ຜັກສະຫລັດເປັນຜັກທີ່ໃຊ້ບໍລິໂພກໃບ ທີ່ມີຖິ່ນກຳເນີດໃນທະວີບອາຊີ ແລະ ເອີຣົບ. ປູກໃນປະເທດຈີນມາແຕ່ຄຣິສສະຕະວັດທີ 5 ຜັກສະຫລັດມີຊື່ເອີ້ນອື່ນໆໄດ້ຫລາຍຢ່າງເຊັ່ນ: ຜັກກາດຫອມ, ຜັກກາດຍໍ່ (ພາກເຫນືອ), ມັງສາຍ (ຄົນຈີນ) ເປັນຕົ້ນ.
ລັກສະນະທົ່ວໄປ:
ຜັກສະຫລັດເປັນຜັກໃນຕະກຸນ: Compositae ມີຊື່ທາງວິທະຍາສາດວ່າ: Lactuca sativa Linn, ເປັນພືດອາຍຸປີດຽວ ເຮົາສາມາດແບ່ງຜັກສະຫລັດອອກເປັນ 3ກຸ່ມໃຫ່ຍຄື:
- ຜັກສະຫລັດທີ່ຫໍ່ຫົວຄ້າຍຄືກັບກະລ່ຳປີ (Head lectuce).
- ຜັກສະຫລັດຊະນິດທຳມະດາບໍ່ຫໍ່ (Leaf lectuce).
- ຜັກສະຫລັດທີ່ມີລຳຕົ້ນຍາວ (Stem lectuce).
ຜັກສະຫລັດປູກໄດ້ໃນດິນທຸກຊະນິດ ແຕ່ມັກດິນຊາຍແກມຕົມປະຕິກິລິຍາຂອງດິນ pH 6-6,8 ມີຄວາມຊຸ່ມໃນດິນພໍສົມຄວນແຕ່ຕ້ອງໃຫ້ໄດ້ຮັບແສງສະຫວ່າງ (ແດດ) ຕະຫລອດມື້. ສຳລັບອຸນຫະພູມທີ່ເຫມາະສົມນັ້ນ ຖ້າເປັນພັນໃບຢູ່ໃນໄລຍະ 21-23 ອົງສາເຊ, ຖ້າເປັນຫົວຫໍ່ຢູ່ໃນລະຫວ່າງ 15,5-31 ອົງສາເຊ. ແຕ່ຜັກສະຫລັດສາມາດປູກໄດ້ຕະຫຼອດປີຂຶ້ນກັບແນວພັນ (ແນວພັນທີ່ນິຍົມກັນປູກໃນບ້ານເຮົາມີ 2 ຈຳພວກຄື: ຜັກສະຫລັດຫໍ່ເປັນຈຳພວກຫົວຫໍ່ ແລະ ຜັກສະຫລັດເປັນໃບຈຳພວກຫົວບໍ່ຫໍ່).
ການກຽມດິນ
1 ຫນານກ້າເບ້ຍ: ຂຸດ ຫລື ໄຖດິນໃຫ້ເລິກປະມານ 10-15 ຊັງຕີແມັດ, ຕາກດິນໄວ້ 5-7 ມື້, ໃສ່ຝຸ່ນຄອກ ຫລືຝຸ່ນບົ່ມປະສົມລົງໃນດິນ, ພວນຫນ້າດິນໃຫ້ລະອຽດ.
2 ການປູກ: ຜັກສະຫລັດປູກໄດ້ທັງວິທີຫວ່ານຢາຍສະເຫມີທົ່ວຫນານ (ພັນໃບ) ຖ້າຫາກປູກແບບແຖວດຽວ ແລະ ແບບຄູ່ (ໃຊ້ໄດ້ທຸກໆພັນ). ໄລຍະປູກລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວທີ່ເຫມາະສົມຄື: 25x30 ຊັງຕີແມັດ ແລະ 40x40 ຊັງຕີແມັດ ສຳລັບພັນຫໍ່ ຫົວ.
3 ການປູກແບບຫວ່ານ: ໃຫ້ຫວ່ານເມັດຢາຍລົງໜ້າດິນຂອງໜານປູກ ແລ້ວຫວ່ານປົກດ້ວຍຝຸ່ນຄອກ ຫຼື ຝຸ່ນບົ່ມທີ່ລະລາຍຕົວດີ ໜາປະມານ 0,5-1ຊັງຕີແມັດ, ປົກຄຸມດ້ວຍເຟືອງ ຫລື ຫຍ້າແຫ້ງ, ຫົດນ້ຳດ້ວຍບົວຝອຍລະອຽດ. ເມື່ອຕົ້ນເລີ່ມງອກມີໃບແທ້ 2-3ໃບ ໃຫ້ເລີ່ມຖອນແຍກຕົ້ນທີ່ອ່ອນແອອອກຖິ້ມ ແລ້ວຈັດໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວໃຫ້ໄດ້ໄລຍະທີ່ກຳນົດໄວ້ໃນຂ້າງເທິງນັ້ນ.
4.ການປູກລົງຫນານ: ຫລັງຈາກຫວ່ານເມັດແລ້ວ ແລະ ຕົ້ນເບ້ຍພ້ອມທີ່ຈະປູກຄື: ອາຍຸໄດ້ 25-30ມື້ ຫລື ມີໃບແທ້ 3-4ໃບ ຄັດເລືອກເອົາຕົ້ນທີ່ສົມບູນ ແລະ ແຂງແຮງຍ້າຍລົງຫນານປູກ ໃຫ້ໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວ 25x30ຊັງຕີແມັດ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ:
ການໃສ່ຝຸ່ນ: ພືດດັ່ງກ່າວນີ້ຕ້ອງການຝຸ່ນພໍສົມຄວນ ດັ່ງນັ້ນ, ການກຳນົດຝຸ່ນເພື່ອນຳໃຊ້ແມ່ນມີຄວາມຈຳເປັນ ໃຫ້ຖືກຕ້ອງແນໃສ່ລຸດຕົ້ນທຶນການຜະລິດ ແລະ ໃຫ້ມີປະສິດທິພາບສູງດ້ານການຜະລິດ. ໂດຍສະເພາະດ້ານການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງໃບ ແລະ ກ້ານ ຫລື ລຳຕົ້ນ ດັ່ງນັນ, ຈິ່ງແນະນຳໃຫ້ໃສ່ຝຸ່ນ N,P,K ສູດ 15:15:15 ສຳລັບພັນໃບ ແລະ 13:13:21 ສຳລັບພັນຫໍ່ຫົວ ຫລື ສູດທີ່ໃກ້ຄຽງກັນ ນີ້ໃນຈຳນວນ 300 ກິໂລຕໍ່ເຮັກຕາ ໂດຍແບ່ງໃສ່ 2 ເທື່ອຄື: ເທື່ອທີ 1: ໃສ່ເຄິ່ງໜຶ່ງເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນຕອນປູກແລ້ວພວນດິນປົກ, ເທື່ອທີ 2: ໃຫ້ໃສ່ເມື່ອພືດມີອາຍຸ 10-30 ມື້ ຈຳນວນທີ່ເຫລືອຄັ້ງທຳອິດ ພ້ອມນີ້ອາດເພີ່ມຝຸ່ນຢູເຣຍອີກ 60 ກິໂລຕໍ່ເຮັກຕາ ເພື່ອເລ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງລຳຕົ້ນ ແລະ ໃບ.
ການໃຫ້ນ້ຳ: ຄວນໃຫ້ຢ່າງພຽງພໍ ແຕ່ຢ່າໃຫ້ປຽກເກີນໄປ ໂດຍເບິ່ງຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນຫນານປູກ ໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມຢ່າງສະຫມ່ຳສະເຫມີ.
ການພວນດິນ: ຄວນເຮັດໃນໄລຍະທຳອິດເພື່ອໃຫ້ດິນລຸລ່ວງຜຸຜົງລະບາຍອາກາດ ແລະ ນ້ຳໄດ້ດີພ້ອມກັບການກຳຈັດຫຍ້າໄປພ້ອມໆກັນ ເມື່ອຕົ້ນພືດມີໃບປົກຄຸມດິນແລ້ວບໍ່ຈຳເປັນເຮັດເລີຍ.
ການເກັບກ່ຽວ: ໃຊ້ມີດຕັດບໍລິເວນເຫງົ້າຕົ້ນ ຕັດແຕ່ງໃບຮອບນອກທີ່ບໍ່ດີອອກ ແລ້ວວາງເອື່ອຍໄວ້ໃນບ່ອນຮົ່ມ ຫລື ມີອາກາດຖ່າຍເທ ເພື່ອປ້ອງກັນການເນົ່າເສຍຫາຍ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວຜັກສະຫລັດ ທີ່ປູກໃນບ້ານເຮົານັ້ນຂຶ້ນກັບແນວພັນ ແລະ ຂະນາດຂອງ ການນຳໃຊ້ (40-70ມື້).
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ