12 ຜັກສວນຄົວອາຍຸສັ້ນ ປຸກງ່າຍ ໃຊ້ເວລານ້ອຍ ແຕ່ສ້າງລາຍໄດ້ຫລາຍ!
ສຳລັບຄົົນທີ່ຢາກປຸກຜັກສວນຄົວ ເອົາໄວ້ກິນເອງທີ່ບ້ານ ປຸກງ່າຍ
ໆ ເບິ່ງແຍງບໍ່ຍາກ ແລະໃຫຍ່ໄວເກັບໄດ້ໄວ ລອງມາເບິ່ງ 12 ຜັກສວນຄົວອາຍຸສັ້ນຕໍ່ໄປນີ້ທີ່ຊ່ວຍສ້າງລາຍໄດ້ໄດ້ນຳກັນ
ເຊື່ອວ່າຫຼາຍ ໆ ຄົນມີຄວາມຄິດທີ່ຢາກຈະປຸກຜັກສວນຄົວປອດສານພິດເອົາໄວ້ກິນເອງທີ່ບ້ານ ແຕ່ອາດຈະຢັງບໍ່ມີໄອເດຍວ່າຈະປຸກຫຍັງດີ ຫລືບໍ່ຮູ້ວ່າຜັກສວນຄຣັວແຕ່ລະຊະນິດຕ້ອງກໍ່ການປຸກຢັງໄງ ມື້ນີ້ກະປຸກດອດຄອມໄດ້ລວບລວມ ຜັກສວນຄຣັວອາຍຸສັ້ນ ທີ່ປຸກງ່າຍ ໃຫ້ຜົນຜະລິດໄວ ແຖມສ້າງລາຍໄດ້ດີ ພ້ອມວິທີປຸກແບບງ່າຍ ໆ ມາຝາກກັນ ໂດຍຜັກສວນຄຣັວທັງໝົດນີ້ເປັນພືດອາຍຸສັ້ນ ໃຊ້ເວລາ 1-2 ເດືອນໃນການປຸກແລະເຮັດລາຍໄດ້ໃຫ້ກັບເຮົາໄດ້ອີກຕ່າງຫາກ
ເຊື່ອວ່າຫຼາຍ ໆ ຄົນມີຄວາມຄິດທີ່ຢາກຈະປຸກຜັກສວນຄົວປອດສານພິດເອົາໄວ້ກິນເອງທີ່ບ້ານ ແຕ່ອາດຈະຢັງບໍ່ມີໄອເດຍວ່າຈະປຸກຫຍັງດີ ຫລືບໍ່ຮູ້ວ່າຜັກສວນຄຣັວແຕ່ລະຊະນິດຕ້ອງກໍ່ການປຸກຢັງໄງ ມື້ນີ້ກະປຸກດອດຄອມໄດ້ລວບລວມ ຜັກສວນຄຣັວອາຍຸສັ້ນ ທີ່ປຸກງ່າຍ ໃຫ້ຜົນຜະລິດໄວ ແຖມສ້າງລາຍໄດ້ດີ ພ້ອມວິທີປຸກແບບງ່າຍ ໆ ມາຝາກກັນ ໂດຍຜັກສວນຄຣັວທັງໝົດນີ້ເປັນພືດອາຍຸສັ້ນ ໃຊ້ເວລາ 1-2 ເດືອນໃນການປຸກແລະເຮັດລາຍໄດ້ໃຫ້ກັບເຮົາໄດ້ອີກຕ່າງຫາກ
1. ຖົ່ວງອກ
ຖົ່ວງອກຖືເປັນຜັກສວນຄົວທີ່ມີອາຢຸໃນການປຸກສັ້ນທີ່ສຸດເມື່ອທຽບກັບພືດທຸກ ໆ ຊະນິດ ໂດຍໃຊ້ເວລາພຽງແຄ່ 4 ມື້ ເຮົາກໍຈະສາມາດເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຂອງຖົ່ວງອກໄດ້ແລ້ວ ຊຶ່ງໃນສ່ວນຂອງຂັ້ນຕອນການປຸກຖັ່ວງອກນັ້ນກໍສາມາດເຮັດໄດ້ງ່າຍ ໆ ແຖມຫຼາຍ ໆ ຄົນກໍຢັງຄຸ້ນເຄີຍກັນເປັນຢ່າງດີຢູ່ແລ້ວດ້ວຍ ໂດຍຂັ້ນແຮກໃຫ້ເຮົານຳເມັດຖັ່ວຂຽວໄປແຊ່ນ້ຳປຣະມານ 6-12 ຊົ່ວໂມງ ຈາກນັ້ນກໍນຳກະປ໋ອງທີ່ມີຝາປິດມາເປີດອອກ ພ້ອມປູເຈ້ຍທິດຊູຮອງໄວ້ບໍລິເວນກົ້ນກະປ໋ອງ ສຳເລັດແລ້ວກໍໄປນຳເມັດຖັ່ວຂຽວທີ່ຕຽມໄວ້ມາໂຮຍໃຫ້ທົ່ວ ນຳເຈ້ຍທິດຊູປິດທັບອີກທີ ພ້ອມປິດຝາກະປ໋ອງໃຫ້ສະນິດ ຈາກນັ້ນກໍຄອຍຖ້າເບິ່ງແຍງສີດນ້ຳຕົ້ນຖັ່ວງອກຢ່າງສມ່ຳສະເໝີ ເທົ່ານີ້ກໍຈະໄດ້ຖັ່ວງອກໄວ້ກິນແຊບ ໆ ຫລືຂາຍສ້າງລາຍໄດ້ດີ ໆ ໄດ້ແລ້ວ
ຖົ່ວງອກຖືເປັນຜັກສວນຄົວທີ່ມີອາຢຸໃນການປຸກສັ້ນທີ່ສຸດເມື່ອທຽບກັບພືດທຸກ ໆ ຊະນິດ ໂດຍໃຊ້ເວລາພຽງແຄ່ 4 ມື້ ເຮົາກໍຈະສາມາດເກັບກ່ຽວຜົນຜະລິດຂອງຖົ່ວງອກໄດ້ແລ້ວ ຊຶ່ງໃນສ່ວນຂອງຂັ້ນຕອນການປຸກຖັ່ວງອກນັ້ນກໍສາມາດເຮັດໄດ້ງ່າຍ ໆ ແຖມຫຼາຍ ໆ ຄົນກໍຢັງຄຸ້ນເຄີຍກັນເປັນຢ່າງດີຢູ່ແລ້ວດ້ວຍ ໂດຍຂັ້ນແຮກໃຫ້ເຮົານຳເມັດຖັ່ວຂຽວໄປແຊ່ນ້ຳປຣະມານ 6-12 ຊົ່ວໂມງ ຈາກນັ້ນກໍນຳກະປ໋ອງທີ່ມີຝາປິດມາເປີດອອກ ພ້ອມປູເຈ້ຍທິດຊູຮອງໄວ້ບໍລິເວນກົ້ນກະປ໋ອງ ສຳເລັດແລ້ວກໍໄປນຳເມັດຖັ່ວຂຽວທີ່ຕຽມໄວ້ມາໂຮຍໃຫ້ທົ່ວ ນຳເຈ້ຍທິດຊູປິດທັບອີກທີ ພ້ອມປິດຝາກະປ໋ອງໃຫ້ສະນິດ ຈາກນັ້ນກໍຄອຍຖ້າເບິ່ງແຍງສີດນ້ຳຕົ້ນຖັ່ວງອກຢ່າງສມ່ຳສະເໝີ ເທົ່ານີ້ກໍຈະໄດ້ຖັ່ວງອກໄວ້ກິນແຊບ ໆ ຫລືຂາຍສ້າງລາຍໄດ້ດີ ໆ ໄດ້ແລ້ວ
2. ຕົ້ນອ່ອນດອກຕາເວັນ
ຕົ້ນອ່ອນທານຕະເວັນເປັນພືດຜັກສວນຄຣັວທີ່ປຸກໄດ້ງ່າຍຄ້າຍກັບຖັ່ວງອກ ແຖມຍັງມີປະໂຫຍດຕໍ່ສຸກຂະພາບແລະເປັນທາງເລືອກຂອງຄົນຮັກອາຫານຄລີນອີກດ້ວຍ ໂດຍໃນສ່ວນຂອງວິທີການປຸກ ໃຫ້ນຳເມັດທານຕະເວັນໄປແຊ່ນ້ຳໄວ້ປຣະມານ 1 ຄືນ ຈາກນັ້ນກໍຕຽມພາຊະນະສີ່ຫຼ່ຽມທີ່ຈະໃຊ້ປຸກ ໂດຍຄວນເລືອກເປັນພາຊະນະທີ່ບໍ່ມີຮູ ແລ້ວເທດິນໃສ່ໃຫ້ທັ່ວ ສີດນ້ຳຕາມໃຫ້ຊຸ່ມ ສຳເລັດແລ້ວກໍໂຮຍຫວ່ານເມັດໃຫ້ທັ່ວພາຊະນະ ພ້ອມນຳພາຊະນະອີກຊິ້ນມາປິດທັບໄວ້ ຫຼັງຈາກນີ້ກໍຖ້າປະມານ 7 ມື້ ຕົ້ນອ່ອນທານຕະເວັນກໍຈະງອກຂຶ້ນມາພຣ້ອມແກ່ການກິນຫລືການຂາຍແລ້ວ
ຕົ້ນອ່ອນທານຕະເວັນເປັນພືດຜັກສວນຄຣັວທີ່ປຸກໄດ້ງ່າຍຄ້າຍກັບຖັ່ວງອກ ແຖມຍັງມີປະໂຫຍດຕໍ່ສຸກຂະພາບແລະເປັນທາງເລືອກຂອງຄົນຮັກອາຫານຄລີນອີກດ້ວຍ ໂດຍໃນສ່ວນຂອງວິທີການປຸກ ໃຫ້ນຳເມັດທານຕະເວັນໄປແຊ່ນ້ຳໄວ້ປຣະມານ 1 ຄືນ ຈາກນັ້ນກໍຕຽມພາຊະນະສີ່ຫຼ່ຽມທີ່ຈະໃຊ້ປຸກ ໂດຍຄວນເລືອກເປັນພາຊະນະທີ່ບໍ່ມີຮູ ແລ້ວເທດິນໃສ່ໃຫ້ທັ່ວ ສີດນ້ຳຕາມໃຫ້ຊຸ່ມ ສຳເລັດແລ້ວກໍໂຮຍຫວ່ານເມັດໃຫ້ທັ່ວພາຊະນະ ພ້ອມນຳພາຊະນະອີກຊິ້ນມາປິດທັບໄວ້ ຫຼັງຈາກນີ້ກໍຖ້າປະມານ 7 ມື້ ຕົ້ນອ່ອນທານຕະເວັນກໍຈະງອກຂຶ້ນມາພຣ້ອມແກ່ການກິນຫລືການຂາຍແລ້ວ
3. ເຫັດນາງຟ້າ
ເຫັດນາງຟ້າມີອາຢຸການເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກການປຸກຢູ່ທີ່ປຣະມານ 7-15 ມື້ ໂດຍຕ້ອງກໍ່ການເພາະເຫັດນາງຟ້າໃນທີ່ຮົ່ມ ເນື່ອງຈາກແສງແດດບໍ່ມີຄວາມຈຳເປັນຕໍ່ເຫັດນາງຟ້າເລຍ ແຖມຢັງສາມາດເຮັດໃຫ້ເສັ້ນໃຍໃຫຍ່ໄດ້ຊ້າອີກຕ່າງຫາກ ສ່ວນຂັ້ນຕອນໃນການປຸກກໍໃຫ້ເຮົາຫາພາຊະນະຊົງສູງຫລືອ່າງເກົ່າ ໆ ມາເຮັດເປັນເຮືອນເພາະ ເທຊາຍລົງໄປໃຫ້ໜາປຣະມານ 3 ນິ້ວ ແລ້ວຫາໄມ້ລັງມາປະກອບເປັນຊົງສີຫຼ່ຽມເພື່ອໃສ່ເຂົ້າໄປໃນເຮືອນເພາະ ຈາກນັ້ນວາງຕະແກງໄມ້ໄຜ່ຮອງພື້ນທີ່ກ່ອນຈະນຳກ້ອນເຊື້ອເຫັດທີ່ເປີດຈຸກດ້ານເທິງມາວາງເທິງຕະແກງ ແລ້ວປິດຝາໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍ ພ້ອມຄອຍຖ້າພົມນ້ຳ 3 ເວລາ ເຊົ້າ ກາງເວັນ ເຢັນ
ເຫັດນາງຟ້າມີອາຢຸການເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກການປຸກຢູ່ທີ່ປຣະມານ 7-15 ມື້ ໂດຍຕ້ອງກໍ່ການເພາະເຫັດນາງຟ້າໃນທີ່ຮົ່ມ ເນື່ອງຈາກແສງແດດບໍ່ມີຄວາມຈຳເປັນຕໍ່ເຫັດນາງຟ້າເລຍ ແຖມຢັງສາມາດເຮັດໃຫ້ເສັ້ນໃຍໃຫຍ່ໄດ້ຊ້າອີກຕ່າງຫາກ ສ່ວນຂັ້ນຕອນໃນການປຸກກໍໃຫ້ເຮົາຫາພາຊະນະຊົງສູງຫລືອ່າງເກົ່າ ໆ ມາເຮັດເປັນເຮືອນເພາະ ເທຊາຍລົງໄປໃຫ້ໜາປຣະມານ 3 ນິ້ວ ແລ້ວຫາໄມ້ລັງມາປະກອບເປັນຊົງສີຫຼ່ຽມເພື່ອໃສ່ເຂົ້າໄປໃນເຮືອນເພາະ ຈາກນັ້ນວາງຕະແກງໄມ້ໄຜ່ຮອງພື້ນທີ່ກ່ອນຈະນຳກ້ອນເຊື້ອເຫັດທີ່ເປີດຈຸກດ້ານເທິງມາວາງເທິງຕະແກງ ແລ້ວປິດຝາໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍ ພ້ອມຄອຍຖ້າພົມນ້ຳ 3 ເວລາ ເຊົ້າ ກາງເວັນ ເຢັນ
4. ຕົ້ນຫອມ
ຕົ້ນຫອມເປັນພືດທີ່ນິຍົມປຸກດ້ວຍການປັກຊຳ ໂດຍໃຫ້ພຣວນດິນໃຫ້ລ່ວນ ຈາກນັ້ນທຸບເປືອກລິສົງໃຫ້ເປັນຊິ້ນນ້ອຍ ໆ ແລ້ວໄປປະສົມກັບດິນ ພຣ້ອມທັງນຳດິນໃສ່ລົງໃນກະຖາງແບບບໍ່ຕ້ອງແໜ້ນ ຈາກນັ້ນກໍໃຊ້ມີດຕັດຕົ້ນຫອມໃຫ້ເໜືອຮາກຂຶ້ນມາປຣະມານ 1.5-2 ນິ້ວ ແລ້ວປັກຊຳລົງໃນດິນ ພ້ອມກັບຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ຖ້າປະມານ 30-35 ມື້ ກໍຈະພຣ້ອມເກັບກິນ ສ່ວນຖ້າຫາກຢາກປຸກດ້ວຍເມັດ ກໍໃຫ້ກໍ່ການໂຣຍເມັດລົງທີ່ໜ້າດິນປຣະມານ 4-5 ເມັດຕໍ່ກຣະຖາງ ຣໍປຣະມານ 45 ມື້ ກໍເກັບກ່ຽວໄດ້ແລ້ວ
ຕົ້ນຫອມເປັນພືດທີ່ນິຍົມປຸກດ້ວຍການປັກຊຳ ໂດຍໃຫ້ພຣວນດິນໃຫ້ລ່ວນ ຈາກນັ້ນທຸບເປືອກລິສົງໃຫ້ເປັນຊິ້ນນ້ອຍ ໆ ແລ້ວໄປປະສົມກັບດິນ ພຣ້ອມທັງນຳດິນໃສ່ລົງໃນກະຖາງແບບບໍ່ຕ້ອງແໜ້ນ ຈາກນັ້ນກໍໃຊ້ມີດຕັດຕົ້ນຫອມໃຫ້ເໜືອຮາກຂຶ້ນມາປຣະມານ 1.5-2 ນິ້ວ ແລ້ວປັກຊຳລົງໃນດິນ ພ້ອມກັບຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ຖ້າປະມານ 30-35 ມື້ ກໍຈະພຣ້ອມເກັບກິນ ສ່ວນຖ້າຫາກຢາກປຸກດ້ວຍເມັດ ກໍໃຫ້ກໍ່ການໂຣຍເມັດລົງທີ່ໜ້າດິນປຣະມານ 4-5 ເມັດຕໍ່ກຣະຖາງ ຣໍປຣະມານ 45 ມື້ ກໍເກັບກ່ຽວໄດ້ແລ້ວ
5. ຜັກຫອມປ້ອມ
ສຳລັບຜັກສວນຄົວຢອດນິຍົມຄູ່ສວນແລະຄົວຕ້ອງຢົກໃຫ້ກັບຜັກຫອມປ້ອມ ເພາະເປັນຜັກທີ່ສາມາດໃຊ້ໂຮຍໜ້າອາຫານໄດ້ຫຼາກຫຼາຍຊະນິດ ແຖມຢັງນຳຮາກໄປໃຊ້ເປັນສ່ວນປະສົມໃນການປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາກຫຼາຍປຣະເພດ ອີກທັງຢັງສາມາດປຸກໄດ້ບໍ່ຍາກ ດ້ວຍການນຳດິນທີ່ລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີໄປຕາກແຫ້ງ ແລ້ວປະສົມກັບປຸ໋ຍຄອກ ຈາກນັ້ນກໍກົດເມັດຜັກຊີໃຫ້ແຕກອອກເປັນ 2 ສ່ວນ ແລ້ວແຊ່ນ້ຳໄວ້ປຣະມານ 3 ຊົ່ວໂມງ ຜຶ່ງລົມໃຫ້ພໍແຫ້ງ ພຣ້ອມນຳໄປຄົນກັບຊາຍຫລືຂີ້ເຖົ້າ ແລ້ວຢ່ອນລົງໃນກຣະຖາງ ປົກດິນແລະຄຸມດ້ວຍເຟືອງ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ພຣ້ອມໝັ່ນຣົດທຸກເທື່ອທີ່ໜ້າດິນແຫ້ງ ໂດຍກໍ່ການປຸກແຄ່ພຽງ 40-60 ມື້ ຕົ້ນຜັກຊີກໍຈະພຣ້ອມແກ່ການເກັບກ່ຽວ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ຕົ້ນຜັກຊີເປັນຜັກສວນຄຣັວຍອດຮິດໄດ້ງ່າຍ ໆ ເລີຍ
ສຳລັບຜັກສວນຄົວຢອດນິຍົມຄູ່ສວນແລະຄົວຕ້ອງຢົກໃຫ້ກັບຜັກຫອມປ້ອມ ເພາະເປັນຜັກທີ່ສາມາດໃຊ້ໂຮຍໜ້າອາຫານໄດ້ຫຼາກຫຼາຍຊະນິດ ແຖມຢັງນຳຮາກໄປໃຊ້ເປັນສ່ວນປະສົມໃນການປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາກຫຼາຍປຣະເພດ ອີກທັງຢັງສາມາດປຸກໄດ້ບໍ່ຍາກ ດ້ວຍການນຳດິນທີ່ລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີໄປຕາກແຫ້ງ ແລ້ວປະສົມກັບປຸ໋ຍຄອກ ຈາກນັ້ນກໍກົດເມັດຜັກຊີໃຫ້ແຕກອອກເປັນ 2 ສ່ວນ ແລ້ວແຊ່ນ້ຳໄວ້ປຣະມານ 3 ຊົ່ວໂມງ ຜຶ່ງລົມໃຫ້ພໍແຫ້ງ ພຣ້ອມນຳໄປຄົນກັບຊາຍຫລືຂີ້ເຖົ້າ ແລ້ວຢ່ອນລົງໃນກຣະຖາງ ປົກດິນແລະຄຸມດ້ວຍເຟືອງ ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ພຣ້ອມໝັ່ນຣົດທຸກເທື່ອທີ່ໜ້າດິນແຫ້ງ ໂດຍກໍ່ການປຸກແຄ່ພຽງ 40-60 ມື້ ຕົ້ນຜັກຊີກໍຈະພຣ້ອມແກ່ການເກັບກ່ຽວ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ຕົ້ນຜັກຊີເປັນຜັກສວນຄຣັວຍອດຮິດໄດ້ງ່າຍ ໆ ເລີຍ
6. ຂຶ້ນສ່າຍ (ສານະລີ່)
ສຳລັບການປຸກຂຶ້ນສ່າຍໃຫ້ນຳເມັດ 1 ຊ້ອນຊາ ປະສົມເຂົ້າກັບຊາຍ 1 ຖັງ ຄລຸກໃຫ້ເຂົ້າກັນ ແລ້ວຫວ່ານລົງໃນພື້ນທີ່ເພາະເມັດ ຈາກນັ້ນກໍນຳຟາງແຫ້ງມາຄລຸມດ້ານເທິງນ້ອຍໆ ພຣ້ອມໝັ່ນຣົດນ້ຳທຸກເຊົ້າ ກາງເວັນ ເຢັນ ໂດຍລະວັງຢ່າໃຫ້ມີນ້ຳຂັງ ແລ້ວຖ້າຈົນກວ່າຕົ້ນສູງ 3-4 ນິ້ວ ຈຶ່ງຄ່ອຍກໍ່ການຍ້າຍລົງແປງປຸກ ຊຶ່ງໃນຊ່ວງທີ່ຍ້າຍລົງແປງປຸກແລກ ໆ ຄວນຫາທີ່ບັງແສງແດດໃຫ້ຕົ້ນອ່ອນຂຶ້ນສ່າຍດ້ວຍ ຈາກນັ້ນກໍຄ່ອຍ ໆ ປ່ອຍໃຫ້ຖຶກແສງຫລາຍຂຶ້ນຈົນສາມາດທົນຕໍ່ແສງແດດໄດ້ເຕັມມື້ ເພາະວ່າຈິງ ໆ ແລ້ວຕົ້ນຂຶ້ນສ່າຍຈະບໍ່ຄ່ອຍມັກອາກາດທີ່ຮ້ອນຫລາຍ ໆ ສະນັ້ນຖ້າມື້ໃດທີ່ມີແດດຈັດກໍຄວນເຮັດຜ້າຄຸມກັນແດດໃຫ້ກັບຕົ້ນຂຶ້ນສ່າຍດ້ວຍ ສ່ວນຣະຢະເວລາໃນການເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກຍ້າຍຕົ້ນກ້າຈະຢູ່ທີ່ປຣະມານ 40-50 ມື້
ສຳລັບການປຸກຂຶ້ນສ່າຍໃຫ້ນຳເມັດ 1 ຊ້ອນຊາ ປະສົມເຂົ້າກັບຊາຍ 1 ຖັງ ຄລຸກໃຫ້ເຂົ້າກັນ ແລ້ວຫວ່ານລົງໃນພື້ນທີ່ເພາະເມັດ ຈາກນັ້ນກໍນຳຟາງແຫ້ງມາຄລຸມດ້ານເທິງນ້ອຍໆ ພຣ້ອມໝັ່ນຣົດນ້ຳທຸກເຊົ້າ ກາງເວັນ ເຢັນ ໂດຍລະວັງຢ່າໃຫ້ມີນ້ຳຂັງ ແລ້ວຖ້າຈົນກວ່າຕົ້ນສູງ 3-4 ນິ້ວ ຈຶ່ງຄ່ອຍກໍ່ການຍ້າຍລົງແປງປຸກ ຊຶ່ງໃນຊ່ວງທີ່ຍ້າຍລົງແປງປຸກແລກ ໆ ຄວນຫາທີ່ບັງແສງແດດໃຫ້ຕົ້ນອ່ອນຂຶ້ນສ່າຍດ້ວຍ ຈາກນັ້ນກໍຄ່ອຍ ໆ ປ່ອຍໃຫ້ຖຶກແສງຫລາຍຂຶ້ນຈົນສາມາດທົນຕໍ່ແສງແດດໄດ້ເຕັມມື້ ເພາະວ່າຈິງ ໆ ແລ້ວຕົ້ນຂຶ້ນສ່າຍຈະບໍ່ຄ່ອຍມັກອາກາດທີ່ຮ້ອນຫລາຍ ໆ ສະນັ້ນຖ້າມື້ໃດທີ່ມີແດດຈັດກໍຄວນເຮັດຜ້າຄຸມກັນແດດໃຫ້ກັບຕົ້ນຂຶ້ນສ່າຍດ້ວຍ ສ່ວນຣະຢະເວລາໃນການເກັບກ່ຽວຫຼັງຈາກຍ້າຍຕົ້ນກ້າຈະຢູ່ທີ່ປຣະມານ 40-50 ມື້
7. ຜັກບົ້ງຈີນ
ອີກໜຶ່ງຜັກສວນຄຣັວຢອດຮິດທີ່ຫຼາຍ ໆ ຄົນມັກກັນຫລາຍ ໆ ກໍຄື ຜັກບຸ້ງຈີນ ໂດຍຕ້ອງບອກເລຍວ່າຜັກບຸ້ງຈີນສາມາດກໍ່ການເກັບກ່ຽວໄດ້ໄວຫລາຍ ໆ ພຽງແຄ່ປຣະມານ 20-25 ມື້ເທົ່ານັ້ນ ໂດຍໃຫ້ເຮົາໃຊ້ດິນລ່ວນທີ່ສັບແລະເຂ່ຍລະອຽດຈົນຣ່ວນຊຸຍໃສ່ລົງໃນກຣະຖາງເພື່ອກໍ່ການປຸກ ຈາກນັ້ນກໍໂຣຍເມັດຜັກບຸ້ງລົງໄປໃຫ້ທັ່ວ ພຣ້ອມຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ແລະຄອຍຖ້າຣົດນ້ຳໃຫ້ສມ່ຳສະເໝີ ເທົ່ານີ້ຕົ້ນກລ້າກໍຈະເລີມງອກໃນ 3 ມື້ ພຣ້ອມໃຫຍ່ເປັນຕົ້ນຜັກບຸ້ງໃຫ້ເຮົາເກັບກ່ຽວໄດ້ແບບງ່າຍ ໆ ແລ້ວ
ອີກໜຶ່ງຜັກສວນຄຣັວຢອດຮິດທີ່ຫຼາຍ ໆ ຄົນມັກກັນຫລາຍ ໆ ກໍຄື ຜັກບຸ້ງຈີນ ໂດຍຕ້ອງບອກເລຍວ່າຜັກບຸ້ງຈີນສາມາດກໍ່ການເກັບກ່ຽວໄດ້ໄວຫລາຍ ໆ ພຽງແຄ່ປຣະມານ 20-25 ມື້ເທົ່ານັ້ນ ໂດຍໃຫ້ເຮົາໃຊ້ດິນລ່ວນທີ່ສັບແລະເຂ່ຍລະອຽດຈົນຣ່ວນຊຸຍໃສ່ລົງໃນກຣະຖາງເພື່ອກໍ່ການປຸກ ຈາກນັ້ນກໍໂຣຍເມັດຜັກບຸ້ງລົງໄປໃຫ້ທັ່ວ ພຣ້ອມຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ແລະຄອຍຖ້າຣົດນ້ຳໃຫ້ສມ່ຳສະເໝີ ເທົ່ານີ້ຕົ້ນກລ້າກໍຈະເລີມງອກໃນ 3 ມື້ ພຣ້ອມໃຫຍ່ເປັນຕົ້ນຜັກບຸ້ງໃຫ້ເຮົາເກັບກ່ຽວໄດ້ແບບງ່າຍ ໆ ແລ້ວ
8. ກວາງຕຸ້ງ
ກວາງຕຸ້ງຖືເປັນຜັກສວນຄຣັວອີກໜຶ່ງຊະນິດທີ່ປຸກງ່າຍ ພຽງແຄ່ປະສົມດິນຣ່ວນເຂົ້າກັບປຸ໋ຍຄອກ ແລ້ວນຳເມັດມາຢອດລົງໃນຫຼຸມດິນຂະໜາດ 1.5 ຊັງຕິແມັດ ກລົບດ້ວຍດິນ ປຸ໋ຍຄອກ ຫລືປຸ໋ຍໝັກ ຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ແລະຕັ້ງໃຫ້ຖືກແດດ ແຕ່ໃນຣະຢະ 4-5 ມື້ແຮກ ໃຫ້ເຮັດທີ່ບັງແດດໃຫ້ຕົ້ນກວາງຕຸ້ງກ່ອນ ແລ້ວພໍຕົ້ນແຂງແຮງແລ້ວຈຶ່ງປ່ອຍໃຫ້ໂດນແດດຕະຫລອດມື້ໄດ້ ງ່າຍ ໆ ແຄ່ນີ້ເຮົາກໍຈະມີກວາງຕຸ້ງສົດ ໆ ພຣ້ອມໃຫ້ເກັບກ່ຽວໄດ້ໃນຣະຢະເວລາ 30-35 ມື້ແລ້ວ
ກວາງຕຸ້ງຖືເປັນຜັກສວນຄຣັວອີກໜຶ່ງຊະນິດທີ່ປຸກງ່າຍ ພຽງແຄ່ປະສົມດິນຣ່ວນເຂົ້າກັບປຸ໋ຍຄອກ ແລ້ວນຳເມັດມາຢອດລົງໃນຫຼຸມດິນຂະໜາດ 1.5 ຊັງຕິແມັດ ກລົບດ້ວຍດິນ ປຸ໋ຍຄອກ ຫລືປຸ໋ຍໝັກ ຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ແລະຕັ້ງໃຫ້ຖືກແດດ ແຕ່ໃນຣະຢະ 4-5 ມື້ແຮກ ໃຫ້ເຮັດທີ່ບັງແດດໃຫ້ຕົ້ນກວາງຕຸ້ງກ່ອນ ແລ້ວພໍຕົ້ນແຂງແຮງແລ້ວຈຶ່ງປ່ອຍໃຫ້ໂດນແດດຕະຫລອດມື້ໄດ້ ງ່າຍ ໆ ແຄ່ນີ້ເຮົາກໍຈະມີກວາງຕຸ້ງສົດ ໆ ພຣ້ອມໃຫ້ເກັບກ່ຽວໄດ້ໃນຣະຢະເວລາ 30-35 ມື້ແລ້ວ
9. ຜັກຄະນ້າ
ຮູ້ບໍ່ວ່າວິທີການປຸກຜັກຄະນ້າ ຜັກສວນຄຣັວຢອດນິຍົມເຮັດໄດ້ບໍ່ຍາກເລຍ ພຽງແຄ່ຕອນເລີ່ມໃຫ້ເຮົາສັບແລະເຂ່ຍດິນໃຫ້ຣ່ວນຊະກ່ອນ ຈາກນັ້ນກໍຫຢອດເມັດລົງໄປໃນດິນສັກປຣະມານ 1-2 ເມັດ ກລົບດິນພໍປຣະມານແລ້ວຣົດນ້ຳຢ່າງສມ່ຳສະເໝີທຸກເຊົ້າ-ເຢັນ ຕັ້ງໄວ້ໃຫ້ໂດນແສງແດດ ຣໍທັງໝົດປຣະມານ 35-60 ມື້ ກໍຈະມີຜັກຄະນ້າໃຫ້ເຮົາໄດ້ກິນກັນແລ້ວຄ່ະ
ຮູ້ບໍ່ວ່າວິທີການປຸກຜັກຄະນ້າ ຜັກສວນຄຣັວຢອດນິຍົມເຮັດໄດ້ບໍ່ຍາກເລຍ ພຽງແຄ່ຕອນເລີ່ມໃຫ້ເຮົາສັບແລະເຂ່ຍດິນໃຫ້ຣ່ວນຊະກ່ອນ ຈາກນັ້ນກໍຫຢອດເມັດລົງໄປໃນດິນສັກປຣະມານ 1-2 ເມັດ ກລົບດິນພໍປຣະມານແລ້ວຣົດນ້ຳຢ່າງສມ່ຳສະເໝີທຸກເຊົ້າ-ເຢັນ ຕັ້ງໄວ້ໃຫ້ໂດນແສງແດດ ຣໍທັງໝົດປຣະມານ 35-60 ມື້ ກໍຈະມີຜັກຄະນ້າໃຫ້ເຮົາໄດ້ກິນກັນແລ້ວຄ່ະ
10. ຜັກສະລັດ
ຜັກສະລັດສາມາດເກັບມາຮັບປະທານຫຼັງຈາກເພາະປຸກໄດ້ໃນເວລາປຣະມານ 40-50 ມື້ ໂດຍມີຂັ້ນຕອນໃນການປຸກບໍ່ຍາກຫລາຍ ໃຫ້ໃຊ້ດິນຣ່ວນທີ່ລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີໃນການປຸກ ໂດຍໃຫ້ຕາກດິນໄວ້ກ່ອນປຸກປຣະມານ 1 ອາທິດ ພ້ອມພວນດິນແລະໃສ່ປຸ໋ຍຄອກລົງໄປໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍ ຈາກນັ້ນກໍກໍ່ການຫຢອດເມັດລົງໄປໃນກຣະຖາງ ຈົນເມື່ອຕົ້ນກລ້າມີໃບຈິງ 2-3 ໃບ ໃຫ້ຖອນແຢກຕົ້ນທີ່ອ່ອນແອຖິ້ມ ແລະຖອນແຢກເທື່ອສຸດທ້າຍ ເມື່ອຜັກກາດຫອມມີອາຢຸໄດ້ປຣະມານ 3 ອາທິດ ສ່ວນການເບິ່ງແຍງກໍໃຫ້ຣົດນ້ຳເຊົ້າ-ເຢັນ ແຕ່ຣະວັງຢ່າໃຫ້ນ້ຳເຂົ້າປລີ ເທົ່ານີ້ກໍມີຜັກກາດຫອມໃບມາກິນໄດ້ງ່າຍ ໆ ແລ້ວ
ຜັກສະລັດສາມາດເກັບມາຮັບປະທານຫຼັງຈາກເພາະປຸກໄດ້ໃນເວລາປຣະມານ 40-50 ມື້ ໂດຍມີຂັ້ນຕອນໃນການປຸກບໍ່ຍາກຫລາຍ ໃຫ້ໃຊ້ດິນຣ່ວນທີ່ລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີໃນການປຸກ ໂດຍໃຫ້ຕາກດິນໄວ້ກ່ອນປຸກປຣະມານ 1 ອາທິດ ພ້ອມພວນດິນແລະໃສ່ປຸ໋ຍຄອກລົງໄປໃຫ້ຮຽບຮ້ອຍ ຈາກນັ້ນກໍກໍ່ການຫຢອດເມັດລົງໄປໃນກຣະຖາງ ຈົນເມື່ອຕົ້ນກລ້າມີໃບຈິງ 2-3 ໃບ ໃຫ້ຖອນແຢກຕົ້ນທີ່ອ່ອນແອຖິ້ມ ແລະຖອນແຢກເທື່ອສຸດທ້າຍ ເມື່ອຜັກກາດຫອມມີອາຢຸໄດ້ປຣະມານ 3 ອາທິດ ສ່ວນການເບິ່ງແຍງກໍໃຫ້ຣົດນ້ຳເຊົ້າ-ເຢັນ ແຕ່ຣະວັງຢ່າໃຫ້ນ້ຳເຂົ້າປລີ ເທົ່ານີ້ກໍມີຜັກກາດຫອມໃບມາກິນໄດ້ງ່າຍ ໆ ແລ້ວ
11. ແຕງກວາ
ສຳລັບໃຜທີ່ຢາກປຸກແຕງກວາໄວ້ກິນເອງ ກໍສາມາດເຮັດການປູກຝັ້ງໄດ້ງ່າຍ ໆ ດ້ວຍການປະສົມດິນຣ່ວນປົນທຣາຍເຂົ້າກັບປຸ໋ຍໝັກໃນອັດຕາສ່ວນຄຣຶ່ງຕໍ່ຄຣຶ່ງ ໂດຍອາດຈະປະສົມເສດໃບໄມ້ລົງໄປສັກນ້ອຍໆ ຈາກນັ້ນກໍດຳເນີນການເພາະຕົ້ນກລ້າດ້ວຍການຂູດຫຼຸມກລາງກຣະຖາງໃຫ້ເລິກ 1.2 ເຊນຕິແມັດ ແລ້ວຫຢ່ອນເມັດລົງໄປປຣະມານ 4-5 ເມັດ ພຣ້ອມຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ຈາກນັ້ນນຳກຣະຖາງໄປຕັ້ງໄວ້ໃນທີ່ທີ່ມີແສງແດດ ແລະເມື່ອຕົ້ນກລ້າເຣີ່ມງອກກໍໃຫ້ຖອດຕົ້ນກລ້າທີ່ບໍ່ດີຫລືອ່ອນແອຖິ້ມ ເຫຼືອໄວ້ແຕ່ຕົ້ນກລ້າທີ່ແຂງແຮງແຄ່ 2 ຕົ້ນ ພຣ້ອມນຳໄມ້ຫລາຍປັກເອົາໄວ້ເພື່ອໃຫ້ເຄືອເລື້ອຍ ແລ້ວຄອຍຖ້າໝັ່ນເບິ່ງແຍງຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມມື້ລະປຣະມານ 3 ລີດ ເຊັກບໍ່ໃຫ້ມີນ້ຳຂັງ ແລະຕັ້ງໃຫ້ໂດນແດດຢ່າງນ້ອຍ 6 ຊັ່ວໂມງ ໂດຍສັກປຣະມານ 40-60 ມື້ ກໍຈະເຣີ່ມເກັບກ່ຽວໄດ້ແລ້ວ
ສຳລັບໃຜທີ່ຢາກປຸກແຕງກວາໄວ້ກິນເອງ ກໍສາມາດເຮັດການປູກຝັ້ງໄດ້ງ່າຍ ໆ ດ້ວຍການປະສົມດິນຣ່ວນປົນທຣາຍເຂົ້າກັບປຸ໋ຍໝັກໃນອັດຕາສ່ວນຄຣຶ່ງຕໍ່ຄຣຶ່ງ ໂດຍອາດຈະປະສົມເສດໃບໄມ້ລົງໄປສັກນ້ອຍໆ ຈາກນັ້ນກໍດຳເນີນການເພາະຕົ້ນກລ້າດ້ວຍການຂູດຫຼຸມກລາງກຣະຖາງໃຫ້ເລິກ 1.2 ເຊນຕິແມັດ ແລ້ວຫຢ່ອນເມັດລົງໄປປຣະມານ 4-5 ເມັດ ພຣ້ອມຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ ຈາກນັ້ນນຳກຣະຖາງໄປຕັ້ງໄວ້ໃນທີ່ທີ່ມີແສງແດດ ແລະເມື່ອຕົ້ນກລ້າເຣີ່ມງອກກໍໃຫ້ຖອດຕົ້ນກລ້າທີ່ບໍ່ດີຫລືອ່ອນແອຖິ້ມ ເຫຼືອໄວ້ແຕ່ຕົ້ນກລ້າທີ່ແຂງແຮງແຄ່ 2 ຕົ້ນ ພຣ້ອມນຳໄມ້ຫລາຍປັກເອົາໄວ້ເພື່ອໃຫ້ເຄືອເລື້ອຍ ແລ້ວຄອຍຖ້າໝັ່ນເບິ່ງແຍງຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມມື້ລະປຣະມານ 3 ລີດ ເຊັກບໍ່ໃຫ້ມີນ້ຳຂັງ ແລະຕັ້ງໃຫ້ໂດນແດດຢ່າງນ້ອຍ 6 ຊັ່ວໂມງ ໂດຍສັກປຣະມານ 40-60 ມື້ ກໍຈະເຣີ່ມເກັບກ່ຽວໄດ້ແລ້ວ
12. ມະຣະ
ເຖິງແມ່ນຈະເປັນຜັກທີ່ມີຣົດຊາດຂົມ ກິນລຳບາກ ແຕ່ມະຣະນັ້ນສາມາດກໍ່ການປຸກໄດ້ງ່າຍຫລາຍ ໆ ພຽງແຄ່ນຳເມັດສັກ 1-2 ເມັດ ໃສ່ລົງໄປໃນກຣະຖາງທີ່ມີດິນຣ່ວນປະສົມປຸ໋ຍຄອກຫລືປຸ໋ຍໝັກ ຈາກນັ້ນກໍເກລ່ຍດິນກລົບໃຫ້ມິດ ຣົດນ້ຳທຸກມື້ ມື້ລະ 1 ເທື່ອ ຈົນພໍຕົ້ນເຣີ່ມງອກກໍໄປຫາໄມ້ມາປັກເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນເລື້ອຍ ໃຊ້ເວລາປຣະມານ 45-55 ມື້ກໍຈະໄດ້ມະຣະມາປະກອບອາຫານແລ້ວຄ່ະ
ຮຽກໄດ້ວ່າພືດຜັກສວນຄຣັວອາຢຸສັ້ນເປັນອີກໜຶ່ງທາງເລືອກທີ່ດີແລະໄດ້ຜົນຜະລິດໄວຫລາຍ ໆ ສຳລັບຄົົນທີ່ຮັກການປຸກຜັກ ສະນັ້ນຖ້າມັກປຸກຜັກແລ້ວຢັງບໍ່ຮູ້ຈະປຸກຫຍັງດີ ລອງນຳພວກຜັກສວນຄຣັວອາຢຸສັ້ນເຫຼົ່ານີ້ໄປປຸກກັນເບິ່ງກໍໄດ້ນະຄະ ຫາກຢາກເຊັກຣາຄາຜັກຂາຍປລີກກໍສາມາດເຂົ້າໄປເຊັກໄດ້ທີ່ ສູນບໍລິການຂໍ້ມູນສານສົນເທດ ນະ ຈຸດດຽວຂອງ
ເຖິງແມ່ນຈະເປັນຜັກທີ່ມີຣົດຊາດຂົມ ກິນລຳບາກ ແຕ່ມະຣະນັ້ນສາມາດກໍ່ການປຸກໄດ້ງ່າຍຫລາຍ ໆ ພຽງແຄ່ນຳເມັດສັກ 1-2 ເມັດ ໃສ່ລົງໄປໃນກຣະຖາງທີ່ມີດິນຣ່ວນປະສົມປຸ໋ຍຄອກຫລືປຸ໋ຍໝັກ ຈາກນັ້ນກໍເກລ່ຍດິນກລົບໃຫ້ມິດ ຣົດນ້ຳທຸກມື້ ມື້ລະ 1 ເທື່ອ ຈົນພໍຕົ້ນເຣີ່ມງອກກໍໄປຫາໄມ້ມາປັກເພື່ອໃຫ້ຕົ້ນເລື້ອຍ ໃຊ້ເວລາປຣະມານ 45-55 ມື້ກໍຈະໄດ້ມະຣະມາປະກອບອາຫານແລ້ວຄ່ະ
ຮຽກໄດ້ວ່າພືດຜັກສວນຄຣັວອາຢຸສັ້ນເປັນອີກໜຶ່ງທາງເລືອກທີ່ດີແລະໄດ້ຜົນຜະລິດໄວຫລາຍ ໆ ສຳລັບຄົົນທີ່ຮັກການປຸກຜັກ ສະນັ້ນຖ້າມັກປຸກຜັກແລ້ວຢັງບໍ່ຮູ້ຈະປຸກຫຍັງດີ ລອງນຳພວກຜັກສວນຄຣັວອາຢຸສັ້ນເຫຼົ່ານີ້ໄປປຸກກັນເບິ່ງກໍໄດ້ນະຄະ ຫາກຢາກເຊັກຣາຄາຜັກຂາຍປລີກກໍສາມາດເຂົ້າໄປເຊັກໄດ້ທີ່ ສູນບໍລິການຂໍ້ມູນສານສົນເທດ ນະ ຈຸດດຽວຂອງ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ