ຜັກກາດຂາວ
ຜັກກາດຂາວ ຊື່ສາມັນ Chinese
Cabbage
ຜັກກາດຂາວ ຊື່ວິທະຍາສາດ Brassica
rapa L. (Brassica pekinensis var. cylindrica Tsen & S.H.Lee) (ຊື່ພ້ອງວິທະຍາສາດ Brassica chinensis var.
pekinensis (Lour.) V.G. Sun) ຈັດຢູ່ໃນວົງຜັກກາດ (BRASSICACEAE หຫລື CRUCIFERAE)
ຜັກກາດຂາວ ມີຊື່ຮຽກອື່ນວ່າ ຜັກກາດຂາວປີ, ແປະສ່າຍ, ແປະສ່າຍລຸ້ຍ
ເປັນຕົ້ນ
ສາຍພັນຜັກກາດຂາວທີ່ນິຍົມປຸກມີຢູ່ 3 ພັນ
ຄື ພັນເຂົ້າປລີຍາວ (ລັກສະນະສູງ ເປັນຮູບໄຂ່), ພັນເຂົ້າປລີກລົມແໜ້ນ
(ລັກສະນະສັ້ນ ອ້ວນກະລົມ) ແລະພັນເຂົ້າປີຫຼວມຫລືບໍ່ຫໍ່ປລີ
(ປຸກໄດ້ທັ່ວໄປ ເຊັ່ນ ຜັກກາດຂາວທຳມະດາ ຜັກກາດຂາວໃຫຍ່)
ຄຸນຄ່າທາງໂພດນາການຂອງຜັກກາດຂາວ 100 ກຣາມ ມີນ້ຳ 91.7
ກຣາມ, ກົດອະມິໂນ, ໂປຣຕີນ 0.6 ກຣາມ, ຄາຣ໌ໂບໄຮເດຣດ 5.7 ກຣາມ, ເສັ້ນໃຍ 0.8 ກຣາມ, ແຄໂຣທີນ 0.02 ມິນລິກຣັມ, ວິຕາມິນບີ 1 0.02 ມິນລິກຣັມ, ວິຕາມິນບີ 2 0.04 ມິນລິກຣັມ, ວິຕາມິນຊີ 30 ມິນລິກຣັມ, ທາດແຄລຊ່ຽມ 49 ມິນລິກຣັມ, ທາດຟອດຟໍຣັດ 34 ມິນລິກຣັມ, ທາດເຫຼັກ 0.5 ມິນລິກຣັມ, ທາດໂພແທດຊ່ຽມ 196 ມິນລິກຣັມ, ທາດຊິລິກອົນ 0.024 ມິນລິກຣັມ, ທາດແມງການີດ 1.26 ມິນລິກຣັມ, ທາດທອງແດງ 0.21 ມິນລິກຣັມ, ທາດສັງກະສີ 3.21 ມິນລິກຣັມ, ທາດໂມລິບດີນຳ 0.125 ມິນລິກຣັມ, ທາດໂບຣ່ອນ 2.07 ມິນລິກຣັມ, ກົດນິໂຄຕິນິກ (Nicotinic acid) 0.5 ມິນລິກຣັມ
ຜັກກາດຂາວເປັນຜັກທີ່ມີເສັ້ນໃຢສູງຫລາຍ
ໂດຍເສັ້ນໃຢທີ່ວ່ານີ້ເປັນເສັ້ນໃຢທີ່ບໍ່ລະລາຍນ້ຳ
ແຕ່ຈະພອງຕັວເມື່ອມີນ້ຳ ຈຶ່ງມີຄວາມສາມາດໃນການອຸ້ມນ້ຳໄດ້ເປັນຢ່າງດີ
ຊຶ່ງການອຸ້ມນ້ຳໄດ້ດີນີ້ຈະຊ່ວຍເພີ່ມບໍລິມາດຂອງກາກອາຫານ
ຊ່ວຍກະຕຸ້ນການເຄື່ອນໄຫວຂອງລຳໄສ້ ເຮັດໃຫ້ກາກອາຫານອ່ອນນຸ່ມ
ຂັບຖ່າຍສະດວກ ແລະຢັງຊ່ວຍແກ້ອາການທ້ອງຜູກອີກດ້ວຍ ນອກຈາກນີ້ຢັງຊ່ວຍເພີ່ມຄວາມໜືດ
ເຮັດໃຫ້ບໍ່ຖືກຍ່ອຍໄດ້ງ່າຍ ຊ່ວຍດູດຊັບແລະແລກປ່ຽນປຣະຈຸ
ຈຶ່ງຊ່ວຍປ້ອງກັນແລະກຳຈັດສານອານຸມູນອິດສະຫລະໃນຮ່າງກາຍ
ຊ່ວຍດຶງເອົາສານພິດທີ່ປົນເປື້ອນໃນອາຫານທີ່ຮັບປະທານ
ຊ່ວຍຫລຸດຄວາມໝັກໝົມຂອງລຳໄສ້ ຈຶ່ງມີຜົນເຮັດໃຫ້ຊ່ວຍລຸດຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດພະຍາດມະເຣັງລຳໄສ້ໄດ້ເປັນຢ່າງດີ
!
ສຳລັບສັບເຈົ້າຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດມະເຣັງລຳໄສ້ນັ້ນ
ປະຈຸບັນຢັງບໍ່ຮູ້ຂະໜາດຂອງເສັ້ນໃຢອາຫານທີ່ຕ້ອງຮັບປະທານຢ່າງແນ່ນອນ
ແຕ່ໃນສະຫາລັດ ໄດ້ກຳນົດໃຫ້ເພດຊາຍວັຍສູງອາຍຸ ຄົວຮົບບໍຣິໂພກເສັ້ນໃຢອາຫານປຣະມານ
18 ກຣາມຕໍ່ມື້ ແລະສຳລັບວັຍໜຸ່ມສາວຄວນຮັບປະທານ 20-25 ກຣາມຕໍ່ມື້ ແລະການຮັບປະທານທີ່ຫລາຍກວ່າປະລິມານທີ່ກຳນົດກໍບໍ່ໄດ້ຊ່ວຍລຸດອັດຕາຄວາມສ່ຽງຂອງການເກີດພະຍາດມະເຣັງແຕ່ຢ່າງໃດ
ແຕ່ຈະຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ລະບົບຂັບຖ່າຍເຮັດວຽກໄດ້ດີຫລາຍຂຶ້ນ
ຢ່າງເຊັ່ນໃນເລື່ອງຂອງການຂັບຖ່າຍ ແກ້ອາການທ້ອງຜູກ ເປັນຕົ້ນ
ສັບພະຄຸນຂອງຜັກກາດຂາວ
- ຊ່ວຍເສີມສ້າງພູມິຄຸ້ມກັນ
- ມີແຄລຊຽມຊ່ວຍເສີມສ້າງກະດູກແລະແຂ້ວ
- ຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍ ບຳຣຸງກຳລັງ
- ຊ່ວຍໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ ຮັບປະທານອາຫານໄດ້ຫລາຍຂຶ້ນ
- ຊ່ວຍແກ້ກຣະຫາຍ
- ຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ກລ້າມຊີ້ນເຮັດວຽກເປັນປົກກະຕິ
- ແຄລຊຽມມີສ່ວນຊ່ວຍໃນການລຸດຄວາມດັນເລືອດສູງ
- ຊ່ວຍເສີມສ້າງຄວາມແຂງແຮງໃຫ້ຝາຫຼອດເລືອດ
- ຊ່ວຍຂັບນ້ຳນົມ (ໃບ)
- ຜັກກາດຂາວມີອໍກາດໂນຊັນໄຟ (Organosulffide) ແລະຟຟລາໂວນອຍ ທີ່ຊ່ວຍປ້ອງກັນມະເຣັງແລະພະຍາດຫຼອດເລືອດຫົວໃຈ
- ຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດມະເຣັງໃນລຳໄສ້
- ຊ່ວຍປິ່ນປົວພະຍາດຄວາມດັນເລືອດສູງ
- ມີສ່ວນຊ່ວຍປ້ອງກັນການເກີດພະຍາດຕາບອດຕອນກລາງຄືນ
- ຊ່ວຍປ້ອງກັນແລະປິ່ນປົວພະຍາດເລືອດອອກຕາມຊ່ອງແຂ້ວ
- ມີສ່ວນຊ່ວຍກຳຈັດສານພິດ ຂອງເສຍ ແລະໂລຫະໜັກອອກຈາກຮ່າງກາຍ
- ຜັກກາດອຸດົມໄປດ້ວຍໂຟເລດຊຶ່ງເປັນສານອາຫານທີ່ຈຳເປັນສຳລັບການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງເດັກນ້ອຍໃນມົດລູກໃນຊ່ວງ
3 ເດືອນແຮກ
- ຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ເມັດເລືອດແດງແຂງແຮງຫລາຍຂຶ້ນ
- ຊ່ວຍແກ້ຫືດ (ເມັດ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການຫວັດ
ດ້ວຍການຕົ້ມຫັວຜັກກາດດື່ມເປັນນ້ຳ
- ຊ່ວຍແກ້ອາການໄອແລະເສມຫະ ດ້ວຍການໃຊ້ຫັວຜັກກາດພໍປຣະມານ
ໃສ່ຂິງແລະນ້ຳເຜິ້ງນ້ອຍໆແລ້ວຕົ້ມກັບນ້ຳດື່ມ (ຫັວຜັກກາດ, ເມັດ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການສຽງແຫ້ງ ບໍ່ມີສຽງ
ດ້ວຍການຄັ້ນນ້ຳຫັວຜັກກາດຂາວ ເຕີມນ້ຳຂິງນ້ອຍໆແລ້ວນຳມາດື່ມ
- ຊ່ວຍແກ້ເລືອດກຳເດົາອອກ
- ຊ່ວຍແກ້ຮາກເປັນເລືອດ
- ຊ່ວຍຖືຮັກສາແຜໃນປາກ
ດ້ວຍການຄັ້ນນ້ຳຈາກຫັວຜັກກາດຂາວແລ້ວນຳມາໃຊ້ບ້ວນປາກເປັນປະຈຳ
- ຊ່ວຍແກ້ອາການງ້ວງ ດ້ວຍການນຳຫັວຜັກກາດຂາວດິບມາຫັ່ນປຣະມານ
3-4 ແວ່ນແລ້ວນຳມາຫຍ້ຳກິນແກ້ອາການ
- ຊ່ວຍແກ້ອາການເຈັບຄໍ (ໃບ)
- ຊ່ວຍໃນການຍ່ອຍອາຫານ (ຫັວຜັກກາດ, ໃບ)
- ແກ້ອາການທ້ອງອືດທ້ອງເຟີ້
- ຊ່ວຍແກ້ທ້ອງເສຍ (ຫັວຜັກກາດ, ເມັດ, ໃບ)
- ຊ່ວຍແກ້ແລະບັນເທົາອາການທ້ອງຜູກ
- ຊ່ວຍຂັບຍ່ຽວ
- ຊ່ວຍແກ້ພິດສຸຣາ
- ຊ່ວຍແກ້ອາການບວມນ້ຳ
- ຊ່ວຍຖືຮັກສານິ່ວໃນທາງເດີນຍ່ຽວ
- ຊ່ວຍປ້ອງກັນແລະປິ່ນປົວພະຍາດເໜັບຊາ
- ຊ່ວຍແກ້ອາການອັກເສບ
- ຊ່ວຍຖືຮັກສາແຜລໄຟໄໝ້ນ້ຳຮ້ອນລວກຫລືແຜລໂດນສະເກັດໄຟ
ດ້ວຍການໃຊ້ຫັວຜັກກາດນຳມາຕຳໃຫ້ແຫຼກແລ້ວນຳມາພອກບໍລິເວນທີ່ເປັນແຜລ
ຫລືຈະໃຊ້ເມັດນຳມາຕຳໃຫ້ແຫຼກແລ້ວພອກກໍໃຊ້ໄດ້ເຊັ່ນກັນ (ຫັວຜັກກາດ, ເມັດ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການຟົກຊ້ຳດຳຂຽວ ດ້ວຍການໃຊ້ຫັວຜັກກາດຫລືໃບ
ນຳມາຕຳໃຫ້ລະອຽດແລ້ວພອກບໍລິເວນທີ່ຟົກຊ້ຳ ຫລືຈະໃຊ້ເມັດປຣະມານ
60 ກຣາມນຳມາຕຳໃຫ້ລະອຽດແລ້ວນຳມາຄລຸກບເຫຼົ້າ (ອຸ່ນໃຫ້ຮ້ອນ)
ແລ້ວນຳມາພອກບໍລິເວນທີ່ເປັນ (ຫັວຜັກກາດ, ໃບ, ເມັດ)
ປະໂຫຍດຂອງຜັກກາດຂາວ
- ໃຊ້ປະກອບອາຫານ ເມນູຜັກກາດຂາວ ໄດ້ແກ່
ຜັດຜັກກາດຂາວ,
ແກງຈືດຜັກກາດຂາວ, ຕົ້ມຈືດຜັກກາດຂາວຢັດໄສ້
ແລະ ອື່ນ ໆ
ຄຳແນະນຳໃນການຮັບປະທານຜັກກາດຂາວ
- ສຳລັບຜູ້ທີ່ມີອາການມ້າມຂາດ ຄື
ມີອາການທ້ອງອືດທ້ອງເຟີ້ ແໜ້ນທ້ອງເປັນປະຈຳ ອາຫານບໍ່ຄ່ອຍຍ່ອຍ
ມີແກສ໌ໃນກະເພາະອາຫານຫລາຍ ບໍ່ຄວນຮັບປະທານຜັກກາດຂາວໃນປະລິມານຫລາຍເກີນໄປ ແຕ່ຖ້າເປັນບາງຄັ້ງຄາວກໍບໍ່ເປັນຫຍັງ
- ສຳລັບຜູ້ທີ່ຮັບປະທານອາຫານຈຳພວກຊີ້ນສັດຫລືຂອງມັນແນະນຳໃຫ້ຮັບປະທານຫັວຜັກກາດສັກນ້ອຍໆ ເພຣາະຫັວຜັກກາດຂາວມີນ້ຳມັນມັດຕາຣົ໌ດ (Mustard
oil) ຊຶ່ງມີຣົດເຜັດ ເມື່ອທັງຫມົດກັບເອນໄຊມ໌ໃນຫັວຜັກກາດຈຶ່ງມີລິດຊ່ວຍກະຕຸ້ນກະເພາະອາຫານແລະລຳໄສ້ໃຫ້ເຄື່ອນໄຫວ
ຈຶ່ງຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຮັບປະທານອາຫານໄດ້ຫລາຍຂຶ້ນແລະຢັງຊ່ວຍຍ່ອຍໄດ້ອີກດ້ວຍ
- ການຮັບປະທານຫັວຜັກກາດຂາວດິບຈະມີປະໂຫຍດຫລາຍກວ່າຮັບປະທານແບບປຣຸງສຸກຫລືຜ່ານຄວາມຮ້ອນ ເນື່ອງຈາກວິຕາມິນຊີແລະເອນໄຊມ໌ອະໄມເລດ (Amylase)
ໃນຫັວຜັກກາດຂາວຈະບໍ່ທົນຕໍ່ຄວາມຮ້ອນເທົ່າໃດ
ແລະຈະຖືກທຳລາຍທີ່ອຸນຫະພູມ 70
ອົງສາເຊລຊຽດ
- ສຳລັບການຮັບປະທານຜັກກາດຂາວ
ໃນການເລືອກຊື້ຜັກກາດຂາວຄວນຣະວັງໃນເລື່ອງຂອງສານປົນເປື້ອນຫລືຢາຂ້າແມງໃຫ້ດີ ເພຣາະການຮັບປະທານເຂົ້າໄປໃນປະລິມານຫລາຍອາດຈະໄປຂັດຂວາງການເຮັດວຽກງານຂອງເອນໄຊມ໌ໃນຮ່າງກາຍ ເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍອ່ອນເພລຍ ມຶນງົງ ປວດຫົວ ຄື້ນໄສ້ ຮາກ ຫາຍໃຈລຳບາກ ເກືອບ ແລະໝົດສະຕິໄດ້
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ