ສ່ວນຕ່າງໆທີ່ສຳຄັນຂອງໝາກກ້ຽງ
ໄດ້ປະກອບມີແກ່ລຳຕົ້ນກີ່ງກ້ານ ໃບ ແລະ ກ້ານໃບ ໝາມ ດອກ ແລະ ຮາກ
ທີ່ນຳໃຊ້ເປັນຂໍ້ມູນພື້ນຖານເພື່ອບັ່ນລະຍາຍອະທິບ່າຍລັກສະນະຂອງໝາກກ້ຽງແຕ່ລະຊະນິດ
ແຕ່ລະພັນ
ແລະໄດ້ຈຳແນກຄວາມແຕກຕ່າງຕະຫຼອດຈົນນຳໃຊ້ໃຫ້ເກີດຜົນປະໂຫຍດໃນການພັນລະນາປັບປຸ່ງສາຍພັນ
- ໝາກກ້ຽງຈັດຢູ່ໃນໝາກໄມ້ຕະກູນສົ້ມ
- ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Citrus maxima.
- ຊື່ພາສາອັງກິດ Rummelo.
ລະບົບຮາກ.
ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍເຮົາແກ່ນ, ຄືການນຳເອົາແກ່ນມາປູກ
ມັນກໍ່ຈະມີລະບົບຮາກທີ່ຄົບຖ້ວນ ແລະ ສົມບູນຄື: ແກ້ວ ແລະ ຮາກຝອຍຄຽງຄູ່ກັນ
ຖ້າປູກດ້ວຍວິທີການຂະຫຍາຍພັນແບບແຍກເອົາສີ້ນສ່ວນກີ່ງ,ງ່າຕ່າງໆ ຄື: ດ້ວຍວິທີການໂທມງ່າ, ການທາບກີ່ງ ແລະ
ການປັກຊຳ.ວິທີການນີ້ລະບົບຮາກຂອງໝາກກ້ຽງສ່ວນຫຼາຍແມ່ນ
ຈະມີແຕ່ຮາກຝອຍເທົ່ານັ້ນ, ຮາກແມ່ນມັນຈະມີໜ້າທີ່ທຳການດູດເອົານ້ຳ
ແລະ ແຮ່ທາດອາຫານຕ່າງໆທີ່ມີຢູ່ໃນດິນ ແລະ ເປັນທີ່ລຳລຽງທາດຕ່າງໆ
ຂື້ນໄປຫຼໍ່ລ້ຽງແຕ່ລະທຸກໆພາກສ່ວນຂອງພຶດທີ່ຢູ່ສວ່ນພາກເທີງ ແລະ
ຮາກແມ່ນຈະມີໜ້າທີ່ຍຶດລຳຕົ້ນບໍ່ໃຫ້ຕົ້ນຂອງພືດລົ້ມໄດ້ງ່າຍຈາກສະພາບທຳມະຊາດ, ອີກຢ່າງໜື່ງຮາກຂອງມັນຖ້າຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍແກ່ນຮາກຢັ່ງລົງເລີກປະມານ
10 - 15 m, ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍການແຍກຊີ້ນສວ່ນຕ່າງໆ
ຂອງກີ່ງ,ງ່າແມ່ນຈະເລີກປະມານ
5 m.
ລັກສະນະຂອງລຳຕົ້ນ.
ລຳຕົ້ນຂອງໝາກກ້ຽງມີລັກສະນະເປັນລ່ຽມ,ເປັນໄມ້ໄດ້ຮູບຊົງທີ່ແນ່ນອນ,ລວງສູງຂອງລຳຕົ້ນປະມານ 10 - 15 m.ລຳຕົ້ນປະກອບດ້ວຍ:
ມີກີ່ງງ່າແຜ່ຂະຫຍາຍອອກເປັນຮູບຊົງ,ຊົງຟຸ່ມ ແລະ
ມີກີ່ງກ້ານທີ່ແຕກອອກມາຫຼາຍໆ ງ່າ,
ງ່າອອ່ນຈະມີຂົນເສັ້ນປົກຄຸ້ມຢູ່ນອກ, ມີໝາມຍາວປະມານ 1
- 5 cm. ແລະ
ລຳຕົ້ນຍັງມີໜ້າທີ່ລຳລຽງນ້ຳ,
ທາດອາຫານຕ່າງໆໄປຫາທຸກພາກສ່ວນຕ່າງໆຂອງຕົ້ນພຶດ.
ລັກສະນະຂອງໃບ.
ໃບຂອງໝາກກ້ຽງຈະມີຂະໜາດໃຫ່ຍ
ແລະ ຍາວເລັກນ້ອຍ, ລວງກ້ວາງຂອງໃບໝາກ້ຽງແມ່ນຈະມີຄວາມຍາວປະມານ
2 - 12 cm ແລະ ຄວາມຍາວແມ່ນປະມານ 5 - 20 cm. ໃບຂອງໝາກກ້ຽງເບີ່ງຄັກໆແລ້ວ
ຈະເປັນຮູບຊົງຂະໜາດຄ້າຍຄື ຮູບໄຂ່ໄກ ແລະ
ລັກຊະນະຂອງປາຍໃບໝາກກ້ຽງອາດຈະແຫຼມເລັກນ້ອຍ ຫຼື
ຕາມຂອບໃບສ່ວນປາຍຂອງມັນຈະມີຮອຍບ້ຳເລັກນ້ອຍ, ສ່ວນກ້ານຂອງໃບຈະມີປີກຂະໜາດໃຫ່ຍແມ່ນຈະມີຄວາມກ້ວາງແມ່ນປະມານ
0.3 - 0.7cm. ຖ້ານປີກອາດຈະແຄບ, ປາຍຂອງໃບຂອງໝາກກ້ຽງແມ່ນຄ້າຍຄືຮູບຫົວໃຈ
ແລະ ໃບມີໜ້າທີ່ເປັນບ່ອນສະສົມທາດອາຫານ, ປຸ່ງແຕ່ງອາຫານ ແລະ ສັງເຄາະແສງ
ໃນການປຸ່ງແຕ່ງທາດອາຫານນັ້ນແມ່ນຈະນຳສົ່ງໄປຫຼໍ່ລ້ຽງທຸກໆ ພາກສ່ວນຕ່າງໆ
ຂອງຕົ້ນພືດ ເມື່ອໃບຂອງໝາກກ້ຽງຍັງອ່ອນຈະເປັນສີຂຽວອ່ອນໆ,
ເຖີງຍາມແກ່ໃບກໍ່ຈະປ່ຽນສີ ຈາກສີຂຽວ ກໍ່ຈະກາຍມາເປັນສີເຫຼືອງ
ອີກບໍ່ນານໃບຂອງໝາກກ້ຽງຈະຫຼົ່ນຖີ້ມໄປ.ອີກຕໍ່ມາຕົ້ນໝາກກ້ຽງກໍ່ສາມາດສ້າງໃບຂື້ນມາໃໝ່ອີກ.
ດອກ.
ດອກຂອງໝາກກ້ຽງມີຂະໜາດໃຫ່ຍ ແລະ
ມີເສັ້ນຜ່ານໃຈກາງປະມານ 0.3 -
0.7 cm.ສ່ວນຫຼາຍດອກຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະເກີດເປັນດອກດຽວ ຫຼື ດອກເປັນຊໍ່,ໃນຊໍ່ໜື່ງອາດຈະມີຈຳນວນ 2 - 20 ດອກ,ດອກປະກອບດ້ວຍຊັ້ນຂອງກີບລ້ຽງປະມານຢູ່
2 - 3 ກີບ
ມັນຈະຕິດກັນຢູ່ໃນຊໍ່ດອກ,
ຊັ້ນຂອງກີບດອກມີຈຳນວນ 4-5 ກີບ,ມີເກສອນຈຳນວນ 20 - 25 ອັນ ເຊື່ອມຕິດຕໍ່ກັນເປັນກຸ່ມປະມານ
4 - 5 ກຸ່ມ
ສວ່ນເກສອນຈະມີຮັງໄຂ່ປະມານ 11
- 16 ຮວງ.ໝາກກ້ຽງຈະອອກດອກໃນຊວງເດືອນ 5 - 6 ເທົ່ານັ້ນ
ອາຍຸການອອກດອກຈົນຮອດໝາກສຸກແກ່ (ການເກັບກ່ຽວ )
ແມ່ນຈະໃຊ້ເວລາທັງໝົດຢູ່ປະມານ 5
- 7 ເດືອນແຕ່ຕອ້ງໄດ້ຂື້ນກັບສະພາບແວດລ້ອມອາ ກາດແຕ່ລະທ້ອງຖີ່ນ ແລະ
ແນວພັນຂອງໝາກກ້ຽງອີກດ້ວຍ.
ໝາກ.
ລັກສະນະຂອງໝາກກ້ຽງແມ່ນຈະມີເສັ້ນໃຍຜ່ານໃຈກາງຂອງໜ່ວຍແມ່ນປະມານ
10 - 15 cm. ໝາກຂອງໝາກກ້ຽງເມື່ອເວລາຍັງນ້ອຍ
ຫຼື ອ່ອນຈະມີລັກຊະນະເປັນສີຂຽວເມື່ອຮອດເຖີງເວລາຍາມໝາກແກ່ຈົນຮອດຂະໜາດສຸກເຕັມທີ່ເປື້ອກຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະປ່ຽນຈາກສີຂຽວຈະກາຍມາເປັນສີຂຽວອົ່ມເຫຼືອງ
ຄວາມໜາຂອງເປືອກໝາກກ້ຽງເມື່ອຮອດຍາມເວລາສຸກແມ່ນຈະໜາປະມານ 1.5 - 2 cm. ຢູ່ໃນໜ່ວຍໝາກ
ກ້ຽງຈັດເປັນກີບ( ສັບທອ້ງຖີ່ນເພີ່ນຈະເອີ້ນກັນວ່າ: ງີມ )
ເຊີ່ງແຕ່ລະກີບແມ່ນຈະປະກອບມີເສັ້ນແພບາງໆ
ຫຸ້ມຫໍ່ເນື້ອຂອງໝາກກ້ຽງເອົາໄວ້ ແລະ ໃນເວລາແກະ ຫຼື ແຍກກີບນັ້ນ
ແມ່ນເຮົາສາມາດແຍກອອກຈາກກັນໄດ້ງ່າຍ ພາຍໃນຂອງໜ່ວຍໝາກກ້ຽງແມ່ນຈະມີນ້ຳບັ່ນຈຸຢູ່ໃນນັ້ນ
ເມື່ອກີນຈະມີລົດຊາດຫວານ ຫຼື ຫວານອົມສົ້ມເລັກນ້ອຍ.
ຖ້າຫາກວ່າຕົ້ນໝາກກ້ຽງທີ່ເຮົາຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍຊີ້ນສ່ວນຕ່າງໆ
ຂອງກີ່ງງ່າຂອງພືດນຳມາປູກເມື່ອຮອດຍາມໃຫ້ຜົນຜະລິດແລ້ວເມື່ອເປັນໝາກຂື້ນມາໝາກກ້ຽງມັນຈະມີໜ່ວຍລັກສະນະຄືຕົ້ນພໍ່ແມ່ພັນ
( ພັນ ເລີມທຸກປະການ )
ບັ່ນຫາທາງດ້ານລົດຊາດກໍ່ບໍ່ມີການປ່ຽນແປງເໝືອນກັບຕົ້ນພໍ່ແມ່ພັນ ແລະ
ອີກຢ່າງໜື່ງຖ້າຫາກເຮົານຳໃຊ້ມິດ ( ແກ່ນ ) ມາຂະຫຍາຍນັ້ນ, ການຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍມິດຫຼາຍເທື່ອຫຼາຍຄັ້ງແມ່ນຈະເຮັດໃຫ້ໝາກຈາກເຄີຍໜ່ວຍໃຫ່ຍອາດຈະກາຍມາເປັນນ້ອຍ
ແລະ ຈາກສົ້ມກໍ່ກາຍເປັນຫວານ ດັ່ງມັນຈະມີບັ່ນ ແລະ
ຜົນກະທົບທາງດ້ານຄຸນນະພາບເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດຕົກຕ່ຳ.
ລັກສະນະຂອງແກ່ນສົ້ມໂອ.
ໃນໜວ່ຍໜື່ງຂອງໝາກກ້ຽງມັນຈະມີໜ້ອຍ ຫຼື
ຫຼາຍ ແມ່ນຂື້ນຢູ່ກັບຊະນິດຂອງແຕ່ລະຂອງພັນໝາກ ກ້ຽງ ແລະ
ອີກຢ່າງໜື່ງໝາກຈະມີຂະໜາດຈະແຕກຕ່າງກັນ, ຕັ້ງແຕ່ຂະໜາດໜ່ວຍໃຫ່ຍຈົນຮອດເຖີງຂະໜາດນ້ອຍທີ່ສຸດ,
ເປືອກຂອງແກ່ນໝາກກ້ຽງມັນຈະມີລັກສະນະເປັນຮອງນ້ອຍໆ ໃນແກ່ນໜື່ງ,ແກ່ນດຽວແມ່ນຈະກ້າໄດ້ພຽງຕົ້ນໜື່ງ,ດຽວເທົ່ານັ້ນແກ່ນຂອງໝາກກ້ຽງສາມາດເກັບຮັກສາໄວ້ປູກແມ່ນໄດ້ລົນປະມານ
30 ວັນ.ແມ່ນຈະນຳໄປປູກໄດ້
ລັກຊະນະຂອງແກ່ນໝາກກ້ຽງດັ່ງ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ