາດຍາວປະມານ
3 - 5 ຊມ.
2.
ເປີດເປືອກອອກພຽງເລັກນ້ອຍ.
3.
ປາດແຜ່ນຕາເປັນຮູບໂລ່ແລ້ວແກະເນື້ອໄມ້ອອກ.
4.
ສອດແຜ່ນຕາເຂົ້າໄປໃຫ້ແໜ້ນແລ້ວຕັດສ່ວນທີ່ເຫຼືອອອກໃຫ້ພໍດີກັບບ່ອນປາດ.
5.
ພັນດ້ວຍແຜ່ນຢາງໃຫ້ແໜ້ນປະໄວ້ປະມານ
7 - 10 ວັນຈະເຫັນຕາສີຂາວຕຸ່ມຂຶ້ນຫັຼງຈາກນັ້ນ
1.
ເຮົາກໍ່ມາຍເອົາຢາງທີ່ພັນນັ້ນອອກ
ແລ້ວກໍ່ພັນຄືນໂດຍຈົ່ງຕາທີ່ຈະປົ່ງຂຶ້ນນັ້ນໄວ້
6.
ປາດຕົ້ນຕໍຕາໃຫ້ປົ່ງຂຶ້ນ.
7.
ເມື່ອຕາແຕກອອກມາແລ້ວກໍ່ເລີ່ມຕັດຍອດຕົ້ນຕໍຖິ້ມໂດຍໃຫ້ຫ່າງຈາກຕາປະມານ
2 - 3 ຊມ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ