ຊື່ວິທະຍາສາດ: Senegalia pennata
ຊື່ພາສາອັງກິດ: Climbing wattle,
ຊື່ພາສາໄທ: ชะอม
ຊື່ພາສາລາວ: ຜັກຂະ
Senegalia pennata | |
---|---|
Scientific classification | |
Kingdom: | Plantae |
(unranked): | Angiosperms |
(unranked): | Eudicots |
(unranked): | Rosids |
Order: | Fabales |
Family: | Fabaceae |
Genus: | Senegalia |
Species: | S. pennata |
Binomial name | |
Senegalia pennata (L.) Maslin | |
Synonyms | |
|
ປະໂຫຍດຂອງຜັກຂະແມ່ນມີຢ່າງຫຼວງຫຼາຍເປັນຕົ້ນແມ່ນຊ່ວຍຕໍ່ຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະ ເນື່ອງຈາກມີວິຕາມິນເອສູງຊ່ວຍຫຼຸດຄວາມຮ້ອນໃນຮ່າງກາຍເປັນຢາອາຍຸວັດທະນະ
ປະໂຫຍດ
- ຊ່ວຍໃນການຂັບຖ່າຍປ້ອງກັນໂລກທ້ອງອືດ, ຍື່ງທ້ອງ, ເຈັບທ້ອງ ແລະ ຊ່ວຍຂັບລົມໃນລຳໄສ້
(ນຳແກ່ນຂອງຜັກຂະມາຝົນ ໃນນ້ຳສະອາດ 1 ຈອກດື່ມເມື່ອມີອາການ)
- ຊ່ວຍບຳ ລຸງເສັ້ນເອັນ, ແກ້ອາການອັກເສບເປັນຜື່ນແດງຟື້ນ
- ຜົມແຫ້ງເສຍແຕກປາຍດ້ວຍສູດນ້ຳຜັກຂະພຽງແຕ່ ນຳໃບຜັກຂະປະມານ 1 ກຳມືມາຕົ້ມກັບນ້ຳ 3 ຖ້ວຍ ກາງ ຈົນໄດ້ນ້ຳເຂັ້ມຂຸ້ນແລ້ວຕອງເອົາແຕ່ນ້ຳ ເມື່ອ ສະຜົມແລ້ວກໍນຳຜ້າຂົນໜູຈຸບນ້ຳຜັກຂະທີ່ກຽມໄວ້ ບິດພໍໝາດໆນຳມາເຊັດຜົມໃຫ້ທົ່ວແລ້ວປະໄວ້ປະມານ 10 ນາທີ ຈິ່ງລ້າງອອກຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຜົມທີ່ ແຫ້ງກັບມາມີຊີວິດຊີວາອີກຄັ້ງ ທີ່ສຳຄັນສາມາດນຳມາ ເຮັດເປັນເມນູອາຫານຕ່າງໆນາໆໄດ້ຢ່າງຫຼວງຫຼາຍ.
ໂທດຂອງຜັກຂະ
ນອກຈາກປະໂຫຍດທີ່ກ່າວ ມານັ້ນແລ້ວຜັກຂະກໍໃຫ້ໂທດບໍ່ແພ້ ກັນເປັນຕົ້ນແມ່ນແມ່ຍິງອອກລູກ ໃໝ່ ຫຼື ລູກຍັງນ້ອຍຢູ່ບໍ່ຄວນຮັບ ປະທານຜັກຂະເດັດຂາດເພາະ ຈະເຮັດໃຫ້ນ້ຳນົມແມ່ແຫ້ງ ແລະ ຈະເຮັດໃຫ້ແພ້ກິ່ນຢ່າງແຮງ ດັ່ງນັ້ນຄວນຢູ່ໄກໆ, ບໍ່ຄວນຮັບປະທານຜັກຂະໃນຍາມຝົນເພາະຈະມີກິ່ນເໝັນແຮງ, ມີລົດ ຊາດທີ່ສົ້ມບາງຄັ້ງອາດເຮັດໃຫ້ຖອກທ້ອງໄດ້ (ຄວນກິນໃນລະດູຮ້ອນຈະດີກວ່າ), ຜັກຂະມີສານພິວຣີນ ໃນລະດັບປານກາງເຖິງລະດັບສູງຜູ້ປ່ວຍໂລກຂໍ້ ຕ່າງໆສາມາດຮັບປະທານໄດ້ແຕ່ຕ້ອງຮັບປະທານ ໃນປະລິມານທີ່ຈຳກັດ ຫາກເປັນຫຼາຍບໍ່ຄວນຮັບປະ ທານເລີຍ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ປວດກະດູກໄດ້, ໃນຜັກ ຂະມີສານທີ່ເຮັດໃຫ້ກໍ່ເຊື້ອໂລກໄດ້ຄື: ເຊື້ອຊາລໂມເນລລາ (Salmonella) ຊຶ່ງເປັນເຊື້ອທີ່ສາມາດພົບ ໄດ້ທົ່ວໄປໃນສະພາບແວດລ້ອມເມື່ອເຮົານຳມາປະ ກອບອາຫານໂດຍທີ່ບໍ່ລ້າງຫຼາຍໆຄັ້ງ ຫຼື ບໍ່ນຳມາປຸງ ໃຫ້ສຸກກ່ອນຮັບປະທານອາດມີຄວາມສ່ຽງທີ່ຈະໄດ້ ຮັບ ເຊື້ອຊະນິດນີ້ໄດ້ ໂດຍຜູ້ທີ່ໄດ້ຮັບເຊື້ອຊະນິດນີ້ອາດ ຈະມີອາການຖອກທ້ອງ, ເຈັບທ້ອງຖ່າຍເຫຼວເປັນນ້ຳ ສີຂຽວ ຫຼື ຖ່າຍເປັນມູກມີເລືອດ, ມີໄຂ້ເປັນຕົ້ນ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ