ປະຫວັດຄວາມເປັນມາຂອງເຂົ້າ
ເຂົ້າ (Oryza sativa) ເປັນພືດຕະກູນຫຍ້າ ແລະ ເປັນພືດທັນຍາຫານທີ່ປູກມາແຕ່ດົນນານແລ້ວ ແຕ່ບໍ່ມີເອກະສານສະບັບໃດຢັ້ງຢືນໄດ້ແນ່ນອນວ່າໄດ້ມີການປູກທຳອິດເມື່ອໃດ ແລະ ຖິ່ນກຳເນີດຂອງເຂົ້າທີ່ແທ້ຈິງຢູ່ບ່ອນໃດ, ຕາມການສັນນິຖານຂອງນັກພຶກສາສາດໄດ້ລາຍງານວ່າ: ເຂົ້າທີ່ປູກກັນມາໃນທຸກວັນນີ້ໄດ້ມີການສືບພັນມາຈາກເຂົ້າປ່າ (wild
rice) ແຕ່ບັນຫາທີ່ຖົກຖຽງກັນຂອງນັກສຶກສາສາດບໍ່ສາມາດຕົກລົງກັນໄດ້ແນ່ນອນວ່າ ເຂົ້າກຳເນີດມາຈາກແຫຼ່ງໃດກັນແທ້, ຈາກເຫດຜົນຫຼາຍຢ່າງຂອງນັກຄົ້ນຄວ້າ ແລະ ນັກວິທະຍາສາດທັງຫຼາຍພໍສະຫຼຸບໄດ້ວ່າ: ເຂົ້າມີຖິ່ນກຳເນີດມາຈາກ 2 ແຫ່ງຄື:
ເຂົ້າມີຖິ່ນກຳເນີດມາຈາກອາຊີຕາເວັນອອກສ່ຽງໃຕ້ (South East Asia) ເຊິ່ງມີປະເທດອິນເດຍ, ຈີນ, ລາວ, ໄທ ແລະ ປະເທດອື່ນໆ ທີ່ຕັ້ງຢູ່ເສັ້ນສູນສູດ 40 ອົງສາໃຕ້
ເຖິງເສັ້ນສູນສູດ 45 ອົງສາເໜືອ.
ເຂົ້າມີຖິ່ນກຳເນີດຢູ່ທະວີບອາຟຼິກາ (Africa) ເພາະນັກຄົ້ນຄວ້າພົບວ່າເຂົ້າຫຼາຍຊະນິດໄດ້ກຳເນີດຢູ່ທີ່ນັ້ນ ແລະ ເປັນພືດທີ່ເກົ່າແກ່ກວ່າໝູ່ຈົນເຖິງສະຕະວັດທີ 20 ຈຶ່ງໄດ້ຮັບການປັບປຸງພັນໃໝ່ຂື້ນ ໂດຍມີສູນກາງໃຫຍ່ຄື: ສະຖາບັນຄົ້ນຄວ້າເຂົ້ານາໆຊາດ (IRRI) ເຊິ່ງຕັ້ງຢູ່ປະເທດຟີລີບປິນ ໃນປີ 1962 (ອຳມານ ແລະ ວິໂຣດ,
1990).
ປະພາດ (1988) ໄດ້ຂຽນໄວ້ວ່າ: ເຂົ້າທີ່ເກີດຂື້ນຢູ່ໃນທ້ອງຖິ່ນຕ່າງໆຂອງໂລກ ແບ່ງອອກເປັນ 2 ໝວດຄື: O. sativa ມີປູກກັນທົ່ວໄປ, O. glaberrima ມີປູກສະເພາະໃນທະວີບອາຟຼີກາເທົ່ານັ້ນ ແລະ ເຂົ້າປ່າ ເຊິ່ງເກີດຂື້ນເອງຕາມທຳມະຊາດ, ໃນປະເທດຕ່າງໆທີ່ປູກເຂົ້າມີດ້ວຍກັນຫຼາຍຊະນິດ Species ແຕ່ທີ່ສຳຄັນ ແລະ ຄວນຮູ້
ໄດ້ແກ່ O. perennis O. Officinalis,
ສ່ວນທີ່ເປັນຕະກູນຂອງເຂົ້າທີ່ເຮົານິຍົມປູກບໍລິໂພກກັນທຸກມື້ນີ້ໄດ້ແກ່ O.
sativa ແລະ O.
glaberrima. ໃນປັດຈຸບັນນີ້ເຂົ້າທີ່ມັກປູກກັນຫຼາຍໃນອາຊີແມ່ນ O. Sativa ທີ່ຮູ້ຈັກກັນ ແລະ ເປັນທີ່ຍອມຮັບຢ່າງກວ້າງຂວາງເຮັດໃຫ້ມີການນຳເຂົ້າໄປປູກແທນທີ່ເຂົ້າອາຟຼີກາຫຼາຍຂື້ນ. ສຳລັບເຂົ້າອາຊີ ຍັງໄດ້ແບ່ງອອກເປັນ 3 ພວກດ້ວຍກັນ ຄື: Indica,
Japonica, Javanica
- Indica: ປູກທົ່ວໄປໃນເຂດຮ້ອນຂອງທະວີບອາຊີເຊ່ນ: ລາວ, ໄທ, ອິນເດຍ, ຟີລີບປິນເປັນຕົ້ນ, ເຂົ້າພວກນີ້ສ່ວນຫຼາຍເປັນພັນເຂົ້າຕົ້ນສູງ, ເມັດນ້ອຍຍາວ, ມີເປືອກບາງ, ຂົນສັ້ນ ແລະ ເມັດລົ່ນງ່າຍ.
- Japonica: ປູກກັນທົ່ວໄປໃນເຂດເຄິ່ງຮ້ອນ ຫຼື ອົບອຸ່ນເຊ່ນ: ຍີ່ປຸ່ນ, ເກົາຫຼີ ແລະ ປະເທດຈີນຕອນເໜືອເປັນຕົ້ນ, ເຂົ້າປະເພດນີ້ຂ໊ອນຂ້າງລຳຕົ້ນແຂງເຕ້ຍ ແຕກກໍປານກາງເຖິງແຕກກໍຫຼາຍ, ໃບແຄບມີສີຂຽວເຂັ້ມ, ເມັດປ້ອມ ແລະ ລົ່ນຍາກ, ມີຄວາມທົນທານຕໍ່ອາກາດໜາວເຢັນ.
- Javanica: ປູກຫຼາຍໃນປະເທດອິນໂດເນເຊຍ ແລະ ມ່ຽນມາ, ເປັນເຂົ້າທີ່ມີລັກສະນະເຄິ່ງ Indica ແລະ ເຄິ່ງ Javanica, ແຕກກໍໜ້ອຍ ສຳຕົ້ນສູງ ໃບກວ້າງມີສີຂຽວອ່ອນ, ລຳຕົ້ນແຂງ, ເມັດຂ້ອນຂ້າງປ້ອມ ແລະ ຕຸ້ຍ, ເມັດລົ່ນຍາກ ແລະ ມີຂົນເປືອກຍາວ.
Nutritional
value per 100 g (3.5 oz)
|
|
130 kcal (540 kJ)
|
|
|
|
Carbohydrates
|
28.1 g
|
Sugars
|
0.05 g
|
Dietary
fiber
|
0.4 g
|
|
|
0.28 g
|
|
|
|
2.69 g
|
|
|
|
Quantity%DV†
|
|
2%, 0.02 mg
|
|
1%, 0.013 mg
|
|
3%, 0.4 mg
|
|
0%, 0 mg
|
|
7%, 0.093 mg
|
|
|
|
Quantity%DV†
|
|
1%, 10 mg
|
|
2%, 0.2 mg
|
|
3%, 12 mg
|
|
0%, 0 mg
|
|
6%, 43 mg
|
|
1%, 35 mg
|
|
0%, 1 mg
|
|
1%, 0.049 mg
|
|
|
|
Other
constituents
|
Quantity
|
Water
|
68.44 g
|
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ