ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸງ
ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງເປັນພືດທີ່ຢູ່ໃນຕະກູນ Cruciferae
ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Brassica chinensis
Jusl var parachinensis (Bailey) Tsen & Lee ເປັນພືດອາຍຸປີດຽວ ໂດຍໃຊ້ບໍລິໂພກສ່ວນຂອງໃບແລະກ້ານໃບ
ເປັນຜັກທີ່ນິຍົມບໍລິໂພກກັນຫລາຍ ປຸກງ່າຍ ຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ ອາຢຸການເກັບກ່ຽວສັ້ນພຽງ
35-45 ມື້ກໍສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ ເປັນຜັກທີ່ມີຄຸນຄ່າທາງອາຫານສູງ
ນຳມາປະກອບອາຫານປຣະເພດຜັດ ແກງຈືດ ຜັກຈິ້ມ ເປັນຕົ້ນ ສາມາດປຸກໄດ້ທຸກລະດູແລະນິຍົມປຸກກັນທັ່ວປະເທດທັງໃນຮູບຂອງສວນຜັກການຄ້າແລະສວນຜັກໃກ້ບ້ານເພື່ອບຣິໂພກໃນຄອບຄົວ
ລັກສະນະທາງພືດສາດ
ຮາກ
ເປັນລະບົບຮາກແກ້ວ ຢູ່ໃນລະດັບຕື້ນ ສ່ວນທີ່ໃຫຍ່ສຸດຂອງຮາກແກ້ວ ປຣະມານ 1.20 ຊັງຕິແມັດ ມີຮາກຂະແໜງແຕກອອກຈາກຮາກແກ້ວຫລາຍ ໂດຍຮາກຂະແໜງ ແຜ່ຢູ່ຕາມບໍລິເວນຜິວດິນ ຮາກແກ້ວອາດມີຂະໜາດໃຫຍ່ຂຶ້ນຖ້າດິນມີສະພາບຊື້ນແລະເຢັນ ລຳຕົ້ນ ຕັ້ງກົງ ມີສີຂຽວ ຂະໜາດໃຫຍ່ເຕັມທີ່ໃຊ້ຮັບປະທານໄດ້ມີຂະໜາດເສັ້ນຜ່າສູນກລາງປຣະມານ 1.4-1.8 ເຊນຕິແມັດ ສູງປຣະມານ 43-54 ເຊນຕິແມັດ ກ່ອນອອກດອກລຳຕົ້ນຈະສັ້ນ ມີຂໍ້ຖີ່ຫລາຍຈົນເບິ່ງເປັນກຣະຈຸກທີ່ໂຄນຕົ້ນ ເມື່ອອອກດອກ ແລ້ວໃນຣະຢະຕິດຝັກຕົ້ນຈະສູງຂຶ້ນຫລາຍ ໂດຍສະເລ່ຍສູງປະມານ 85-144 ເຊນຕິແມັດໃບ
ໃບລ້ຽງມີ 2 ໃບ ມີສີຂຽວ ປາຍໃບສູນກາງຈະເວົ້າເຂົ້າ ສ່ວນໃບຈິງຈະແຕກເປັນກຣະຈຸກທີ່ບໍລິເວນໂຄນຕົ້ນ ເປັນໃບດ່ຽວ ໃບລຽບບໍ່ຫໍ່ຫົວ ສີຂຽວ ໃບອ່ອນມີສີຂຽວອ່ອນ ຂອບໃບເປັນຮອຍແຂ້ວເລື່ອຍນ້ອຍຫລາຍ ໃບແກ່ຜິວໃບຣຽບຫລືເປັນຄື້ນນ້ອຍໆ ບໍ່ມີຂົນ ຂອບໃບຣຽບຫລືອາດມີຮອຍເວົ້າຕື້ນ ໆ ຂະໜາດນ້ອຍ ໂຄນໃບໃຫຍ່ເປັນຄື້ນນ້ອຍໆ ປາຍໃບມົນ ກ້ານໃບທີ່ຕິດກັບລຳຕົ້ນມີສີຂຽວອ່ອນ ເປັນຮ່ອງແລະລຽວກົມຂຶ້ນໄປຫາແຜ່ນໃບ ກ້ານໃບໜາແລະມີສີຂາວອົມຂຽວ ສຳລັບໃບທີ່ຊໍ່ດອກຈະມີກ້ານໃບຍາວ 2-3 ເຊນຕິແມັດ ຮູບໃບລຽວແຫຼມໄປທາງຖານໃບແລະປາຍໃບ ຂອບໃບຣຽບຊໍ່ດອກແລະດອກ
ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງຈະອອກດອກເມື່ອອາຢຸປຣະມານ 55-75 ມື້ ຊໍ່ດອກຢາວ 50-90 ເຊນຕິແມັດ ດອກຕູມທັງຫມົດກລຸ່ມຢູ່ເທິງຢອດຊໍ່ດອກ ດອກບານຈາກດ້ານລຸ່ມໄປຫາດ້ານເທິງ ດອກທີ່ບານແລ້ວມີກ້ານດອກຢາວກວ່າດອກຕູມ ດອກເປັນແບບສົມບູນເພດຂະໜາດດອກ 1-1.5 ເຊນຕິແມັດ ກລີບຊັ້ນນອກສີຂຽວອ່ອນ 4 ອັນ ຂະໜາດກລີບກວ້າງ 0.1-0.2 ເຊນຕິແມັດ ຢາວ 0.7-0.8 ເຊນຕິແມັດ ກລີບຊັ້ນໃນສີເຫຼືອງສົດ 4 ອັນ ແຢກເປັນກລີບ ໆ ຂະໜາດກລີບກວ້າງ 0.5-0.6 ເຊນຕິແມັດ ຢາວ 1.1-1.2 ເຊນຕິແມັດ ມີເກສົນຕັວຜູ້ 6 ອັນ ອັບເກສົນສີເຫຼືອງແກ່ ກ້ານຊູເກສົນສີເຫຼືອງ ຮວຍໄຂ່ຢາວ 0.5-0.6 ເຊນຕິແມັດ ຊຶ່ງຢູ່ເໜືອກລີບດອກແລະເກສົນຕັວຜູ້ ກ້ານເກສົນຕັວເມຍສີຂຽວ ຢາວ 0.2-0.25 ເຊນຕິແມັດ ຢອດເກສົນຕັວເມຍເປັນຕຸ່ມສີເຫຼືອງອ່ອນ ດອກບານໃນຕອນເຊົ້າປຣະມານເວລາ 08.00 ນ.ຜົນ
ຜົນມີລັກສະນະເປັນຝັກ ຮູບຮ່າງຮຽວຍາວ ແບ່ງເປັນ 2 ສ່ວນຄື ສ່ວນປາຍບໍ່ມີເມັດ ຢາວປຣະມານ 0.9-1.5 ເຊນຕິແມັດ ແລະສ່ວນທີ່ມີເມັດຢາວປຣະມານ 3-4.1 ເຊນຕິແມັດ ກວ້າງ 0.3-0.5 ເຊນຕິແມັດ ກ້ານຜົນຢາວ 1.3-2.5 ເຊນຕິແມັດ ຜົນຕັ້ງຂຶ້ນ ເມື່ອຜົນແກ່ຈະແຕກຕາມຢາວຈາກໂຄນໄປຫາປາຍ ຜົນເມື່ອອ່ອນມີສີຂຽວ ຜົນແກ່ມີສີນໍ້າຕານເມັດ
ຄ່ອນຂ້າງກລົມ ມີທັງສີນ້ຳຕານແດງແລະສີນ້ຳຕານເຂ້ມເກືອບດຳ ຜິວເມັດ ມີລາຍແບບຮ່າງແຫ ເຫັນບໍ່ຄ່ອຍແຈ້ງ ນໍ້າໜັກ 1,000 ເມັດປຣະມານ 2.5 ກຣາມພັນ
ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງທີ່ປຸກມີຢູ່ຫຼາຍຊະນິດນຳກັນ
ແຕ່ທີ່ນິຍົມປຸກແລະ ບຣິໂພກກັນຫລາຍຄືຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງໃບ
ສຳລັບພັນຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງໃບ ທີ່ທາງກຣົມວິຊາການກະເສດສົ່ງເສີມແນະນຳຄືພັນນ່ານ
1 ຊຶ່ງເປັນພັນທີ່ໄດ້ຮັບ ການຄັດເລືອກພັນໂດຍກົມວິຊາການກະເສດ
ລັກສະນະປະຈຳພັນ ເປັນຜັກກາດຊະນິດບໍ່ຫໍ່ປີ ສ່ວນກລາງຂອງກ້ານໃບຄ່ອນຂ້າງໜາ
ໃບມີສີຂຽວເຂ້ມ ປາຍໃບມົນ ກ້ານໃບປຣະສານແນບກັບໂຄນຕົ້ນເປັນລະບຽບ
ກ້ານໃບສີຂຽວອ່ອນ ຄວາມຢາວເສລີ່ຍ 19.5 ເຊນຕິແມັດ (ອາຢຸ 40 ມື້) ຄວາມໜາຂອງກ້ານໃບເສລີ່ຍ 0.9 ເຊນຕິແມັດ ຄວາມກວ້າງເສລີ່ຍ 1.3 ເຊນຕິແມັດ ໃບສີຂຽວ ລັກສະນະຢາວຣີ ຄວາມຢາວຂອງໃບ ເສລີ່ຍ 30 ເຊນຕິແມັດ ກວ້າງ 19 ເຊນຕິແມັດ ຄວາມສູງເມື່ອອາຢຸ 40 ມື້ ສະເລ່ຍ 57.26 ຊັງຕິແມັດ ນໍ້າໜັກຕົ້ນສະເລ່ຍ 550 ກຣາມ ອອກດອກເມື່ອອາຢຸ 50 ມື້
ລັກສະນະເດັ່ນຂອງພັນນ່ານ 1 ຄື ເປັນພັນທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ ອາຢຸສັ້ນ ເກັບກ່ຽວໄດ້ເມື່ອອາຢຸລະຫວ່າງ
30-40 ມື້ ນໍ້າໜັກເສລີ່ຍຕໍ່ຕົ້ນສູງ
ຕົ້ນບໍ່ແຕກຂະແໜງ ເຮັດໃຫ້ເສຍຫາຍນ້ອຍໃນການບັນຈຸເພື່ອການຂົນສົ່ງ
ບໍ່ອອກດອກກ່ອນອາຢຸ 40 ມື້ ຈຶ່ງສາມາດທະຍອຍເກັບກ່ຽວສົ່ງຕລາດໄດ້ຕັ້ງແຕ່ອາຢຸ
30-40 ມື້ ແຕ່ຂໍ້ເສຍຂອງພັນນ່ານ 1 ກໍຄືບໍ່ຕ້ານທານຕໍ່ໂລກລານໍ້າຄ້າງ
ສະພາບແວດລ້ອມທີ່ເໝາະສົມໃນການປູກຜັກ
ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງສາມາດຂຶ້ນໄດ້ໃນດິນແທບທຸກຊະນິດ
ແຕ່ຈະຈະເລີນໄດ້ດີທີ່ສຸດໃນສະພາບດິນລ່ວນປົນຊາຍທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນດີ
ມີອິນທີວັດຖຸສູງ ຄວາມເປັນກົດເປັນຕ່າງຂອງດິນ (pH)
ຄວນຢູ່ລະຫວ່າງສະພາບເປັນກົດນ້ອຍໆ ຈົນເຖິງປານກລາງ
ຄື pH ຢູ່ລະຫວ່າງ 6-6.8 ມັກດິນທີ່ມີຄວາມຊື້ນສູງພຽງພໍ ສະຫມໍ່າສະເໝີ
ໄດ້ຮັບແສງແດດເຕັມທີ່ຕະຫລອດມື້ ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມຢູ່ລະຫວ່າງ 20-25 ອົງສາເຊລຊຽດ ແຕ່ຢ່າງໃດກໍຕາມໃນປະເທດໄທສາມາດປຸກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງ
ໄດ້ຕະຫລອດປີ
ການຕຽມດິນ
ເນື່ອງຈາກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງເປັນຜັກທີ່ມີລະບົບຮາກຕື້ນ
ດັ່ງນັ້ນໃນການ ຕຽມດິນຄວນຂູດໄຖດິນໃຫ້ເລິກປຣະມານ 15-20 ເຊນຕິແມັດ ແລ້ວກໍ່ການຕາກດິນ ຖິ້ມໄວ້ປຣະມານ 5-7 ມື້ໃສ່ປຸ໋ຍຄອກຫລືປຸ໋ຍໝັກທີ່ຍ່ອຍສລາຍຕັວແລ້ວໃຫ້ຫລາຍ ຄຸກເຄົ້າໃຫ້ເຂົ້າກັນດີ
ແລ້ວກໍ່ການໄຖພຣວນໃຫ້ດິນລະອຽດ ໃນກໍລະນີທີ່ດິນມີສະພາບເປັນກົດ
ກໍຄວນໃສ່ປູນຂາວເພື່ອປັບຣະດັບ pH ຂອງດິນໃຫ້ເໝາະສົມ ຂະໜາດຂອງແປງປຸກ
ກວ້າງ 1
ແມັດ ຢາວປຣະມານ 10 ແມັດ ຫລືຕາມຄວາມເໝາະສົມ
ການປຸກ
ໃນການປຸກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງນິຍົມເຮັດກັນ 2 ວິທີນຳກັນຄື
1. ການປຸກແບບຫວ່ານເມັດໂດຍກົງ
ວິທີນີ້ນິຍົມໃຊ້ໃນການປຸກແປລງ ທີ່ຍກຣ່ອງ ມີຮ່ອງນໍ້າກວ້າງ ແລະພື້ນທີ່ຄວນມີການຕຽມຢ່າງດີ ແລະເປັນດິນທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນ ເນື່ອງຈາກເມັດພັນຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງມີຂະໜາດນ້ອຍຫລາຍ ດັ່ງນັ້ນກ່ອນຫວ່ານຄວນປະສົມກັບຊາຍເສຍກ່ອນ ໂດຍໃຊ້ເມັດພັນ 1 ສ່ວນປະສົມກັບທຣາຍສະອາດ 3 ສ່ວນ ແລ້ວຫວ່ານໃຫ້ກຣະຈາຍທັ່ວແປລງສມໍ່າສະເໝີແລ້ວຫວ່ານກລົບດ້ວຍປຸ໋ຍຄອກຫລືປຸ໋ຍໝັກໜາປຣະມານ ½ – 1 ເຊນຕິແມັດ ຫຼັງຈາກນັ້ນຄລຸມດ້ວຍຟາງເຂົ້າບາງ ໆ ເພື່ອຊ່ວຍເກັບຖືຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື້ນໃນດິນ ສຳເລັດແລ້ວລົດນໍ້າໃຫ້ຊຸ່ມ ຫຼັງຈາກງອກໄດ້ປຣະມານ 20 ມື້ຄວນກໍ່ການຖອນແລະຈັດໃຫ້ມີຣະຢະລະຫວ່າງດົ້ນ 20-25 ເຊນຕິແມັດ2. ການປຸກແບບໂຮຍເມັດເປັນແຖວ
ການປຸກວິທີນີ້ຫຼັງຈາກຕຽມດິນແລ້ວຈຶ່ງເຮັດຮ່ອງເລິກປຣະມານ 1.5-2 ເຊນຕິແມັດ ໃຫ້ເປັນແຖວໂດຍໃຫ້ຣະຢະລະຫວ່າງແຖວຫ່າງກັນ 20-25 ເຊນຕິແມັດ ນຳເມັດພັນປະສົມກັບທຣາຍ ແລ້ວກໍ່ການໂຣຍ ຫລືຫຢອດເມັດເປັນແຖວຕາມຮ່ອງ ແລ້ວກລົບດ້ວຍປຸ໋ຍຄອກຫລືປຸ໋ຍໝັກບາງ ໆ ຄລຸມ ດ້ວຍຟາງເຂົ້າບາງ ໆ ລົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມແລະສມໍ່າສະເໝີ ຫຼັງຈາກປຸກໄດ້ປຣະມານ 20 ມື້ຫລືຕົ້ນກລ້າມີໃບ 4-5 ໃບຈຶ່ງກໍ່ການຖອນແຢກໃນແຖວ ໂດຍພະຍາຍາມຈັດຣະຢະລະຫວ່າງຕົ້ນໃຫ້ຫ່າງກັນປຣະມານ 20-25 ເຊນຕິແມັດ ໃຫ້ເຫຼືອຫຼຸມລະ 1 ຕົ້ນການປະຕິບັດດູແລຮັກສາ
ການໃຫ້ນໍ້າ
ເນື່ອງຈາກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງເປັນຜັກທີ່ຕ້ອງການນໍ້າຫລາຍແລະມີການຈະເລີນເຕີບໂຕຢ່າງວ່ອງໄວ ດັ່ງນັ້ນກະເສດກອນຈະຕ້ອງໃຫ້ນໍ້າຢ່າງພຽງພໍ ແລະສມໍ່າສະເໝີ ຢ່າງນ້ອຍມື້ລະ 1 ເທື່ອ ໂດຍໃຊ້ລະບົບພົ່ນຝອຍຫລືໃຊ້ສາຍຢາງ ຕິດຫົວຝັກບົວ ຢ່າໃຫ້ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງຂາດນໍ້າໃນຣະຢະການຈະເລີນເຕີບໂຕເພຣາະ ຈະເຮັດໃຫ້ຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງຊະງັກການຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ການໃສ່ປຸ໋ຍ
ເນື່ອງຈາກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງເປັນຜັກກິນໃບແລະກ້ານໃບ ດັ່ງນັ້ນການໃສ່ປຸ໋ຍຄວນໃຊ້ປຸ໋ຍຢູເຣຍ (46-0-0) ຫລືແອມໂມນຽມຊັນເຟດ ອັດຕາ 30 ກິໂລກຣັມຕໍ່ໄຮ່ ເປັນການເລັ່ງການຈະເລີນເຕີບໂຕທາງໃບແລະກ້ານໃບໃຫ້ໄວຂຶ້ນ ຫລືໃຊ້ປຸ໋ຍສູດ 20-11-11 ຫລືສູດໃກ້ຄຽງ ໃນອັດຕາ 30-50 ກິໂລກຣັມຕໍ່ໄຮ່ ຫຼັງຈາກໃສ່ປຸ໋ຍທຸກເທື່ອຄວນມີການຣດນໍ້າຕາມທັນທີ ຢ່າໃຫ້ປຸ໋ຍຕົກຄ້າງ
ສຳລັບການພຣວນດິນແລະກຳຈັດວັດພືດ ຄວນເຮັດໃນລະຍະແຮກພ້ອມກັບການຖອນແຢກ
ການເກັບກ່ຽວ
ອາຢຸການເກັບກ່ຽວຂອງຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງຄ່ອນຂ້າງໄວ
ຄືປຣະມານ 35-45 ມື້ ການເກັບກ່ຽວໂດຍເລືອກຕົ້ນທີ່ມີຂະໜາດໃຫຍ່ຕາມຕ້ອງການ
ແລ້ວໃຊ້ມີດຄົມ ໆ ຕັດທີ່ໂຄນຕົ້ນ
ແລ້ວກໍ່ການຕັດແຕ່ງໃບນອກທີ່ແກ່ຫລືໃບທີ່ຖືກພະຍາດຫລືແມງທຳລາຍອອກ
ຫຼັງຈາກຕັດແຕ່ງແລ້ວຈຶ່ງບັນຈຸພາຊະນະເພື່ອສົ່ງຈຳໜ່າຍຕລາດຕໍ່ໄປ ສຳລັບການເກັບຖືຮັກສາ
ເນື່ອງຈາກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງເປັນຜັກອວບນໍ້າ ດັ່ງນັ້ນການເກັບຖືຮັກສາຈຶ່ງຄວນເກັບໄວ້ໃນທີ່ອຸນຫະພູມຕໍ່າປະມານສູນອົງສາເຊລຊຽດ
ທີ່ຄວາມຊື້ສຳພັດ 95 ເປີເຊັນ ຈະສາມາດເກັບຖືຮັກສາໄວ້ໄດ້ດົນເຖິງ
3 ອາທິດ
ພະຍາດແລະແມງ
ພະຍາດແລະແມງທີ່ເຂົ້າທຳລາຍຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງສ່ວນໃຫຍ່ເປັນຊະນິດດຽວ
ກັບທີ່ເຂົ້າທຳລາຍພວກຜັກກາດຂາວ ຄະນ້າ ກະຫຼ່ຳປີ ແລະຜັກກາດຫອມ
ຊຶ່ງມີດັ່ງນີ້
ພະຍາດເນົ່າຄໍດິນ
ສາເຫດເກີດຈາກເຊື້ອລາ Pythium sp. ຫລື Phy- tophthora sp. ເປັນພະຍາດທີ່ເກິດຂື້ນໃນແປລງປຸກຜັກກາດຂຽວກວາງຕຸ້ງທີ່ຫວ່ານເມັດແໜ້ນເກີນໄປ ອັບລົມ ແລະຕົ້ນບຽດກັນແໜ້ນແສງແດດສ່ອງບໍ່ເຖິງໂຄນຕົ້ນ ຖ້າໃນແປລງມີເຊື້ອພະຍາດຢູ່ແລ້ວຕົ້ນກລ້າຈະເກີດອາການເປັນແຜຊໍ້າທີ່ໂຄນຕົ້ນຣະດັບດິນ ຊີ້ນເຢື່ອກົງແຜຈະເນົ່າແລະແຫ້ງໄປຢ່າງວ່ອງໄວ ຖ້າຖືກແສງແດດເຮັດໃຫ້ຕົ້ນກລ້າຫັກພັບເພຣາະມີແຜລຊໍ້າທີ່ໂຄນຕົ້ນຣະດັບດິນ ຕົ້ນຈະຫ່ຽວແຫ້ງຕາຍໃນເວລາວ່ອງໄວ ບໍລິເວນທີ່ເປັນພະຍາດຈະຄ່ອຍ ໆ ຂະຫຍາຍວົງກວ້າງອອກໄປເປັນວົງກົມກວ້າງຂຶ້ນ ພາຍໃນວົງກົມທີ່ຂະຫຍາຍອອກໄປຈະບໍ່ມີຕົ້ນກລ້າເຫຼືອຢູ່ເລຍ ສ່ວນຕົ້ນທີ່ໃຫຍ່ແລ້ວຈະຄ່ອຍ ໆ ຫ່ຽວຕາຍໄປການປ້ອງກັນກຳຈັດ
ເທິງແປລງປຸກຄວນມີການລະບາຍນໍ້າທີ່ດີ ບໍ່ຄວນຫວ່ານເມັດຜັກແໜ້ນເກີນໄປ ໃຊ້ຢາປ້ອງກັນກຳຈັດເຊື້ອຣາລະລາຍນໍ້າໃນອັດຕາຄວາມເຂ້ມຂົ້ນນ້ອຍໆ ຣາດລົງໄປເທິງຜິວດິນເທິງແປລງໃຫ້ທັ່ວສັກ 1-2 ເທື່ອ ເຊັ່ນ ເທີຣາຄລໍເບນຟໍຣົ໌ດ ຊຶ່ງເປັນຢາປ້ອງກັນກຳຈັດເຊື້ອຣາໃນດິນໂດຍກົງຈະໄດ້ຜົນຍິງຂຶ້ນ ຫລືຈະໃຊ້ຣິກໂດມິນ ເອັມແຊັດ 72 ລະລາຍນໍ້າຣົດກໍໄດ້ຜົນດີີພະຍາດໃບຈຸດຂອງຜັກກວາງຕຸ້ງ
ສາເຫດເກີດຈາກເຊື້ອຣາ Alternaria bras- siciala ອາການຈະປາກົດທີ່ໃບລຸມຂອງລຳຕົ້ນ ໂດຍເລີ່ມແຮກພົບເປັນຈຸດສີເຫຼືອງຊີດ ຂະໜາດນ້ອຍ ຕໍ່ມາແຜລຈະຂະຫຍາຍໃຫຍ່ຂຶ້ນ ແລະແຫ້ງເປັນສີນໍ້າຕານອ່ອນ ມີລັກສະນະຄ່ອນຂ້າງກລົມ ທີ່ບໍລິເວນແຜລຈະພົບເຊື້ອຂຶ້ນເປັນວົງສີດຳຊ້ອນກັນຢູ່ ແຜລເຫຼົ່ານີ້ ເມື່ອທັງຫມົດກັນກໍ່ໃຫ້ເກີດອາການໃບໄໝ້
ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ຄລຸກເມັດພັນດ້ວຍສານເຄມີ
ໄທແຣມ, ມາເນັບ 2-3 ກຣາມຕໍ່ເມັດ
1
ກິໂລກຣັມ ເກັບໃບລຸມທີ່ສະແດງອາການໄປເຜົາທຳລາຍ
ຫລືສີດພົ່ນດ້ວຍສານເຄມີແມນໂຄເຊບຫລືໄອໂປຣໄດໂອນ ໃນອັດຕາ 20-30 ກຣາມຕໍ່ນໍ້າ 20 ລີດ ເມື່ອພົບອາການ ໂດຍສີດພົ່ນທຸກ 15 ມື້
ໂລກລານ້ຳຄ້າງຂອງຜັກກວາງຕຸ້ງ
ສາເຫດເກີດຈາກເຊື້ອຣາ Peronospora parasitica ອາການຈະປາກົດເປັນຈຸດສີຂາວຊີດເທິງໃບ ຕໍ່ມາແຜລຂະຫຍາຍໃຫຍ່ຂຶ້ນ ແຜລຊີດສີຟາງເຂົ້າ ຢຸບຕັວລົງ ແຜລມີຂະໜາດຮູບຮ່າງບໍ່ແນ່ນອນ ເມື່ອພິກເບິ່ງໃຕ້ໃບ ໃນຕອນເຊົ້າທີ່ມີອາກາດຊື້ນຈະພົບສ່ວນຂອງເຊື້ອຈະເລີນເປັນຂຸຍສີຂາວຟູຂຶ້ນບໍລິເວນໃຕ້ແຜລ ອາການມັກເຣີ່ມສະແດງທີ່ໃບລຸມ ໆ ກ່ອນແລ້ວຈຶ່ງລຸກລາມສູ່ໃບທີ່ຢູ່ຖັດຂຶ້ນມາ ຫາກເປັນ ຮຸນແຮງໃບຈະແຫ້ງຕາຍໄປ
ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ຄລຸກເມັດດ້ວຍສານເມທາແລກຊິນໃນອັດຕາ
7
ກຣາມ ຕໍ່ເມັດ 1 ກິໂລກຣັມ ເກັບໃບລຸມທີ່ສະແດງອາການຂອງພະຍາດໃສ່ຖົງພລາດຕິກແລ້ວນຳໄປເຜົາທຳລາຍ
ຫລືສີດພົ່ນດ້ວຍສານເຄມີຊີເນັບຫລືແຄບແທນ ໃນອັດຕາ 30 ກຣາມ ຕໍ່ນໍ້າ 20 ລີດ ເມື່ອກວດພົບອາການ
ເພ້ຍອ່ອນ
ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Lipaphis erysimi ຕັວອ່ອນຂອງເພລ້ຍອ່ອນອອກຈາກທ້ອງແມ່ໄດ້ໂດຍບໍ່ຕ້ອງໄດ້ຮັບການປະສົມພັນ ຕັວອ່ອນເມື່ອອອກຈາກແມ່ໃໝ່ ໆ ຈະພບວ່າມີລຳຕັວຂະໜາດນ້ອຍຫລາຍ ຕ້ອງສ່ອງເບິ່ງດ້ວຍກລ້ອງຈຸນລະທັດ ລຳຕັວມີສີເຫຼືອງອ່ອນ ໃນຕາສີດຳ ຂາທັງ 3 ຄູ່ມີສີດຽວກັບລຳຕັວ ໜວດສັ້ນ ຣູປຣ່າງຄ້າຍຕັວເຕັມວັຍ ຣະຢະເປັນຕັວອ່ອນຈະມີການລອກຄຣາບ 4 ເທື່ອ ຕັວອ່ອນມີອາຢຸປຣະມານ 5-6 ມື້ ຫຼັງຈາກນັ້ນກໍຈະເປັນຕັວເຕັມວັຍ ຕັວເຕັມວັຍມີທັງພວກທີ່ມີປີກ ແລະບໍ່ມີປີກ ຣະຢະຕັວເຕັມວັຍມີຊີວິດຢູ່ໄດ້ປຣະມານ 6-18 ມື້ ຕັວເຕັມວັຍຕັວໜຶ່ງ ສາມາດອອກລູກໄດ້
ຕະຫລອດຊີວິດປຣະມານ 75 ຕັວ
ລັກສະນະການທຳລາຍ ເພລ້ຍອ່ອນສາມາດເຂົ້າທຳລາຍໄດ້ທັງໃນຣະຢະຕັວອ່ອນ
ແລະຕັວເຕັມວັຍ ໂດຍການດູດກິນນໍ້າລ້ຽງຈາກພືດທັງສ່ວນຢອດ
ໃບອ່ອນແລະໃບແກ່ ລັກສະນະອາການທີ່ເຫັນໄດ້ແຈ້ງຄື ສ່ວນຢອດແລະໃບຈະຫງິກງໍ
ເມື່ອຈຳນວນເພລ້ຍອ່ອນ ເພີ່ມຫລາຍຂຶ້ນພືດຈະຫ່ຽວ ໃບທີ່ຖືກທຳລາຍຈະຄ່ອຍ
ໆ ມີສີເຫຼືອງ ນອກຈາກນີ້ເພລ້ຍອ່ອນ ຢັງຢູ່ຕາມຊອກໃບຊຶ່ງເປັນທີ່ລັງກຽດຂອງຜູ້ບຣິໂພກ
ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ເມື່ອພົບເພລ້ຍອ່ອນເຂົ້າທຳລາຍຄວນໃຊ້ສານເຄມີກລຸ່ມ
ມາລາໄທອອນ ເຊັ່ນ ມາລາເທນ, ມາລາໄທອອນ 83% ໃນອັດຕາ 30-55 ຊີຊີ.ຕໍ່ນໍ້າ 20 ລີດ ພົ່ນ 2 ເທື່ອ ແຕ່ລະເທື່ອຫ່າງກັນ 7 ມື້ ນອກຈາກນີ້ອາດໃຊ້ໃນອັດຕາ
5 ກຣາມຕໍ່ນໍ້າ 20 ລີດ ກໍ່ການພົ່ນເປັນເທື່ອຄຣາວ
ໜອນໃຍຜັກ
ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Plutella xylostella ຕັວໜອນ ເກີດຈາກໄຂ່ທີ່ແມ່ຜີເສື້ອວາງໄວ້ໃຕ້ໃບ ໄຂ່ມີສີເຫຼືອງ ຄ່ອນຂ້າງກລົມ ວາງຕິດກັນ 2-5 ຟອງ ອາຢຸໄຂ່ຟັກປຣະມານ 3 ມື້ ຈຶ່ງເປັນຕັວໜອນ ຕັວໜອນມີຂະໜາດຄ່ອນຂ້າງນ້ອຍ ເບິ່ງເຫັນຍາກ ມີການຈະເລີນວ່ອງໄວກວ່າໜອນອື່ນ ຣະຢະເວລາພຽງ 1 ອາທິດ ກໍຈະໃຫຍ່ເຕັມທີ່ມີຂະໜາດ 1 ເຊນຕິແມັດ ສ່ວນທ້າຍມີປຸ່ຢື່ນອອກມາ 2 ແສກ ເມື່ອຖືກຕັວ ຈະດິ້ນຢ່າງແຮງແລະຖິ້ມຕັວລົງດິນໂດຍການສ້າງໃຢ ດັກແດ້ມີຂະໜາດ 1 ເຊນຕິແມັດ ຢູ່ພາຍໃນໃຢບາງໆຕິດໃຕ້ໃບ ອາຢຸດັກແດ້ 3-4 ມື້ ຕັວເຕັມວັຍມີສີເຫຼືອງເທົາ ກົງສ່ວນຫຼັງມີແຖບສີເຫຼືອງ ອາຢຸຕັວເຕັມວັຍ 1 ອາທິດ ມັກພົບຕັວເຕັມວັຍຕາມໃບ ໂດຍເກາະຢູ່ໃນລັກສະນະຢົກຫັວຂຶ້ນ
ລັກສະນະການທຳລາຍ ກາຣວາງໄຂ່ຂອງແມ່ຜີເສື້ອຄ່ອນຂ້າງຫນາແຫນ້ນ
ໃນຕົ້ນໜຶ່ງຈະພົບໜອນຫລາຍກວ່າ 10 ຕັວ ໜອນໃຢຜັກຈະກັດກິນຜິວດ້ານລຸມໃບຈົນເກີດເປັນຮູມຸ່ນ
ຮອຍທີ່ເຫັນຈະແຕກຕ່າງກັບໜອນຊະນິດອື່ນແລະມັກຈະເຂົ້າໄປກັດກິນຢອດທີ່ກຳລັງຈະເລີນເຕີບໂຕ
ເຮັດໃຫ້ຢອດຜັກເສຍ ເຮັດໃຫ້ເສຍຄຸນນະພາບ
ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ສາມາດເຮັດໄດ້ຫຼາຍວິທີ
ເຊັ່ນ ການໃຊ້ສານເຄມີກຳຈັດ ຕັວໜອນໂດຍກົງ ການໃຊ້ເຊື້ອແບກທີເຣຍບາຊິນລັດທຣູຣິນເຈນຊິດທຳລາຍ
ແລະໝັ່ນກວດເບິ່ງແປລງປຸກຢູ່ສະເໝີເມື່ອພົບຕັວໜອນຄວນຮີບທຳລາຍທັນທີ
ດ້ວງໝັດຜັກ ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ Phyllotreta
sinuata ຕັວເຕັມວັຍ ເປັນແມງປີກແຂງຂະໜາດນ້ອຍ
ຢາວ 1 ½ ມິນລິແມັດ
ຕັວເຕັມວັຍຈະວາງໄຂ່ໃນດິນບໍລິເວນ ໃກ້ ໆ ຕົ້ນພືດ ຕັວອ່ອນມີຂະໜາດນ້ອຍສີຂາວໃສ
ໃຫຍ່ເຕັມທີ່ຢາວປຣະມານ ½ ເຊນຕິແມັດ ຈະເຂົ້າດັກແດ້ໃນດິນ
ດ້ວງໝັດຜັກມີນິສັຍທີ່ສັງເກດງ່າຍຄືເມື່ອຖືກກະທົບກຣະເທືອນ ຈະກຣະໂດດໂດຍອາໄສຂາຫຼັງ
ສ່ວນໂຄນຂາໃຫຍ່ຈຶ່ງສາມາດດີດຕັວໄປໄດ້ໄກລ
ລັກສະນະການທຳລາຍ ດ້ວງໝັດຜັກເປັນສັດຕູທີ່ສຳຄັນຂອງຜັກກາດຕ່າງ
ໆ ພົບການທຳລາຍໄດ້ຕະຫລອດທັງປີ ໂດຍຕັວເຕັມວັຍຈະກັດກິນໃບຈົນເປັນຣູພຣຸນ
ເຮັດຄວາມ ເສຍຫາຍໄດ້ໃນຣະຢະທີ່ຜັກກຳລັງຈະເລີນເຕີບໂຕ ສຳລັບຕັວອ່ອນທີ່ເປັນໜອນມັກກັດກິນຮາກ
ບາງເທື່ອອາດເກີດການຣະບາດໃນຣະຢະທີ່ຢັງເປັນຕົ້ນກລ້າ
ການປ້ອງກັນກຳຈັດ ການໄຖຕາກດິນໃນລະດູແລ້ງຈະຊ່ວຍທຳລາຍຕັວອ່ອນ
ຫລືດັກແດ້ທີ່ຢູ່ໃນດິນໄດ້ ກຳຈັດວັດພືດໃນບໍລິເວນແປລງຜັກເພື່ອຕັດວົງຈົນອາຫານຂອງຕັວໜອນ
ຫລືສີດພົ່ນດ້ວຍເຊຟວິນ 85 ຫລືແລນເນດ
Hukased@gmail.com
02055296291, Anousone11@gmail.com
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ