ເນື່ອງຈາກອ້ອຍເປັນພືດອາຍຸຍືນ ແລະ
ມີຮາກຢັ່ງລົງເລິກຫລາຍ ການປູກອ້ອຍ 1 ຄັ້ງ
ສາມາດເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດໄດ້ດົນ 3
- 4 ປີ ຫລື ຫລາຍກ່ວານັ້ນ.
ການກຽມດິນປູກຈະມີຜົນຕໍ່ຜົນຜະລິດຂອງອ້ອຍຕະຫລອດໄລຍະເວລາທີ່ຈົ່ງຕໍໄວ້.
ການກຽມດິນນັບວ່າມີຄວາມສຳຄັນຫລາຍຄື:
ຄວນສັງເກດເບິ່ງດິນເສຍກ່ອນວ່າພື້ນທີ່ດິນໃນສວນເປັນແນວໃດເຊັ່ນ: ຮາບພຽງ, ສູງໆ ຕ່ຳໆ ຫລື ຄ້ອຍຊັນໄປທາງໃດທາງໜຶ່ງ
ຖ້າບໍ່ສະໝ່ຳ ສະເໝີ ຄວນປັບໃຫ້ມັນສະໝ່ຳສະເໝີກ່ອນ
ແຕ່ຕ້ອງໃຫ້ມີຄວາມຄ້ອຍຊັນເລັກນ້ອຍ (ບໍ່ເກີນ 3%) ທັງນີ້ກໍ່ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ມີນ້ຳຂັງ.
ການໄຖກຽມດິນຄວນໄຖໃນຂະນະທີ່ດິນມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນເໝາະສົມ
ບໍ່ແຫ້ງ ຫລື ປຽກເກີນໄປ ເພາະດິນທີ່ຊຸ່ມສາມາດໄຖພວນໄດ້ສະດວກ ແລະ ດິນຈະຜຸຜຸ່ຍດີ.
ຖ້າດິນມີຄວາມຊຸ່ມຫລາຍ ຫລື ໜ້ອຍເກີນໄປນອກຈາກຈະໄຖຍາກແລ້ວ
ສະພາບຂອງດິນຫລັງຈາກການໄຖກໍ່ຈະບໍ່ເໝາະສົມຕໍ່ການຈະເລີນເຕິບໂຕຂອງອ້ອຍນຳອີກ. ນອກຈາກນີ້
ຖ້າເປັນທີ່ຄ້ອຍຊັນຄວນໃຫ້ແນວໄຖຕັດກັບຄວາມຄ້ອຍຊັນຂອງດິນ, ວິທີນີ້ເຖິງວ່າຈະບໍ່ສະດວກຕໍ່ການປະຕິບັດ
ແຕ່ກໍ່ໃຫ້ຜົນດີໃນດ້ານ
ການອະນຸລັກຮັກສາດິນ ແລະ ນ້ຳດ້ວຍ.
ໄຖໃຫ້ເລິກທີ່ສຸດເທົ່າທີ່ຈະເຮັດໄດ້
ໄຖຫລາຍໆຄັ້ງ ເພື່ອໃຫ້ດິນຜຸຜຸ່ຍດີ ໂດຍສະເພາະແມ່ນການປູກທ້າຍລະດູຝົນ
ສ່ວນການປູກຕົ້ນລະດູຝົນບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງໄຖດິນແຕກລະອຽດຫລາຍກໍ່ໄດ້ ເພາະດິນລະອຽດເມື່ອຖືກຝົນ ຫລື
ການໃຫ້ນ້ຳຈະຖືກເຊາະລ້າງໄປຕັນຕາມຊ່ອງຫວ່າງລະຫວ່າງເມັດດິນ, ເຮັດໃຫ້ການລະບາຍນ້ຳ ແລະ
ອາກາດບໍ່ສະດວກ.
ການກຽມດິນປູກໃໝ່ທຸກຄັ້ງ
ຕ້ອງໄຖດິນໃຫ້ເລິກປະມານ 50
- 75 ຊັງຕີແມັດ ຫລັງຈາກນັ້ນ ຈຶ່ງຍົກຮ່ອງປູກ ຫລື ຖ້າຈະປູກໂດຍໃຊ້ລົດປູກ
ກໍ່ບໍ່ຕ້ອງຍົກຮ່ອງ. ບັນຫາສຳຄັນກ່ຽວກັບການ
ກຽມດິນເຊິ່ງຊາວສວນຂະໜາດນ້ອຍປະສົບມາກໍ່ໍ່ຄື ການຈ້າງໄຖ ຜູ້ຮັບຈ້າງບາງຄົນຂາດຄວາມ
ຮັບຜິດຊອບໄຖດິນພຽງຕື້ນໆ ບາງເທື່ອກໍ່ໄຖບໍ່ທົ່ວ ເຊຶ່ງເປັນສາເຫດອັນໜຶ່ງທີ່ເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕົກ
ຕ່ຳ ລົງ. ດັ່ງນັ້ນສິ່ງສຳຄັນໃນການກຽມດິນກໍ່ຄື ຈະຕ້ອງກຽມດິນໃຫ້ລະອຽດ ໄຖໃຫ້ເລິກ, ໄຖດິນ ໃຫ້ຜຸຜຸ່ຍ ແລະ ຕ້ອງໄຖດິນທຸກໆຄັ້ງ
ທີ່ຈະປູກອ້ອຍໃໝ່.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ