ພາຍຫຼັງທີ່ປະເທດຊາດໄດ້ສະຖາປະນາເປັນປະເທດ ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕປະຊາຊົນ ໃນປີ 1975, ພັກ ແລະ ລັດຖະບານ ໄດ້ຮ່ວມກັບປະຊາຊົນ ດຳເນີນການປົກປັກຮັກສາແລະ ສ້າງສາປະເທດຊາດ ໂດຍການໃຊ້ກົນໄກລວມສູນ ແຕ່ສູນກາງລົງຮອດທ້ອງຖີ່ນ ໃນນັ້ນ ຂະແໜງກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ໄດ້ປະກອບສ່ວນຢ່າງແຂງແຮງເຂົ້າໃນການ ຟື້ນຟູ ແລະ ປັບປຸງຊີ ວິດການເປັນຢູ່ປະຊາຊົນບັນດາເຜົ່າ. ໃນນັ້ນບັນຫາຮີບດ່ວນແມ່ນສຸມໃສ່ ການຜະລິດສະບຽງອາຫານ, ລັດຖະບານໄດ້ ປຸກລະດົມ ແລະ ຂົນຂວາຍປະຊາຊົນ ຟື້ນຟູນາເຮື້ອ, ຊັບຊ່າວນາໃໝ່, ກໍ່ສ້າງເໝືອງຝາຍຊົນ ລະປະທານ ເພື່ອຂະຫຍາຍການປູກເຂົ້າ ແລະ ພືດຜັກ ເປັນຂະບວນໃຫຍ່ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ ຄຽງຄູ່ກັບການຫັນປ່ຽນຮູບແບບການຜະລິດແບບເອກະເທດ, ກະແຈກກະຈາຍ ມາເປັນການຜະລິດແບບລວມ ໝູ່ສັງຄົມນິຍົມ ເທື່ອລະກ້າວ ເຊັ່ນ: ຫັນຈາກການວານແຮງງານ ມາເປັນການແລກປ່ຽນແຮງງານ ແລະ ການເປັນສະຫະກອນເທື່ອລະກ້າວ ໃນບໍລິເວນທີ່ມີເງື່ອນໄຂ ໄປພ້ອມກັບການສ້າງຕັ້ງນິຄົມກະເສດຂອງລັດ. ໃນປີ 1979, ມີສະຫະກອນກະເສດ ເຖິງ 1.800 ຫົວໜ່ວຍແລະ ນິຄົມກະເສດຈຳນວນໜຶ່ງ; 85% ຂອງພົນລະເມືອງ (3,2 ລ້ານຄົນ) ເຮັດການຜະລິດກະສິກຳ, ໃນນັ້ນ 1/3 ຂອງພົນລະເມືອງຍັງເຮັດໄຮ່ປູກເຂົ້າ; ເນື້ອທີ່ນາປູກເຂົ້າ 732.000 ເຮັກຕາ (1980), ເນື້ອທີ່ປູກເຂົ້າເນີນສູງ 297.400 ເຮັກຕາ (1980), ຜົນຜະລິດເຂົ້າລວມ 1,05 ລ້ານໂຕນ ສະເລ່ຍຕໍ່ຫົວຄົນ 328 ກິໂລເຂົ້າເປືອກ ຕໍ່ຄົນ ຕໍ່ປີ ການປູກພືດແມ່ນອາໃສທຳມະຊາດ, ຮອບວຽນການປູກພືດ ໂດຍສະເພາະແມ່ນເຂົ້າ ແມ່ນປູກພຽງລະດູດຽວ, ສະພາບໂຄງ ລ່າງພື້ນຖານ ແລະ ເຕັກນິກເຕັກໂນໂລຊີຍັງມີຈຳກັດ.
ໄລຍະນັ້ນ, ລະບົບການຄຸ້ມຄອງວຽການປູກຝັງຍັງຂາດເຄື່ອງມືຄຸ້ມຄອງມະຫາພາກ, ນິຕິກຳ, ລະບຽບການຕ່າງໆ ແລະບຸກຄະລາກອນຍັງຈຳກັດ.
ແຜນພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ 5 ປີ ຄັ້ງທີ I (1981-1985), ຂະແໜງເສດຖະກິດ ແລະ ກະສິກຳ ໄດ້ຫັນເຂົ້າສູ່ການຄຸ້ມຄອງຂອງລັດ ໂດຍນຳໃຊ້ລະບົບການຄວບຄຸມລາຄາ ແລະເກື້ອກູນ, ຄຸ້ມຄອງການຄ້າເຂົ້າ, ກຳນົດເຂດການຜະລິດ. ໜ້າທີ່ລະດັບໜຶ່ງ ຂອງວຽກງານປູກຝັງ ແມ່ນຊຸກຍູ້ການຜະລິດສະບຽງອາຫານ ແນໃສ່ແກ້ໄຂຄວາມຕ້ອງການ ຂອງສັງຄົມໃຫ້ກຸ້ມຕົນເອງ, ມີວັດຖຸດິບປ້ອນອຸດສາຫະກຳ ແລະ ເປັນສິນຄ້າຂາອອກ. ໃນປີ 1981 ປະລິມານເຂົ້າໄດ້ເພີ່ມຂຶ້ນ ພ້ອມທັງໄດ້ເລີ່ມເຮັດກະເສດສຸມ, ເພີ່ມຮອບວຽນການປູກຝັງ, ເນື້ອທີ່ນາໄດ້ເພີ່ມຂຶ້ນ 15% (ສະເລ່ຍ ປີ 1976 ຫາ 1985), ໃນນັ້ນເນື້ອທີ່ນາໄດ້ຮັບນ້ຳຊົນລະປະທານເພີ່ມຂຶ້ນ 2 ເທົ່າ, ຈຳນວນເຄື່ອງຈັກ ທີ່ໃຊ້ເຂົ້າໃນການປູກຝັງເພີ່ມຂຶ້ນ 5 ເທົ່າຕົວ. ເຖິງແມ່ນວ່າ ການຜະລິດກະສິກຳ ຈະມີການຂະຫຍາຍຕົວ ໃນລະດັບໃດໜຶ່ງກໍ່ຕາມ ແຕ່ລະບົບການຜະລິດໃນໄລຍະນັ້ນ
ເຫັນວ່າຍັງບໍ່ແທດເໝາະກັບສະພາບ ຕົວຈິງ ເນື່ອງຄວາມພ້ອມຈາກກົນໄກການຄຸ້ມຄອງດຳເນີນຕາມຮູບແບບລວມສູນ ອາດຍາສິດບໍລິຫານເກື້ອກູນ. ດັ່ງນັ້ນ, ບັນດາຄາດໝາຍ ແລະ ໜ້າທີ່ວາງອອກ ບໍ່ມີປະສິດທິຜົນ, ສ້າງຄວາມເສຍຫາຍໃຫ້ລັດ ແລະປະຊາຊົນ.
ໃນປີ 1986 ກອງປະຊຸມໃຫຍ່ ຄັ້ງທີ IV ຂອງພັກ ໄດ້ວາງທິດທາງພັດທະນາປະເທດ ຕາມກົນໄກເສດຖະກິດຕະຫຼາດ ແລະ ນຳໃຊ້ຫຼາຍພາກສ່ວນເສດຖະກິດ ໃນການສ້າງສາພັດທະນາປະເທດຊາດ. ແຜນພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ ຄັ້ງທີ II ໄດ້ກຳນົດເອົາການຜະລິດກະສິກຳ ເປັນບູລິມະສິດອັນດັບໜຶ່ງ ເພື່ອແກ້ໄຂທັນຍາຫານ ແລະ ອາຫານໃຫ້ໄດ້ຢ່າງໜັກແໜ້ນ. ກອງປະຊຸມກະສິກໍາ-ປ່າໄມ້ຄັ້ງທີ I (ເດືອນ 6 ປີ 1988 ) ໄດ້ກຳນົດເອົາ ກະສິກຳ ເປັນສະໜາມຮົບນ້ຳເບີໜຶ່ງ ໂດຍນັ້ນໃສ່ ການກໍ່ສ້າງພື້ນຖານໂຄງລ່າງ, ຊົນລະປະທານ ແລະ ຮູບແບບການຜະລິດທີ່ມີການນຳໃຊ້ ເຕັກນິກກະເສດສຸມເພີ່ມສະມັດຕະພາບ ແລະ ເພີ່ມທະວີ ການຍຸດຕິການຖາງປ່າເຮັດໄຮ່. ຫັນຈາກກະສິກຳທຳມະຊາດ ເປັນການກະສິກຳ ທີ່ຜະລິດສິນຄ້າ ຕາມກົນໄກຕະຫຼາດ ທີ່ມີການນຳພາຂອງພັກ ແລະ ນະໂຍບາຍຂອງລັດ.
ໄລຍະ ປີ 1996 ມາເຖິງປະຈຸບັນ, ການຄຸ້ມຄອງວຽກງານປູກຝັງ ໄດ້ຫັນສູ່ລະ ບຽບກົດໝາຍເທື່ອລະກ້າວ ແບບແຜນວິທີເຮັດວຽກໄດ້ມີການປັບປຸງເຂົ້າສູ່ລະບົບ
ມີຕົວເລກຄາດໝາຍສູ້ຊົນ ຊຶ່ງໃນນັ້ນກະຊວງ ກະສິກໍາ ແລະປ່າໄມ້ ໄດ້ຜັນຂະຫຍາຍນະໂຍບາຍ ແລະ 8 ແຜນງານ ບູລິມະສິດຂອງລັດຖະບານ ມາເປັນ 6 ແຜນງານຂອງກະຊວງ ເຊິ່ງໃນນັ້ນຂະແໜງປູກຝັງ ໄດ້ຮັບຜິດຊອບ 2 ແຜນງານໃຫຍ່ ຄື ຜະລິດສະບຽງອາຫານ ແລະຜະລິດເປັນສິນຄ້າ. ແຕ່ ປີ 1990 ເປັນຕົ້ນມາ ການຜະລິດສະບຽງ
ໄດ້ມີບາດກ້າວຂະຫຍາຍ ຕົວຢ່າງວ່ອງໄວ ເຮັດໃຫ້ປະເທດຂ້າມຜ່ານ ຈາກປະເທດ ຂາດເຂີນສະບຽງ ກາຍເປັນປະເທດສາມາດກຸ້ມກິນ ດ້ານສະບຽງອາຫານ ສາມາດຕອບ
ສະໜອງການຊົມໃຊ້ ພາຍໃນປະເທດ ແລະເປັນໜໍ່ແໜງ ໃນການຜະລິດ ເພື່ອສົ່ງອອກຈຳນວນໜຶ່ງ. ເນື່ອງຈາກມີການນຳໃຊ້ແນວພັນປັບປຸງ ຢ່າງກ້ວາງຂວາງໃນເຂດພາກກາງ
ແລະພາກໄຕ້, ການນຳໃຊ້ ແນວພັນປັບປຸງໃນ ນາປີ 65 ຫາ 80%, ນາແຊງ 100%. ການຂະຫຍາຍຕົວຂອງ ຊົນລະປະທານ ຫຼາຍກ່າວ 100% ມີກະທົບທາງດ້ານປັດໃຈການຜະລິດອື່ນໆເຊັ່ນ: ຝຸ່ນເຄມີ, ຢາປາບສັດຕູພືດ ແລະການປ້ອງກັນພືດແບບປະສົມປະສານ. ປັດຈຸບັນຂະແໜງປູກຝັງ ໄດ້ຈັດຕັ້ງ ແລະຜັນຂະຫຍາຍມະຕິກອງປະຊຸມໃຫຍ່ ຄັ້ງທີ IX ຂອງພັກ, ແຜນພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ ຄັ້ງທີ VII (2010-2015), ກໍຄືຜັນຂະຫຍາຍຈັດຕັ້ງປະຕິບັດມະຕິກອງປະຊຸມ ຄັ້ງທີ IV ຂອງອົງຄະນະພັກກະຊວງກະສິກຳ ແລະປ່າໄມ້, ຂະແໜງການປູກຝັງໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ ຄຸ້ມຄອງມະຫາພາກ ກ່ຽວກັບການປູກຝັງ, ກະສິກຳສະອາດ, ການປ້ອງກັນພືດ ແລະກັກກັນພືດ ສ້າງເງື່ອນໄຂອຳນວຍຄວາມສະດວກ ໃນການພັດທະນາວຽກງານປູກຝັງ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ, ເພື່ອຮັບປະກັນໃຫ້ແກ່ການຜະລິດພືດສະບຽງອາຫານ ແລະຜະລິດພືດເປັນສິນຄ້າໃຫ້ໄປຕາມເປົ້າມາຍທີ່ວາງໄວ້
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ