google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ການຈຳແນກເຂົ້າ ແລະ ຊະນິດຂອງເຂົ້າ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Saturday, December 21, 2019

ການຈຳແນກເຂົ້າ ແລະ ຊະນິດຂອງເຂົ້າ

ການຈຳ​ແນ​ກ​ເຂົ້າ ​ແລະ ຊະນິດ​ຂອງ​ເຂົ້າ ຈຳ​ແນ​ກຕາມ​ຄຸນສົມບັດ​ທາງ​ເຄມີ​ພາຍ​ໃນ​ເມັດ ຈຳ​ແນ​ກຕາມ​ສະພາບ​ພື້ນ​ທີ່​ປູກ​ໄດ້​ແກ່ ຈຳ​ແນ​ກຕາມ​ອາຍຸ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ໄດ້​ແກ່ ຈຳ​ແນ​ກຕາມ​ລັກສະນະ​ຄວາມ​ໄວ​ຕໍ່​ຊ່ວງແສງ ຈຳ​ແນ​ກຕາມ​ລະດູ​ການ​ປູກ​ໄດ້​ແກ່​


ການຈຳ​ແນ​ກ​ເຂົ້າ ​ແລະ ຊະນິດ​ຂອງ​ເຂົ້າ

ເຂົ້າເປັນພືດທັນຍາຫານຫຼັກສຳລັບປະຊາກອນເກືອບເຄິ່ງໜຶ່ງຂອງໂລກ, ​ເປັນແຫຼ່ງຂອງກາລໍຣີ (Calories) ​ແລະເປັນແຫຼ່ງລາຍຮັບສຳລັບປະຊາກອນໃນໂລກ, ສ່ວນໃຫຍ່ຈະບໍລິໂພເຂົ້າຈ້າວ, ການບໍລິໂພເຂົ້າໜຽວເປັນຫຼັກແມ່ນມີພຽງເລັກນ້ອຍເຊັ່ນ: ປະເທດລາວ, ພາກຕາເວັນອອກສຽງເໜືອຂອງປະເທດໄທ, ກຳປູ​ເຈຍ, ພະມ້າ, ຫວຽດນາມແລະ ສ່ວນໜຶ່ງຂອງຈີນໃນ ສປປ ລາວ ປູກເຂົ້າໜຽວປະມານ 85% ​ແລະ ປູກເຂົ້າຈ້າວ 15%, ກຸ່ມຄົນທີ່ປາກພາສາໄຕ-ລາວ, ພາສາມອນ-ຄະແມແລະ ກຸ່ມປາກພາສາຊີໂນ-ຕີເບຕັງສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນບໍລິໂພເຂົ້າໜຽວ, ສ່ວນກຸ່ມທີ່ປາກພາສາມົ້ງ-ມຽນ ສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນບໍລິໂພເຂົ້າຈ້າວ (Schiller et al., 2006).
          ປະຊາກອຂອງໂລກຫຼາຍກວ່າເຄິ່ງບໍລິໂພເຂົ້າເປັນອາຫານຫຼັກໂດຍສະເພາະຊາວອາຊີບໍລິໂພກຫຼາຍເຖິງ 90%. ​ເຂົ້າທີ່ປູກສຳລັບບໍລິໂພໃນທົ່ວໂລກມີ 2 ຊະນິດຄືເຂົ້າປູກອາຊີ ​ (Oryza stiva Linn.) ​ແລະ ເຂົ້າປູກອາຟຼິກກາ (Oryza glaberrima Steud.) ເຊິ່ງມີຈຳນວນພັນຫຼາຍກວ່າ 120,000 ​ແນວພັນທີ່ມີຊື່ແລະ ລັກສະນະແຕກຕ່າງກັນ. ຈາກຄວາມຫຼາກຫຼາຍຂອງຊະນິດເຂົ້າຕ່າງໆທີ່ແພ່ກະຈາຍໃນທົ່ວໂລກເຊິ່ງມີຢ່າງນ້ອຍ 23 ຊະນິດເປັນເຂົ້າທີ່ປູກ 2 ຊະນິດແລະເປັນເຂົ້າປ່າ 21 ຊະນິດ.
    ເຂົ້າເປັນເມັດຂອງພືດໃບລ້ຽງດ່ຽວ (Monocotyledon) ຊະນິດໜຶ່ງທີ່ຂື້ນກັບຕະກຸນ Oryzaໃນວົງຍາດຂອງຫຍ້າ (Graminea), ເຊິ່ງມີທັງໝົດ 23 ຊະນິດໃນຕະກຸນນີ້, ​ໃນນັ້ນມີ 2 ຊະນິດເປັນເຂົ້າປູກເຊັ່ນ: O. sativa ເຊິ່ງປູກໃນອາຊີໃຕ້ຈົນໄປເຖິງຕາເວັນອອກແຖວເຂດຮ້ອນຊຸ່ມແລະ O. glaberrima ປູກໃນເຂດອ່າງ Niger ທະວີບ Africa. ​ເຂົ້າຈະຈະເລີເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນເຂດຮ້ອນແລະ ອົບອຸ່ນ ຕັ້ງແຕ່ເສັ້ນຂະໜານທີ່ 50 ອົງສາເໜືອເຖິງ 40 ອົງສາໃຕ້ແລະ ສາມາດປູກໄດ້ຕັ້ງແຕ່ລະດັບນ້ຳທະເລຈົນເຖິງລະດັບສູງຈາກນ້ຳທະເລປະມານ 3,000 ​ແມັດ, ນອກຈາກນີ້ຍັງທົນຕໍ່ສະພາບດິນທີ່ມີນ້ຳຖ້ວມຈົນເຖິງພື້ນທີ່ສູງຕາມເຈີ້ຍພູແລະ ຍັງມີຄວາມທົນທານໃນດິນທີ່ມີແຮ່ທາດເຫຼັກ, ອາລູມີນຽມແລະ ດິນເຄັມ​. ດັ່ງນັ້ນ, ຈຶ່ງມີປະເທດຕ່າງໆທົ່ວໂລກຫຼາຍກວ່າ 100 ປະເທດໃນທຸກທະວີບທີ່ປູກເຂົ້າເພື່ອບໍລິໂພ, (ສົງການ, 2001; juliano, 1993).
          ການຈຳແນເຂົ້າມີຫຼາຍຮູບແບບໂດຍມາດຕະການໃນການຈຳແນເຂົ້າແມ່ນຂື້ນຢູ່ກັປັດໄຈ ແລະ ສິ່ງແວດລ້ອມຫຼາຍປະການ (ປະພາດ, ​1983) ດັ່ງນີ້:

ຈຳແນກຕາມຄຸນສົມບັດທາງເຄມີພາຍໃນເມັດ

ໄດ້ແກ່ເຂົ້າຈ້າວ ​(non glutinous rice) ແລະເຂົ້າໜຽວ (glutinous rice), ​ເມັດເຂົ້າຈ້າວປະກອບດ້ວຍ amylose ປະມານຮ້ອຍລະ 10-30 ​ແລະ amylopectin ຮ້ອຍລະ 60-90, ສ່ວນເມັດເຂົ້າໜຽວປະກອບດ້ວຍ amylose ມີໜ້ອຍປະມານຮ້ອຍລະ 5 ບາງຄັ້ງພົບວ່າບໍ່ມີເລີຍແລະ ມີ amylopectin ຮ້ອຍລະ 95 ຫຼື ຫຼາຍກວ່າ, ປະລິມານຂອງ amylose ​ແລະ amylopectin ທີ່ມີຢູ່ໃນເມັດເຂົ້າຈະເຮັດໃຫ້ຄຸນນະພາບການຫຸງຕົ້ມຂອງເຂົ້າພັນຕ່າງໆແຕກຕ່າງກັນ, ​ເຂົ້າທີ່ມີ amylose ສູງເມື່ອຫຸງຕົ້ມສຸກແລ້ວມັນຈະຜົງກວ່າເມັດເຂົ້າທີ່ມີ amylose ຕໍ່າ.

ຈຳແນກຕາມສະພາບພື້ນທີ່ປູກໄດ້ແກ່

ເຂົ້າໄຮ່ ​(upland rice), ເຂົ້ານາ (Lowland rice) ​ແລະເຂົ້າລອຍ (floating rice). ​ເຂົ້າໄຮ່ເປັນເຂົ້າທີ່ປູກໄດ້ນັບແຕ່ບ່ອນຮາບພຽງຈົນເຖິງບ່ອນຄ້ອຍຊັນ ໂດຍອາໄສນ້ຳຝົນເປັນຫຼັກ ເຊິ່ງນິຍົມປູກຫຼາຍໃນບໍລິເວນທີ່ຮາບສູງຕາມເນີນພູ. ​ເຂົ້ານາເປັນເຂົ້າທີ່ປູກຢູ່ໃນພື້ນທີ່ຕໍ່າແລະ ຮາບພຽງດີໂດຍທົ່ວໄປແມ່ນຢູ່ໃນສະພາບເງື່ອນໄຂທີ່ມີນ້ຳຫຼໍ່ລ້ຽງຕົ້ນເຂົ້ານັບແຕ່ມື້ປູກຈົນຮອດມື້ເກັບກ່ຽວ. ​ເຂົ້າຂື້ນນ້ຳ ຫຼືເຂົ້າລອຍເປັນເຂົ້າທີ່ປູກຢູ່ບ່ອນດິນຫຼຸບບໍ່ສາມາດຮັກສາລະດັບນ້ຳໄດ້, ບາງຄັ້ງລະດັບນ້ຳໃນບໍລິເວນທີ່ປູກເຂົ້າອາດສູງເຖິງ 1 ​ແມັດ, ຕ້ອງໃຊ້ແນວພັນເຂົ້າສະເພາະທີ່ເອີ້ນກັນວ່າເຂົ້າລອຍ.

ຈຳແນກຕາມອາຍຸເກັບກ່ຽວໄດ້ແກ່

ເຂົ້າດໍ ​(early variety) ເຂົ້າກາງ ​(medium variety) ແລະເຂົ້າປີ (late variety). ​ເຂົ້າດໍມີອາຍຸນັບແຕ່ມື້ປູກຈົນຮອດມື້ເກັບກ່ຽວໃຊ້ເວລາ 90-120 ມື້, ​ເຂົ້າກາງມີອາຍຸ 121-135 ມື້, ​ເຂົ້າປີມີອາຍຸຫຼາຍກວ່າ 135 ມື້ຂື້ນໄປ.

ຈຳແນກຕາມລັກສະນະຄວາມໄວຕໍ່ຊ່ວງແສງ

ໄດ້ແກ່ເຂົ້າທີ່ມີຄວາມຮູ້ສຶກຕໍ່ຊ່ວງແສງເອີ້ນວ່າເຂົ້າໄວແສງ ​(photoperiod sensitive variety) ແລະເຂົ້າທີ່ບໍ່ມີຄວາມຮູ້ສຶກຕໍ່ຊ່ວງແສງເອີ້ນວ່າ​​ເຂົ້າບໍ່ໄວຕໍ່ຊ່ວງແສງ ​(non photoperiod sensitive variety). ​ເຂົ້າທີ່ມີຄວາມຮູ້ສຶກຕໍ່ຊ່ວງແສງຈະມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວທີ່ບໍ່ແນ່ນອນເພາະຈະອອກດອກໃນຊ່ວງເດືອນທີ່ມີຄວາມຍາວຂອງກາງເວັນສັ້ນກວ່າກາງຄືນ (​ເດືອນຕຸລາ), ​ໂດຍສະເພາະແມ່ນຢູ່ໃນ ສປປ ລາວເພາະສະນັ້ນເຂົ້າຈຳພວກນີ້ຕ້ອງປູກໃນລະດູນາປີ (ລະດູຝົນ) ​ເທົ່ານັ້ນ, ສ່ວນເຂົ້າທີ່ບໍ່ມີຄວາມຮູ້ສຶກຕໍ່ຊ່ວງແສງຈະມີອາຍຸການເກັບກ່ຽວຂ້ອນຂ້າງແນ່ນອນ, ​ເຂົ້າດັ່ງກ່າວຈະອອກດອກແລະເກັບກ່ຽວໄດ້ເມື່ອຄົບອາຍຸການຈະເລີເຕີບໂຕ ໂດຍຊ່ວງແສງບໍ່ມີອິດທິພົນຕໍ່ການອອກດອກແລະເຂົ້າພວກນີ້ສາມາດປູກໄດ້ທຸກລະດູການ.

ຈຳແນກຕາມລະດູການປູກໄດ້ແກ່

ເຂົ້ານາປີ ​(ນານ້ຳຝົນ) rainfed lowland ແລະເຂົ້ານາແຊງ (ນາຊົນລະປະທານ) off-season rice. ​ເຂົ້ານາປີ ຫຼືເຂົ້ານານ້ຳຝົນຄືເຂົ້າທີ່ປູກໃນລະດູການເຮັດນາປົກກະຕິ ເລີ່ແຕ່ເດືອນພຶດສະພາແລະ ຈະເກັບກ່ຽວສີ້ນສຸດພາຍໃນເດືອນພະຈິກ, ສ່ວນເຂົ້ານາຊົນລະປະທານແມ່ນເຂົ້າທີ່ປູກນອກລະດູການເຮັດນາປົກກະຕິ ເລີ່ແຕ່ເດືອນທັນວາແລະ ຈະເກັບກ່ຽວຢ່າງຊ້າສຸດພາຍໃນເດືອນເມສາ.

ຈຳແນກຕາມຮູບຮ່າງຂອງເມັດເຂົ້າ (Adair et al., 1996)

ຄວາມຍາວຂອງເມັດແບ່ງອອກເປັນດັ່ງນີ້:

  •         ເຂົ້າເມັດສັ້ນ (short grain) ຄວາມຍາວຂອງເມັດນ້ອຍກວ່າ 5.5 ມິນລີແມັດ.
  •         ເຂົ້າເມັດຍາວ (long grain) ຄວາມຍາວຂອງເມັດເລີ່ແຕ່ 6.61 - 7.5
  •            ເຂົ້າເມັດຍາວປານກາງ (medium-long grain) ຄວາມຍາວຂອງເມັດຕັ້ງແຕ່ 5.51-6.6 ​ມ
  •            ເຂົ້າເມັດຍາວຫຼາຍ (extra-long grain) ຄວາມຍາວຂອງເມັດຕັ້ງແຕ່ 7.51 ຂື້ນເມືອ

ຮູບຮ່າງຂອງເມັດ ໝາຍເຖິງອັດຕາສ່ວນລະຫວ່າງຄວາມຍາວຕໍ່ຄວາມກວ້າງ.

  •      ເຂົ້າເມັດປ້ອມ ມີຄວາມຍາວຕໍ່ຄວາມກວ້າງ (ຍາວ/ກວ້າງ) 2.1 ມມ ລົງມາ
  •      ເຂົ້າເມັດຂ້ອນຂ້າງປ້ອມ ມີຄວາມຍາວຕໍ່ຄວາມກວ້າງລະຫວ່າງ 2.1-3​.0 ມມ
  •      ເຂົ້າເມັດຮຽວ ມີຄວາມຍາວຕໍ່ຄວາມກວ້າງ ຫຼາຍກວ່າ 3.0 ມມ ຂື້ນເມືອ


No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ