ກຽມຟືນມາເຜົາ:
ການຕັດຟືນມາເຜົາຖ້າເປັນໄມ້ດິບຕັດໃຫມ່ຈະມີຄວາມປຽກຊຸ່ມເຖິງ50%ໂດຍນ້ຳຫນັກຖ້ານຳມາຜະລິດໂລດຈະໃຊ້ເວລາໃນການເຜົາດົນແຕ່ຖ້າໃນກໍລະນີໄມ້ແຫ້ງໂພດ
ຫລື ເປັນຟືນຕາຍແລ້ວນຳມາເຜົາຈະເຮັດໃຫ້ຟືນກາຍເປັນຖ່ານໄວ ແລະ
ກໍ່ຈະໄດ້ນ້ຳຖ່ານຫນ້ອຍ, ໄມ້ຟືນທີ່
ເຫມາະສົມໃນການເຜົາເອົານ້ຳຖ່ານຄວນຕັດຈະໄວ້ບ່ອນຮົ່ມປະມານ 2-3
ອາທິດປະລິມານຄວາມຊຸ່ມຂອງຂອງຟືນຫລຸດລົງ 35% ( ຟືນຕາຍຫມາດ );
ຂະຫນາດຂອງໄມ້ຟືນທີ່ເຫມາະສົມທີ່ຈະນຳມາເຜົາເອົານ້ຳຖ່ານໃນເຕົາໃນເຕົາທີ່ເຮັດດ້ວຍຝຸ່ຍນ້ຳມັນ
200
ລິດຟືນຈະຕ້ອງມີຄວາມໃຫຍ່ເສັ້ນ ຜ່າກາງປະມານ 5 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຍາວ 80 ຊັງຕີແມັດຖ້າເປັນໄມ້ໃຫຍ່ຕ້ອງຜ່າກ່ອນ ແລະ
ຕາກແດດໄວ້ 2-3
ອາທິດເພື່ອໃຫ້ໄມ້ຕາຍຫມາດກ່ອນ.
ການບັນຈຸຟືນເຂົ້າເຕົາ:
ນຳໄມ້ຟືນທີ່ມີຂະຫນາດເສັ້ນຜ່າກາງ 5 ຊັງຕີແມັດ
ແລະ ຍາວ80
ຊັງຕີແມັດທີ່ຕັດມາປະມານ 2-3
ອາທິດນຳເຂົ້າມາບັນຈຸໃສ່ຝຸ່ຍໃນແນວນອນຕາມລວງຂອງຝຸ່ຍພື້ນຂອງເຕົາຕ້ອງຮອງດ້ວຍຕານ່າງເຫລັກເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຟືນແທດກັບພື້ນເຕົາ
ການປິດປາກເຕົາ:
ອັດປາກເຕົາດ້ວຍຝາປິດທີ່ກຽມໄວ້ນັ້ນໃຫ້ແຫນ້ນຫນາ ແລະ ຈອດຮອຍຕໍ່ລະ
ຫວ່າງຂອບຝາປິດ ແລະ ຂອບປາກເຕົາດ້ວຍດິນຫນຽວໂດຍບໍ່ໃຫ້ມີຮູພິ່ວ, ຈາກນັ້ນກໍ່ກຽມຈູດໄຟທີ່ປາກເຕົາ
ການຈູດໄຟຫນ້າເຕົາ:
ການຈູດໄຟທີ່ປາກເຕົາເມື່ອເລີ່ມເຜົາຄວນລະມັດລະວັງບ່ອນຈູດຂອງໄຟຫນ້າເຕົາບໍ່ຄວນໃຫ້ໄຟເຂົ້າໃກ້ຫລາຍຈົນເກີນໄປບ່ອນທີ່ເຫມາະສົມຕ້ອງຫ່າງຈາກຟືນໃນເຕົາປະ
ມານ 20 ຊັງຕີແມັດ, ປອຍໃຫ້ອາຍຄວັນໄຟຮ້ອນເຂົ້າໄປໃນເຕົາໂດຍໃຊ້ແຜ່ນເຫລັກມີຮູບລັກສະນະອູບມຸງມາກາງໄວ້; ຫລັງຈາກນັ້ນກໍ່ຈູດໄຟຫນ້າເຕົາເພື່ອໃຫ້ຄວັນຮ້ອນເຂົ້າໄປໃນເຕົາເຊິ່ງເປັນຂັ້ນຕອນອົບໄມ້ໃນເຕົາໃຫ້ແຫ້ງຢ່າງທົ່ວເຖິງ
ແລະ ຄ່ອຍໆໃຫມ້ໄມ້ຟືນໃນເຕົາ;
ໄລຍະຈູດໄຟຫນ້າເຕົານ້ັນຈະໃຊ້ເວລາຢູ່ປະມານ 6-10 ຊົ່ວໂມງ(ຖ້າເປັນຝຸ່ຍຂະຫນາດ 200 ລິດ)
ການສັງເກດເບື້ອງຕົ້ນວ່າຟືນໃນເຕົາເລີ່ມໄຫ້ມແລ້ວບໍ່, ແມ່ນເຮົາຈະສັງເກດເຫັນຄວັນທີ່ປ່ອງລະບາຍອອກເປັນສີດຳປົນຂາວເນື່ອງຈາກເປັນການລະເຫີຍອາຍຄວາມຊື້ນຈາກໄມ້ຟືນອອກມາເປັນອາຍ.
ການໂຕ່ງເອົານ້ຳຖ່ານ:
ຄັວນທີ່ເກີດຈາກການເຜົາຖ່ານເລີ່ມຕົ້ນຄັວນຈະເປັນສີດຳປົນຂາວແມ່ນໄລຍະທີ່ເລີ່ມຕົ້ນໃນການເຜົາໄຫມ້ເຣົາຈະໂຕ່ງເອົານ້ຳຖ່ານໃນໄລຍະນີ້ເລີຍແມ່ນບໍ່ໄດ້ເທື່ອ, ໃຫ້ສັງ
ເກດໄປຕື່ມຈົນກ່ວາຄັວນທີ່ລະບາຍອອກມານັ້ນຈະເປັນສີຂາວປົນກັບສີເຫລືອງເຮົາຈຶ່ງຈະສາມາດໂຕ່ງເອົານ້ຳຖ່ານໄດ້; ເຊິ່ງຈະໃຫ້ປະກອບທໍ່ຄັວນ ແລະ
ປ່ອງໂຕ່ງນ້ຳຖ່ານໂດຍນຳເອົາໄມ້ໃຜ່ບ້ານໂລ່ງຂໍ້ບາວປະມານ 4-5 ຊັງຕີແມັດ, ນຳມາສຸບໃສ່ແປວຄັວນໄຟທີ່ອອກມາໂດຍຈະຕັ້ງໃຫ້ເປັນມູມ
45 ໍ
ເຈາະຮູໄມ້ໃຜ່ຫ່າງຈາກສົ້ນບ່ອນຕໍ່ປ່ອງລະບາຍປະມານ 40 ຊັງຕີແມັດ, ຄວາມກ້ວາງຂອງຮູໂຕ່ງປະມານ 1-2 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ນຳໃຊ້ພາຊະນະເຊັ້ນ: ຄຸ, ກະຖັງ, ຊາມ ຫລື ພາຊະນະອື່ນໆທີ່ສາມາດບັນຈຸນ້ຳໄດ້, ນ້ຳດັ່ງກ່າວນີ້ເອີ້ນວ່າ: ນ້ຳຖ່ານ ຫລື
ນ້ຳສົ້ມຄັວນໄມ້( Wood
vinegar), ຈະມີກິ່ນຂິວຄັວນໄຟມີຄວາມເປັນກົດ(ສົ້ມ) ແລະມີສີນ້ຳຕານໄຫ້ມ.
ການສັງເກດສີຂອງຄັວນເພື່ອເກັບເອົານ້ຳຖ່ານ:
ຄັວນທີ່ເກີດຈາກການເຜົາຖ່ານຈະແບ່ງອອກເປັນ 3 ລັກສະນະດັ່ງນີ້:
- ໄລຍະເບື້ອງຕົ້ນຄັວນຈະເປັນຄັວນສີຂາວປົນສີດຳຄັວນດັ່ງກ່າວແມ່ນຄັວນທີ່ລະເຫີຍອາຍນ້ຳຈາກພາຍໃນໄມ້ຟືນໄລຍະນີ້ບໍ່ໂຕ່ງເອົາກໍ່ໄດ້
- ໄລຍະຄັວນເປັນສີເຫລືອງເປັນໄລຍະຂອງການລະເຫີຍອາຍຂອງນ້ຳຖ່ານໄລຍະນີ້ແມ່ນໄລຍະທີ່ເກັບເອົານ້ຳຖ່ານ.
- ໄລຍະຄັວນເປັນສີຟ້າ(ນ້ຳມັນTar)ແມ່ນບໍ່ຄວນເອົາເພາະໄລຍະນີ້ນ້ຳເປັນພິດຈະລະເຫີຍອອກມາ
ແລະ ເປັນອັນຕະລາຍ(ເປັນພິດ)
ການປິດເຕົາຫລັງຈາກເຜົາໄຫ້ມແລ້ວ:
ເມື່ອສັງເກດເຫັນວ່າຢູ່ປາກປ່ອງລະບາຍອາຍຄັວນຄ່ອຍໆຮ້ວຍລົງ ຫລື
ຈົນກະທັ້ງວ່າບໍ່ມີຄັວນອອກມາແລ້ວແມ່ນໃຫ້ອັດປາກເຕົາໃຫ້ແຈບດີໂດຍຈະໃຊ້ດິນຫນຽວຈອດອັດຕາມຂອບປາກເຕົາ, ບໍ່ຄວນໃຫ້ມີບ່ອນພິ່ວ ຫລື
ຮອຍຮົ່ວຈັກບ່ອນສ່ວນປາກປ່ອງລະບາຍຄັວນອອກກໍ່ປິດດ້ວຍດິນຫນຽວເພື່ອບໍ່ໃຫ້ອາກາດເຂົ້າໄປພາຍໃນເຕົາໄດ້ຖ່ານກໍ່ຈະສຸກພໍດີ; ຫລັງຈາກທີ່ເຮົາປິດແລ້ວກໍ່ໃຫ້ປະໄວ້ຫນຶ່ງຄືນ(
12 ຊົ່ວໂມງ ) ຫລື
ຈົນກ່ວາເຕົາຈະເຢັນລົງຈື່ງຈະສາມາດເປີດເຕົານຳເອົາຖ່ານອອກໃນຕອນເຊົ້າແລ້ວຈະນຳເອົາໃຊ້
ຫລື ຈຳຫນ່າຍກໍ່ໄດ້
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ