ຄືດັ່ງທີ່ຮູ້ນຳກັນແລ້ວວ່າ ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ແມ່ນເປັນຈຸດໃຈກາງທາງດ້ານເສດຖະ
ກິດຂອງປະເທດ,
ມີເສັ້ນທາງຈາລະຈອນສິນຄ້າຫຼາຍເສັ້ນຕັດຜ່ານຫຼາຍເສັ້ນ, ມີດ່ານສາກົນ,
ດ່ານປະເພນີ ແລະ ດ່ານທ້ອງຖີ່ນຕິດກັບປະເທດເພື່ອນບ້ານຫຼາຍແຫ່ງ
ສະນັ້ນປະລິມານການສະໜອງພືດຜັກເຂົ້າສູ່ນະຄອນຫຼວງ
ຈິ່ງມີຫຼາຍຊ່ອງທາງທີ່ແຕກຕ່າງກັນດັ່ງນີ້:
1.1 ການຜະລິດເອງຂອງຊາວນະຫຼວງວຽງຈັນ
ຊາວນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ທີ່ມີມູນເຊື້ອດຸໝັ່ນ
ແລະ ມີຄວາມຊິນເຄີຍກັບການປູກພືດຜັກມາເປັນເວລາຍາວນານ ທີ່ພົ້ນເດັ່ນແມ່ນ
ເມືອງຫາດຊາຍຟອງ ປະມານ 29.8% ທີ່ໄດ້ສະໜອງຜົນຜະລິດໃຫ້ແກ່ສັງຄົມ, ເມືອງໄຊທານີ ປະມານ 27.9%, ເມືອງສີໂຄດຕະບອງ
14.5%,
ເມືອງນາຊາຍທອງ 11.2%
( ຮູບ 2);
ເຂດຊານເມືອງຂອງນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນເກືອບວ່າເໝາະສົມກັບການປູກພືດຜັກທຸກຊະນິດ
ເຊັ່ນ: ປະເພດຜັກກິນໃບ(ຜັກສະຫັດ, ຜັກກາດ, ຫ້ອມປ້ອມ,
ຫ້ອມບົ່ວ, ຜັກຊີ, ຜັກກາດຊອມ, ຜັກກາດຂຽວປີ, ບົວລະພາ, ຜັກຫົມ, ຜັກອີ່ຕູ່,
ຫອມລາບ, ຜັກບົ້ງ, ຫອມລາບ, ກະເພົາ...)
ຜັກປະເພດກິນໝາກ
(ໝາກເຜັດ, ໝາກເລັ່ນ,
ໝາກຖົ່ວຝັກຍາວ, ໝາກເຂືອຍາວ, ໝາກແຕງ; ຜັກກິນຫົວ (ຫົວຜັກບົ່ວ,
ຫົວຜັກທຽມ, ຜັກກາດຫົວ, ຂິງ, ຂ່າ....).
ຈາກບົດລາຍງານປະຈຳປີ 2013
ຂອງພະແນກກະສິກຳ ແລະ ປ່າໄມ້ ສະແດງໃຫ້ເຫັນວ່າ: ທົ່ວນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ສາມາດສະໜອງພືດຜັກໃຫ້ແກ່ສັງຄົມໄດ້ທັງໝົດ 82,463 ໂຕນ
ຫຼື ສາມາດກຸ້ມຕົນເອງປະມານ 80% ຂອງຄວາມຕ້ອງການຜັກທັງໝົດ.
1.2 ການນຳເຂົ້າ-ສົ່ງອອກຕ່າງແຂວງ ແລະ ຕ່າງປະເທດ
ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ນອກຈາກຜົນຜະລິດພາຍໃນຂອງຕົນແລ້ວຍັງໄດ້ນຳເຂົ້າພືດຜັກຈາກຕ່າງແຂວງ
ແລະ ຕ່າງປະເທດອິກຈຳນວນໜື່ງ ໂດຍສະເພາະຈາກ
ແຂວງຈຳປາສັກ ເຊັ່ນ: ຜັກກະລໍ່າປິ, ຜັກກາດຂາວຫຍໍ່, ໜາກຊູ, ມັນຝຼັງ;
ຈາກແຂວງສະຫວັນນະເຂດ,
ສາລະວັນ ໝາກອຶ, ໝາກໂຕ່ນ; ຈາກແຂວງວຽງຈັນເຊັ່ນ: ຜັກກະລໍ່າ, ໝາກນາວ, ໝາກເຜັດ; ຈາກແຂວງຫຼວງພະບາງ ແລະ ຈາກແຂວງຊຽງຂວາງ
ໝາກເຜັດແຫ້ງ, ຜັກທຽມ.
ໃນປີ 2013 ການຈາລະຈອນສິນຄ້າຈາກຕ່າງແຂວງເຂົ້າສູ່ນນະຄອນຫຼວງປະມານທັງໝົດປະມານ 12,000 ໂຕນ; ແລະ ພ້ອມດຽວກັນນັ້ນ ກໍ່ໄດ້ນນຳເຂົ້າພືດຜັກບາງຊະນິດ ທີ່ຊາວກະສິກອນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນບໍ່ນິຍົມປູກຈາກຕ່າງປະເທດ ເຊັ່ນ: ຜັກບົວຫົວໃຫຍ່, ຫົວຜັກທຽມໃຫຍ່, ຫົວກະໂຫລດ, ໜາກເຜັດແຫ້ງ ສິນຄ້າເລົ່ານີ້ ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນນຳເຂົ້າຈາກ
ປະເທດວຽດນາມ, ປະເທດໄທ, ປະເທດຈິນ…ໂດຍຜ່ານສາກົນຂົວມິດຕະພາບວຽງຈັນ-ໜອງຄາຍ, ດ່ານປະເພນີໜອງດາ,
ດ່ານປະເພນີບ້ານໂຄກແຮ່, ດ່ານປະເພນີບ້ານໂດນ ແລະ ດ່ານທ້ອງຖິ່ນບ້ານທ່າເດື່ອ ທັງໝົດທຸກດ່ານປະມານ 8,000 ໂຕນ. ການນຳເຂົ້າແມ່ນຂື້ນກັບຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫຼາດ, ຂື້ນກັບລະດູການ, ມີເຫດການພົ້ນເດັ່ນ ແລະ
ເທດສະການຕ່າງໆ ທີ່ເກີດຂື້ນຢູ່ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ.
ພ້ອມດຽວກັນນັ້ນນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນຍັງມີທ່າແຮງການສົ່ງພືດຜັກຕ່າງໆ ແລະ
ຜັກສະອາດອອກໄປທາງປະເທດເຊັ່ນກັນ; ຈາກບົດລາຍງານ ປະຈຳປີ 2013 ຂອງຂະແໜງປູກຝັງນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ມີ 5 ບໍລິສັດທີ່ມາລົງທຶນເຮັດທຸລະກິດຜະລິດພືດຜັກເພື່ອສົ່ງອອກໄປຕ່າງປະເທດ, ສະນັ້ນໃນປີນີ້ ລວມຜົນຜະລິດພຶດຜັກສົ່ງອອກເປັນທາງທັງໝົດ ປະມານ 16
ໂຕນ ຄິດເປັນມູນຄ່າປະມານ 76,000 ໂດລາສະຫະລັດ
ສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນສົ່ງໄປປະເທດ ຍີ່ປຸ່ນ, ອັງກິດ, ເດັນມາກ, ສະວິດຊະແລນ..
ຈາກບົດລາຍງານ ແລະ
ການສືກເກັບກຳຂໍ້ມູນຂ້າງເທິງນັ້ນ ສາມາດເວົ້າໄດ້ວ່າ ພືດຜັກທີ່ນຳໃຊ້ບໍລິໂພກ ໃນຂອບເຂດນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ແມ່ນມາຈາກ 3 ແຫຼ່ງຕົ້ນຕໍສ່ວນໃຫຍ່ເຊັ່ນ: ໄດ້ມາການຜະລິດຂອງຊາວກະສິກອນໃນເຂດນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນເອງ, ໄດ້ມາຈາກການຈາລະຈອນຂອງແຂວງຕ່າງໆໃນທົ່ວປະເທດ ແລະ ໄດ້ມາຈາກນານຳເຂົ້າຈາກ ຕ່າງປະເທດ (ຮູບ 4 )
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ