ຜັກບົ້ງເປັນຜັກຊະນິດຫນຶ່ງທີ່ໃຫ້ຄຸນປະໂຫຍດຫລາຍຢ່າງໂດຍສະເພາະໃຊ້ເປັນອາຫານໄດ້ຫລາກຫລາຍຮູບແບບເຊັ່ນ: ລວກ, ຂົ້ວ, ກັບຕຳສົ້ມ..ອີກແລະຍັງໃຫ້ວິຕາມິນທາງໂພຊະນາການສູງ, ຜັກບົ້ງສາມາດບໍລິໂພກໄດ້ທັງດິບແລະສຸກ.
ຜັກບົ້ງເປັນຜັກທີ່ປູກງ່າຍ, ຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ, ຂຶ້ນໄດ້ດີໃນດິນທຸກຊະນິດ, ມັກດິນຊຸ່ມຊື່ແຕ່ຕ້ອງໄດ້ຮັບແສງແດດຢ່າງເຕັມທີ່ຕະຫລອດມື້ຈິ່ງຈະດີ, ເປັນຜັກທີ່ມີອາຍຸຫລາຍປີແລະປູກໄດ້ຕະຫລອດປີໄລຍະເວລາຕັ້ງແຕ່ເລີ່ມຕົ້ນຈົນຮອດມື້ເກັບກ່ຽວປະມານ25-30 ມື້.
ການກຽມດິນ
ເນື່ອງຈາກວ່າຜັກບົ້ງເປັນພືດທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນໃນການກຽມດິນຄວນໄຖຕາກແດດໄວປະມານ15-30 ມື້ແລ້ວດຳເນີນການໄຖພູນແລະເຮັດຫນານຂະຫນາດ1,5-2ແມັດ. ຍາວ10-15 ແມັດ ຈົ່ງທາງຍ່າງລະຫວ່າງຫນານ40-50 ຊັງຕີແມັດເພື່ອສະດວກໃນການດູແລຮັກສາ, ການໃສ່ຝຸ່ນຄອກ(ຂີ້ຫມູ, ຂີ້ເປັດ,ຂີ້ໄກ່, ຂີ້ງົວ, ຂີ້ຄວາຍ) ຫລືຝຸ່ນບົ່ມທີ່ລະລາຍຕົວດີແລ້ວຄົນລົງໄປໃນດິນ, ສັບດິນໃຫ້ລະອຽດພໍສົມຄວນ, ປັບຫນ້າຫນານໃຫ້ລຽບສະເຫມີກັນ, ຢ່າໃຫ້ເປັນຂຸມເປັນບວກແກ່ນຜັກບົ້ງຈະບໍ່ຂຶ້ນສະຫມ່ຳສະເຫມີທັງຫມົດໃນຫນານຖ້າດິນປູກເປັນກົດຄວນໃສ່ປູນຂາວເພື່ອປັບລະດັບpHຂອງດິນໃຫ້ສູງຂຶ້ນ.
ວິທີປູກ
ກ່ອນປູກນຳແນວພັນຜັກບົ້ງໄປແຊ່ນ້ຳດົນ6-12 ຊົ່ວໂມງເພື່ອໃຫ້ແກ່ນຜັກບົ້ງດູູດຊັບນ້ຳເຂົ້າໄປໃນແກ່ນ, ເຮັດໃຫ້ແກ່ນຜັກບົ້ງອອກໄວ້ຂຶ້ນແລະສະຫມ່ຳສະເຫມີກັນດີແກ່ນຜັກບົ້ງທີ່ຢູ່ໃນນ້ຳຈະເປັນແນວພັນທີ່ບໍ່ສົມບູນ, ບໍ່ຄວນນຳມາເຮັດແນວພັນເຖິງແມ່ນວ່າຈະເຮັດໄດ້ແຕ່ຈະບໍ່ສົມບູນອາດຈະເປັນແຫລ່ງເຮັດໃຫ້ເກີດໂລກລະບາດໄດ້ງ່າຍ, ແນວພັນທີ່ດີຕ້ອງບໍ່ຢູ່ໃນນ້ຳນຳມາຫວ່ານໃຫ້ທົ່ວຫນານໃຫ້ແກ່ນຫ່າງກັນເລັກນ້ອຍຈາກນັ້ນນຳເອົາດິນລ້ວນຫລືຂີ້ເຖົ່າ, ແກບດຳຫວ່ານປົກແກ່ນຜັກບົ້ງຫນາປະມານ0,5 ຊັງຕີແມັດ, ແຕ່ຖ້າບ່ອນທີ່ປູກນັ້ນມີເສດເຟືອງຈະໃຊ້ເຟືອງປົກຫນານປູບາງໆເພື່ອຊ່ວຍເກັບຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື່ນຂອງດິນແຕ່ບໍ່ຄວນໃຫ້ດິນແຫນ້ນເກີນໄປຫົດນ້ຳດ້ວຍບົວຫົດນ້ຳຫລືໃຊ້ສາຍຢາງມັດຕິດກັບຫົວຝັກບົວຫົດນ້ຳໃຫ້ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນແກ່ຫນານຜັກບົ້ງທຸກມື້ໆລະ1-2 ເທື່ອ, ເຮັດແບບນີ້ປະມານ2-3 ມື້ຜັກບົ້ງກໍ່ຈະອອກເປັນຕົ້ນ.
ການໃຫ້ນ້ຳ
ຜັກບົ້ງເປັນພືດທີ່ມັກດິນປູກທີ່ຊຸ່ມຊື່ນແຕ່ບໍ່ປຽກຈົນມີນ້ຳຂັງ, ສະນັ້ນຄວນຫົດນ້ຳຜັກບົ້ງຢູ່ສະເຫມີທຸກມື້ໆລະ1-2 ເທື່ອ, ຍົກເວັ້ນໄລຍະທີ່ຝົນຕົກ, ຢ່າໃຫ້ຫນານປູກຜັກບົ້ງຂາດນ້ຳເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜັກບົ້ງຢຸດສະງັກການຈະເລີນເຕີບໂຕ, ຄຸນນະພາບບໍ່ດີ, ຕົ້ນແຂງກະດ້າງ, ຫນຽວ, ບໍ່ເປັນຕາຮັບປະທານແລະເກັບກ່ຽວໄດ້ຊ້າກວ່າປົກກະຕິ.
ການໃສ່ຝຸ່ນ
ຜັກບົ້ງເປັນຜັກທີ່ບໍລິໂພກໃບແລະຕົ້ນ, ມີອາຍຸໃນການເກັບກ່ຽວສັ້ນ, ຖ້າດິນປູກມີຄວາມອຸດົມສົມບູນຫລືມີການໃສ່ຝຸ່ນຄອກເຊັ່ນ: ຂີ້ຫມູ, ຂີ້ເປັດແລະຂີ້ໄກ່ເປັນຕົ້ນ, ເຊິ່ງຝຸ່ນຄອກດັ່ງກ່າວເປັນຝຸ່ນທີ່ມີໄນໂຕເຈນສູງຢູ່ແລ້ວບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີກໍ່ໄດ້, ແຕ່ຖ້າດິນປູກບໍ່ອຸດົມສົມບູນປານໃດນອກຈາກໃຫ້ຝຸ່ນຄອກແລ້ວຄວນມີການໃສ່ປຸ໋ຍທາງໃບທີ່ມີໄນໂຕເຈນສູງໂດຍຫວ່ານປຸ໋ຍກະຈາຍທົ່ວທັງຫນານກ່ອນປູກແລະຫລັງປູກຜັກບົ້ງໄດ້ປະມານ7-10 ມື້, ເຊິ່ງການໃຫ້ປຸ໋ຍເທື່ອທີ່2 ນັ້ນ, ຫລັງຈາກຫວ່ານຜັກບົ້ງລົງຫນານແລ້ວຈະຕ້ອງມີການຫົດນ້ຳຫນານປູກຜັກບົ້ງທັນທີ, ຢ່າໃຫ້ປຸ໋ຍຄ້າງຢູ່ຕາມໃບຈະເຮັດໃຫ້ຜັກບົ້ງໃບໄຫມ້ໃນການໃສ່ປຸ໋ຍເຄມີຄັ້ງທີ2 ນັ້ນຈະໃຊ້ວິທີການລະລາຍນ້ຳຫົດ3-5 ມື້ເທື່ອໃດກໍ່ໄດ້ໂດຍໃຊ້ອັດຕາສ່ວນປຸ໋ຍຢູເຣຍ10 ກຣາມຕໍ່ນ້ຳ20 ລິດຈະເປັນການຊ່ວຍໃຫ້ຜັກບົ້ງຈະເລີນເຕີບໂຕແລະເກັບກ່ຽວໄດ້ໄວ້ຂຶ້ນ.
ການເກັບກ່ຽວ
ເມື່ອຜັກບົ້ງໄດ້ປະມານ20-30 ມື້ກໍ່ສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ແລ້ວແລະການເກັບກ່ຽວນີ້ເຮົາສາມາດຕັດໃຫ້ເຫລືອໃບຕິດກັບຕົ້ນໄວ້2 ໃບ, ໃສ່ຝຸ່ນຄອກບຳລຸງຕໍ່ໄປຜັກບົ້ງຈະສາມາດແຕກໃບໃຫ້ຕັດໃຫມ່ໄດ້ອີກ 2-3 ເທື່ອ, ແຕ່ສຳລັບຜູ້ທີ່ຈະປູກເພື່ອຈຳຫນ່າຍກໍ່ຄວນຫລົກອອກທັງຕົ້ນທັງຮາກມັດລວມກັນເປັນກຳຈາກນັ້ນນຳໄປຈຳຫນ່າຍໄດ້ເລີຍ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ