ຫົວຊິງໄຄ
ການຈຳແນກຊັ້ນທາງວິທະຍາສາດ
ອານາຈັກ: Plantae
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ: Angiosperms
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ: Monocots
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ: Commelinids
ອັນດັບ: Poales
ວົງ: Poaceae
ສກຸນ: Cymbopogon
ສປີຊີສ: C. citratus
ຊື່ວິທະຍາສາດ
Cymbopogon citratus
(DC.) Stapf, [1] 1906
ຊື່ພ້ອງ Andropogon
citratus DC.
ຫົວຊິງໄຄ
ຫົວຊິງໄຄ (Cymbopogon citratus); ຊື່ທ້ອງຖິ່ນ: ຈະໄຄຣ (ภาคเหนือ), ຫົວຊິງໄຄ, ໄຄ ຄາຫອມ , ເຊີດເກຍ, ເຫຼິເກຣຍ (ກຳປູເຈຍ), ຫ່ອວອຕະໂປ່ (ກະຫຣ່ຽງ) ) ເປັນພືດລົ້ມລຸກ ຄວາມສູງປະມານ 4-6 ຟຸດ ໃບບາວຮຽວ ປາຍໃບມີຂົນໜາມ ລຳຕົ້ນທັງຫມົດກັນເປັນກໍ ມີກິ່ນຫອມ ດອກອອກເປັນຊໍ່ຢາວມີດອົກນ້ອຍຝອຍເປັນຈຳນວນຫລາຍ ຫົວຊິງໄຄເປັນພືດທີ່ສາມາດນຳສ່ວນຕົ້ນຫົວໄປປະກອບອາຫານ
ແລະຈັດເປັນພືດສະມຸນໄພ
ຖິ່ນກຳເນີດ
ຫົວຊິງໄຄມີຖິ່ນກຳເນີດ ໃນປະເທດ ລາວ ອິນໂດ ສີລັງກາ ພະມາ ອິນເດຍ ໄທ ใນທະວີບອາເມລິກາ แລະຄອງໂກ
ລັກສະນະໂດຍທົ່ວໄປ
ໂດຍທົ່ວໄປແບ່ງຫົວຊິງໄຄອອກເປັນ
6 ຊະນິດ ໄດ້ແກ່
1. ຫົວຊິງໄຄກໍ
2. ຫົວຊິງໄຄຕົ້ນ
3. ຫົວຊິງໄຄຫາງນາກ
4. ຫົວຊິງໄຄນ້ຳ
5. ຫົວຊິງໄຄຫາງສິງຫ໌
6. ຫົວຊິງໄຄຫອມ
ເປັນພືດຕະກູນຫຍ້າ ຫົວຊິງໄຄເປັນພືດທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕງ່າຍ
ອາດມີຊົງພຸ່ມສູງເຖິງ 1 ແມັດ ມີລຳຕົ້ນທີ່ແທ້ຈິງປະມານ
4-7 ເຊນຕິແມັດ ລຳຂອງຕົ້ນຈະຖືກຫໍ່ຫຸ້ມໄປດ້ວຍກາບໃບໂດຍອ້ອມ
ໃບຍາວແຄບເສັ້ນໃບກັບກ້ານໃບ ໃບຂອງຫົວຊິງໄຄອຸດົມໄປດ້ວຍນ້ຳມັນຫອມລະເຫີຍ ທີ່ນິຍົມນຳມາປຸກເປັນພັນພື້ນເມືອງທີ່ປຸກກັນໂດຍທົ່ວໄປ
ການປຸກແລະຂະຫຍາຍພັນ
ປຸກໄດ້ການປັກຊຳຕົ້ນເຫງົ້າ
ໂດຍຕັດໃບອອກໃຫ້ເຫຼືອຕອນໂຄນປະມານໜຶ່ງຄືບ ນຳມາປັກຊຳໄວ້ສັກໜຶ່ງອາທິດພ້ອມຈະມີຮາກງອກອອກມາ
ແລ້ວນຳໄປລົງແປງດິນທີ່ຕຽມໄວ້ ຫລືອາດໃຊ້ວິທີເອົາໂຄນປັກລົງໄປທີ່ດິນຊຶ່ງຕຽມໄວ້ເລຍ
ໃຫ້ຫ່າງປະມານໜຶ່ງສອກ ຖ້າປຸກໃນກະຖາງໃຊ້ວິທີປັກໂຄນລົງໃນກະຖາງ ໆ ລະ
2-3 ຕົ້ນພ້ອມໄດ້ ແລ້ວໝັ່ນຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມເຊົ້າແລງ ຕັ້ງໄວ້ໃຫ້ໂດນແດດຕະຫລອດມື້ຈະເຮັດໃຫ້ໃຫຍ່ໄດ້ໄວ ຫົວຊິງໄຄມັກດິນລ່ວນຊຸຍ
ເປັນພືດທີ່ມັກນ້ຳ ມັກແດດ ເບິ່ງແຍງຫົດນ້ຳສະເໝີແລະໂດນແດດໄດ້ຕະຫລອດມື້
ຈະເລີນໄດ້ໃນດິນແທບທຸກຊະນິດ ເວລາຈະໃຊ້ພ້ອມໃຫ້ຕັດທີ່ໂຄນສຸດສ່ວນຮາກເລຍ
ແລ້ວຖອນອອກມາທັງຕົ້ນຕາມຕ້ອງການ ຕ້ອງຄອຍຖ້າກວດເບິ່ງເມື່ອຫົວຊິງໄຄມີກອຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ເຕັມທີ່ແລ້ວ
ຕ້ອງຖອນຖິ້ມຫລືແຢກອອກໄປປຸກໃໝ່ດ້ວຍຫລືເອົາໄປໃຊ້ດ້ວຍ ຈະນຳມາຫັ່ນເປັນຝອຍ
ໆ ຕາກລົມໄວ້ໃຫ້ແຫ້ງສະນິດແລ້ວແພັກເກັບໄວ້ໃຊ້ໄດ້ດົນ ໆ ເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນອ່ອນໃຫຍ່ຂຶ້ນມາໃໝ່
ຖ້າບໍ່ແຍກອອກໄປຕົ້ນຈະນ້ອຍແລະລີບລົງເຣື່ອຍ ໆ ແລະບາງທີ່ພ້ອມແຄະແກັນ
ຕົ້ນແລະກໍພ້ອມຈະໂຊມ ຕ້ອງລ້າງແລະປຸກໃໝ່ທັງໝົດປ່ຽນເປັນການແຕກໜໍ່ເຮັດໃຫ້ການປຸກແລະການຂະຫຍາຍພັນໄດ້ງ່າຍ
ປະໂຫຍດ
ໃຊ້ສ່ວນຂອງເຫງົ້າແລະລຳຕົ້ນແກ່
ໃຊ້ເປັນສ່ວນປະກອບຂອງອາຫານທີ່ສຳຄັນຫຼາຍຊະນິດເຊັ່ນ ຕົ້ມຢຳ ແລະອາຫານຫຼາຍຊະນິດ
ໃຫ້ກິ່ນຫອມ ມີສັບພະຄຸນທາງຢາເຊັ່ນ ບຳລຸງທາດ ແກ້ພະຍາດທາງເດີນຍ່ຽວ ຂັບລົມໃນລຳໄສ້ເຮັດໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ
ແກ້ພະຍາດຫືດ ແກ້ອະຫິວາຕົກພະຍາດ ບຳລຸງສະຫມອງ ຊ່ວຍໃຫ້ສະມາທິດີ ຕົ້ມກັບນ້ຳໃຊ້ດື່ມແກ້ຮາກ
ໃຊ້ຕົ້ນສົດໂຂກຄັ້ນເອົານ້ຳດື່ມແກ້ອາການເມົາໃນກໍລະນີຜູ້ທີ່ເມົາຫລາຍ
ໆ ຊ່ວຍໃຫ້ສ່າງໄວ ສ່ວນຫົວສາມາດໃຊ້ແກ້ພະຍາດເກື້ອນ ທ້ອງອືດທ້ອງເຟີ້ ພະຍາດນິ່ວ
ຫລາຍໄປກວ່ານັ້ນຢັງສາມາດເຮັດເປັນຢາຊ່ວຍນອນຫຼັບ ຊ່ວຍລຸດຄວາມດັນສູງ ນ້ຳມັນຫົວຊິງໄຄຫອມໃຊ້ທາກັນຍຸງໄດ້ ຖ້າປຸກໃກ້ຜັກອື່ນ ໆ ຈະຊ່ວຍກັນແມງໄດ້ແລະຢັງໃຫ້ກລິ່ນຫອມ
ທີ່ດັບກລິ່ນບາງຊະນິດໃຊ້ຫົວຊິງໄຄເປັນສ່ວນປະສົມເພາະມີກິ່ນທີ່ຫອມ ແລະທີ່ກຳຈັດຍຸງບາງຊະນິດພ້ອມໃຊ້ຫົວຊິງໄຄເປັນສ່ວນປະສົມດ້ວຍເນື່ອງຈາກມີກິ່ນທີ່ແຮງຈຶ່ງຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ໄລ່ຍຸງໄດ້
ນອກຈາກນີ້ຫົວຊິງໄຄຢັງແກ້ກິ່ນຄາວຫລືດັບກິ່ນຄາວຂອງປາ ແລະຊີ້ນສັດໄດ້ດີຫລາຍ
ໆ
ສັບພະຄຸນ : ທັງຕົ້ນ
ໃຊ້ເປັນຢາປິ່ນປົວພະຍາດຫືດ ແກ້ປວດທ້ອງ ຂັບຍ່ຽວແລະແກ້ອະຫິວາຕົກພະຍາດ ຫລືເຮັດເປັນຢາທານວົດພ້ອມໄດ້
ແລະຢັງໃຊ້ທັງຫມົດກັບສະມຸນໄພຊະນິດອື່ນປິ່ນປົວພະຍາດໄດ້ ເຊັ່ນ ບຳລຸງທາດ ຈະເລີນອາຫານ
ແລະຂັບເຫື່ອ ແລະມີກລິ່ນສຸນສາມາດໄລ່ແມງໄດ້
ຫົວ ເປັນຢາຖືຮັກສາເກື້ອນ
ແກ້ທ້ອງອືດທ້ອງເຟີ້ ແກ້ຍ່ຽວພິການ ແກ້ນິ່ວ ບຳລຸງໄຟທາດ ແກ້ອາການຂັດເບົາ
ຖ້າໃຊ້ທັງຫມົດກັບສະມຸນໄພຊະນິດອື່ນ ຈະເປັນຢາແກ້ຮາກ ແກ້ສ່າງ ຢານອນຫຼັບລຸດຄວາມດັນສູງ
ແກ້ລົມອັມພາດ ແກ້ກະໄສເສັ້ນ ແລະແກ້ລົມໃບ ໃບສົດ ໆ ຈະຊ່ວຍລຸດຄວາມດັນເລືອດສູງ
ແກ້ໄຂ້
ຮາກ ໃຊ້ເປັນຢາແກ້ໄຂ້ເໜືອ
ປວດທ້ອງແລະທ້ອງເສຍ
ຕົ້ນ ໃຊ້ເປັນຢາແກ້ຂັບລົມ
ແກ້ເບື່ອອາຫານ ແກ້ຜົມແຕກ ແກ້ໂລກທາງເດີນປັດສະວະ ເປັນຢາບຳຣຸງໄຟທາດໃຫ້ຈະເລີນ ແຕ່ຖ້າເອົາປະສົມກັບສະມຸນໄພຊະນິດອື່ນ
ຈະແກ້ຫນອງໃນ แລະນອກຈາກນີ້ຢັງໃຊ້ດັບກິ່ນຄາວໄດ້ດ້ວຍ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ