1)
ເວລາໃຫ້ນ້ຳແກ່ພືດ
ພິຈາລະນາໄດ້ຈາກ:
a.
ສັງເກດອາການຂອງພືດ
ຊຶ່ງອາດອາໃສຄວາມຊຳນານຂອງປະຊາຊົນ ໂດຍການສັງເກດຈາກການປ່ຽນແປງຂອງໃບສີພືດ
b.
ການສັງເກດຈາກຂໍ້ມູນດິນ
ຊຶ່ງອາດຈະອາໃສປະສົບການ ຄວາມຊຳນານ ແລະ ເຄື່ອງມື ວິທະຍາສາດ ເຄື່ອງມືທາງວິທະຍາສາດ
ທີ່ນິຍົມໃຊ້ໄດ້ແກ່ Tensiometer
2)
ປະລິມານການໃຫ້ນ້ຳພືດແຕ່ລະຄັ້ງ
ຕ້ອງຮູ້ຂໍ້ມູນຕ່າງໆດັ່ງນີ້:
a.
ຕ້ອງຮູ້ວ່າຄວາມຊື້ນທີ່ຍອມໃຫ້ພືດນຳໄປໃຊ້ຕ່ຳສຸດເປັນເທົ່າໃດ
ໂດຍທົ່ວໄປຈະກຳນົດເປັນຄວາມຊື້ນທີ່ຈຸດວິກິດ 50% ຂອງຄວາມຊື້ນທີ່ພືດດູດເອົາ
ໂດຍອີງໃສ່ຕາຕະລາງຂໍ້ມູນການດຶງຄວາມຊື້ນຕ່ຳສຸດເປັນເກນ ແລະ ຄວາມສຳພັນ
ລະຫວ່າງຄວາມຊຶ້ນໃນດິນກັບການກຳນົດໃຫ້ແກ່ພືດ
b.
ຈະຕ້ອງຮູ້ວ່າ
ຄວາມຊື້ນຈຸດຊົນລະປະທານເປັນເທົ່າໃດ ປົກະຕິ ຈະໃຊ້ຄ່າແຮງດຶງຄວາມຊື້ນ1/10
ເຖິງ 1/3ເປັນຍາກາດເປັນຕົວກຳນົດ ຂື້ນຢູ່ກັບວິທີການໃຫ້ນ້ຳແກ່ພືດວ່າຈະໃຫ້ໂດຍວິທີໃດເຊັນ
ການໃຫ້ນ້ຳຜິວດິນ ແລະ ແບບສີດຝອຍ
c.
ນອກຈາກຫົວຂໍ້
1 ເຖິງ 3 ບາງຄັ້ງອາໃສການໃຫ້ນ້ຳຂອງພືດເປັນເກນ ພືດໃຊ້ນ້ຳເທົ່າໃດ ກໍ່ໃຫ້ນ້ຳເທົ່ານັ້ນ
ສຳລັບໄລຍະການໃຫ້ນ້ຳ:
(ກໍລະນີນ້ຳຫຍົດ)
ການຫາລະຍະເວລາການໃຫ້ນ້ຳ = ປະລິມານນ້ຳທີ່ຕ້ອງການ
(ລິດ)
ອັດຕາການໃຫ້ນ້ຳ (ລິດ/ຊມ)
ກໍລະນີເປັນສະເປ:
ການຫາໄລຍະເວລາການໃຫ້ນ້ຳ = ຄວາມເລິກຂອງນ້ຳທີ່ຈະໃຫ້
(ມມ)
ອັດຕາການໃຫ້ນ້ຳ (ມມ/ຊມ)
ສຳລັບການຫາອາຫານຮອບບໍລິເວນການໃຫ້ນ້ຳ
ການຫາຄັ້ງໃນການໃຫ້ນ້ຳ = ຄວາມສາມາດໃນການອູ້ມນ້ຳຂອງດິນ
(ມມ)
ປະລິມານການໃຊ້ນ້ຳຂອງໄມ້ໃຫ້ຫມາກ (ມມ/ວັນ)
ຊື່ໄມ້ໃຫ້ຫມາກ
|
ແຮງດຶງຄວາມຊື້ນ (ບາ)
|
ຫມາກນາວ
|
0.40
|
ຫມາກກ້ຽງ
|
0.2-1
|
ໄມ້ໃຫ້ຫມາກປະເພດປ່ຽນໃບ
|
0.50-0.80
|
ອາໂວກາໂດ
|
0.5
|
ອະງຸ່ນ (ເລີ່ມໃຫຍ່)
|
0.40-0.50
|
ອະງຸ່ນໃຫຍ່ເຕັມທີ່
|
1
|
ສະຕໍເບີຣີ
|
0.2-0.3
|
ແຄນຕາລູບ
|
0.35-0.40
|
ຫມາກເລັ່ນ
|
0.80-1.50
|
ຫມາກກ້ວຍ
|
0.30-1.50
|
ຈາກຕຕະລາງດ້ານເທິງ
ຄ່າຄວາມຊື້ນຂອງໄມ້ໃຫ້ຫມາກ ມີຄ່າຕັ້ງແຕ່ 0.20-1.50 ບາ ເພື່ອໃຫ້ເຫມາະສົມໃນການຄິດໄລ່
ຈຶ່ງກຳນົດຄ່າທີ່ 100 kPa (1bar) ເປັນຈຸດກຳນົດການໃຫ້ນ້ຳ
ຮູບຄວາມສຳພັນລະຫວ່າງ ຄວາມຊື້ນໃນດິນ ກັບການກຳນົດການໃຫ້ນ້ຳແກ່ພືດ
|
ຊື່ໄມ້ໃຫ້ຫມາກ
|
ສຳປະສິດການນ້ຳຂອງພືດສ່ວນຕ່າງໆ
(Kp) ທີ່ໃຊ້ຄູນກັບຄ່າການລະເຫີຍ (Ep) ເປັນຄ່າອັດຕາການໃຊ້ນ້ຳຂອງພືດ
|
ຫມາກກ້ຽງ
|
ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.60
|
ຫມາກຕ້ອງ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.35
|
ຫມາກຜາງ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.25
|
ຫມາກຂາມ
|
|
ຫມາກກຽງ
|
|
ຫມາກຂຽບ
|
|
ລະມຸດ
|
ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.65
|
ຫມາກມ່ວງ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.45
|
ຫມາກສີດາ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.30
|
ຫມາກພິລາ
|
|
ຫມາກຫຸ່ງ
|
|
ລີ້ນຈີ່
|
|
ຫມາກເງາະ
|
ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.70
|
ລຳໄຍ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.45
|
ມັງຄຸດ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.35
|
ທຸລຽນ
|
|
ແອບເປິ່ນ
|
|
ເຊີລີ
|
ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.75
|
ວໍນັດ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.50
|
ກ້ວຍ
|
½ ຂອງການໃຫຍ່ເຕັມທີ່ 0.35
|
ສຳປະສິດການນ້ຳຂອງພືດສ່ວນຕ່າງໆ
(Kp) ທີ່ໃຊ້ຄູນກັບຄ່າການລະເຫີຍ
(Ep) ເປັນຄ່າອັດຕາການໃຊ້ນ້ຳຂອງພືດ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ