ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ເປັນເຂດໜື່ງທີ່ນອນໃນເຂດ 7 ທົ່ງພຽງໃຫຍ່ຂອງ ສປປ ລາວ
ເຊີ່ງຖືວ່າເປັນເຂດທີ່ມີຄວາມເໝາະສົມໃນການປູກພືດທັນຍາຫານ ເຊັ່ນ: ເຂົ້າ,
ພືດຜັກ...ເພື່ອສະໜອງໃຫ້ແກ່ ປະຊາຊົນລາວ ແລະ
ປະຊາຊົນຊາວນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນເອງໃນແຕ່ລະປີ ສາມາດ ຜະລິດເຂົ້າສະເລ່ຍປະມານ 9
% ຂອງຜົນຜະລິດເຂົ້າລວມທົ່ວປະເທດ
ແລະ ພືດຜັກໄດ້ປະມານ 12 %
ຂອງຜົນຜະລິດພືດຜັກລວມທົ່ວປະເທດ.
ການປູກພຶດຜັກຂອງຊາວນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນນິຍົມປູກເພື່ອບໍລິໂພກປູກໃນລະດັບຄົວເຮືອນ
ແລະ ຈຳນວນໜື່ງແມ່ນເພື່ອເປັນສິນຄ້າ, ທີ່ພົ້ນເດັ່ນແມ່ນຊາວສວນນິຍົມປູກຜັກລຽບຕາມແຄມແມ່ນນ້ຳຂອງ, ແຄມແມ່ນ້ຳງື່ມ ແລະ ຕາມແຄມໜອງບຶງເປັນຕົ້ນຕໍ
ເຊັ່ນ:ເຂດເມືອງຫາດຊາຍຟອງ
ບ້ານຫາດດອກແກ້ວ, ຫາດກັນຊາ..
ເມືອງສີໂຄດຕະບອງ
ດອນຊີງຊຸ, ດອນໝາກໂມ...
ຊື່ງເຂດດັ່ງກ່າວແມ່ນສືບທອດການປູກຜັກກັນມາເປັນເວລານານ, ສ່ວນຫຼາຍຊາວສວນນີຍົມປູກພືດຜັກປະເພດກີນໃບ, ກິນດອກ, ກິນຫົວ
ແລະ
ກິນໝາກ.
ເຂດເມືອງປາກງື່ມ ບ້ານໂນນຊາຍ,
ເມືອງຫາດຊາຍຟອງສີມມະໂນນິຍົມ ປູກໝາກແຕງຫວານ
ແລະ
ມັນເພົາ ສະໜອງຕະຫຼາດນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ. ເຂດລ້ອງງື່ມແມ່ນເຂດນ້ຳຫຸ່ມແບ່ງ, ສົ່ງເປືອຍ
ເມືອງນາຊາຍທອງນິຍົມ
ປູກໝາກແຕງກົວ,
ໝາກຖົ່ວຝັກຍາວ, ເຂດບ້ານເວີນຄຳ, ໂພນໄຮຄຳ, ທ່າງ່ອນ, ລາດຄວາຍ, ໂນນແຕ້, ດົງບັງ, ອຸດົມຜົນ
ແລະ
ປາກຊາບເກົ່າ
ເມືອງ ໄຊທານີ ປູກໝາກແຕງ,
ສາລີຫວານ,
ຜັກກີນໃບ,
ຂິງຂາເຄື່ອງເທດສະໜອງຕະຫຼາດ
ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ
ແລະ
ບ້ານນາບົງ,
ບ້ານທ່າຊ້າງເມືອງປາກງື່ມ
ນິຍົມປູກເຫັດ
ແລະ
ຜັກກິນໃບ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ