google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ການ​ປຸກ​ຜັກ­ຊີ​ເພື່ອ​ບໍ­ລິ­ໂພ​ກ​ໃນ​ຄົວ​ເຮືອນ​ແລະ​ສ້າງ​ລາຍ​ໄດ້​ເສີມ - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Saturday, September 29, 2018

ການ​ປຸກ​ຜັກ­ຊີ​ເພື່ອ​ບໍ­ລິ­ໂພ​ກ​ໃນ​ຄົວ​ເຮືອນ​ແລະ​ສ້າງ​ລາຍ​ໄດ້​ເສີມ


ການ​ປຸກ​ຜັກ­​ຫອມ​ປ້ອມເພື່ອ​ບໍ­ລິ­ໂພ​ກ​ໃນ​ຄົວ​ເຮືອນ​ແລະ​ສ້າງ​ລາຍ​ໄດ້​ເສີມ



ອາ​ນາ​ຈັກ
ບໍ່​ຖືກ​ຈັດ​ອັນ​ດັບ:
ບໍ່​ຖືກ​ຈັດ​ອັນ​ດັບ:
ບໍ່​ຖືກ​ຈັດ​ອັນ​ດັບ:
ອັນ​ດັບ:
ວົງ:
ສ​ກຸນ:
Coriandrum
ສ​ປີ​ຊີ​ສ​໌:
C.  sativum
Coriandrum sativum L.


ການ​ປຸກ​​ຫອມ​ປ້ອມ ຫລື ຜັກ​ຊີ (ພາ​ສາ​ໄທ)
ຜັກ­ຊີ ຫລື ຫອມ​ປ້ອມ ເປັນ​ຜັກ​ສວນ​ຄຣັວ​ທີ່​ປຸກ​ເພື່ອ​ບໍ­ລິ­ໂພກ​ໃບ​ແລະ​ກ້ານ ຊຶ່ງ​ໃບ​ຜັກ­ຊີ​ຖື​ເປັນ​ຜັກ​ໂຮຍ​ໜ້າ​ອາ­ຫານ​ຢອດ​ນິ­ຍົມ​ຂອງ​ໄທ ຕົ້ນ​ແລະ​ຮາກ​ກໍ​ໃຊ້​ເປັນ​ສ່ວນ​ປະ­ກອບ​ຂອງ​ການ​ປຣຸງ​ອາ­ຫານ ທີ່​ໃຫ້​ທັງ​ຄວາມ​ສວຍ​ງາມ​ແລະ​ລົດ​ຊາດ​ທີ່​ແຊບ​ຍິ່ງ​ຂຶ້ນ ບໍ່​ວ່າ​ຈະ​ເປັນ​ຜັກ­ຊີ ຜັກ­ຊີ​ຝຣັ່ງ ຜັກ­ຊີ​ໃບ​ເລື່ອຍ  ຊຶ່ງ​ຖື​ວ່າ​ເປັນ​ຜັກ​ສວນ​ຄຣັວ​ທີ່​ມີ​ຄວາມ​ສຳ­ຄັນ​ສຳ­ລັບ​ການ​ເຮັດ​ອາ­ຫານ​ທັງ​ໃນ​ຄຣັວ​ເຮືອນ​ແລະ​ທຸ­ລະ​ກິດ​ຮ້ານ​ອາ­ຫານ ທັງ​ຫມົດ​ໄປ​ເຖິງ​ອຸດ­ສາ­ຫະ­ກຳ​ສິນ­ຄ້າ​ແປ​ຮູບ  ຈຶ່ງ​ເໝາະ​ກັບ​ການ​ປຸກ​ເພື່ອ​ບໍ­ລິ­ໂພກ​ຫລື​ຫາກ​ຈະ​ປຸກ​ເພື່ອ​ສ້າງ​ອາ­ຊີບ​ເສີມ ກໍ​ມີ​ຄວາມ​ໜ້າ​ສົນ­ໃຈ​ບໍ່​ນ້ອຍ​ເລຍ​ທີ​ດຽວ
 
ວິ­ທີ​ປຸກ​ຜັກ­ຊີ​ ຫອມ​ປ້ອມ ດ້ວຍ​ຕັວ​ເອງ
§  ຕຽມ​ດິນ​ດ້ວຍ​ການ​ໄຖ​ແລະ​ພວນ​ໃຫ້​ດິນ​ລ້ວນ​ຊຸຍ ກ່ອນ​ຈະ​ຂຶ້ນ​ເປັນ​ແປງ ຂະ­ໜາດ​ຄວາມ​ກວ້າງ 1-1.5 ແມັດ ຄວາມ​ຍາວ 6-10 ແມັດ
§  ນຳ​ເມັດ​ພັນ ຫອມ​ປ້ອມ ​ທີ່​ແຊ່​ນ້ຳ​ຖິ້ມ​ໄວ້ 1 ຄືນ ມາ​ຫວານ​ໃຫ້​ທັ່ວ​ທັງ​ແປ​ລງ ຣົດ​ນ້ຳ​ໃຫ້​ຊຸ່ມ​ທຸກ​ມື້
§  ດູ­ແລ​ຮັກ­ສາ​ດ້ວຍ​ການ​ໃຫ້​ປຸ໋ຍ​ເຄ​ມີ ສູດ 21-0-0 ໃນ​ອັດ­ຕາ​ສ່ວນ 25 ກິ­ໂລ​ກຣັມ​ຕໍ່ 1 ໄຮ່ ແລະ​ໃຫ້​ນ້ຳ​ຢ່າງ​ສະ­ມ່ຳ­ສະ­ເໝີ​ມື້​ລະ 1-2 ເທື່ອ
§  ຫອມ​ປ້ອມ​ເປັນ​ຜັກ​ຈະ­ເລີນ​ເຕີບ​ໂຕ​ໄວ ຫຼັງ​ຈາກ​ປຸກ​ໄດ້ 40-60 ມື້ ກໍ​ສາ­ມາດ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ໄດ້ ກ່ອນ​ກໍ່​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ ຄວັດ​ນ້ຳ​ໃຫ້​ຊຸ່ມ​ແລ້ວ​ຖອນ​ດ້ວຍ​ມື ຈາກ​ນັ້ນ​ນຳ­ໄປ​ຕັດ ເຮັດ​ຄວາມ​ສະ­ອາດ​ຮາກ​ແລະ​ຕົ້ນ ເພື່ອ​ນຳ­ໄປ​ບຣິ​ໂພ​ກຫຣິອ​ຈຳ­ໜ່າຍ​ຕໍ່​ໄປ
 
ການ​ປຸກ​ຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ
ສຳ­ລັບ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ​ ເປັນ​ຜັກ​ໃບ​ຍາ​ວ​ທີ່​ນິ­ຍົມ​ຮັບ​ປະ­ທານ​ໃນ​ລັກ­ສະ­ນະ​ຜັກ​ສົດ​ເຄື່ອງ​ຄຽງ​ກັບ​ເມ​ນູ​ອາ­ຫານ​ຕ່າງໆ ເຊັ່ນ ລາບ ກ້ອຍ ຕົ້ມ ແຊບ ຊຶ່ງ​ມີ​ວິ­ທີ​ການ​ປຸກ​ດ້ວຍ​ຕັວ​ເອງ ດັ່ງ­ນີ້
§  ປຸກ​ໃນ​ໂຮງ​ເຮືອນ​ທີ່​ສາ­ມາດ​ພາງ​ແສງ​ຫລື​ໃຕ້​ຕົ້ນ­ໄມ້​ໃຫຍ່ ໂດຍ​ຕ້ອງ​ຕຽມ​ດິນ​ໃຫ້​ລ້ວນ​ຊຸຍ ພ້ອມ​ກັບ​ຫົດ​ນ້ຳ​ໃຫ້​ຊຸ່ມ
§  ນຳ​ເມັດ​ພັນ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ​ທີ່​ແຊ່​ໄວ້ 1 ຄືນ ມາ​ຫວ່ານ​ລົງ​ເທິງ​ແປ​ລງ ຈາກ​ນັ້ນ​ຄຸມ​ດ້ວຍ​ຟາງ​ເຂົ້າ ແລ້ວ​ຣົດ​ນ້ຳ​ອີກ​ເທື່ອ​ໜຶ່ງ
§  ຫລື​ຫາກ​ປຸກ​ໃນ​ພາ­ຊະ­ນະ ເຊັ່ນ ກຣະ​ຖາງ ກໍ​ໃຫ້​ນຳ​ດິນ​ຣ່ວນ​ປະ­ສົມ​ປຸ໋ຍ​ຄອກ ໃສ່​ລົງ​ໃນ​ກະ​ຖາງ​ແລ້ວ​ແຍກ​ກໍ​ຜັກ­ຫອມ​ປ້ອມ​ມາ​ປຸກ​ໄວ້​ໃນ​ພາ­ຊະ­ນະ
§  ໃນ​ສ່ວນ​ຂອງ​ການ​ດູ­ແລ​ຮັກ­ສາ ຊ່ວງ​ແຮກໆ ຄວນ​ໝັ່ນ​ກຳ­ຈັດ​ວັດ​ພືດ​ຢູ່​ສະ­ເໝີ ແລະ​ບຳ­ລຸງ​ດ້ວຍ​ປຸ໋ຍ​ເຄ​ມີ ສູດ 20-10-10ພຣ້ອມ​ທັງ​ຣົດ​ນ້ຳ​ເປັນ​ປະ­ຈຳ​ວັນ​ລະ 2-3 ເທື່ອ
§  ເມື່ອ​ອາ­ຍຸ​ໄດ້ 40-50 ມື້ ກໍ​ໃຫ້​ໃຊ້​ມີດ​ທີ່​ສະ­ອາດ​ແລະ​ມີ​ຄວາມ​ຄົມ​ຕັດ​ຕົ້ນ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ​ໃຫ້​ເຫຼືອ​ຕົ້ນ​ເໜືອ​ດິນ ນຳ­ໄປ​ລ້າງ ເຮັດ​ຄວາມ​ສະ­ອາດ ກ່ອນ​ຈະ​ນຳ­ໄປ​ບຣິ​ໂພ​ກ​ຫລື​ຈຳ­ໜ່າຍ​ຕາມ​ທ້ອງ​ຕ­ລາດ
 
ຈະ​ເຫັນ​ໄດ້​ວ່າ ທັງ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ແລະ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ ເປັນ​ຜັກ​ປະ​ເພດ​ທີ່​ຈະ­ເລີນ​ເຕີບ​ໂຕ​ວ່ອງ­ໄວ ການ​ດູ­ແລ​ຮັກ­ສາ​ກໍ​ງ່າຍ ຕ້ານ­ທານ​ພະ­ຍາດ​ໄດ້​ດີ ແລະ​ໃຊ້​ເງີ​ນ​ລົງ​ທຸ​ນ​ໃນ​ຈຳ­ນວນ​ບໍ່​ຫລາຍ  ແຕ່​ສິ່ງ​ສຳ­ຄັນ​ຄື​ຕ້ອງ​ໝັ່ນ​ຫົດ​ນ້ຳ​ໃຫ້​ປຸ໋ຍ​ຢູ່​ສະ­ເໝີ ສາ­ມາດ​ປຸກ​ເພື່ອ​ບໍ​ລິ​ໂພ​ກ​ໃນ​ຄົວ​ເຮືອນ​ຫລື​ຫາກ​ຕ້ອງ­ການ​ປຸກ​ເພື່ອ​ສ້າງ​ລາຍ​ໄດ້​ເສີມ ທັງ​ຜັກ­ຫອມ​ປ້ອມ​ແລະ​ຜັກຫອມ​ປ້ອມ​ຝຣັ່ງ​ກໍ​ເປັນ​ທີ່​ຕ້ອງ­ການ​ຂອງ​ຕ­ລາດ​ຢູ່​ຕະ­ຫລອດ​ປີ​ໃນ​ຣາ​ຄາ​ຄ່ອນ​ຂ້າງ​ໜ້າ​ພໍ­ໃຈ

No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ