ການຄັດເລືອກງ່າໂທມ
ການຄັດເລຶອກງ່າຕົ້ນຂອງສົ້ມໂອທີ່ເຮົາຈະໂທມນັ້ນ
ຕ້ອງແມ່ນເຮົາຈະຕອ້ງໄດ້ພິຈະລະນາເລຶອກຕົ້ນກ່ອນເພາະຖ້າຕົ້ນພໍແມ່ນພັນທີ່ຕິດເຊື້ອພະຍາດ
ແລະ ບໍ່ແຂງແຮງສົມບູນດີແລ້ວ ,
ເມື່ອເຮົາຂະຫຍາຍນຳອອກໄປປູກນັ້ນແມ່ນຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດນ້ອຍບໍ່ໄດ້ຮັບຜົນດີເຊີ່ງມີຫຼັກການທີ່ຈະຕອ້ງພິຈະລະນາໄດ້ດັ່ງນີ້:
- ໃນການຂະຫຍາຍພັນແມ່ນເຮົາຈະຄັດເລືອກເອົາຕົ້ນພໍ່ແມ່ພັນທີ່ເຄີຍໃຫ້ຜົນຜະລິດໝາກຫຼາຍ ແລະມຄຸນນະພາບສູງ.
- ເປັນຕົ້ນທີ່ໃຫ້ຜົນຜະລິດດົກໃຫ້ສະໝ່ຳສະເໝີເປັນພັນທີ່ດີນິຍົມກັນບໍ່ລິໂພກກັນ ແລະ ທົນທານຕໍ່ສະພາບແວດລ້ອມ ໄດ້ດີທີ່ສຸດ
- ເລືອກເອົາກີ່ງງ່າທີ່ສົມບູນທີ່ມີຄວາມຈະເລີນເຕີບໂຕ ແຂງແຮງ ໂດຍການສັງເກດດ້ວຍການສືກສາຈາກກີ່ງ ຫຼື ຕົ້ນອື່ນໆ ທີ່ຢູ່ອ້ອມບໍ່ລິເວນສວນ.
- ເລືອກຈາກຕົ້ນທີ່ປາສະຈາກໂລກພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ທີ່ມາທຳລາຍ ຫຼື ລົບກວນ.
ເມື່ອເລືອກຈາກຕົ້ນທີ່ດີແລ້ວຈີ່ງຫັນມາການຄັດເລືອກກີ່ງທີ່ຈະໂທມ
ເຊີ່ງເປັນເລື່ອງທີ່ສຳຄັນທີ່ສຸດ ແຕ່ສ່ວນຫຼາຍຊາວສວນມັກບໍ່ຄ່ອຍຄຳນືງເຖີງບັ່ນຫານີ້ກັນເຫັນກີ່ງໃດພໍທີ່ຈະໂທມໄດ້ກໍ່ຈະໂທມກັນໂລດເຊີ່ງນັບວ່າມັນບໍ່ຖືກຕ້ອງເພາະວ່າຕົ້ນໄມ້ແຕ່ລະຕົ້ນມີກີ່ງທີ່ມີຄວາມຈະເລີນເຕີບໂຕສົມບູນບໍ່ເທົ່າກັນບາງກີ່ງກໍ່ແຂງແຮງ,ບາງກີ່ງອ່ອນແອ,ບາງກີ່ງກໍ່ແກ່ເກີນໄປຫຼຶອ່ອນເກີນໄປສີ່ງເຫຼົ່ານີ້ຈະເຮັດກີ່ງທີ່ໂທມນັ້ນບໍ່ຄ່ວຍສົມບູນແຂງແຮງດັ່ງນັ້ນຈີ່ງຄວນເລືອກກີ່ງຕອງດັ່ງນີ້:
- ກີ່ງທີ່ຈະໃຊ້ຕອນຕ້ອງເປັນກີ່ງທີ່ບໍ່ແກ່,ບໍ່ອ່ອນເກີນໄປມີໃບຍອດເຕັມທີ່ ແລະ ຈະເລີນເຕີບໂຕຈົນເປັນໃບແກ່ແລ້ວ
- ກີ່ງທີ່ໂທມນັ້ນຄວນເປັນກີ່ງທີ່ຕັ້ງຊື່ ຫຼຶ ອ່ຽງເລັກນ່ອຍ ບໍ່ເປັນກີ່ງຫ້ອຍເອົາຍອດຢ່ອນລົງດີນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຮາກທີ່ງອກອອກມາງໍເມື່ອຕັດໄປປູກຈະໄດ້ກີ່ງຕອນທີ່ປາຍຮາກຊີ້ຟ້າ.
- ເປັນກີ່ງທີ່ມີຄວາມຍາວປະມານ 50-70cm,ມີກີ່ງແຂວນແຍກອອກຈາກງ່າເບື້ອງເທິງ 2-3 ງ່າ.
- ເປັນກີ່ງທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕແຂງແຮງປາສະຈາກໂລກ ແລະ ແມງໄມ້
- ການຕັດແຕ່ງກີ່ງງ່າແມ່ນຕັດອອກແຕ່ພາກສວ່ນໃບ ແລະ ກີ່ງກ້ານບ່ອນທີ່ບໍ່ລິເວນຈະໂທມເພື່ອບໍ່ເປັນການຫຸ້ຍງຍາກ ແລະ ສະດວກສະບາຍໃນການປະຕິບັດງານ
- ຕາມການສຶກສາຜ່ານມາເຫັນໄດ້ຫຼາຍວິທີທີ່ທາງນັກວິຊາການໄດ້ປະຕິບັດກັນຫຼາຍແຕ່ວິທີນີ້ສ່ວນໃຫຍ່ກໍ່ອາດຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດບໍ່ຕ່າງກັນຫຼາຍເຊິ່ງເຮົາມີວິທີການດັ່ງຕໍ່ໄປນີ້:
ປາດປາກບາດ ກີ່ງງ່າພັນທີ່ຄັດໄດ້ແລ້ວກ່ອນຈະປາດປາກບາດຕ້ອງຕັດແຕ່ງງ່າທີ່ີກີດຂວາງນັ້ນອອກແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ມີດຄັດເຕ່ີມີດນ້ອຍປາດເຂົ້າໄປໃນເປືອກຂອງກີ່ງຕົ້ນໝາກກ້ຽງແລ້ວຫັ່ນອ້ອມໃຫ້ຕິດຈອດກັນໃຫ້ເຮັດແບບ
ເກົ່າອີກເທື່ອໜຶ່ງ ໂດຍໃຫ້ຫ່າງກວ່າບ່ອນເກົ່າລົງໄປທາງເບື້ອງລຸ່ມປະມານ 3-5 ຊັງຕີແມັດ ຫຼື ວັດເອົາຕາມຂະໜາດລວງ
ຮອບຂອງກິ່ງໂທມເຊິ່ງເຮົາຈະໃຊ້ເຊືອກວັດເບິ່ງແລ້ວໝາຍຂະໜາດຂອງຈຸດຮອບກັນຂອງກິ່ງໂທມໄວ້
ຫຼັງຈາກ
ນັ້ນກໍ່ມາຍອອກແລ້ວນຳໄປແທກແຕ່ປາກບາດເບື້ອງເທິງຫາບ່ອນທີ່ໝາຍໄວ້ແລ້ວໃຊ້ມີດນ້ອຍຫັ່ນອ້ອມໄວ້.
ຂັ້ນຕອນແກະເປືອກ
ຫລັງຈາກທີ່ປາດປາກບາດເບື້ອງເທິງ ແລະ ເບື້ອງລຸ່ມແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ປາຍມີດ
ໄປເນັ້ນໃສ່ປາກບາດດ້ານເທິງ ແລ້ວໃຫ້ໃຊ້ມືເນັ້ນໃຫ້ຂົ່ມມີດເຂົ້າໄປເຖິງແກນ, ຂີດໃບມີດລົງໃຫ້ເຖິງປາກບາດເບື້ອງລຸ່ມແລ້ວຢຸດຫຼັງຈາກນັ້ນໃຫ້
ໃຊ້ປາຍມີດ ແລະ ມືແນບໃສ່ກັນຄ່ອຍໆ ແກະເອົາເປືອກອອກ, ໃນເວລາຂີດເປືອກຂອງຕົ້ນໝາກກ້ຽງພະຍາ
ຍາມຢ່າໃຫ້ເລິກຈົນເຖິງແກນເພາະຈະມີຜົນຕໍ່ການເກີດຮາກອີກດ້ວຍ.
ຂູດເນື້ອເຍື່ອ
ພາຍຫລັງທີ່ແກະເປືອກອອກແລ້ວກໍ່ໃຊ້ສັນມີດຂູດເນື້ອເຍື່ອທີ່ເມືອກໆມີນ້ຳການຂູດແມ່ນຈະ
ເລີມຂູດແຕ່
ເທິງລົງລຸ່ມໃຫ້ຂາດອອກຈາກກັນຈົນເຫລືອແຕ່ແກ່ນຂາວແຕ່ບໍ່ໃຫ້ຂູດເລິກຈົນເກີນໄປເພາະຈະ
ມີຜົນກະທົບຕໍ່ການເກີດຮາກການທີ່ຂູດເນື້ອເຍື່ອແບບນີ້ກໍ່ເພື່ອທຳລາຍເນື້ອເຍື່ອທີ່ຈະເລີນ
ຫລື ເພື່ອທຳລາຍ ທໍ່ລຳລຽງນ້ຳ, ທໍ່ລຳລຽງ
ອາຫານທີ່ຕິດຢູ່ໃນແກ່ນໄມ້ນັ້ນອອກເພື່ອບໍ່ໃຫ້ພືດມີການສົ່ງທາດອາຫານໄປຫລໍ່ລ້ຽງ
ພາກສ່ວນໃບ, ເມື່ອເປັນ
ເຊັ່ນນັ້ນແລ້ວ ພືດຈະອາໃສດູດນ້ຳ ແລະ ແຮ່ທາດຈາກເບົ້າທີ່ເຮົາມັດໄວ້ພ້ອມກັບການສ້າງ
ຮາກຂື້ນມາໃຫມ່, ຖ້າບໍ່ເຮັດຄືແນວນັ້ນຫຼັງຈາກເຮົາໂທມງ່າແລ້ວເນື້ອເຍື່ອທີ່ຕົກຄ້າງ
ຫລື ເນື້ອເຍື່ອ ທີ່ຂູດບໍ່ຂາດ ແລະ ບໍ່ລະອຽດ
ມັນຈະເຮັດໃຫ້ສ້າງເປື້ອກໃໝ່ຂື້ນມາທົດແທນການອອກຮາກ ເຊິ່ງເຮົາຈະສັງເກດ
ເຫັນເມື່ອເວລາແກະເບົ້າອອກມັນຈະເປັນຕູດຢູ່ ແລະ ຈະບໍ່ມີຮາກເກີດຂື້ນມາ.
ຮໍໂມນ
ການໃຊ້ຮໍໂມນເລັ່ງຮາກທາບໍ່ລິເວນທີ່ປາກບາດເບື້ອງເທີງ
ຫຼື ບໍ່ລິເວນທີ່ຈະເກີດຮາກຈະຊ່ວຍໃຫ້ຮາກ ພືດເກີດຮາກດີຂື້ນ ຄື: ມີຮາກຫຼາຍຂື້ນ
ຮາກຈະເລີນໄວ ແລະ ອອກຮາກໄວຂື້ນການທາຮໍໂມນປົກກະຕິຈະທາ ບໍ່ລິເວນບ່ອນທີ່ມັນຈະເກີດຮາກເທົ່ານັ້ນເຊັ່ນ:
ບໍ່ລິເວນທີ່ເຮົຟາປາດປາກບາດຫຼືຮອຍປາດເບື້ອງເທີງເທົ່ານັ້ນ
ຄວນຈະໄດ້ສືກສາທົດລອງມາກ່ອນເພາະຕົ້ນພືດແຕ່ລະຊະນິດຈະອອກຮາກຍາກ ຫຼຶ ງ່າຍຕ່າງກັນ.
ປົກກະຕິຕົ້ນ
ພືດທີ່ອອກຮາກງ່າຍອາດຈະບໍ່ໃຊ້ກໍ່ໄດ້ຖ້າໃຊ້ກໍ່ຈະໃຊ້ຮໍໂມນຊະນິດອອ່ນທີ່ມີຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນນ້ອຍໆ
ກໍ່ພຽງພໍ ສ່ວນຕົ້ນພືດທີ່ອອກຮາກຍາກຈຳເປັນຕ້ອງໃຊ້ຮໍໂມນຊະນິດແຮງ ຫຼື
ທີ່ມີຄວາມເຂັ້ມຂຸ້ນຫຼາຍໆຕາມລຳດັບ ການໃຊ້ຮໍໂມນທີ່ກົງກັນຂ້າມກັບທີ່ກ່ວາມານີ້
ນອກຈາກຈະໃຊ້ໄດ້ຮັບຜົນດີຂື້ນແລ້ວ ຍັງເປັນການທຳລານພືດ
ທີ່ໂທມ ແລະ ເຮັດໃຫ້ການໃຊ້ຈ່າຍເພີ່ມຂື້ນອີກດ້ວຍ.
ກະປິ
ກະປິສວ່ນຫຼາຍແມ່ນຄົນເຮົາຮູ້ຈັກກັນຫຼາຍ
ແລະ ຈະມີຂາຍໃນຮ້ານຄ້າຂາຍຍ່ອຍ,ໃນຕາມທ້ອງຕະ
ຫຼາດທົ່ວໆໄປ ນອກຈາກມະນຸດເຮົານຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການປຸ່ງແຕ່ງອາຫານ
ເພື່ອເຮັດໃຫ້ອາຫານທີ່ປຸ່ງແຕ່ງມີລົດຊາດດີອີກແລ້ວແລະ
ອີກບັ່ນຫາໜື່ງກະປິກໍ່ມີສ່ວນທີ່ສຳຄັນຫຼາຍທີ່ນັກວິຊາການຈະນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການຂະ
ຫຍາຍພັນພືດຄື:
ການໂທມງ່າໄມ້ແມ່ນເພີ່ນຈະນຳໃຊ້ກະປິເພື່ອຊ່ວຍໃນການເລັ່ງຮາກເຮັດໃຫ້ຮາກພືດຂະ
ຫຍາຍຕົວໄວຂື້ນແທນການໃຊ້ຮໍໂມນເຂົ້າຊ່ວຍ
ກ່ອນອື່ນແມ່ນເຮົາຈະນຳເອົາກະປິລົງໃສ່ຖ້ວຍ ຫຼຶ ຈອກແລ້ວ
ນຳເອົານ້ຳມາຖອກລົງໃສ່ໃຫ້ນຳເອົາໄມ້ຕີກະປິກັບນ້ຳເຂົ້າກັນໃຫ້ລະອຽດແລ້ວ
ຈາກນັ້ນກໍ່ນຳໃຊ້ສຳລີ ຫຼຶ ນຳເອົາ ໄມ້ມາທຸບປາຍໃຫ້ມຸ່ນຄ້າຍຄືກັບຟອຍທາສີ, ນຳຟອຍທາສີຈຸ່ມນ້ຳກະປິແລ້ວທາໃສ່ປາກບາດເບື້ອງເທິງທີ່ເຮົາ
ປາດສຳເລັດນັ້ນດັ່ງຮູບຂ້າງລຸ່ມນີ້:
ການໂອບດິນ
ນຳດິນໜຽວທີ່ໄດ້ຜ່ານການຄັ້ນຈົນຕິດກັນດີມາທາຫຼຶໂອບໃສ່ປາກບາດທີ່ຜ່ານການແກະເປືອກ
ແລະ ຂູດເນື້ອເຍື່ອອອກໄວ້ຮຽບແລ້ວໂດຍໃຫ້ນຳເອົາດິນໜຽວມາຕິດແປະໃສ່ປາກບາດດ້ານເທິງ ແລະ
ຕ້ອງໃຫ້ດິນ ຫຸ້ມກິ່ງໄມ້ ໄວ້ໝົດເພື່ອເປັນການກະຕຸ້ນການເກີດຮາກໄວອີກເຊັ່ນກັນ.
ການປາດຖົງຢາງຄຸຍໝາກຟ້າວ.
ເມື່ອໃສ່ດິນສຳເລັດແລ້ວ
ກ່ອນອື່ນເຮົາຈະນຳເອົາຖົງຢາງທີ່ຢັດຄຸຍໝາກຟ້າວສຳເລັດແລ້ວກ່ອນນັ້ນ
ຈັບຂື້ນມາໃສ່ຝາມື ໃຫ້ເປັນລັກສະນະທາງເປ ຫຼື ນອນລົງກໍ່ໄດ້ ຈາກນັ້ນກໍ່ນຳໃຊ້ມີດນ້ອຍ
ຫຼື ມີດຄັດເຕີ ມາປາດຖົງຄຸຍໝາກຟ້າວທາງກາງ
ການປາດແມ່ນໃຫ້ປາດພໍເໝາະກັບປາກບາດທີ່ເຮົາຈະຕອນ ຫຼື ໂທມນັ້ນ,ຖ້າປາດຖົງຢາງນ້ອຍກ່ວາປາກບາດທີ່ເຮົາຈະໂທມນັ້ນມັນຈະເຮັດໃຫ້ຄຸຍໝາກຟ້າວບໍ່ຫຸ້ມກັບປາກບາດເບື້ອງເທິງມັນຈະເຮັດໃຫ້ການເກີດຮາກມີນ້ອຍ
ຫຼື ອາດຈະຕ່າຍໄປກໍ່ເປັນໄດ້.
ວິທີແປະຖົງຄຸຍຟ້າວໃສ່ປາກບາດ
ຫຼັງຈາກປາດຖົງຢາງສຳເດັດແລ້ວຈາກນັ້ນກໍ່ນຳມາແປະ
ແມ່ນໃຫ້ກວ່ມເອົາປາກບາດດ້ານເທິງ ແລະ ດ້ານລຸ່ມໃຫ້ພໍດີ ຖ້າຫາກວ່າເຮັດໃນຊວງລະດູແລ້ງໃຫ້ປີ່ນບ່ອນທີ່ເຮົາປາດນັ້ນໃຫ້ຢູ່ຂ້າງເທິງ
ຫຼຶ ປາກຂອງຖົງໃຫ້ປີ່ນຂື້ນເທິງ,ລົງລຸ່ມກໍ່ໄດ້
ແລະ ຖ້າເປັນໃນຊວງລະດູຝົນ ໃຫ້ປີ່ນບ່ອນທີ່ເຮົາປາດນັ້ນໃຫ້ຢູ່ຂ້າງລຸ່ມ,ໃຫ້ປີ່ນປາກຖົງລົງລຸ່ມນີ້:
ການມັດຖົງ
ນຳຖົງຂຸຍໝາກຟ້າວທີ່ຜ່າຕຽມໄວ້ແລ້ວຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ມາ ແປະ ຫຼື
ຫຸ້ມໃສ່ປາກບາດທີ່ຜ່ານການປາດໄວ້ນັ້ນແລ້ວນຳໃຊ້ມືບີບໃຫ້ເຂົ້າກັນ, ເມື່ອບີບສຳເດັດແລ້ວ ຫຼັງຈາກນັ້ນແລ້ວນຳເອົາເຊືອກຟາງທີ່ເຮົາຕຽມໄວ້
ແລ້ວ
ນຳເຊືອກມາມັດໃສ່ຂ້າງເທີງ ແລະ
ຂ້າງລຸ່ມໃຫ້ແໜ້ນໃນຂະນະທີ່ມັດນັ້ນແມ່ນເຮົາມັດຂ້າງໃດກໍ່ໄດ້
ແລ້ວທີ່ຜູ້ທີ່
ສະໜັດ.
ການຮັກສາງ່າໂທມ
ໃນຂະນະທີ່ໄດ້ເຮັດການໂທມສຳເດັດແລ້ວເຮົາຈະຕອ້ງໄດ້ມີການຕິດຕາມກີ່ງງ່າຕະຫຼອດ
ໄລຍະການອອກການອອກຮາກຂອງງ່າທີ່ໂທມງ່າທີ່ຕັດຖືວ່າແມ່ນຕັດທໍ່ລຳລຽງຂົນສົ່ງທາດອາຫານ, ດັ່ງນັ້ນມັນຈະຕ້ອງອາໄສອາຫານທີ່ສະສົມຢູ່ໃນກີ່ງເຊີ່ງໄດ້ເຊີ່ງໄດ້ຈາກການສະສົມທາດອາຫານໃນໃບ
ແລະ ຈາກການປຸ່ງແຕ່ງທາດອາຫານທີ່ໃບ
ສະນັ້ນການຮັກສາໃຫ້ງ່າທີ່ໂທມແມ່ນໃຫ້ຢູູ່່ໃນສະພາບປົກະຕິ ,ມີໃບສົມບູນຢ່າງພຽງພໍ ແລະ
ໄດ້ຮັບແສງແດດພຽງພໍຢ່າງສະໜ່ຳສະເໝີ
ຖ້າວ່າງ່າໂທມຜິດປົກກະຕິມີແມງໄມ້ມາລົບກວນ ຫຼື
ເຈາະຖົງຂາດແມ່ນເຮົາຈະກຳຈັດຖີ້ມຫຼັງຈາກນັ້ນແມ່ນໃຫ້ນຳເອົາຖົງຢາງມາໂອບໃສ່ໃໝແລ້ວມັດເຊື້ອກຟາງ
ໃນກໍ່ລະນີຖ້າສັງເກດເຫັນວ່າຄຸຍໝາກຟ້າວໃນຖົງຢາງຂາດຄວາມຊຸ່ມ ຫຼື
ແຫ້ງເກີນໄປແມ່ນເຮົາຈະນຳເອົານ້ຳມາຕື່ມໃສ່ ຫຼັງຈາກນັ້ນແມ່ນເຮົາກໍ່ຕິດຕາມຈົນກ່ວາງ່າໂທມອອກຮາກຈົນໄປຮອດໃນການຕັດໄປຊຳໃສ່ຖົງຢາງ.
ການຕິດຕາມງ່າໂທມເຮົາສາມາດເຮັດໄດ້ດັ່ງນີ້:
ງ່າໂທມປົກະຕິ
ໝາຍເຖີງງ່າທີ່ເຮົາໂທມໄປນັ້ນລັກສະນະຂອງຮາກຕ້ອງສົມບູນ,ຮາກຕ້ອງແຂງແຮງ, ການເດີນຂອງຮາກ ແລະ
ການຈະເລີນເຕີບໂຕແມ່ນຕອ້ງເດີນຢູ່ໃນສະພາບປົກະຕິຄື:
ຮາກຈະເດີນເຕັມຖົງ, ຮາກຈະກາຍເປັນສີຂາວອອກເຫຼືອງໜ້ອຍໜື່ງ
ແລະ ບໍ່ມີພະຍາດ, ແມງໄມ້ທີ່ມາລົບກວນເບົ້າ
ຫຼື ເຂົ້າມາທຳ
ລາຍໃນຖົງກ້ອນເບົ້າເຮັດໃຫ້ຖົງນັ້ນຂາດ
ລວມທັງແມງໄມ້ທີ່ເຂົ້າມາກັດຮາກນັບທັງພະຍາດຕ່າງທີ່ມັກເກີດຂື້ນກັບຖົງກ້ອນເບົ້າດັ່ງຮູບທີ່ສະແດງລຸ່ມນີ້:
ງ່າໂທມຜິດປົກະຕິ.
ໝາຍເຖີງງ່າທີ່ເຮົາໂທມນັ້ນການອອກຮາກຜິດປົກະຕິ ຫຼຶ
ບໍ່ອອກຮາກຊ້ຳເລີຍສາຍເຫດທີ່ເກີດເນື່ອງມາຈາກວ່າ:
- ການຂູດເນື້ອເຍື່ອບໍ່ລະອຽດ
ຫຼຶ ນຳໃຊ້ມື້ຈັບບ່າຍກ່ອນການມັດເບົ້າ.
- ການປາດປາກບາດເລີກເກີນໄປ
- ຖົງກ້ອນເບົ້າຂາດນ້ຳ
- ແມງໄມ້ເຂົ້າທຳລາຍດູດກີນນ້ຳຫຼໍ່ລ້ຽງ
ແລະ ທາດອາຫານໝົດ
ຂໍ້ຄວນເອົາໃຈໃສ່:
ເຮົາບໍ່ຄວນຂະຫາຍພັນໝາກກ້ຽງໃນເວລາທີ່ພວມເປັນດອກເດັດຂາດເພາະວ່າໃນຊວງນີ້ຕົ້ນແມ່ພັນບໍ່ແຂງແຮງ
ແລະ ອີກຢ່າງໜື່ງຖ້າເຮົາໂທມຕົ້ນໄມ້ທີ່ກ່ຳລັງພວມ
ອອກດອກມັນກໍ່ອາດຈະເຮັດໃຫ້ດອກ ຫຼື ໝາກນັ້ນລົ່ນຖີ້ມເວລານຳໄປປູກຜົນຜະລິດໃຫ້ໝາກກໍ່ຈະຕົກຕ່ຳ,ດັ່ງນັ້ນເຮົາຈີ່ງບໍ່ຄວນຂະ
ຫຍາຍພັນພືດໃນຊວງນີ້ເປັນເດັດຂາດ.
ຕາຕະລາງການອອກຮາກຂອງງ່າທີ່ໂທມ.
ລ/ດ ຊະນິດຕົ້ນໄມ້ ເວລາທີ່ສາມາດຕດັຊຳໄດ້ ໝາຍເຫດ
1 ໝາກກ້ຽງນອ້ຍ 6-8/
ອາທິດ
2 ໝາກກ້ຽງໃຫ່ຍ 12-14/
ອາທິດ
3 ໝາກນາວຕ່າງໆ 4-6/
ອາທິດ
4 ໝາກລຳໃຍ 8-10/
ອາທິດ
5 ໝາກລີນຈີ່ 6-8/
ອາທິດ
6 ໝາກເງາະ 10-12/ ອາທິດ
7 ໝາກລະມົດ 16-20/
ອາທິດ
8 ໝາກມອນໄຂ່ 16-20/
ອາທິດ
9 ໝາກຕ້ອງ 10-14/
ອາທິດ
10 ໝາກສີດາ 6-8/ ອາທິດ
11 ໝາກຍົມ 6-8/
ອາທິດ
12 ໝາກຂາມ 8-12/ ອາທິດ ໂທມງ່າອ່ອນ
13 ໝາກອະງຸ່ມ 6-10/ ອາທິດ ໂທມງ່າກາງ-ແກ່
ການສັງເກດການອອກຮາກ.
ເມຶ່ອເຮົາໂທມງ່າໄດ້ ແລ້ວເຮົາຈະສັງເກດ ແລະ
ຕິດຕາມເປັນປະຈ່ຳຈົນຮອດປະມານ 30
- 45 ວັນ ກີ່ງ
ຕອນກໍ່ຈະເລີມອອກຮາກ ແລະ
ເມື່ອງ່າທີ່ໂທມອອກຮາກໄດ້ຫຼາຍແລ້ວ
ລໍຖ້າໃຫ້ຮາກນັ້ນອອກເປັນສີເຫຼືອງແກ່ ຫຼຶສີນ້ຳຕານ ແລະ ສີຂາວ
ດັ່ງຮູບລຸ່ນີ້:
ການປາດເຕື່ອນ.
ເມຶ່ອກີ່ງຕອນເລີ່ມອອກຮາກ ແລະ
ອອກຮາກໄດ້ຫຼາຍແລ້ວເຮົາຈະສັງເກດເຫັນມີຮາກເປັນສີເຫຼືອງແກ່ ຫຼຶ
ສີນ້ຳຕານ ແລະ
ສີຂາວອອກເຕັມເບົ້າໃຫ້ເຕືອນງ່າໂທມເສຍກ່ອນຈີ່ງຕັດອອກຈາກຕົ້ນແມ່ພັນ, ການປາດເຕືອນ ຕອ້ງປາກຢູ່ລຸ່ມເບົ້າລົງໄປ 3 - 5 cm ແລະ ຕ້ອງປາດໃຫ້ເຖີງແກນ
ຫຼື 1 ສ່ວນ 2 ຂອງກີ່ງ.
ການຕັດງ່າໂທມ
ຕົ້ນໝາກກ້ຽງຈະອອກຮາກປະມານ 1-2
ເດືອນການຕັດກີ່ງໂທມຕ້ອງມີການພິຈະລະນາເບີ່ງປະລິມານການອອກຮາກເລີ່ມມີສີນ້ຳຕານ
ແລະ
ມີຮາກຝອຍເກີດຂື້ນມາແລ້ວຖ້າເປັນກີ່ງທີ່ມີໃບຫຼາຍຄວນຕັດແຕ່ງກີ່ງໃຫ້ມີປະລິມານໜ້ອຍລົງ
ປ້ອງກັນການຄາຍນ້ຳ ພືດບາງຊະນິດມີຄວາມອ່ອນແອຈະຕ້ອງຮັກສາເປັນພິເສດ
ເມື່ອເຮົາໄດ້ປາດເຕື່ອນຄົບຕາມຈຳນວນມື້ແລ້ວຫຼັງຈາກນັ້ນກໍ່ນຳໃຊ້ກັນໄກ
ຫຼຶ ຊີຄັດເຕີມາຕັດ ການຕັດແມ່ນໃຫ້ຕັດລຸ່ມຈາກເບົ້າປະມານ 15 - 20 cm.ດັ່ງລຸ່ມນີ້:
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ