Kingdom: | Plantae |
Clade: | Angiosperms |
Clade: | Eudicots |
Order: | Caryophyllales |
Family: | Basellaceae |
Genus: | Basella |
Species: |
B. alba
|
Binomial name | |
---|---|
Basella alba | |
Synonyms[1] | |
|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 79 kJ (19 kcal) |
3.4 g
| |
0.3 g
| |
1.8 g
| |
Vitamins | Quantity%DV† |
Vitamin A equiv. |
50%
400 μg |
Thiamine (B1) |
4%
0.05 mg |
Riboflavin (B2) |
13%
0.155 mg |
Niacin (B3) |
3%
0.5 mg |
Vitamin B6 |
18%
0.24 mg |
Folate (B9) |
35%
140 μg |
Vitamin C |
123%
102 mg |
Minerals | Quantity%DV† |
Calcium |
11%
109 mg |
Iron |
9%
1.2 mg |
Magnesium |
18%
65 mg |
Manganese |
35%
0.735 mg |
Phosphorus |
7%
52 mg |
Potassium |
11%
510 mg |
Zinc |
5%
0.43 mg |
- ປະໂຫຍດທາງຢາ ຈັດເປັນສະໝຸນໄພຂ້າງບ້ານ ປິ່ນປົວພະຍາດກ່ຽວກັບເລືອດລົມ
- ແກ້ອາການຍ່ຽວຂັດ ໃຊ້ໃບສົດ 60 ກຣາມ ຕົ້ມກັບນ້ຳດື່ມແບບຊາຕໍ່ໜຶ່ງເທື່ອ ແກ້ອາການທ້ອງຜູກ ນຳໃບສົດ ຫຼື ຢອດອ່ອນ ມາຕົ້ມກິນເປັນອາຫານ ຮັກສາໄສ້ຕິ່ງອັກເສບ ໃຊ້ຕົ້ມສົດ 60-120 ກຣາມ ຕົ້ມກັບນ້ຳດື່ມ ແກ້ຝີ ຫຼື ແຜສົດ ໃຊ້ໃບສົດດຳພອກກົງບໍລິເວນທີ່ເປັນຫຼືຍ້ອງທາກໍໄດ້ ແກ້ອາການອຶດອັດແໜ້ນທ້ອງ ໃຊ້ຕົ້ນສົດ 60 ກຣາມ ຄ່ຽວກັບນ້ຳໃຫ້ຂົ້ນແລ້ວດື່ມ ຮັກສາຝີເນື້ອຮ້າຍ ນຳໃບສົດມາຕຳແລ້ວພອກບໍລິເວນນັ້ນ ປ່ຽນມື້ລະ 1-2 ເທື່ອ
- ຜັກປັງເປັນພືດເລືອດີນທີ່ມີເຄືອຍາວຫຼາຍແມັດ ລຳຕົ້ນອວບນ້ຳ ບໍ່ມີຂົນ ແຕກກິ່ງກ້ານໄດ້
- ລຳຕົ້ນ ລຳຕົ້ນມີສີຂຽວຫຼືສີມ່ວງແດງ ຫາກມີສີຂຽວ ເອີ້ນວ່າ ຜັກປັງຂາວ ສີມ່ວງແດງເອີ້ນວ່າ ຜັກປັງແດງ ແຜ່ນໃບອວບນ້ຳ ມີຮູບຮ່າງຄ້າຍຮູບໄຂ່ປ້ອມຫຼືຮູບຫົວໃຈຫຼືມົນ ໃບກວ້າງ 2-6 ຊມ. ຍາວ 2.5-7 ຊມ. ປາຍໃບແຫຼມ ຂອບໃບຮຽບ ແຜ່ນໃບເປັນມັນກ້ຽງ ເມື່ອກຢີ້ເບິ່ງຈະເປັນເມືອກໜຽວ
- ດອກ ດອກອອກເປັນຊໍ່ຕາມງ່າມໃບ ຫາກເປັນຜັກປັງຂາວ ດອກຈະເປັນສີຂາວ ຜັກປັງແດງ ດອກຈະມີສີຂາວອົມຊົມພູ ຊໍ່ດອກຍາວ 2-8 ນິ້ວ ບໍ່ມີກ້ານດອກ ກີບດອກມີຖານຕິດກັນ ປາຍແຍກອອກເປັນ 5 ກີບ
- ໜ່ວຍ ໜ່ວຍມີຮູບຮ່າງມົນ ຊຸ່ມນ້ຳ ຂະໜາດເທົ່າເມັດຖົ່ວຂຽວ ໜ່ວຍແກ່ສີມ່ວງອົມດຳ ເນື້ອອ່ອນ ພາຍໃນໜ່ວຍມີນ້ຳສີມ່ວງຫຼືດຳ
- ຜັກປັງຂຶ້ນໄດ້ເອງຕາມທີ່ຊຸ່ມຊື້ນທົ່ວໄປ ອອກດອກເກືອບຕະຫຼອດປີ ຂະຫຍາຍພັນໂດຍໃຊ້ເມັດປູກຕາມແຄມຮົ້ວ ຫຼື ສ້າງຄ້າງໃຫ້ເລື້ອຍ
- ຕົ້ນ ໃບ ດອກ ຮາກ ໜ່ວຍຂອງຜັກປັງໃຊ້ເປັນຢາໄດ້ ຕົ້ນແກ້ຂັດເບົາ ແກ້ທ້ອງຜູກ ຫຼຸດໄຂ້ ໃບແກ້ອັກເສບ ກາກ ຜື່ນຄັນ ຝີແລະຂັບຍ່ຽວ ດອກແກ້ເກື້ອນ ຮາກແກ້ມືຕີນດ່າງ ແກ້ຂີ້ຮັງແຄ ແກ້ພິດ ໃຊ້ທາຖູນວດໃຫ້ຮ້ອນເພາະມີເລືອດມາຫຼໍ່ລ້ຽງຫຼາຍຂຶ້ນ
- ໜ່ວຍສີມ່ວງໃຊ້ແຕ່ງສີອາ ຫານ ຢອດອ່ອນ ໃບອ່ອນ ດອກອ່ອນ ຂອງຜັກປັງ ລົດເຢັນ ຈືດ ກິນເປັນຜັກໄດ້ໂດຍນຳໄປຕົ້ມ ລວກ ຫຼື ໜຶ້ງໃຫ້ສຸກ ໃຊ້ແກ້ມກັບນ້ຳພິກ ຫຼືນຳໄປແກງສົ້ມ ແກງປາ ຜັກກັບແໜມ ຫຼື ໃສ່ແກງອ່ອມຫອຍກໍໄດ້ ນອກຈາກນີ້ ຢອດອ່ອນ ໃບອ່ອນ ແລະ ດອກອ່ອນ ໃຊ້ເປັນຢາລະ ບາຍຢ່າງອ່ອນ
ນ້ຳຝາງ ສຸດຢອດນ້ຳສະໝຸນໄພ ດື່ມບຳລຸງເລືອດ ຂັບປະຈຳເດືອນ ແກ້ຮ້ອນໃນ
- ຝາງ ເປັນສະໝຸນໄພທີ່ຄົນບູຮານໃຊ້ມາຊ້າດົນ ເປັນຢາບຳລຸງເລືອດສຳລັບຜູ້ຍິງ ຂັບປະຈຳເດືອນ ແກ້ຮ້ອນໃນ ຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມຮ້ອນໃນຮ່າງກາຍ ແກ້ກະຫາຍນ້ຳ ແກ້ອາການເລືອດອອກພາຍໃນອະໄວຍະວະຕ່າງໆ
- ຝາງມີສານສຳຄັນຫຼາຍຊະນິດທີ່ມີລິດຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະ ຕ້ານການອັກເສບ ແລະ ເພີ່ມຄວາມແຂງແຮງໃຫ້ກັບລະບົບພູມຄຸ້ມກັນຂອງຮ່າງກາຍ ນ້ຳສະໝຸນໄພຝາງ ຈຶ່ງເໝາະສຳລັບຜູ້ທີ່ຕ້ອງການບຳລຸງຮ່າງກາຍ ບຳລຸງເລືອດ
- ສ່ວນປະກອບ: ແກ່ນໄມ້ຝາງ 1-2 ອັນ ດອກມະລິ 10 ດອກ ນ້ຳສະອາດ 1 ລີດ
ວິທີເຮັດ : ນຳນ້ຳໃສ່ໝໍ້ຕັ້ງໄຟ ໃສ່ແກ່ນໄມ້ຝາງລົງຕົ້ມຈົນເດືອດ ຈະໄດ້ນ້ຳສີຊົມພູອົມສົ້ມ ຈາກນັ້ນໃສ່ດອກມະລິລົງໄປເພື່ອໃຫ້ເກີດກິ່ນຫອມ ຍົກລົງຈາກເຕົາ ກອງເອົາກາກອອກ
- ຈາກນັ້ນຖິ້ມໄວ້ໃຫ້ເຢັນ ເວລາດື່ມສາມາດຕື່ມນ້ຳເຜີ້ງຫຼືນ້ຳຕານໄດ້ຕາມໃຈ ກິນໃສ່ນ້ຳແຂງກໍເຢັນຊື່ນໃຈ ຫຼື ຖ້າມັກດື່ມຊາກໍຊົງເປັນຊາດື່ມຮ້ອນໆ ກໍໄດ້ ທັງນີ້ ສາມາດໃຊ້ສະໝຸນໄພອື່ນໆ ເພື່ອແຕ່ງກິ່ນແທນດອກມະລິໄດ້ ເຊັ່ນ ໃບເຕີຍ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ