google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ການໃສ່ຝຸ່ນ ແລະ ກຳຈັດຫຍ້າແບບປະສົມປະສານ ໃນນາເຂົ້າ ຢອດເມັດແຫ້ງ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Tuesday, March 03, 2020

ການໃສ່ຝຸ່ນ ແລະ ກຳຈັດຫຍ້າແບບປະສົມປະສານ ໃນນາເຂົ້າ ຢອດເມັດແຫ້ງ

ເຂົ້ານາ ແນ ຂີ້ແຫນ ຂີ້ຈອກ

ໃສ່ປູຍ ປູ໋ຍ ປູ໊ຍ


ຈຸດປະສົງ


  1. ເພື່ອຊອກຫາຊ່ວງເວລາ ທີ່ໃສ່ຝຸ່ນເລັ່ງໃຫ້ມີປະສິດຕິພາບດີສຳລັບເຂົ້ານາທີ່ປູກແບບຢອດເມັດແຫ້ງ.
  2. ເພື່ອກຳນົດວິທີການໃສ່ຝຸ່ນ ຮອງພື້ນທີ່ສາມາດຫຼຸດຜ່ອນປະຊາກອນຫຍ້າ ແລະ ໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດສູງ.
  3. ທົດສອບປະສິດຕິພາບ ຂອງບາງວິທີການກຳຈັດຫຍ້າໃນນາຢອດເມັດເຂົ້າແຫ້ງ.

ການວາງແຜນການທົດລອງ ແລະ ສະຖານທີ່ເຮັດການທົດລອງ

ສອງການທົດລອງທີ່ສຶກສາ ໃນນາຢອດເມັດແຫ້ງ ໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ ຢູ່ແຂວງສະຫວັນນະເຂດ ແລະ ຈຳປາສັກ. ການທົດລອງທີ 1ປະກອບດ້ວຍ 5 ຊ່ວງໄລຍະໃນການໃສ່ຝຸ່ນເລັ່ງ(N), ເຊິ່ງໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຢູ່ 4 ເມືອງ ໃນລະດູນາປີ ປີ 2015, ຮ່ວມກັບຊາວກະສິກອນ 5 ທ່ານ(ເມືອງຈຳພອນ 2 ຄອບຄົວ, ເມືອງພະລານໄຊ1 ຄອບຄົວ; ເມືອງ ພີນ 1 ຄອວຄົວ ແລະ ເມືອງໂພນທອງ 1 ຄອບຄົວ (ຕາຕະລາງ 1). ຂະໜາດແປງຂອງແຕ່ລະສິ່ງທົດລອງ ໃນແຕ່ລະຄອບຄົວແມ່ນ 4.0 ມ x 5.0 ມ, ນຳໃຊ້ຊາວນາເປັນຊໍ້າ.

ການທົດລອງ 2 ປະກອບດ້ວຍ 3 ວິທີກຳຈັດຫຍ້າ x 3 ວິທີການໃສ່ຝຸ່ນ ເຊິ່ງເປັນການທົດລອງຫຼາຍປັດໄຈ ແລະ ໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດນຳ 4 ຄອບຄົວຢູ່ໃນລະດູນາປີ 2016, (ມີ 1 ຄອບຄົວ ຢູ່ບ້ານອາລັນວັດຕະນາ 2 ຄອບຄົວ ບ້ານພາຍຂອງ ແລະ 1 ຄອບຄົວຢູ່ ບ້ານພີນ ເມືອງພີນ) (ຕາຕະລາງ1). ຂະໜາດແປງ ຂອງແຕ່ລະສິ່ງທົດລອງໃນແຕ່ລະຄອບຄົວແມ່ນ 4.0 ມ x 5.0 ມ, ນຳໃຊ້ຊາວນາເປັນຊໍ້າ. ຄຸນລັກສະນະຂອງດິນ ໃນແຕ່ລະຈຸດ (ຕາຕະລາງ 1).

ສິ່ງທົດລອງ ແລະ ເກັບຂໍ້ມູນ

ໃນການທົດລອງທີ 1, ແຕ່ລະສ່ິງທົດລອງໄດ້ໃສ່ຝຸ່ນ 15-15 ແລະ 15 kg N, P ແລະ K,/ຮຕ ຕາມລຳດັບ, ຮອງພື້ນພ້ອມຢອດເມັດເຂົ້າໂດຍໃຊ້ເຄື່ອງຢອດເມັດຊະນິດ 4 ແຖວ, ໃຊ້ເມັດພັນໃນອັດຕາ 45 ກລ/ຮຕ. ຫ້າສິ່ງທົດລອງທີ່ໃສ່ຝຸ່ນເລັ່ງໃນອັດຕາເທົ່າກັນ 60 ກລ/ຮຕ ຕື່ມໃສ່ຈຳນວນ ທີ່ໄດ້ໃສ່ຮ່ອງພື້ນໄດຫວາ່ນໃສແຕ່ລະສີ່ງທົດລອງ ຕາມໄລຍະເວລາທີ່ກຳນົດໄວ້ດັ່ງນີ້: 
1) ບໍ່ໃສ່ຕືມອີກ; 
2) N ທັງໝົດໃສ່ພາຍຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 20 ວັນ; 
3) N ທັງໝົດໄດ້ແບ່ງເຄິ່ງໃສ່ 2ຄັ້ງ ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 45 ວັນ ແລະ 65 ວັນ;
4) ຈຳນວນຝຸ່ນ N ໄດ້ແບ່ງເປັນສາມສວ່ນໃສ່ສາມຄັ້ງ ຄື: ໃສ່ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 30; 50 ແລະ 70 ວັນ 
5) ຈຳນວນຝຸ່ນ N ໄດ້ແບ່ງເປັນສາມສ່ວນໃສ່ສາມຄັ້ງ ຄື: ໃສ່ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 20; 40 ແລະ 60 ວັນ,. ແຕ່ເນື່ອງຈາກວ່າໃນປີ 2015 ຂາດຝົນ ໃນຊ່ວງເດືອນພຶດສະພາ ແລະ ມີຖຸນາດັ່ງນັ້ນບໍ່ໄດ້ໃສ່ຝຸ່ນ ຄັ້ງທີ່ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 20ວັນ ໃນທຸກຈຸດທົດລອງ (ສິ່ງທົດລອງທີ 2 ແລະ 5) ເຮັດໃຫ້ຈຳນວນຝຸ່ນເລັ່ງ ທີ່ໃສ່ບໍ່ໄດ້ເຕັມອັດຕາຕາມທີ່ໄດ້ກຳນົດໄວ້ ແລະ ສິ່ງທົດລອງທີ 5 ກໍ່ໄດ້ໃສ່ຝຸ່ນແຕ່ 2 ຄັ້ງຄືໃນເວລາ 40 ແລະ 60 ວັນ
ເທົ່ານັ້ນ. ສ່ວນສິ່ງທົດລອງທີ 1, 3, 4 ແມ່ນ ໃສ່ຕາມອັດຕາທີ່ກຳນົດ.ໃນການທົດລອງທີ 2, ມີສາມວິທີການ
ກຳຈັດຫຍ້າຄື: 1) ບໍ່ຫຼົກຫຍ້າ (ເປັນຕົວທຽບ); 2)ຫຼົກຫຍ້າດ້ວຍມື ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 21 ວັນ, ແລະ 3) ປ່ອຍເປັດນ້ອຍອາຍຸໄດ້ 15 ວັນລົງນາຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 21 ວັນ ຈຳນວນ 20 ໂຕຕໍ່ໄລ່. ການໃສ່ຝຸ່ນຮອງພື້ນມີສາມວິທີຄື: 1) ແບບຊາວນາ (ໃສ່ມື້ໃດແລ້ວແຕ່ຊາວນາ); 2) ຫວ່ານສະໝໍ່າສະເໝີທົ່ວແປງ ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 14 ວັນ ແລະ 3) ໃສ່ຝຸ່ນຢອດລົງດິນພ້ອມເມັດເຂົ້າ. ໃນສິ່ງທົດລອງແບບຊາວນາ ແມ່ນຊາວນາໃສ່ຝຸ່ນສູດ 16-20-00 ຈຳນວນ 100 ກລ/ຮຕ, ສ່ວນສິ່ງທົດລອງທີ່ຫວ່ານໃສ່ ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 14 ວັນ ແລະ ສິ່ງທົດລອງທີ່ຢອດຝຸ່ນລົງພ້ອມເມັດເຂົ້າໃນມື້ຢອດແມ່ນໃສ່ຝຸ່ນສູດ 15-15-15 ຈຳນວນ 100 ກລ/ຮຕ. ໃນເວລາປະຕິບັດຕົວຈິງຊາວນາບ້ານ ພາຍຂອງ ແລະ ບ້ານພີນໃສ່ຝຸ່ນໃນສິ່ງທົດລອງແບບຂອງຊາວນາ ແມ່ນຫວ່ານຝຸ່ນທັນທີ່ຫຼັງຈາກຢອດເມັດເຂົ້າ ແຕ່ວ່າຊາວນາ ບ້ານອາລັນວັດຕະນາ ຫວ່ານຫຼັງຢອດເມັດເຂົ້າແລ້ວ
7ວັນ. ໃນມື້ທີ 21, 36 ແລະ 51 ຫຼັງເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນ ກ່ອນຈະຫຼົກຫຍ້າ ໄດ້ໃຊ້ໂທລະສັບຖ່າຍຮູບໃນແຕ່ລະສິ່ງທົດລອງ ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງກ້ອງຫາໜ້າດິນປະມານ 1.5 ແມັດ ແຕ່ລະພາບໄດ້ເອົາມາຄຳນວນເປີເຊັນ ການປົກຫຸ້ມໜ້າດິນດ້ວຍ Canopeo app (Oklahoma State University, http://canopeoapp.com/). ໃນສາມ/ວັນດັ່ງກ່າວກໍ່ຍັງໄດ້ຕັດທັງຕົ້ນເຂົ້າ ແລະ ຫຼົກເອົາຫຍ້າໃນ 1 m2
ມາໃສ່ຖົງໄວ້ຕາກແຫ້ງ ເພື່ອຄຳນວນນໍ້າໜັກແຫ້ງ (g/m2). ກ່ອນເກັບກ່ຽວກໍ່ຕັດຕົ້ນເຂົ້າ ໃນເນື້ອທີ່ 1m2, ມາຕາກແຫ້ງແລ້ວແຍກເມັດເຂົ້າ ແລະ ເຟືອງອອກຈາກກັນອົບແຫ້ງ ເພື່ອຄຳນວນດັດສະນີເກັບກ່ຽວ. ສຳລັບຄິດໄລ່ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າ ໄດ້ເກັບກ່ຽວເຂົ້າໃນເນື້ອທີ່ 4 m2.

ການໃສ່ຝຸ່ນ N

ຜົນຫານວິເຄາະ AOV ສຳລັບການທົດລອງທີ 1 ໄດ້ສະແດງໃຫ້ເຫັນວ່າຜະລິດຕະພາບເຂົ້າຂອງຈຸດທົດລອງ ລະຫວ່າງເມືອງ, ໄນໂຕຣເຈນ ແລະ ເມືອງ x N ແມ່ນມີຄວາມແຕກຕ່າງທີ່ເຊື່ອຖືໄດ້ໃນລະດັບ F= 41.04**, 12.96**, 3.25**, ຕາມລຳດັບ, ໃນລະດັບ (P < 0.01). ໂດຍສະເລັ່ຍແລ້ວ ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າ ຢູ່ເມືອງ
ພະລານໄຊ ແລະ ບ້ານອາລັນວັດຕະນາ ເມືອງຈຳພອນ ແມ່ນໄດ້ພຽງແຕ່ 2.30 ຕ/ຮຕ ເຊິ່ງຕໍ່າກວ່າຜະລິດຕະພາບເຂົ້າ ທີ່ໄດ້ຢູ່ບ້ານພາຍຂອງເມືອງຈຳພອນ, ເມືອງພີນ ແລະ ເມືອງໂພນທອງ(3.55 ຕ/ຮຕ) (ຕາຕະລາງ 2). ກົງກັນຂ້າມ, ໃນເມື່ອແບ່ງຝຸ່ນ N ໃສ່ 2-3 ຄັ້ງຜະລິດຕະພາບເຂົ້າເພີ່ມຂຶ້ນຈາກ 2.44 ຂຶ້ນຮອດ 3.29 ຕ/ຮຕ,
ສ່ວນແປງທີ່ໃສ່ຝຸ່ນ N ຄັ້ງດຽວພາຍຫຼັງຕົ້ນເຂົ້າພົ້ນໜ້າດິນໄດ້ 30 ວັນ ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າເພີ່ມຂຶ້ນຮອດ 2.85 ຕ/ຮຕ, ພາຍໃຕ້ສະພາບທີ່ຂາດຝົນໃນຕົ້ນລະດູໃນປີ 2015. ເຫັນວ່າເມື່ອແບ່ງຝຸ່ນN ໃສ່ສາມຄັ້ງ, ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າ ຢູ່ທີ່ບ້ານອາລັນວັດຕະນາ ເມືອງຈຳພອນ ແລະ ເມືອງໂພນທອງ ເພີ່ມຂຶ້ນຢ່າງໜ້າ ເຊື່ອຖືໄດ້ຈາກຈຸດທີ່ບ້ານພາຍຂອງເມືອງຈຳພອນ ແລະ ຈຸດທີ່ເມືອງພີນ,ແຕ່ວ່າຈຸດທີ່ເມືອງພະລານ ແມ່ນບໍ່ມີການຕອບສະໜອງຕໍ່ຝຸ່ນ N ໃນທຸກສິ່ງທົດລອງ. ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າໄດ້ສູງທີ່ສຸດ 4.63 ຕ/ຮຕ ແມ່ນຢູ່ເມືອງໂພນທອງ ໃນສິ່ງທົດລອງທີ່ແບ່ງຝຸ່ນ N ໃສ່ສາມຄັ້ງ (ຕາຕະລາງ 2).

ຄຸນທາດຂອງດິນໃນຈຸດທີ່ໄດ້ປະຕິບັດການສຶກສາຢູ່ໃນປີ 2015 ແລະ 2016
ຕາຕະລາງ 1: ຄຸນທາດຂອງດິນໃນຈຸດທີ່ໄດ້ປະຕິບັດການສຶກສາຢູ່ໃນປີ 2015 ແລະ 2016

ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າຂອງບັນດາຈຸດທົດລອງທີ່ສຶກສາໄລຍະໃສ່ຝຸ່ນ (N) ແລະ ການສຳພັນຂອງມັນ (ປະລິມານຝຸ່ນເລັ່ງທີ່ໃສ່ແມ່ນ 3 ເປ້ົາຕໍ່ເຮັກຕາ)
 ຕາຕະລາງ 2: ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າຂອງບັນດາຈຸດທົດລອງທີ່ສຶກສາໄລຍະໃສ່ຝຸ່ນ (N) ແລະ ການສຳພັນຂອງມັນ (ປະລິມານຝຸ່ນເລັ່ງທີ່ໃສ່ແມ່ນ 3 ເປ້ົາຕໍ່ເຮັກຕາ)

ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າຂອງບັນດາຈຸດທົດລອງທີ່ສຶກສາໄລຍະໃສ່ຝຸ່ນ (N) ແລະ ການສຳພັນຂອງມັນ (ປະລິມານຝຸ່ນເລັ່ງທີ່ໃສ່ແມ່ນ 3ເປ້ົາຕໍ່ເຮັກຕາ)
ຕາຕະລາງ 2: ຜະລິດຕະພາບເຂົ້າຂອງບັນດາຈຸດທົດລອງທີ່ສຶກສາໄລຍະໃສ່ຝຸ່ນ (N) ແລະ ການສຳພັນຂອງມັນ (ປະລິມານຝຸ່ນເລັ່ງທີ່ໃສ່ແມ່ນ 3ເປ້ົາຕໍ່ເຮັກຕາ)

No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ