ຕົ້ນຫມາກມັງກອນສາມາດ ປູກໄດ້ໃນທຸກສະພາບດິນເຊັ່ນ ດິນປົນຊາຍ, ດິນຫນຽວ, ດິນເຮື້ອ ສຳລັບດິນຫນຽວ ແລະ ດິນເຮື້ອ ຈຳເປັນຕ້ອງມີການປັບຫນ້າດິນດ້ວຍການໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ແລະ ແກບດຳ, ພ້ອມນັ້ນ ຕົ້ນມັງກອນເປັນຕົ້ນໄມ້ທີ່ມັກອາໄສຢູ່ໃນດິນປອດໂປ່ງ, ບໍ່ແອອັດຈົນເກີນໄປ ແລະ ສາມາດລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ. ຍ້ອນວ່າຫມາກມັງກອນເປັນພືດຕະກູນດຽວກັບຕົ້ນກະບອງເພັດ, ຈິ່ງເປັນພືດທີ່ມັກອາກາດຮ້ອນ ແລະ ແດດກ້າ, ການປູກຫມາກມັງກອນນັ້ນຈິ່ງຄວນກຽມພື້ນທີ່ໃຫ້ຢູ່ໃນບໍລິເວນກາງແຈ້ງບໍ່ມີຮົ່ມເງົາຈາກຕົ້ນໄມ້ອື່ນມາບັງ, ຫມາກມັງກອນຈະສາມາດຈະ ເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ອອກດອກ, ອອກຫມາກໄດ້ເປັນຢ່າງດີ.
ຫມາກມັງກອນສາມາດປູກໄດ້ 2 ຮູບແບບເປັນຕົ້ນແມ່ນປູກໃນຖັງ ແລະ ການປູກໃນພື້ນທີ່ກວ້າງ
ວິທີການປູກແບບຖັງ (ໃຊ້ຕົ້ນມັງກອນ 1-2 ຕົ້ນຕໍ່ຫນຶ່ງຫລັກ)
ເຊິ່ງເປັນການປູກເພື່ອໄວ້ປະດັບເທົ່ານັ້ນ, ອຸປະກອນປະກອບມີ ທໍ່ນ້ຳຂະຫນາດກວ້າງ 4 ນີ້ວ, ຍາວ 1,3 ແມັດ ຫລື ເສົາໄມ້ເນື້ອແຂງກໍ່ໄດ້ແລ້ວແຕ່ຄວາມສະດວກ, ຖັງກວ້າງ 50 ຊັງຕີແມັດ, ຄ້າງດ້ານເທິງອາດຈະເຮັດຈາກໄມ້ ຫລື ປູນເປັນຮູບ 4 ລ່ຽມ ຫລື ຈະຕຸລັດກວ້າງ, ຍາວ 30 ຊັງຕີແມັດ, ໃຍຫມາກພ້າວ, ດິນ ແລະ ເຊືອກຟາງ.
ຫລັງຈາກທີ່ກຽມອຸປະກອນແລ້ວກໍ່ສາມາດໃຊ້ເສົາຕັ້ງເປັນຫລັກໃນຖັງ, ຈາກນັ້ນ ໃສ່ໃຍຫມາກພ້າວຮອງກົ້ນຖັງເພື່ອໃຫ້ນ້ຳຖ່າຍເທໄດ້ດີໃນປະລິມານ 1/3 ໃນອັດຕາສ່ວນຂອງກະຖັງຈາກນັ້ນນຳດິນປະສົມກັບໃຍຫມາກພ້າວ ຫລື ແກບດຳ (ແກບທີ່ບົ່ມຈົນດຳ) ໃສ່ລົງໄປໃນຖັງຈົນຮອດຂອບຖັງ ຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳເອົາຕົ້ນຫມາກມັງກອນມາປູກໃຫ້ໃກ້ກັບເສົາແລ້ວໃຊ້ເຊືອກຟາງມັດຕົ້ນຫມາກມັງກອນໃຫ້ຕິດກັບເສົາ ແຕ່ບໍ່ຕ້ອງມັດແຫນ້ນຈົນເກີນໄປ, ຄວນມັດໄວ້ຈົນກວ່າວ່າຕົ້ນຫມາກມັງກອນຈະເລີນເຕີບໂຕຈົນສາມາດພັນຫົວເສົາ, ແລ້ວຈິ່ງນຳດິນມາປົກດ້ານເທິງຂອງຖັງ. ຫມາກມັງກອນຈະມີລັກສະນະເປັນລ່ຽມແຕ່ດ້ານຫນຶ່ງຂອງຕົ້ນແປ ດັ່ງນັ້ນ ເວລາມັດຕົ້ນມັງກອນໃຫ້ຈັບເອົາດ້ານແປຂອງຕົ້ນ ເຂົ້າຕິດກັບຫລັກ ເພາະດ້ານແປ ຈະເປັນດ້ານທີ່ຈະອອກຮາກ.
ວິທີການປູກໃນພື້ນທີ່ກວ້າງ
ສາມາດປະຕິບັດຄືກັບການປູກໃນຖັງ (ໃຊ້ຕົ້ນມັງກອນ 4 ຕົ້ນຕໍ່ຫນຶ່ງຫລັກ). , ແຕ່ຈະແຕກຕ່າງເລັກນ້ອຍເປັນຕົ້ນແມ່ນການຕັ້ງເສົາເປັນຫລັກດ້ວຍທໍ່ນ້ຳກວ້າງ 6 ນີ້ວ, ຍາວ 2 ແມັດ ຫລື ເສົາໄມ້ເນື້ອແຂງນັ້ນຈະຂຸດດິນເລິກລົງໄປ 30 ຊັງຕີແມັດ, ໃຊ້ໄມ້ສົນ ຫລື ໄມ້ໄຜ່ລຳປ້ອງໃຫຍ່ເປັນເສົາເຂັມຍາວ 60 ຊັງຕີແມັດ, ຕອກເລິກລົງໄປໃນດິນ 30 ຊັງຕີແມັດ, ພົ້ນຈາກດິນ 30 ຊັງຕີແມັດ, ຈາກນັ້ນນຳຫລັກມາຕັ້ງເທິງເສົາເຂັມທີ່ພົ້ນແລ້ວເທປູນລົງໃນເສົາປະມານ 1 ກະປ໋ອງປູນ ເພື່ອໃຫ້ປູນຕິດກັບຫລັກ ແລະ ເສົາເຂັມເຂົ້າໃສ່ກັນ, ຈາກນັ້ນ ຟັນໃຫ້ເປັນຂອດຮອບຫລັກລັກສະລະນະຄ້າຍຄືຝາຊີ, ຫລັງຈາກນັ້ນກໍ່ນຳຕົ້ນມັງກອນ 4 ຕົ້ນມາປູກລົງ 4 ດ້ານຂອງຫລັກໂດຍໃຊ້ເຊືອກຟາງມັດແບບຫລວມໆ ແລະ ຕ້ອງມັດຈົນກວ່າຈະພົ້ນຫົວຫລັກ, ຈາກນັ້ນນຳດິນບໍລິເວນຂ້າງໆຂອດມາປົກເທິງຕົ້ນທີ່ປູກ ແຕ່ລັກສະນະຍັງຄົງຄ້າຍຄືຝາຊີການເຮັດແບບຝາຊີ ເພື່ອໃຫ້ນ້ຳສາມາດໄຫລຜ່ານໂດຍບໍ່ຂັງຢູ່ບໍລິເວນຕົ້ນ ເຊິ່ງອາດຈະເປັນສາເຫດເຮັດໃຫ້ເກີດໂລກເນົ່າ, ຫລັງຈາກນັ້ນໃຊ້ເຊືອກຟາງປິດອ້ອມຮອບຂອດຖືວ່າສຳເລັດ.
ການຮັກສາ ແລະ ການໃສ່ປຸຍ
ຄວນໃສ່ທຸກ 15 ວັນ, ໃສ່ເທື່ອລະ 2-4 ບ່ວງ ຖ້າເປັນປຸຍເຄມີ, ຫລັງຈາກໃສ່ປຸຍແລ້ວຕ້ອງຫົດນ້ຳຕິດຕໍ່ກັນເປັນເວລາ 3 ວັນ, ແຕ່ຖ້າມີຝຸ່ນຄອກເຊັ່ນ ຂີ້ໄກ່ ຫລື ຂີ້ງົວກໍ່ໃຊ້ໄດ້ ແລະ ໃຫ້ໃສ່ເດືອນລະ 1 ຄັ້ງ, ສ່ວນການໃຫ້ນ້ຳແມ່ນສາມາດໃຫ້ 1 ຄັ້ງພາຍໃນ 2-3 ວັນ ແລະ ບໍ່ຄວນໃຫ້ຫົດຫລາຍເກີນໄປເພາະອາດເຮັດໃຫ້ເປັນໂລກຮາກເນົ່າໄດ້.
ໄລຍະໃຫ້ຜົນຜະລິດ
ເມື່ອປູກຫມາກມັງກອນໄດ້ 8 ເດືອນ ຫາ 1 ປີ, ກໍ່ຈະເລີ່ມໃຫ້ຜົນຜະລິດປະມານ 30 ຫມາກຕໍ່ຫນຶ່ງຄ້າງ, ສ່ວນປີທີ 2 ປະມານ 50 ຫມາກຕໍ່ຫນຶ່ງຄ້າງ ແລະ ປີທີ 3 ປະມານ 100-200 ຫມາກຕໍ່ຄ້າງ, ສຳລັບ ປີທີ 4-5 ປະມານ 300 ຫມາກຕໍ່ຫນຶ່ງຄ້າງຂຶ້ນໄປ, ສ່ວນຂະຫນາດຂອງຫມາກ ໂດຍສະເລ່ຍປະມານ 3-4 ຫນ່ວຍຕໍ່ກິໂລ, ຫາກຕ້ອງການໃຫ້ຫມາກຜະລິດອອກມາຕະຫລອດປີກໍ່ສາມາດເຮັດໄດ້ໂດຍໃຊ້ດອກໄຟຂະຫນາດ 200 ວັດຫນຶ່ງດອກຕໍ່ເສົາສີ່ເສົາເປີດໄຟຕັ້ງແຕ່ 19:00 ໂມງແລງ ຫາ 5:00 ໂມງເຊົ້າຕິດຕໍ່ກັນທຸກຄືນເປັນເວລາ 15 ຄືນ, ຕາດອກກໍ່ຈະເລີ່ມສ້າງຂຶ້ນມາ, ຈັບເບິ່ງບ່ອນຕາດ້ານລຸ່ມຂອງຫນາມຈະຮູ້ສຶກໄດ້ຫລັງຈາກນັ້ນອີກປະມານ 5 ວັນ ດອກກໍ່ຈະພັດທະນາເຕີບໂຕຂຶ້ນເລື້ອຍໆຈົນໄດ້ 15 ວັນກໍ່ຈະບານ ແລະ ປະສົມຕິດອີກ 30 ວັນ ກໍ່ຈະເລີ່ມສຸກ ແລະ ເກັບຫມາກໄດ້.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ