ລັກສະນະຂອງແນວພັນເຂົ້າສາລະວັນ 1
ການເກັບກໍາລັກສະນະ 46 ລັກສະນະແມ່ນອີງຕາມມາດຕະຖານ ຂອງແບບວິທີເກັບກໍາຂໍ້ມູນລັກສະນະພາຍນອກ ຂອງແນວພັນ ຂອງSES:Standard Evaluation System for Rice, ສະຖາບັນຄົ້ນຄວ້າເຂົ້ານາໆຊາດ (International Rice Research Institute: IRRI) (IRRI, 2014) ເຊິ່ງແມ່ນວິຊາການສູນຄົ້ນຄວ້ເຂົ້າ ເປັນຜູ້ເກັບກໍາດັ່ງຕາຕະລາງ 3:
ລ/ດ
|
ລາຍການຈຳແນກ
|
ລັກສະນະ
|
1
|
ຄວາມແຂງແຮງຂອງຕົ້ນກ້າ
|
ແຂງແຮງຫຼາຍ
|
2
|
ຂົນຂອງແຜ່ນໃບ
|
ປານກາງ
|
3
|
ສີຂອງແຜ່ນໃບ
|
ຂຽວ
|
4
|
ສີຂອງກາບໃບ
|
ຂຽວ
|
5
|
ມູມໃບ
|
ຕັ້ງຊື່
|
6
|
ຮູບຮ່າງຂອງລີ້ນໃບ
|
ປາຍມີສອງແງ່ມ
|
7
|
ສີລີ້ນໃບ
|
ຂ້ອນຂ້າງຂາວ
|
8
|
ສີຄໍໃບ
|
ບໍ່ມີສີ
|
9
|
ສີຫູໃບ
|
ບໍ່ມີສີ
|
10
|
ສີຂອງລຳຕົ້ນ
|
ຂຽວ
|
11
|
ສີປ້ອງລຳຕົ້ນ
|
ສີຄຳອ່ອນ
|
12
|
ວັນອອກດອກ 50%
|
90-95 ວັນ
|
13
|
ສີເກສອນແມ່
|
ສີຂາວ
|
14
|
ມູມໃບວີ
|
ຕັ້ງຊື່
|
15
|
ການຖອດຮວງ
|
ຖອດຮວງດີ
|
16
|
ຄວາມໜາແໜ້ນຂອງຮວງ
|
ປານກາງ
|
17
|
ການແຕກກິ່ງຂັ້ນທີສອງ
(ຂອງຮວງເຂົ້າ)
|
ມີໜ້ອຍ
|
18
|
ລັກສະນະຮວງ
|
ຮວງກ່ອງ
|
19
|
ຄວາມຍາວຂອງຮວງ ຊມ
|
28,7 ຊມ
|
20
|
ຄວາມຍາວຂອງໃບ
|
ປານກາງ
|
21
|
ຄວາມກວ້າງຂອງໃບ
|
ປານກາງ
|
22
|
ຄວາມຍາວຂອງລຳຕົ້ນ
|
120-130 ຊມ
|
23
|
ຈຳນວນລຳຕົ້ນ/ສຸມ
|
11-16
|
24
|
ຄວາມໜາຂອງລຳຕົ້ນ
|
ໜາ >5
|
25
|
ໝວດເຂົ້າ
|
Indica
|
26
|
ການລົ້ມ
|
ບໍ່ ລົ້ມ
|
27
|
ການຫ່ຽວແຫ້ງຂອງໃບ
|
ປານກ າງ
|
28
|
ການປັບຕົວເຂົ້າກັບສະພາບແວດລ້ອມ
|
ດີຫຼາຍ
|
29
|
ຜົນຜະລິດ
|
4-5 ໂຕນ
|
30
|
ຫາງເຂົ້າ
|
ບໍ່ມີ
|
31
|
ບໍ່ມີ
|
ບໍ່ມີ
|
32
|
% ເມັດເຕັມ
|
ຫຼາຍກວ່າ 85
|
33
|
% ການລົ່ນຈາກຮວງ
|
ບໍ່ດີ
|
34
|
ການຟາດ
|
ປານກາງ
|
35
|
ສີກົ້ນເມັດ
|
ສີເຟືອງ
|
36
|
ສີປີກເຂົ້າ
|
ສີເຟືອງ
|
37
|
ລວງຍາວຂອງປີກເຂົ້າ
|
<25%
|
38
|
ສີຂອງເປືອກເມັດເຂົ້າ
|
ສີເຟືອງ
|
39
|
ຂົນຂອງເປືອກເມັດເຂົ້າ
|
ມີຂົນຢູ່ພາກສ່ວນເທີງ
|
40
|
ນໍ້າໜັກ 1000 ເມັດ ກຣາມ
|
30
|
41
|
ຄວາມຍາວຂອງເຂົ້າເປືອກ
(ມິນລີແມັດ)
|
10.9
|
42
|
ຄວາມກວ້າງຂອງເມັດເຂົ້າເປືອກ
(ມິນລີແມັດ)
|
2.6
|
43
|
ຄວາມໜາຂອງເມັດເຂົ້າເປືອກ
(ມິນລີແມັດ)
|
2
|
44
|
ສີຂອງເຈັ້ຍຫຸ່ມເມັດເຂົ້າສານ
|
ຂາວຂຸ້ນ
|
45
|
ຊະນິດເຂົ້າ/ເນື້ອເມັດເຂົ້າສານ
(ກີບລ້ຽງ)
|
ຂາວ
|
46
|
ຄວາມຫອມ
|
ບໍ່ຫອມ
|
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ