•ຊື່ວິທະຍາສາດ : Anethum graveolens Linn.
•ຊື່ວົງ :
Umbelliferae
•ຊື່ສາມັນ : Dill
•ຊື່ພື້ນເມືອງ : Fennel , Etiintata
coriander, coriander, ຕັກແຕນ, ທຽນໄຂ cilantro (Phichit),
ເຖິງຮູບຮ່າງຂອງໃບຈະນ້ອຍແຕ່ກໍຢ່າປະໝາດກັບປະໂຫຍດຂອງຜັກຊີ
ເພາະວ່າມີສັບພະຄຸນດີທີ່ຮັກສາໂລກໃກ້ຕົວໄດ້ ໂດຍບໍ່ຕ້ອງເພິ່ງຢາ ຫຼື
ສານເຄມີໃດໆໃຫ້ກະທົບຕໍ່ສຸຂະພາບໂດຍສະເພາະຊ່ວຍຢັບຢັ້ງການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງເຊື້ອໂລກ,
ຫຼຸດໄຂມັນ ແລະກົດໄຫຼຢ້ອນ, ຫຼຸດອາການນອນບໍ່ຫຼັບ, ບຳລຸງກະດູກ ແລະ
ແຂ້ວໃຫ້ແຂງແຮງ, ບຳລຸງສຸຂະພາບແມ່ຍິງ,
ກະຕຸ້ນການເຮັດວຽກຂອງລະບົບຂັບຖ່າຍ,
ຮັກສາລະດັບນ້ຳຕານໃນເລືອດໃຫ້ເປັນປົກກະຕິ,
ປົກປ້ອງຮ່າງກາຍຈາກສານອະນຸມູນອິດສະຫຼະ, ຮັກສາອາການໄຂ້ຫວັດເຮັດໃຫ້ລົມຫາຍໃຈສົດຊື່ນ
ແລະປ້ອງກັນໂລກມະເຮັງ.
ຂໍ້ຄວນລະວັງໃນການຮັບປະທານຜັກຊີ:
ຜັກຊີມີປະໂຫຍດຢ່າງຫຼວງຫຼາຍຢ່າງທີ່ເຮົາຮູ້ກັນແຕ່ຮູ້ ຫຼືບໍ່?
ວ່າປະລິມານການຮັບປະທານຜັກຊີຄວນຢູ່ໃນປະລິມານເທົ່າໃດ
ເພາະຜັກຊີເອງກໍ່ສົ່ງຜົນຂ້າງຄຽງຕໍ່ສຸຂະພາບໄດ້ເຊັ່ນກັນ ເນື່ອງຈາກການກິນຜັກຊີຫຼາຍເກີນໄປອາດເຮັດໃຫ້ຜິວໜັງໄວຕໍ່ແສງແດດ
ແລະອາດເຮັດໃຫ້ເປັນຜື່ນແດງໄດ້
ດັ່ງນັ້ນຫາກຈະຮັບປະທານຜັກຊີແບບປອດໄພບໍ່ມີຜົນຂ້າງຄຽງ
ຄວນຈະໃຫ້ແພດກຳນົດປະລິມານການໃຊ້ທີ່ປອດໄພໃຫ້ ນອກຈາກນີ້
ຜູ້ປ່ວຍໂລກບ້າໝູຫ້າມໃຊ້ນ້ຳມັນຫອມລະເຫີຍຜັກຊີເດັດຂາດ
ເພາະອາດເຮັດໃຫ້ອາການຮ້າຍແຮງຂຶ້ນຕື່ມໄດ້.
ປະລິມານການ 100
g
|
ພະລັງງານ
(kcal) 305
|
ໄຂມັນທັງຫມົດ 15
g
|
ໄຂມັນອີ່ມຕົວ
07 g
|
polyunsaturated
1 g
|
ໄຂມັນ monounsaturated 9 g
|
Cholesterol 0 mg
|
Sodium 20 ມລກ
|
Potassium 1,186 mg
|
ທາດແປ້ງ 55
g
|
ເສັ້ນໄຍ 21
g
|
ທາດໂປຼຕີນ 16
g
|
ວິຕາມິນ
|
53
IU
|
ວິຕາມິນ
C
|
21
ມລກ
|
ດ້ວຍທາດການຊຽມ
|
1,516
mg
|
Steel
|
163
ມລກ
|
ວິຕາມິນ
D
|
0
IU
|
ວິຕາມິນ
B6
|
02
ມລກ
|
ວິຕາມິນ
B12
|
0
ໄມໂຄ
|
ແມກນີຊຽມ
|
256
ມລກ
|
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ