ເປົ້າໝາຍທີ
1: ການຜະລິດສະບຽງ
ເພື່ອຮັບປະກັນດ້ານໂພຊະນາການ ຂອງປະຊາຊົນໃຫ້ໄດ້ຮັບພະລັງງານ 2.600-2.700 ກິໂລກາລໍຣີ ຕໍ່ຄົນຕໍ່ວັນ, ຕ້ອງຮັບປະກັນດ້ານສະບຽງອາຫານ ແຕ່ລະປະເພດ ເພື່ອບໍລິໂພກໃຫ້ໄດ້ຢ່າງໜ້ອຍຕ້ອງປະກອບສ່ວນດ້ານພືດທັນຍາຫານ
ແລະ
ໂພຊະນາການ ຄື[1]:
-
ເຂົ້າສານ
167 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ
(ຫຼື ເທົ່າກັບປະມານ 280 ກິໂລເຂົ້າເປືອກ/ຄົນ/ປີ).
-
ທາດແປ້ງ 4,9 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ພືດຜັກ
75-85 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ
-
ປະເພດຖົ່ວ-ງາ (ແຫ້ງ) 0,7 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ສາລີ 1,5 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ປະເພດ ພືດເປັນຫົວ (ເຜືອກ, ມັນ
ຕ່າງໆ...) 1,8 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ໝາກໄມ້ 80-90 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ
-
ນ້ຳຕານ 1,3 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ນ້ຳນົມ 1,1 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ປະເພດນ້ຳມັນ 25,5 ກິໂລ/ຄົນ/ປີ.
-
ໝາຍເຫດ: ສ່ວນທີ່ເຫລືອແມ່ນທາດຊີ້ນ, ໄຂ່, ນົມ ແລະ ອື່ນ...
ຕ້ອງສູ້ຊົນຜະລິດ ແລະ ສະໜອງ ເຂົ້າ, ພືດຜັກ, ປະເພດຖົ່ວ-ງາ, ໝາກໄມ້, ນ້ຳຕານ, ຊີ້ນ-ປາ ແລະ ໄຂ່ ໃຫ້ພຽງພໍ ແລະ ມີສ່ວນແຮໄວ້ ຊຶ່ງຕ້ອງໄດ້ເອົາໃຈໃສ່ ການຜະລິດສະບຽງທີ່ສຳຄັນ ດັ່ງນີ້:
1) ສູ້ຊົນຜະລິດເຂົ້າເປືອກລວມ ໃຫ້ໄດ້ 5 ຫາ 5,2 ລ້ານໂຕນ, ດ້ວຍອັດຕາການຂະຫຍາຍຕົວ
ແຕ່ນີ້ຫາປີ 2020 ສະເລ່ຍໃຫ້ໄດ້
5
ຫາ 5,5% ຕໍ່ປີ
(ໃນນີ້ ຈາກການຂະຫຍາຍເນື້ອທີ່ 2% ແລະ ຈາກການ ຍົກຜະລິດຕະພາບ 3-3,5%), ຕາມອັດຕາສ່ວນ ເຂົ້າໜຽວ 70% ແລະ ເຂົ້າຈ້າວ 30%, ຊຶ່ງປະກອບມີລາຍລະອຽດ ຄື:
·
ເຂົ້າສໍາລັບຄໍ້າປະກັນສະບຽງອາຫານ
ປະມານ 2,8-3 ລ້ານໂຕນ ຊຶ່ງປະກອບມີ:
-
ເຂົ້າບໍລິໂພກ 2,1 ລ້ານໂຕນ (ເຂົ້າເປືອກ) (7,5 ລ້ານຄົນ X 280 ກິໂລເຂົ້າເປືອກ/ຄົນ/ປີ).
-
ຄັງແຮເຂົ້າ 800.000 ໂຕນ (ເຂົ້າສານ 480.000 ໂຕນ; ກຸ້ມໄດ້ປະມານ 5 ເດືອນ).
·
ແນວພັນເຂົ້າ 120.000 ໂຕນ; ໃນນີ້
ທົ່ງພຽງຄຳມ່ວນ ແລະ ສະຫວັນນະເຂດ 50.000 ໂຕນ.
·
ສຳລັບປຸງແຕ່ງພາຍໃນ 700.000 ໂຕນ.
·
ເຂົ້າສົ່ງອອກ 1,5 ລ້ານໂຕນ (ລວມທັງການສົ່ງອອກແບບການຄ້າຊາຍແດນ).
2) ຜົນຜະລິດພືດຜັກ, ຖົ່ວ-ງາ ແລະ ໝາກໄມ້ ສຳລັບບໍລິໂພກເຊັ່ນ: ສາລີຫວານ ໃຫ້ໄດ້ ປະມານ 228.000 ໂຕນ, ເຜືອກ-ມັນ
ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 304.000 ໂຕນ, ປະເພດໄມ້ໃຫ້ໝາກ ໃຫ້ໄດ້ ປະມານ 800.000 ໂຕນ
ແລະ ພືດຜັກອື່ນໆ ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 1,5 ລ້ານໂຕນ.
3) ສູ້ຊົນຜະລິດຊີ້ນ
ແລະ ໄຂ່ໃຫ້ໄດ້ 365.000 ໂຕນ, ລ້ຽງ ແລະ ເກັບກູ້ປາ ແລະ ສັດນ້ຳໃຫ້ໄດ້ 215.000 ໂຕນຕໍ່ປີ, ຕອບສະໜອງອັດຕາການບໍລິໂພກລວມສະເລ່ຍ ໃຫ້ໄດ້ 65 ກິໂລຕໍ່ຄົນຕໍ່ປີ, ໃນນັ້ນ ເຂດຕົວເມືອງ
ໃຫ້ໄດ້ 70 ກິໂລຕໍ່ຄົນຕໍ່ປີ ແລະ ເຂດຊົນນະບົດ ໃຫ້ໄດ້ 50 ກິໂລຕໍ່ຄົນຕໍ່ປີ ຫລື ເຮັດໃຫ້ ປະຊາຊົນ
ໄດ້ຮັບພະລັງງານຈາກທາດຊີ້ນ ສະເລ່ຍ 239 ກິໂລກາລໍຣີຕໍ່ຄົນຕໍ່ວັນ ແລະ ສູ້ຊົນເຮັດໃຫ້ອັດຕາ ການຂະຫຍາຍຕົວ ຂອງຝູງສັດ ຢູ່ໃນລະດັບ ປະມານ 6% ຕໍ່ປີ. ຂະຫຍາຍການລ້ຽງປາ ແລະ ສັດນໍ້າ ໃຫ້ໄດ້ 8-10% ຕໍ່ປີ.
ເປົ້າໝາຍທີ 2: ການຜະລິດສິນຄ້າກະສິກໍາ
ຕ້ອງສູ້ຊົນເຮັດໃຫ້ການຜະລິດສິນຄ້າກະສິກໍາ ມີການຂະຫຍາຍຕົວ ເພື່ອຮັບປະກັນທັງປະລິມານ ແລະ
ຄຸນນະພາບ ແນໃສ່ໃຫ້ເຂົ້າເຖິງຕະຫຼາດ ພາຍໃນ, ພາກພື້ນ ແລະ ສາກົນ ໂດຍໃຫ້ຕິດພັນກັບການ ປັບປຸງກຸ່ມຊາວກະສິກອນ,ສະມາຄົມ ຜູ້ຜະລິດ ແລະ ປຸງແຕ່ງກະສີກໍາຢ່າງແຂງແຮງ ໂດຍຕ້ອງ ສູ້ຊົນເຮັດໃຫ້ການຜະລິດກະສິກໍາເປັນສິນຄ້າທີ່ສໍາຄັນສືບຕໍ່ຂະຫຍາຍຕົວດັ່ງລຸ່ມນີ້:
1) ໃນຈໍານວນຄາດໝາຍຜົນຜະລິດເຂົ້າລວມທັງໝົດ; ຜະລິດເຂົ້າເປັນສິນຄ້າສົ່ງອອກ ໃຫ້ໄດ້ປະ ມານ 1,5 ລ້ານໂຕນເຂົ້າເປືອກ ໄປຄຽງຄູ່ກັບການສົ່ງເສີມ ການປູກເຂົ້າທີ່ມີທ່າແຮງຂອງແຕ່ລະທ້ອງຖີ່ນ ເປັນຕົ້ນ: ເຂົ້າກໍ່າ, ເຂົ້າໄກ່ນ້ອຍ, ເຂົ້າຫອມ ໃນເຂດທີ່ມີທ່າແຮງ ແລະ ມີເງື່ອນໄຂ, ແລະ ສົ່ງເສີມເຂົ້າພັນ ປັບປຸງໃໝ່ທີ່ມີຄຸນນະພາບ ແລະ ເປັນທີ່ຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດ ເປັນຕົ້ນ: ເຂົ້າທ່າດອກຄໍາ, ເຂົ້າທ່າສະໂນ, ເຂົ້າໂພນງາມ ແລະ ເຂົ້າຫອມອື່ນໆ ໃນເຂດທົ່ງພຽງຕ່າງໆ. ເພີ້ມສັດສ່ວນ ການປູກເຂົ້າຈ້າວໃຫ້ກວມເອົາ 35% ຂອງຜົນຜະລິດທັງໝົດ, ໃນນັ້ນ ເລັ່ງໃສ່ຜະລິດເຂົ້າ ເພື່ອສົ່ງອອກໃນມາດຕະຖານກະສິກຳທີ່ດີ (GAP) ໂດຍເລ່ັງໃສ່ຕະຫຼາດພາກພື້ນ
ແລະ ສາກົນ. ສຳລັບຢູ່ບັນດາທົ່ງພຽງນ້ອຍ ແລະ ທົ່ງພຽງກາງ ຂອງແຂວງ ພາກເໜືອ ແມ່ນສຸມໃສ່ ຜະລິດເຂົ້າເປັນສິນຄ້າ ເພື່ອສະໜອງໃຫ້ ສ.ປ.ຈີນ ໂດຍນຳໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າ
ທີ່ຕະ ຫຼາດຈີນຕ້ອງການ.
2) ສໍາລັບພືດຕ່າງໆ: ຜະລິດສາລີອາຫານສັດ ໃຫ້ບັນລຸ 1,3 ລ້ານໂຕນ, ກາເຟ ໃຫ້ໄດ້ປະມານ 120.000 ໂຕນ, ອ້ອຍ ໃຫ້ໄດ້ຫຼາຍກ່ວາ 2
ລ້ານໂຕນ, ມັນຕົ້ນ ໃຫ້ໄດ້ 1,5 ລ້ານໂຕນ, ຖົ່ວເຫຼືອງ ໃຫ້ໄດ້ 50.000 ໂຕນ. ນອກນັ້ນ ກໍສູ້ຊົນ ຜະລິດພືດສິນຄ້າອື່ນໆທີ່ມີທ່າແຮງໄດ້ປຽບ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ