ເຂົ້າເປັນພືດອາຫານຫຼັກປະຈຳຊາດ ແລະ ເປັນພືດຍຸດທະສາດ ທີ່ສຳຄັນຂອງ ສ ປ ປ ລາວ ທີ່ມີຜົນ ກະທົບໂດຍກົງ ຕໍ່ພື້ນຖານເສດຖະກິດ ແລະ ຄວາມໝັ້ນຄົງຂອງປະເທດຊາດ. ໃນປີ 2012 ມີຊາວນາ ກວມເອົາ ປະມານ 77% ຂອງປະຊາກອນທັງປະເທດ, ມີເນື້ອທີ່ປູກເຂົ້າ ທັງໝົດປະມານ 933.767 ກວ່າເຮັກຕາ, ມີຜົນຜະລິດເຂົ້າທັງໝົດ 3,49 ລ້ານກວ່າໂຕນເຂົ້າເປືອກ, ຄິດເປັນມູນຄ່າ ປະມານ 7.500-8.000 ຕື້ກີບຕໍ່ປີ ຫຼືເທົ່າກັບ 1 ພັນລ້ານໂດລາສະຫະລັດຕໍ່ປີ ທີ່ເປັນລາຍໄດ້ຕົ້ນຕໍ ຂອງຊາວກະສິກອນ, ຊາວນາຜະລິດເຂົ້າໜຽວ ກວມປະມານ 90% ແລະ ເຂົ້າຈ້າວ ກວມປະມານ 10 % (ແຫລ່ງຂໍ້ມູນ: Agri. Census 2010-2011).
ຕາຕະລາງ ສັງລວມສະພາບການຜະລິດເຂົ້າທົ່ວປະເທດ ໃນຊ່ວງ 30 ກວ່າປີ ທີ່ຜ່ານມາ:
|
ລາຍການ
|
1976
|
1980
|
1990
|
2000
|
2005
|
2012
|
ສົມທຽບ 2012/1976
|
ເນື້ອທີ່ເກັບກ່ຽວ(ຮຕ)
|
524.500
|
732.000
|
650.300
|
719.300
|
736.000
|
933.767
|
78,03%
|
ສະມັດຕະພາບ(ຕ/ຮຕ)
|
1,26
|
1,44
|
2,29
|
3,10
|
3,48
|
3,74
|
196,53%
|
ຜົນຜະລິດ(ພັນໂຕນ)
|
660,94
|
1.053
|
1.491,49
|
2.230,00
|
2.561,91
|
3.489,20
|
427,92%
|
ສະເລ່ຍຜົນຜະລິດ(ກິໂລ)ເຂົ້າເປືອກ/ຄົນ/ປີ
|
229
|
329
|
346
|
426
|
434
|
540
|
135,81%
|
ຈາກຕາຕະລາງ ຂ້າງເທິງນັ້ນ ເຫັນໄດ້ວ່າ ການຜະລິດເຂົ້າ ທົ່ວປະເທດ ໃນຮອບ 37 ປີ ແມ່ນມີທ່ວງທ່າການ ຂະຫຍາຍຕົວເພີ້ມຂື້ນເຊັ່ນ: ທາງດ້ານເນື້ອທີ່ ເພີ້ມຂຶ້ນ 78% ຫຼື ສະເລ່ຍ 2,10%ຕໍ່ປີ; ຜົນຜະລິດເພີ້ມຂຶ້ນ 428% ຫຼື ສະເລ່ຍເພີ່ມຂຶ້ນ 11,56% ຕໍ່ປີ; ສະມັດຕະພາບສະເລ່ຍເພີ່ມຈາກ 1,26 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ໃນປີ 1976 ມາເປັນ 3,74 ໂຕນ/ເຮັກຕາ ໃນປີ 2012, ໝາຍຄວາມວ່າສະພມັດຕະພາບເພີ່ມຂຶ້ນ 2,48 ໂຕນ/ເຮັກຕາ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ