google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ຖົ່ວຂຽວ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Friday, November 24, 2023

ຖົ່ວຂຽວ

ຖົ່ວຂຽວ

Vigna radiata var.


ການນຳໃຊ້

ອາຫານ
ສີນຄ້າ
ພືດເປັນຢາ
ຊື່ວິທະຍາສາດ / ຕະກຸນ
Vigna radiata (L.) R.Wilczek / Fabaceae
ຊື່ພ້ອງ
Vigna radiata var. dublobata (Roxb.) Verdc. [Spelling variant]
Vigna radiata var. glabra (Roxb.) Verdc.
Vigna radiata var. grandiflora (Prain) Niyomdham
Vigna radiata var. radiata
Vigna radiata var. setulosa (Dalzell) Ohwi & Ohashi
Vigna radiata var. sublobata (Roxb.) Verdc.
ຊື່ອື່ນ
ລາວ: ຖົ່ວຂຽວ
ໄທ: ຖົ່ວຂຽວ, ຖົ່ວຈີມ

ຖົ່ວຂຽວ,ຖົ່ວຂຽວ


ລັກສະນະພືດສາດຂອງຖົ່ວຂຽວ

ເປັນພືດລົ້ມລຸກມີອາຍຸປະມານ 1 ປີ ມີລຳຕົ້ນຕັ້ງຊື່ເປັນຟຸ່ມມີຄວາມສູງປະມານ 30–120 ຊັງຕີແມັດ, ລຳຕົ້ນແຕກຂະແໜງບໍລິເວນໂຄນ ແລະ ສ່ວນກາງ, ສຳລັບບາງສາຍພັນມີລຳຕົ້ນເປັນເລືອ ຫຼື ເຄິ່ງລຳເລືອ, ລຳຕົ້ນທີ່ຢູ່ເໜືອໃບລ້ຽງຈະມີລັກສະນະຂ້ອນຂ້າງເປັນຫຼ່ຽມ ແລະ ມີຂົນປົກຄຸມຢູ່ທົ່ວ. ໃບແທ້ຄູ່ທຳອິດເປັນໃບດ່ຽວ ແລະ ອອກກົງກັນຂ້າມກັນ, ຫຼັງຈາກນັ້ນຈະເປັນໃບປະສົມ, ມີໃບຍ່ອຍ 3 ໃບ, ອອກຮຽງສະຫຼັບ, ຮູບໄຂ່ ຫຼື ຮູບສີ່ຫຼ່ຽມ, ມີຂະໜາດປະມານ 5-18 x 4-15 ຊມ ແລະ ມີຂົນປົກຄຸມຢູ່ທົ່ວ. 

ການນຳໃຊ້

ສັບພະຄຸນ:

  • ປະກອບໄປດ້ວຍໂພແທັກຊ້ຽມຊ່ວຍເສີມສ້າງກ້າມເນື້ອໃຫ້ແຂງແຮງ, ມີສານຕ້ານເອັນໄຊມ໌ໂປຣຕີເອສໃນປະລິມານສູງ ເຊິ່ງເປັນສານທີ່ມີລິດຕ້ານມິເຣັງ, ອຸດົມໄປດ້ວຍແມັກນີຊ້ຽມ ເຊິ່ງເປັນແຮ່ທາດທີ່ຊ່ວຍໃນການເຮັດວຽກຂອງລະບົບດຜົາຜານ, ຊ່ວຍຜະລິດໂປຣຕີນ ແລະ ການຫົດຕົວຂອງກ້າມເນື້ອ, ອຸດົມໄປດ້ວຍທາດເຫຼັກທີ່ຈຳເປັນຕໍ່ການສ້າງເມັດເລືອດແດງ, ອຸດົມໄປດ້ວຍແຄລຊ້ຽມ ແລະ ຟອສຟໍຣິສທີ່ຊ່ວຍເສີມສ້າງກະດູກ, ແຂ້ວໃຫ້ແຂງແຮງ, ແລ້ວຍັງຊ່ວຍປ້ອງກັ່ນ ແລະ ຮັກສາພະຍາດກະດູກຜຸຜຸຍໄດ້ອີກດ້ວຍ.
  • ຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍ, ບຳລຸງກຳລັງ, ເສີມສ້າງພູມຄຸ້ມກັນ, ຊ່ວຍປ້ອງກັນ ແລະ ຮັກສາໄຂ້ຫວັດ, ຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມດັນເລືອດ, ເຮັດໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ, ຊ່ວຍຫຼຸດໄຂມັນໃນເລືອດ ແລະ ຊ່ວຍຄວບຄຸມນ້ຳໜັກໄດ້, ຫຼຸດຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດໂຣກຫົວໃຈ
  • ຖົ່ວຂຽວມີລິດເຢັນອອກລິດຕາມເສັ້ນລົມທີ່ໄຫຼວຽນຢູ່ໃນຫົວໃຈ ແລະ ມ້າມ, ຊ່ວຍຫຼຸດລະດົບນ້ຳຕານ ແລະ ເບົາຫວານໄດ້ດີ, ຊ່ວຍຂັບຄວາມຮ້ອນ, ຮັກສາອາການຮ້ອນໃນ ແລະ ຊ່ວຍແກ້ພິດໃນລະດູຮ້ອນ, ມີປະໂຫຍດຕໍ່ລຳຄໍ, ຜິວໜັງ ແລະ ແກ້ອາການຂາດນ້ຳໄດ້ອີກດ້ວຍ.
  • ແກ່ນຖົ່ວຂຽວນຳມາຕົ້ມກັບເກືອໃຊ້ອົມເພື່ອຮັກສາພະຍາດເລືອດອອກວ່າງແຂ້ວ, ຊ່ວຍຖອນພິດໃນຮ່າງກາຍ, ຊ່ວຍກະຕຸ້ນປະສາດ, ຖົ່ວຂຽວເປັນແຫຼ່ງສຳຄັນຂອງທາດໂບຣອນ (Boron) ເຊິ່ງເຮັດໜ້າທີ່ກ່ຽວກັບການສົ່ງກະແສປະສາດຂອງສະໝອງ ຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ສະໝອງເຮັດວຽກໄດ້ໄວ ແລະ ຍັງອຸດົມໄປດ້ວຍຟອສຟໍຣັສທີ່ຊ່ວຍບຳລຸງຈຸລັງປະສາດ ແລະ ສະໝອງ.
  • ເປືອກສີຂຽວຊ່ວຍບຳລຸງສາຍຕາ, ເຮັດໃຫ້ຕາສະຫວ່າງຂື້ນ ແລະ ແກ້ອາການຕາອັກເສບ, ອາການຕາມົວ, ຮັກສາອາການຄາງໜ່ຽງທີ່ເປັນໃໝ່, ແກ້ອາການປວດຮາກຈາກຫານດື່ມເຫຼົ້າ ແລະ ຊ່ວຍຂັບຂອງແຫຼວໃນຮ່າງກາຍ.
  • ໃນຖົ່ວຂຽວອຸດົມໄປດ້ວຍເສັ້ນໄຍທີ່ສາມາດລະລາຍນ້ຳໄດ້ດີ ເຊິ່ງຊ່ວຍໃນຂະບວນການຂັບຖ່າຍໃຫ້ເປັນທຳມະຊາດ, ປ້ອງກັນອາການທ້ອງຜູກ, ຫຼຸດຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດມະເຣັງລຳໄສ້ໃຫຍ່ ແລະ ມີຜົນດີຕໍ່ກັບລຳໄສ້ອີກດ້ວຍ, ຮັກສາລຳໄສ້ອັກເສບ ແລະ ນຳມາຕົ້ມກິນເປັນຂັບປັດສະຫວະ.
  • ຖົ່ວຂຽວອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນບີ 2 ທີ່ຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດທີ່ເກີດຢູ່ມຸ່ມປາກ.
  • ຊ່ວຍບຳລຸງຕັບ, ຮັກສາອາການຕັບອັກເສບ, ຮັກສາຜື່ນຄັນ, ຊ່ວຍຫຼຸດບວບ, ຮັກສາພະຍາດກ່ຽວກັບຂໍ້ຕ່າງໆ, ຮັກສາຝີ ແລະ ຍັງໃຊ້ຮັກສາອາການອື່ນໆໄດ້ອີກເຊັ່ນ: ຮັກສາອາການຖອກທ້ອງ, ເກີດລູກຍາກ ແລະ ຮັກສາອາການທ້ອງບວມ, ນອກຈາກນີ້ຍັງຊ່ວຍຮັກສາແຜ, ແກ້ພິດຈາກພືດ, ແກ້ຜິດຈາກໜູ ແລະ ພິດອື່ນໆ
  • ຖົ່ວຂຽວອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນບີໜຶ່ງທີ່ຊ່ວຍປ້ອງກັ່ນພະຍາດເນັບຊາໄດ້ເປັນຢ່າງດີ, ຖົ່ວຂຽວຍັງອຸດົມໄປດ້ວຍໂຟເລສສູງ ເຊິ່ງມີຄວາມສຳຄັນຫຼາຍສຳລັບແມ່ຖືພາກ ເພາະຈະຊ່ວຍປ້ອງກັ່ນອາການພິການແຕ່ກຳເນີດຂອງເດັກນ້ອຍ.


ປະໂຫຍດຂອງຖົ່ວຂຽວ:

  • ອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາມິນອີ ເຊິ່ງເປັນສານຕ້ານອານຸມູນອິດສະຫຼະ ທີ່ຊ່ວຍຮັກສາ ແລະ ເພີ່ມຄວາມແຂງແຮງໃຫ້ກັບຈຸລັງຜິວໜັງ, ຊ່ວຍເພີ່ມຄວາມຊຸ່ມຊື່ນ ແລະ ປ້ອງກັ່ນຜິວຈາກມົນລະພິດພາຍນອກ.
  • ຮັກສາສິວຝ້າທີ່ເກີດຈາກຄວາມຮ້ອນພາຍໃນຮ່າງກາຍ ເນື່ອງຈາກຖົ່ວຂຽວມີລິດເຢັນ ຊ່ວຍຕັບຂັບສານພິດອອກຈາກຮ່າງກາຍໄດ້ດີ
  • ຖົ່ວຂຽບດິບເປັນແຫຼ່ງສຳຄັນຂອງໂປຣຕີນ ແລະ ຄາໂບໄຮເດດເປັນຢ່າງດີ ໃຫ້ພະລັງງານແກ່ຮ່າງກາຍ ແລະ ອິ່ມທ້ອງໄດ້ດົນ, ໂປຣຕີນຈາກພືດຈະຊ່ວຍຫຼີກລ່ຽງການໄດ້ຮັບໄຂມັນເກີນຄວາມຈຳເປັນ, ໄປຣຕີນຈາກຖົ່ວຂຽວມີຄຸນສົມບັດຍ່ອຍງ່າຍ ແລະ ເປັນປະໂຫຍດແກ່ທັງກາຍເກືອບທັງໝົດ
  • ຖົ່ວຂຽວສາມາດນຳມາໃຊ້ປະໂຫຍດໄດ້ເກືອບທຸກສ່ວນ ເຊັ່ນ: ແກ່ນໃຊ້ເປັນອາຫານທັງຄົນ ແລະ ສັດ, ເປືອກ ແລະ ລຳຕົ້ນທີ່ເຫຼືອສາມາດໃຊ້ບຳລຸງໃຫ້ດິນສົມບູນຂື້ນ ເນື່ອງຈາກມີ Biomass ສູງ ແລະ ຕົ້ນທີ່ເກັບໝາກແລ້ວສາມາດເຮັດເປັນອາຫານສັດ.
  • ເສັ້ນທີ່ເຮັດຈາກຖົ່ວຂຽວມີການຕອບສະໜອງຕໍ່ກັບນ້ຳຕານໃນເລືອດຕ່ຳ ຈຶ່ງເໝາະຫຼາຍກັບຜູ້ທີ່ປ່ວຍເປັນພະຍາດເບົາຫວານ
  • ຖົ່ວຂຽວສາມາດນຳມາໃຊ້ໃນດ້ານຄວາມງາມໄດ້ອີກດ້ວຍ ເຊັ່ນ: ສະຄັບຖົ່ວຂຽວ ແລະ ຍັງຖືກນຳມາໃຊ້ພອກໜ້າ, ຂັດໜ້າ ແລະ ຕົວ ເພື່ອຊ່ວຍບຳລຸງຜິວພັນ, ດູດຊັບໄຂມັນ, ຫຼູດສິວ, ປ້ອງກັນການເກີດສິວ ແລະ ຊ່ວຍລົບຫອຍສິວເກົ່າ ເຮັດໃຫ້ໃບໜ້າເຕັງຕຶງ.
  • ຖົ່ວຂຽວສາມາດນຳມາແປຮູບ ແລະ ໃຊ້ປະໂຫຍດໄດ້ຫຼາກຫຼາຍ ເຊັ່ນ: ນຳມາດພາະຖົ່ວງອກ ຫຼື ໃຊ້ເປັນແປ້ງທົ່ວຂຽວ, ເຮັດວຸ້ນເສັ້ນ, ເຮັດຊາ ຫຼື ນຳມາເຮັດເຂົ້າໜົມຕ່າງ ເຊັ່ນ: ຖົ່ວກວນ, ເຕົ້າສວນ, ແກ່ນໝາກໝີ້ ແລະ ອື່ນໆ. ຝັກຖົ່ວຂຍວທີ່ເກືອບແກ່ນຳມາຕົ້ມກັບເກືອໃຊ້ກິນເມັດໄດ້.
  • ກາກຖົ່ວຂຽວເຫຼືອຈາກໂຮງງານເຮັດວຸ້ນເສັ້ນສາມາດນຳມາໃຊ້ເປັນອາຫານສັດ ຫຼື ເຮັດເປັນປຸ່ຍອິນຊີອີກດ້ວຍ

 ຂໍ້ຄວນລະວັງ:

  • ຜູ້ທີ່ມີອາການທ້ອງອືດງ່າຍບໍ່ຄວນຮັບປະທານຖົ່ວຂຽວໃນປະລິມານສູງ
  • ສຳລັບຜູ້ທີ່ມີຮ່າງກາຍເຢັນ-ໃຄ່ ບໍ່ຄວນຮັບປະທານຖົ່ວຂຽວ, ຜູ້ທີ່ມີກະເພາະ ແລະ ມ້າມອ່ອນແອ ຄວນຮັບຖົ່ວຂຽວໃນປະລິມານໜ້ອຍເພາະຈະເຮັດໃຫ້ທຽວຖ່າຍ ແລະ ຖອກທ້ອງໄດ້
  • ການຮັບປະຖານຖົ່ວຂຽວ ແລະ ຜະລິດຕະພັນຈາກຖົ່ວຂຽວຄວນຮັບປະທານໃນປະລິມານທີ່ເໝາະສົມ ເພາະຖ້າຮັບປະທານຫຼາຍເກີນຄວາມຕ້ອງການຈະເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍໄດ້ຮັບພະລັງງານເກີນ ຈຶງຖືກປ່ຽນໄປເປັນໄຂມັນສະສົມຈົນເຮັດໃຫ້ຕຸ້ຍໄດ້
  • ຖົ່ວຂຽວມີສານພິວຣີນ (Purine) ໃນປະລິມານປານກາງ, ຜູ້ປ່ວຍພະຍາດເກົ້າຄວນຮັບປະທານໃນປະລິມານຈຳກັດ ເພາະສານພິວຣີນອາດເປັນຕົວກະຕຸ້ນເຮັດໃຫ້ອາການຂອງຂໍ້ອັກເສບກຳກຳເລີ່ມ.

No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ