ຫມາກເຜັດກໍ່ເປັນພືດຊະນິດຫນຶ່ງທີ່ໃຫ້ຄຸນປະໂຫຍດຫລາຍຢ່າງໂດຍສະເພາະແມ່ນແຮ່ທາດ ແລະ ວິຕາມິນ, ຫມາກເຜັດຍັງສາມາດນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານທຸກໆປະເພດເຊັ່ນ: ໃສ່ຂົ້ວ, ແກງ, ຕຳແຈ່ວ, ໃສ່ລາບ ອື່ນໆ ອີກຫລາຍໆຢ່າງ. ນອກຈາກຈະໃຊ້ເຂົ້າໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານແລ້ວ ຫມາກເຜັດຍັງມີຄຸນປະໂຫຍດທາງໂພຊະນາການທາງອາຫານສູງ, ເພາະຫມາກເຜັດເປັນພືດທີ່ມີສີແດງສົດມີລົດເຜັດ. ຫມາກເຜັດນອກຈາກຈະກິນດິບໄດ້ແລ້ວ, ຫມາກແກ່ກໍ່ຍັງສາມາດເກັບໄປຕາກແດດໃຫ້ແຫ້ງ ເພື່ອເກັບໄວ້ກິນຍາວນານ, ນຳໄປແປຮູບເປັນຜະລິດຕະພັນສຳເລັດຮູບເພື່ອສົ່ງອອກທີ່ສາມາດສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ກັບຜູ້ຜະລິດນັບມື້ຫລາຍຂຶ້ນ ແລະ ຍັງເປັນສິນຄ້າທີ່ນິຍົມຫລາຍໃນສັງຄົມ.
ສະນັ້ນ, ກ່ອນທີ່ຫມາກເຜັດ ຈະກາຍເປັນສິນຄ້າທີ່ສົ່ງອອກ, ສາມາດສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ກັບຊາວກະສິກອນໄດ້ຫລາຍນັ້ນເຮົາຄວນມາຮູ້ຈັກກັບວິທີການປູກຫມາກເຜັດໃຫ້ຖືກວິທີ ແລະ ໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດສູງຄວນປະຕິບັດດັ່ງນີ້:
ສະຖານທີ່ເຫມາະສົມໃນການປູກຫມາກເຜັດ
ຖ້າຫາກເນື້ອທີ່ນັ້ນໆຫາກມີນ້ຳຢ່າງພຽງພໍສຳລັບເນື້ອທີ່ໆບໍ່ຢູ່ໃນເຂດຊົນ ລະປະທານ ຄວນຈະປູກຫມາກເຜັດໃນໄລຍະລະດູຝົນ, ໂດຍເລີ່ມກ້າປະມານເດືອນມີນາຫາເດືອນເມສາ ແລະ ຈະຍ້າຍໄປປູກໃນເດືອນພຶດສະພາຫາເດືອນມິຖຸນາ. ແຕ່ຖ້າຈະປູກໃຫ້ໄດ້ລາຄາດີທີ່ສຸດຄວນປູກໃນໄລຍະເດືອນມັງກອນຫາເດືອນກຸມພາເພາະຫມາກເຜັດສົດຈະມີລາຄາສູງສຸດໃນເດືອນພຶດສະພາ-ສິງຫາ, ເຊິ່ງຫມາກເຜັດທີ່ປູກໃນລະດູແລ້ງຄືເລີ່ມແຕ່ເດືອນຕຸລາ-ພະຈິກຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດໄວກວ່າພວກທີ່ປູກໃນລະດູຝົນຕັ້ງແຕ່ເດືອນພຶດສະພາ-ມີຖຸນາ. ດິນທີ່ເຫມາະສຳລັບການປູກຫມາກເຜັດໄດ້ແກ່ດິນປົນຊາຍທີ່ອຸດົມສົມບູນດີ, ລະບາຍນ້ຳດີ, ຫມາກເຜັດທີ່ປູກໃນລະດູຝົນຈະມີບັນຫາເປັນໂລກຫ່ຽວເນື່ອງຈາກເຊື້ອລາ ແລະ ແບັກທີເລຍເຂົ້າທຳລາຍ, ຄວນປູກຫມູນວຽນສະຫລັບກັບເຂົ້າ, ຖົ່ວ ແລະ ພືດອື່ນໆ.
ການກຽມດິນ
ສຳລັບດິນຫນານປູກຄວນໄຖຄາດຕາກດິນປະໄວ້ປະມານ 5-7 ມື້, ໄຖພູນ 1 ຄັ້ງ, ຫລັງຈາກນັ້ນໃສ່ຝຸ່ນຄອກຫລືຝຸ່ນບົ່ມໃຫ້ທົ່ວຫນານໃນອັດຕາສ່ວນ 3-4 ໂຕນຕໍ່ໄລ່, ໃສ່ປຸ໋ຍບົວທິບ(ປຸ໋ຍບຳລຸງດິນເຄື່ອງຫມາຍການຄ້າບົວທິບ) ສູດ 2 ໃນອັດຕາສ່ວນ 50 ກິໂລກຣາມ ຕໍ່ໄລ່, ຫວ່ານໃຫ້ທົ່ວບໍລິເວນທີ່ຈະປູກແລ້ວພູນໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນ. ຈາກນັ້ນ, ຈິ່ງກຽມດິນຫນານປູກ, ສາມາດເຮັດໄດ້ຫລາຍແບບແລ້ວແຕ່ສະພາບເນື້ອທີ່ປູກເຊັ່ນ: ປູກແບບບໍ່ຍົກຫນານເຫມາະ ສຳລັບເນື້ອທີ່ໆມີການລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີ, ປັບລະດັບໄດ້ສະຫມ່ຳສະເຫມີ, ການປູກແບບນີ້ອາດຈະປູກເປັນແຖວດຽວໃຊ້ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງແຖວ 60-70 ຊັງຕີແມັດ, ລະຫວ່າງຕົ້ນແມ່ນ 50 ຊັງຕີແມັດ ຫລື ອາດຈະປູກເປັນແຖວຄູ່ໄລຍະຫ່າງແຖວຄູ່1ແມັດ, ລະຫວ່າງແຖວ ແລະ ຕົ້ນ 50 ຊັງຕີແມັດ. ສຳລັບວິທີຍົກຫນານເຫມາະສຳລັບເນື້ອທີ່ປູກທີ່ມີລະດັບນ້ຳໃຕ້ດິນສູງ, ລະບາຍນ້ຳອອກໄດ້ຍາກ, ຂະຫນາດຫນານ ກວ້າງ1,50 ແມັດ, ຮ່ອງນ້ຳກວ້າງ 50 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ເລິກ 50 ຊັງຕີແມັດ ຄວນປູກເປັນ 2 ແຖວໂດຍມີໄລຍະຫ່າງແຖວ 0,75-1 ແມັດ, ໄລຍະຫ່າງຂອງຕົ້ນ 50 ຊັງຕີແມັດ ຫລື ປູກເປັນແຖວຄູ່ 1 ແມັດ ຫວ່າງແຖວຫວ່າງຕົ້ນ 50 ຊັງຕີແມັດ.
ການປູກ
ອາດຈະເລືອກປະຕິບັດໄດ້ 3 ວິທີຕາມຄວາມເຫມາະສົມຄື 1. ໂດຍວິທີການໃຊ້ແກ່ນຫມາກເຜັດປູກໂດຍ ກົງໃນຂຸມ, ຂຸມລະ 3-5 ແກ່ນ, ແກ່ນຫມາກເຜັດຫວ່ານອັດຕາສ່ວນອອກ 80%, ໃຊ້ແກ່ນ 60-90 ກຣາມຕໍ່ 1.600 ຕາແມັດ, ນິຍົມປະຕິບັດໃນຫນານປູກຂະຫນາດໃຫຍ່ ແລະ ບໍ່ມີແຮງງານພຽງພໍໃນການຍ້າຍຕົ້ນກ້າ, ສຳລັບຈຸດອ່ອນຂອງການເລືອກໃຊ້ການປູກວິທີນີ້ຄືຕົ້ນຫມາກເຜັດອ່ອນແອອາດຈະຖືກມົດ ຫລື ແມງໄມ້ຊະນິດອື່ນໆກັດກິນໃບ ເຮັດໃຫ້ສິ້ນເປືອງແນວພັນ ແລະ ເສຍເວລາໃນການປູກຊອນ. ສ່ວນວິທີ 2. ກ້າແກ່ນຫມາກເຜັດໃຫ້ອອກແລ້ວຈິ່ງນຳໄປປູກໃນຂຸມຖົມດ້ວຍດິນບາງໆ.
ວິທີກ້າ
ນຳເອົາແນວພັນແຊ່ນ້ຳແລ້ວເອົາຜ້າຈຸ່ມນ້ຳຫມາດໆຫໍ່ປະໄວ້ປະມານ 2 ມື້ແກ່ນຈະອອກແລ້ວນຳໄປປູກ; 3. ກ້າແກ່ນໃນຫນານກ້າກ່ອນ, ຫນານກ້າຄວນໃສ່ປຸ໋ຍ 15-15-15 ປະລິມານ 100 ກຣາມຕໍ່ຕາແມັດ, ຂຸດດິນເລິກປະມານ 5-8 ນິ້ວ, ຄວນໃຊ້ຟູລາດານໃນການກ້າ, ເມື່ອຫວ່ານແກ່ນແລ້ວປະມານ10 ມື້ແກ່ນເລີ່ມອອກ, ຖ້າມີຕົ້ນຫນາແຫນ້ນໃຫ້ຫລົກອອກ, ຫລັງຈາກທີ່ໃບແທ້ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ແລ້ວ 2-3 ມື້, ເມື່ອກ້າອາຍຸໄດ້18 ມື້ຫົດດ້ວຍປຸ໋ຍແອມໂມເນຍຊັນເຟດລະລາຍນ້ຳອັດຕາສ່ວນ1 ກຣາມຕໍ່ນ້ຳ 200 ຊີຊີແລ້ວຫົດນ້ຳຕາມທັນທີການກ້າໂດຍວິທີເພາະແກ່ນທຳມະດາທີ່ຍັງບໍ່ອອກວິທີນີ້ຄວນປະສົມຢາປ້ອງກັນເຊື້ອລາທີ່ອາດຕິດກັບແກ່ນກ່ອນນຳແກ່ນໄປກ້າ ແລະ ໃນຫນານກ້າຄວນຈະຫົດດ້ວຍໄດໂຟລາແທນ 80 ຫລື ໄດເທນເອັມ 45 ເພື່ອປ້ອງກັນໂລກເນົ່າເມື່ອ ກ້າສູງປະມານ 6 ນິ້ວ ຈິ່ງພ້ອມຈະຍ້າຍປູກໄດ້, ລວມອາຍຸກ້າໃນຫນານກ້າສຳລັບການກ້າໂດຍເມັດທີ່ອອກແລ້ວປະມານ 30 ມື້ ແລະ ກ້າດ້ວຍເມັດທຳມະດາປະມານ 40 ມື້, ໃນບາງແຫ່ງປູກໂດຍການຍ້າຍກ້າ 2 ຄັ້ງ, ການເຮັດແບບນີ້ກໍ່ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຕົ້ນກ້າແຂງແຮງທົນທານ ແລະເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດໄດ້ ໄວຂຶ້ນດ້ວຍວິທີຍ້າຍກ້າຄັ້ງທີ່1 ເມື່ອກ້າໃຫຍ່ມີໃບແທ້ 2 ໃບແລ້ວຍ້າຍໄປຊຳໃນຖົງຢາງ ຫລື ໃນຫນານໃຫມ່ໃຫ້ມີໄລຍະຫ່າງ10 -15 ຊັງຕີແມັດ. ໃນການຍ້າຍຫນານນີ້ຄວນເຮັດຢ່າງລະມັດລະວັງພະຍາຍາມໃຫ້ຮາກຕິດຕົ້ນຫລາຍທີ່ສຸດຄວນຈະຫົດນ້ຳຫນານກ້າ ໃຫ້ຊຸ່ມປະໄວ້ 1 ຊົ່ວໂມງ. ແລ້ວໃຊ້ໄມ້ ຫລື ມີດພູນດິນຄ່ອຍໆຖອນຕົ້ນກ້າອາຍຸໃນການຊຳໃນຫນານໃຫມ່ 15-20 ມື້ຈິ່ງຍ້າຍໄປປູກໄດ້ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຕົ້ນກ້າທີ່ແຂງແຮງ ແລະ ທົນທານຕໍ່ສະພາບອາກາດທີ່ບໍ່ເຫມາະສົມ, ເຮັດໄດ້ໂດຍການສີດພົ່ນສານລະລາຍຂອງນ້ຳຕານເຂັ້ມຂຸ້ນ 10% ຄືໃຊ້ນ້ຳຕານຊາຍ 10 ສ່ວນຕື່ມນ້ຳລົງໄປອີກ 90 ສ່ວນສິດທຸກໆ 3 ມື້ເປັນເວລາ 2 ອາທິດກ່ອນຍ້າຍປູກ. ສຳລັບການສີດສານລະລາຍນ້ຳຕານນີ້ຕ້ອງເຮັດໃຫ້ໃບຫມາກເຜັດປຽກນ້ຳໃຫ້ທົ່ວເພື່ອໃຫ້ໃບດູດຊຶມນ້ຳຕານໄດ້ເປັນປະລິມານສູງ.
ການຮັກສາ
ຫມາກເຜັດເປັນພືດທີ່ທົນແລ້ງດີກວ່າທົນນ້ຳແຕ່ໃນໄລຍະທີ່ຫມາກເຜັດເລີ່ມອອກດອກຫມາກເຜັດຈະຕ້ອງການນ້ຳຫລາຍກວ່າປົກກະຕິເຫັນວ່າການໃຫ້ນ້ຳທີ່ບໍ່ພຽງພໍ ແລະ ອາກາດແຫ້ງແລ້ງຈະເຮັດໃຫ້ດອກອ່ອນດອກບານ ແລະ ຫມາກອ່ອນຫາກໍ່ເລີ່ມຕິດລົ່ນໄດ້ໃນສະພາບທີ່ອາກາດຂ້ອນຂ້າງ ເຢັນອຸນຫະພູມປະມານ 10-15 ອົງສາຈະເຮັດໃຫ້ຫມາກເຜັດຈະເລີນເຕີບໂຕບໍ່ຄ່ອຍດີມີໂອກາດຕິດດອກຫນ້ອຍ ແລະ ດອກລົ່ນໃນທີ່ສຸດ. ການໃຫ້ນ້ຳຄວນຈະ ຫລຸດລົງ ຫລື ງົດໃນໄລຍະທີ່ເລີ່ມເຮັດການເກັບຜົນຜະລິດຍ້ອນວ່າຖ້າໃຫ້ນ້ຳຫມາກເຜັດຫລາຍເກີນໄປເຮັດໃຫ້ຫມາກເຜັດສີບໍ່ງາມ.
ການຫົດນ້ຳ
ຫລັງຈາກປູກຄວນຫົດນ້ຳໃນໄລຍະ 3 ມື້ທຳອິດ, ຫົດນ້ຳມື້ລະ 2 ຄັ້ງເຊົ້າ-ແລງ,ໄລຍະ 4 ມື້ຕໍ່ມາຫົດນ້ຳມື້ລະເທື່ອໄລຍະອາທິດທີ 2-4 ຫົດນ້ຳ3 ເທື່ອຕໍ່ອາທິດ, ອາທິດທີ 5-7 ຫົດນ້ຳ 2 ເທື່ອຕໍ່ອາທິດ, ອາທິດທີ 7 ແມ່ນຫົດນ້ຳ 1 ຄັ້ງຕໍ່ອາທິດ. ການຫົດນ້ຳໃຫ້ແກ່ຫມາກເຜັດຄວນໃຫ້ຕາມສະພາບພື້ນທີ່ ແລະ ເບິ່ງຄວາມຊຸ່ມຊື່ນຂອງດິນປະກອບດ້ວຍ.
ການໃຫ້ປຸ໋ຍ
ແມ່ນຂຶ້ນຢູ່ກັບຊະນິດ ແລະ ຄຸນນະພາບຂອງດິນປູກໂດຍທົ່ວໄປແນະນຳໃຫ້ໃຊ້ປຸ໋ຍບົວທິບສູດ 2 ໃນອັດຕາສ່ວນ 50 ກິໂລກຣາມຕໍ່ໄລ່. ການໃສ່ປຸ໋ຍຄວນໃສ່ຮອງພື້ນກ່ອນການຍ້າຍໄປປູກ ແລະ ຫລັງຍ້າຍໄປປູກແລ້ວ 1 ເດືອນໃນອັດຕາສ່ວນ 50 ກິໂລກຣາມຕໍ່1.600 ຕາແມັດ, ອີກເທື່ອຕໍ່ໄປແມ່ນໃສ່ໂດຍວິທີໂຮຍເຄິ່ງກາງລະຫວ່າງແຖວປູກແລ້ວພູນດິນຖົມໃນໄລຍະນີ້ເປັນໄລຍະທີ່ຫມາກເຜັດເລີ່ມຈະມີຕາດອກ (ແຕ່ຍັງບໍ່ອອກດອກ) ມີຄວາມຕ້ອງການທາດອາຫານເສີມຫລາຍດັ່ງນັ້ນ, ຫລັງຈາກໃສ່ປຸ໋ຍແລ້ວ 1-2 ອາທິດຄວນສີດປຸ໋ຍນ້ຳເຊັ່ນ: ໃບໂຟລານ ໃຫ້ທາງໃບເຊິ່ງຫມາກເຜັດຈະນຳໄປໃຊ້ໄດ້ໄວຂຶ້ນ, ປຸ໋ຍນ້ຳທີ່ສີດໃຫ້ທາງໃບນີ້ຄວນໃຫ້ທຸກເທື່ອຫລັງຈາກເກັບກ່ຽວໂດຍສີດປະສົມກັບຢາປ້ອງກັນກຳຈັດສັດຕູພືດ.
ການພູນດິນ
ເນື່ອງຈາກຫມາກເຜັດຈະແພ່ຮາກກະຈາຍຢູ່ໃກ້ຫນ້າດິນຈິ່ງຕ້ອງລະວັງຢ່າໃຫ້ຮາກກະທົບກະເທືອນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ການຈະເລີນເຕີບໂຕຢຸດສະຫງັດ, ຈະເຮັດໃຫ້ຕົ້ນຫມາກເຜັດລົ່ນງ່າຍການໃຫ້ປຸ໋ຍຄວນຂຸດຂຸມຕາມບໍລິເວນກວ້າງຂອງໃບຫມາກເຜັດທີ່ແພ່ໄປຮອດຢ່າໃສ່ຕິດຕົ້ນ.
ການເກັບກ່ຽວ
ຫມາກເຜັດຈະເລີ່ມໃຫ້ຜົນຜະລິດຫລັງຈາກຍ້າຍປູກແລ້ວ 2 ເດືອນໃນໄລຍະທຳອິດຜົນຜະລິດຈະຫນ້ອຍ ແລະ ຈະຄ່ອຍໆເພີ່ມຫລາຍຂຶ້ນຕາມລຳດັບ, ຄວນເກັບກ່ຽວອາທິດລະ 1 ເທື່ອ, ຜົນຜະລິດຈະເລີ່ມຫລຸດລົງເມື່ອຫມາກເຜັດເລີ່ມແກ່, ຫມາກເຜັດອາຍຸໄດ້ 6-7 ເດືອນຫລັງຍ້າຍໄປປູກຕົ້ນຈະເລີ່ມໂທມ ແລະ ຢຸດການໃຫ້ຜົນຜະລິດແຕ່ຖ້າມີການດູແລບຳລຸງຮັກສາດີຫມາກເຜັດຈະມີອາຍຸເຖິງ 1 ປີ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ