ການປູກໝາກລໍາໄຍ ສ່ວນຫຼາຍຈະມີບັນຫາເລື່ອງຂອງການອອກດອກເປັນໝາກທີ່ບໍ່ສະໝໍ່າສະເໝີບາງປີກໍ່ຈະອອກດອກ ແລະ ເປັນໝາກຫຼາຍ, ແຕ່ບາງປີອອກດອກຫຼາຍ ແລະ ເປັນໝາກໜ້ອຍ ຫລື ມີການອອກດອກ ແລະ ແຕ່ເປັນໝາກແບບປີເວັ້ນປີ ເຊິ່ງຖືວ່າເປັນບັນຫາຫຼັກຂອງຊາວສວນຜູ້ປູກລໍາໄຍເປັນ ສ່ວນຫຼາຍເຮັດໃຫ້ສູນເສຍລາຍໄດ້ຕໍ່ປີເປັນຈໍານວນຫຼາຍ,
ແຕ່ບັນຫາດັ່ງກ່າວສາມາດແກ້ໄຂໄດ້ໂດຍ ປະຕິບັດຕາມຂັ້ນຕອນຕໍ່ໄປນີ້:
ຂໍ້ມູນທົ່ວໄປຂອງລຳໄຍ:
- ຊື່: ພາສາລາວ: ລຳໄຍ, ລຳໄລ ພາສາໄທ: ลำไย ພາສາຈີນ:
龍眼 |
- ຊື່ວິທະຍາສາດ: Dimocarpus longan
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 251 kJ (60 kcal) |
15.14 g
| |
Sugars | n/a |
Dietary fiber | 1.1 g |
0.1 g
| |
1.31 g
| |
Threonine | 0.034 g |
Isoleucine | 0.026 g |
Leucine | 0.054 g |
Lysine | 0.046 g |
Methionine | 0.013 g |
Phenylalanine | 0.030 g |
Tyrosine | 0.025 g |
Valine | 0.058 g |
Arginine | 0.035 g |
Histidine | 0.012 g |
Alanine | 0.157 g |
Aspartic acid | 0.126 g |
Glutamic acid | 0.209 g |
Glycine | 0.042 g |
Proline | 0.042 g |
Serine | 0.048 g |
Vitamins | Quantity%DV† |
Thiamine (B1) |
3%
0.031 mg |
Riboflavin (B2) |
12%
0.14 mg |
Niacin (B3) |
2%
0.3 mg |
Vitamin C |
101%
84 mg |
Minerals | Quantity%DV† |
Calcium |
0%
1 mg |
Iron |
1%
0.13 mg |
Magnesium |
3%
10 mg |
Manganese |
2%
0.052 mg |
Phosphorus |
3%
21 mg |
Potassium |
6%
266 mg |
Sodium |
0%
0 mg |
Zinc |
1%
0.05 mg |
ການກະກຽມພື້ນທີ່:
ກ່ອນການປູກໝາກລໍາໄຍ ຄວນກຽມແນວພັນ ໂດຍວິທີຕອນກິ່ງ ເຊິ່ງຄວນກຽມໄວ້ລ່ວງໜ້າ 1 ປີ ເພື່ອຈະໄດ້ຕົ້ນກ້າລໍາໄຍທີ່ແຂງແຮງຈາກນັ້ນກໍ່ໃຫ້ກຽມພື້ນທີ່ສໍາລັບການປູກ, ຖ້າຫາກເປັນພື້ນທີ່ທີ່ເຄີຍປູກພືດແນວອື່ນມາກ່ອນໃຫ້ໄຖດິນເລິກປະມານ 30 ຊັງຕີແມັດ ແລ້ວຕາກດິນໄວ້ 20-25 ວັນ ຈາກນັ້ນໃຫ້ພວນດິນອີກ 1-2 ຄັ້ງ ແລະ ປັບລະດັບດິນໃຫ້ສະໝ່ໍາສະເໝີຕາມແນວພຽງ.
ການກຽມຂຸມປູກ:
ຈາກນັ້ນ ກໍ່ໃຫ້ວາງໄລຍະປູກລໍາໄຍໃຫ້ເໝາະສົມເຊັ່ນ: ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ ແລະ ຕົ້ນ 8x8 ແມັດ, ຕາມສະພາບພື້ນທີ່ ຫຼື ໄລຍະ7x5 ແມັດ ໃນກໍລະນີທີ່ມີການຄວບຄຸມບໍລິເວນພຸ່ມ.
ຫລັງຈາກນັ້ນ ໃຫ້ເລີ່ມຂຸດຂຸມປູກຂະໜາດກວ້າງ, ຍາວ ແລະ ເລິກປະມານສ່ວນລະ 80 ຊັງຕີແມັດ, ແລ້ວໃຫ້ຮອງກົ້ນຂຸມ ດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫລື ປຸ໋ຍໝັກທີ່ຍ່ອຍສະລາຍໄດ້ດີແລ້ວປະລິມານ 3-5 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຂຸມ ໂດຍປະສົມກັບດິນໃສ່ລົງໃນຂຸມຈາກນັ້ນພູນດິນສູງຈາກປາກຂຸມປະ ມານ 15 ຊັງຕີແມັດ, ແຕ່ເມື່ອກ່ອນປູກຄວນຂຸດຂຸມເທົ່າກັບຖົງເພື່ອສະດວກໃນການວາງຊຳ ຕົ້ນກ້າ, ຈາກນັ້ນ ໃຫ້ນໍາເອົາຕົ້ນກ້າທີ່ຈະປູກມາຕັດຮາກທີ່ຂົດງໍອ້ອມຮອບຖົງຊໍາຂອງຕົ້ນກ້າອອກແລ້ວປະໄວ້.
ສໍາລັບການຕັດຮາກຈະເນັ້ນ ສະເພາະແຕ່ບໍລິເວນກົ້ນຖົງ ຈາກນັ້ນ ໃຊ້ມີດປາດຈາກກົ້ນຖົງຂຶ້ນມາຫາປາກຖົງທັງສອງດ້ານແລ້ວດຶງຖົງຢາງອອກ, ການດຶງຖົງຢາງອອກນັ້ນຄວນລະວັງບໍ່ໃຫ້ດິນແຕກແລ້ວຈິ່ງນໍາລົງໄປປູກໃນຂຸມ ແລະ ຖົມດິນໃຫ້ແໜ້ນ, ພ້ອມທັງປັກຫຼັກ ແລະ ມັດເຊືອກຕິດຕົ້ນ ເພື່ອປ້ອງກັນຕົ້ນກ້າລົ້ມໃນເວລາລົມພັດ ຈາກນັ້ນ ຫົດນ້ໍາໃຫ້ຊຸ່ມແລ້ວຫາແນວມາບັງແສງແດດຈົນກວ່າຈະແຕກຍອດອ່ອນ 1 ຄັ້ງ ຈິ່ງຢຸດການບັງແສງ.
ການບົວລະບັດຮັກສາຫລັງປູກ
ໃນເມື່ອປູກຕົ້ນລຳໄຍໄດ້ປະມານ 1-3 ປີ ຫຼັງຈາກຕົ້ນແຕກໃບອ່ອນ ຊຸດທີ 1 ຄວນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ໃນປະລິມານ 1 ຕໍ່ 1 ສ່ວນ, ປະມານ 100 ກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ, ໃສ່ປີລະ 3 ຄັ້ງ ແລະ ເພີ່ມຂຶ້ນປີລະ 2 ເທົ່າ, ພໍເມື່ອຕົ້ນລໍາໄຍໄດ້ປະມານ 4 ປີ ແລະ ແຕກໃບອ່ອນ ໃນຕົ້ນເດືອນສິງຫາຈະໃສ່ສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ໃນປະລິມານ 1 ຕໍ່1 ສ່ວນປະມານ 1-2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ແລະ ໃສ່ອີກ ເມື່ອເດືອນພະຈິກ ເຊິ່ງຈະໃຊ້ປຸ໋ຍສູດ 0-52-34 ປະລິມານ 150 ກຣາມຕໍ່ນ້ໍາ 20 ລິດ ສິດໃຫ້ທົ່ວບໍລິເວນພຸ່ມ ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ຕົ້ນລໍາໄຍແຕກໃບໃຫມ່, ຄວນສິດ 3 ຄັ້ງທຸກ 7 ວັນ.
ສຳລັບ ຕົ້ນໝາກລຳໄຍທີ່ໃຫ້ຜົນຜະລິດແລ້ວ (ອາຍຸ 5 ປີຂຶ້ນໄປ) ຫຼັງເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດໃນປີທີ່ຜ່ານມາໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ໃນປະລິມານ 1/1 ສ່ວນ ປະມານ 2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ເພື່ອກະຕຸ້ນການແຕກໃບອ່ອນຂອງຕົ້ນລຳໄຍຊຸດທີ 1 ຫຼັງຈາກນັ້ນປະມານເດືອນກັນຍາໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍຕື່ມສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ປະລິມານ 1/1 ສ່ວນ ໃນອັດຕາສ່ວນ 1-2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ, ເມື່ອຕົ້ນລຳໄຍແຕກໃບຊຸດທີ 2 ປະມານກາງເດືອນຕຸລາໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 0-46-0 ປະສົມກັບສູດ 0-0-60 ປະລິມານ 1/1 ສ່ວນ ໃນອັດຕາສ່ວນ 2-3 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນລຳໄຍພັກຕົວ ແລະ ພ້ອມຕໍ່ການອອກດອກຕໍ່ໄປ, ເມື່ອຕົ້ນລຳໄຍເປັນໝາກຂະໜາດເສັ້ນຜ່າສູນກາງ 1 ຊັງຕີແມັດໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ປະລິມານ 1/1 ສ່ວນ ໃນອັດຕາສ່ວນ 1-2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ເພື່ອບຳລຸງໝາກໃຫ້ຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ ແລະ ກ່ອນເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດລຳໄຍ 1 ເດືອນ ຄວນໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 0-0-60 ໃນອັດຕາສ່ວນ 1-2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ ເພື່ອເພີ່ມຄຸນນະພາບຂອງຜົນຜະລິດໃຫ້ຫຼາຍຂຶ້ນ ແລະ ຫຼັງການເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດແລ້ວໃສ່ສູດ 15-15-15 ປະສົມກັບສູດ 46-0-0 ປະລິມານ 1/1 ສ່ວນ ໃນອັດຕາສ່ວນ 1-2 ກິໂລກຣາມຕໍ່ຕົ້ນ.
ສ່ວນການໃຫ້ນ້ຳຕົ້ນໝາກລຳໄຍ ແມ່ນສາມາດໃຫ້ໄດ້ຫຼາຍແບບເຊັ່ນ: ໃຊ້ສາຍຢາງຫົດ ລົງທຶນຕ່ຳ ແຕ່ຕ້ອງມີແຫຼ່ງນ້ຳ ແລະ ແຮງງານພຽງພໍ, ແບບຫົວບິດ ເປັນການໃຫ້ນ້ຳໃນກໍລະນີມີແຫຼ່ງນ້ຳຈຳກັດ ແຕ່ຈະມີຕົ້ນທຶນສູງກວ່າແບບໃຊ້ສາຍຢາງ, ສ່ວນແບບທີ 3 ໃຊ້ຫົວບິດຂະໜາດນ້ອຍ ເໝາະສຳລັບພື້ນທີ່ໆມີແຫຼ່ງນ້ຳຈຳກັດໃຊ້ແຮງງານນ້ອຍ ແຕ່ຕ້ອງມີການດູແລຮັກສາສູງ ແລະ ແບບສຸດທ້າຍແມ່ນໃຊ້ແບບນ້ຳຢອດເໝາະສຳລັບພື້ນທີ່ໆມີແຫຼ່ງນ້ຳຈຳກັດຫຼາຍ ແຕ່ຕົ້ນທຶນກໍ່ຈະສູງຄືກັນ.
ສ່ວນການຕັດແຕ່ງກິ່ງລຳໄຍ ເປັນອີກວິທີການໜຶ່ງທີ່ຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນລຳໄຍເປັນໝາກດົນຂຶ້ນຕື່ມ ແຕ່ການຕັດແຕ່ງກິ່ງຢ່າງຖືກວິທີຕ້ອງປະຕິບັດດັ່ງນີ້:
ຕົ້ນລຳໄຍໄດ້ປະມານ 1-3 ປີ ເຊິ່ງຍັງບໍ່ທັນໃຫ້ຜົນຜະລິດ ຄວນຕັດແຕ່ງກິ່ງຕົ້ນລຳໄຍໃຫ້ມີລັກສະນະບໍລິເວນພຸ່ມເປັນວົງກົມ, ພໍເມື່ອຕົ້ນລຳໄຍໄດ້ປະມານ 4-5 ປີທີ່ໃຫ້ຜົນຜະລິດແລ້ວ ຄວນຕັດແຕ່ງກິ່ງພາຍຫຼັງເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຄື ຕັດແຕ່ງບໍລິເວນກາງພຸ່ມທີ່ຢູ່ໃນແນວຕັ້ງທີ່ເຫຼືອຈາກການຕໍ່ກິ່ງ ເພື່ອເປີດກາງບໍລິເວນພຸ່ມ ໃຫ້ຕົ້ນລຳໄຍໄດ້ຮັບແສງສະຫວ່າງຫຼາຍຂຶ້ນ ແລະ ໃນເມື່ອຕົ້ນລຳໄຍໄດ້ 5-10 ປີ ຄວນຕັດແຕ່ງພາຍຫຼັງເກັບກ່ຽວ, ການຕັດແຕ່ງກິ່ງກໍ່ເຮັດຄືກັນກັບຕົ້ນລຳໄຍອາຍຸໄດ້ 4-5 ປີ ຄືຕັດປາຍກິ່ງທັງແນວນອນ ແລະ ແນວຕັ້ງໃຫ້ມີຄວາມສູງເຫຼືອພຽງ3ແມັດ ເພື່ອສະດວກໃນການດູແລຮັກສາ ແລະ ການເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຕໍ່ໄປ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ