ການປຸກຜັກຫອມປ້ອມເພື່ອບໍລິໂພກໃນຄົວເຮືອນແລະສ້າງລາຍໄດ້ເສີມ
ອານາຈັກ
|
|
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ:
|
|
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ:
|
|
ບໍ່ຖືກຈັດອັນດັບ:
|
|
ອັນດັບ:
|
|
ວົງ:
|
|
ສກຸນ:
|
Coriandrum
|
ສປີຊີສ໌:
|
C. sativum
|
Coriandrum sativum L.
|
ການປຸກຫອມປ້ອມ ຫລື ຜັກຊີ (ພາສາໄທ)
ຜັກຊີ ຫລື ຫອມປ້ອມ ເປັນຜັກສວນຄຣັວທີ່ປຸກເພື່ອບໍລິໂພກໃບແລະກ້ານ
ຊຶ່ງໃບຜັກຊີຖືເປັນຜັກໂຮຍໜ້າອາຫານຢອດນິຍົມຂອງໄທ
ຕົ້ນແລະຮາກກໍໃຊ້ເປັນສ່ວນປະກອບຂອງການປຣຸງອາຫານ ທີ່ໃຫ້ທັງຄວາມສວຍງາມແລະລົດຊາດທີ່ແຊບຍິ່ງຂຶ້ນ
ບໍ່ວ່າຈະເປັນຜັກຊີ ຜັກຊີຝຣັ່ງ ຜັກຊີໃບເລື່ອຍ
ຊຶ່ງຖືວ່າເປັນຜັກສວນຄຣັວທີ່ມີຄວາມສຳຄັນສຳລັບການເຮັດອາຫານທັງໃນຄຣັວເຮືອນແລະທຸລະກິດຮ້ານອາຫານ
ທັງຫມົດໄປເຖິງອຸດສາຫະກຳສິນຄ້າແປຮູບ ຈຶ່ງເໝາະກັບການປຸກເພື່ອບໍລິໂພກຫລືຫາກຈະປຸກເພື່ອສ້າງອາຊີບເສີມ
ກໍມີຄວາມໜ້າສົນໃຈບໍ່ນ້ອຍເລຍທີດຽວ
ວິທີປຸກຜັກຊີ ຫອມປ້ອມ ດ້ວຍຕັວເອງ
§
ຕຽມດິນດ້ວຍການໄຖແລະພວນໃຫ້ດິນລ້ວນຊຸຍ
ກ່ອນຈະຂຶ້ນເປັນແປງ ຂະໜາດຄວາມກວ້າງ 1-1.5 ແມັດ ຄວາມຍາວ 6-10 ແມັດ
§
ນຳເມັດພັນ ຫອມປ້ອມ ທີ່ແຊ່ນ້ຳຖິ້ມໄວ້
1 ຄືນ ມາຫວານໃຫ້ທັ່ວທັງແປລງ ຣົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມທຸກມື້
§
ດູແລຮັກສາດ້ວຍການໃຫ້ປຸ໋ຍເຄມີ
ສູດ 21-0-0 ໃນອັດຕາສ່ວນ 25 ກິໂລກຣັມຕໍ່ 1 ໄຮ່ ແລະໃຫ້ນ້ຳຢ່າງສະມ່ຳສະເໝີມື້ລະ
1-2 ເທື່ອ
§ ຫອມປ້ອມເປັນຜັກຈະເລີນເຕີບໂຕໄວ
ຫຼັງຈາກປຸກໄດ້ 40-60 ມື້ ກໍສາມາດເກັບກ່ຽວໄດ້ ກ່ອນກໍ່ການເກັບກ່ຽວ
ຄວັດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມແລ້ວຖອນດ້ວຍມື ຈາກນັ້ນນຳໄປຕັດ ເຮັດຄວາມສະອາດຮາກແລະຕົ້ນ
ເພື່ອນຳໄປບຣິໂພກຫຣິອຈຳໜ່າຍຕໍ່ໄປ
ການປຸກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງ
ສຳລັບຜັກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງ ເປັນຜັກໃບຍາວທີ່ນິຍົມຮັບປະທານໃນລັກສະນະຜັກສົດເຄື່ອງຄຽງກັບເມນູອາຫານຕ່າງໆ
ເຊັ່ນ ລາບ ກ້ອຍ ຕົ້ມ ແຊບ ຊຶ່ງມີວິທີການປຸກດ້ວຍຕັວເອງ ດັ່ງນີ້
§
ປຸກໃນໂຮງເຮືອນທີ່ສາມາດພາງແສງຫລືໃຕ້ຕົ້ນໄມ້ໃຫຍ່
ໂດຍຕ້ອງຕຽມດິນໃຫ້ລ້ວນຊຸຍ ພ້ອມກັບຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ
§
ນຳເມັດພັນຜັກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງທີ່ແຊ່ໄວ້
1 ຄືນ ມາຫວ່ານລົງເທິງແປລງ ຈາກນັ້ນຄຸມດ້ວຍຟາງເຂົ້າ ແລ້ວຣົດນ້ຳອີກເທື່ອໜຶ່ງ
§
ຫລືຫາກປຸກໃນພາຊະນະ
ເຊັ່ນ ກຣະຖາງ
ກໍໃຫ້ນຳດິນຣ່ວນປະສົມປຸ໋ຍຄອກ ໃສ່ລົງໃນກະຖາງແລ້ວແຍກກໍຜັກຫອມປ້ອມມາປຸກໄວ້ໃນພາຊະນະ
§
ໃນສ່ວນຂອງການດູແລຮັກສາ
ຊ່ວງແຮກໆ ຄວນໝັ່ນກຳຈັດວັດພືດຢູ່ສະເໝີ ແລະບຳລຸງດ້ວຍປຸ໋ຍເຄມີ ສູດ
20-10-10 ພຣ້ອມທັງຣົດນ້ຳເປັນປະຈຳວັນລະ
2-3 ເທື່ອ
§
ເມື່ອອາຍຸໄດ້
40-50 ມື້ ກໍໃຫ້ໃຊ້ມີດທີ່ສະອາດແລະມີຄວາມຄົມຕັດຕົ້ນຜັກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງໃຫ້ເຫຼືອຕົ້ນເໜືອດິນ
ນຳໄປລ້າງ ເຮັດຄວາມສະອາດ ກ່ອນຈະນຳໄປບຣິໂພກຫລືຈຳໜ່າຍຕາມທ້ອງຕລາດ
ຈະເຫັນໄດ້ວ່າ ທັງຜັກຫອມປ້ອມແລະຜັກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງ ເປັນຜັກປະເພດທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕວ່ອງໄວ
ການດູແລຮັກສາກໍງ່າຍ ຕ້ານທານພະຍາດໄດ້ດີ ແລະໃຊ້ເງີນລົງທຸນໃນຈຳນວນບໍ່ຫລາຍ ແຕ່ສິ່ງສຳຄັນຄືຕ້ອງໝັ່ນຫົດນ້ຳໃຫ້ປຸ໋ຍຢູ່ສະເໝີ
ສາມາດປຸກເພື່ອບໍລິໂພກໃນຄົວເຮືອນຫລືຫາກຕ້ອງການປຸກເພື່ອສ້າງລາຍໄດ້ເສີມ
ທັງຜັກຫອມປ້ອມແລະຜັກຫອມປ້ອມຝຣັ່ງກໍເປັນທີ່ຕ້ອງການຂອງຕລາດຢູ່ຕະຫລອດປີໃນຣາຄາຄ່ອນຂ້າງໜ້າພໍໃຈ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ