ການປູກຫອມບົ່ວແດງ
ຜັກບົ່ວຫົວແດງເປັນຜັກທີ່ເຮົາໃຊ້ບໍລິໂພກພາກສ່ວນຫົວ ສາມາດນຳໄປປະກອບອາຫານໄດ້ຫລາຍຊະນິດມີລົດຊາດ ແລະ ກິ່ນແຮງກວ່າຜັກບົ່ວຫົວໃຫ່ຍ.
ລັກສະນະທົ່ວໄປ:
ຜັກບົ່ວຫົວແດງ ເປັນພືດຜັກຕະກຸນ Liliaceae ຊື່ວິທະຍາສາດ: Allium ascalonicum Linn. ຜັກບົ່ວຫົວແດງສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດ ແຕ່ມັກທີ່ສຸດແມ່ນດິນລ້ວນມີປະຕິກິລິຍາຂອງດິນ (pH) ປະມານ 5,0-6,5 ແຕ່ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນດິນສູງໃນເວລາທີ່ກຳລັງຈະເລີນເຕີບໂຕແຕ່ ເມື່ອຫົວເລີ່ມແກ່ ດິນ ແລະ ອາກາດຕ້ອງແຫ້ງໄລຍະເວລາທີ່ປູກໄດ້ຮັບຜົນດີທີ່ສຸດແມ່ນເດືອນ ພະຈິກ-ເດືອນມີນາ.
ລັກສະນະທົ່ວໄປ:
ຜັກບົ່ວຫົວແດງ ເປັນພືດຜັກຕະກຸນ Liliaceae ຊື່ວິທະຍາສາດ: Allium ascalonicum Linn. ຜັກບົ່ວຫົວແດງສາມາດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ໃນດິນເກືອບທຸກຊະນິດ ແຕ່ມັກທີ່ສຸດແມ່ນດິນລ້ວນມີປະຕິກິລິຍາຂອງດິນ (pH) ປະມານ 5,0-6,5 ແຕ່ຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນດິນສູງໃນເວລາທີ່ກຳລັງຈະເລີນເຕີບໂຕແຕ່ ເມື່ອຫົວເລີ່ມແກ່ ດິນ ແລະ ອາກາດຕ້ອງແຫ້ງໄລຍະເວລາທີ່ປູກໄດ້ຮັບຜົນດີທີ່ສຸດແມ່ນເດືອນ ພະຈິກ-ເດືອນມີນາ.
ພັນທີ່ໃຊ້ປູກ:
ພັນທີ່ນິຍົມກັນປູກແມ່ນພັນພື້ນເມືອງ.
ການກຽມດິນ:
ໃຫ້ຂຸດ ຫລື ໄຖດິນໃຫ້ເລິກປະມານ 20 ຊັງຕີແມັດ ເກັບເສດຫຍ້າອື່ນໆອອກໃຫ້ຫມົດ, ຕາກດິນໄວ້ປະມານ 7-10 ວັນ, ຫວ່ານຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນບົ່ມໃຫ້ຫລາຍ, ຄາດດິນໃຫ້ລະອຽດດີແລ້ວຍົກເປັນຫນານປັບຫນ້າຫນານໃຫ້ພຽງເປັນຮູບ ຫລັງເຕົ່າ.
ການປູກ:
ໄລຍະປູກທີ່ເຫມາະສົມສຳລັບການປູກຜັກບົ່ວຫົວແດງໄລຍະຫ່າງ ລະຫວ່າງຕົ້ນຕໍ່ຕົ້ນ 15 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ລະຫວ່າງແຖວຕໍ່ແຖວ 20 ຊັງຕີແມັດ. ການປູກຜັກບົ່ວຫົວແດງແມ່ນໃຊ້ຫົວປູກ ດັ່ງນັ້ນ, ເຮົາຈິ່ງຕ້ອງມີການຄັດເລືອກເອົາຫົວທີ່ແກ່ ແລະ ແຫ້ງດີ ມີການພັກຕົວມາແລ້ວໄລຍະຫນຶ່ງນຳມາຕັດແຕ່ງທຳຄວາມສະອາດຕັດ ພາກສ່ວນຮາກແກ່ ແລະ ຍອດແຫ້ງອອກຈະຊ່ວຍໃຫ້ງອກດີຂຶ້ນ. ຫລັງຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳມາຈຸ່ມລົງໃນນ້ຳຢາຊີແນບ ຫລື ມາແນບ ເພື່ອປ້ອງກັນກຳຈັດເຊື້ອລາ ແລ້ວນຳໄປຕາກແດດກ່ອນນຳໄປກ່ອນຈະປູກຄວນຫົດນ້ຳຫນານໃຫ້ຊຸ່ມນຳ ເອົາຫົວພັນມາປັກລົງໃນດິນໃຫ້ເລິກປະມານເຄິ່ງຫົວໃຫ້ເປັນແຖວຕາມ ໄລຍະປູກທີ່ກຳ ນົດໄວ້ແລ້ວປົກດ້ວຍເຟືອງ ຫລື ຫຍ້າແຫ້ງຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມອີກເທື່ອຫນຶ່ງ. ຫລັງຈາກປູກປະມານ 10-15 ມື້ ຈະເລີ່ມງອກຖ້າສັງເກດ ເຫັນຫົວໃດບໍ່ງອກໃຫ້ປູກຊ້ຳຄືນທັນທີ.
ການບົວລະບັດຮັກສາ:
ການໃສ່ຝຸ່ນ: ຝຸ່ນທີ່ໃສ່ຄວນເປັນຝຸ່ນຄອກ ຫລື ຝຸ່ນ N:P:K 15-15-15 ຫລື 12-24-12 ຫລື ສູດອື່ນໆທີ່ໃກ້ຄຽງກັນນີ້ ໃນອັດຕາ 300-600 ກິໂລຕໍ່ເຮັກຕາຂຶ້ນຢູ່ກັບຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ. ການໃສ່ຝຸ່ນໃຫ້ແບ່ງໃສ່ 2 ເທື່ອຄື: ເທື່ອທີ 1: ໃສ່ເປັນຝຸ່ນຮອງພື້ນຕອນປູກ, ເທື່ອທີ 2: ຫລັງຈາກປູກໄດ້ປະມານ 30-40 ວັນ ໂດຍການໂຮຍທາງຂ້າງຫ່າງຈາກຕົ້ນເລັກຫນ້ອຍແລ້ວພວນດິນປົກ.
ການໃຫ້ນ້ຳ: ຜັກບົ່ວຫົວແດງເປັນພືດທີ່ຕ້ອງການຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນດິນສູງໃນເວລາ ຈະເລີນເຕີບໂຕ. ດັ່ງນັ້ນ, ຕ້ອງໃຫ້ນ້ຳຢ່າງພຽງພໍ ແລະ ສະຫມ່ຳສະເຫມີທັງຕອນເຊົ້າ ແລະ ຕອນແລງ ແຕ່ເວລາຫົວເລີ່ມແກ່ຕ້ອງຫລຸດຜ່ອນການໃຫ້ນ້ຳລົງ ເພາະໃນໄລຍະນີ້ຕົ້ນຜັກບົ່ວແດງຕ້ອງການດິນ ແລະ ອາກາດແຫ້ງ.
ການຄຸມດິນ (ປົກຫນ້າດິນ):ວັດຖຸທີ່ໃຊ້ໃນການປົກ ຄຸມດິນຄື: ເຟືອງແຫ້ງ ຫລື ຫຍ້າແຫ້ງ ນອກຈາກນັ້ນຍັງໃຊ້ວັດຖຸອື່ນໆທີ່ລາຄາຖືກ ແລະ ຫາໄດ້ງ່າຍໃນທ້ອງຖິ່ນ. ການປົກຄຸມດິນຈະເຮັດໃຫ້ດິນສາມາດເກັບຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໄວ້ໄດ້ ດົນ ແລະ ເຫມາະສົມແກ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕ ແລະ ລະບົບການຮັກສາຮາກຂອງຜັກບົ່ວຫົວແດງ. ນອກຈາກນີ້ຍັງຊ່ວຍກຳຈັດວັດຊະພືດ (ຫຍ້າ) ອີກດ້ວຍ.
ການປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດຫຍ້າ: ຫຍ້າທຸກຊະນິດເປັນສັດຕູທີ່ຍາດແຍ່ງອາຫານໄປຈາກພືດທີ່ເຮົາປູກ ດັ່ງນັ້ນ, ຖ້າມີຫຍ້າຂຶ້ນ ຕ້ອງກຳຈັດໂດຍໄວຖ້າປະໄວ້ຫລາຍຈະຍາກຕໍ່ການກຳຈັດ ແລະ ຕ້ອງເຮັດໃຫ້ເສຍຄ່າໃຊ້ຈ່າຍເພີ່ມຂຶ້ນອີກ. ການປ້ອງກັນ ແລະ ກຳຈັດຫຍ້າອາດໃຊ້ແຮງຄົນຫລົກ ຫລື ໃຊ້ສານເຄມີສີດພົ່ນກໍ່ໄດ້.
ການເກັບກ່ຽວ:
ຜັກບົ່ວຫົວແດງທີ່ປູກຢູ່ບ້ານເຮົາມີອາຍຸເກັບກ່ຽວປະມານ 70-100 ວັນຫລັງຈາກປູກ (ຂຶ້ນຢູ່ກັບພັນທີ່ໃຊ້ປູກ) ຜັກບົ່ວຫົວແດງທີ່ ເລີ່ມແກ່ນັ້ນສີຂອງໃບຂຽວຈະເລີ່ມຈາງລົງ, ປາຍໃບຈະເລີ່ມເຫລືອງ ແລະ ເອ່ນລົ້ມລົງ. ຫລັງຈາກຫລົກແລ້ວໃຫ້ຕາກແດດກ່ອນປະມານ 4-5 ແດດ ແລ້ວຈິ່ງນຳມາຮັກສາໄວ້ໃນທີ່ຮົ່ມ ເພື່ອໃຫ້ໃບແຫ້ງມັດເປັນຈຸກຕາມຂະຫນາດທີ່ຕ້ອງການນຳໄປແຂວນໄວ້ໃນ ບ່ອນທີ່ຮົ່ມ ແລະ ອາກາດລຸລ່ວງດີບໍ່ໃຫ້ຖືກແດດ ຫລື ຝົນແຫ້ງດີແລ້ວຈິ່ງນຳໄປບໍລິໂພກ ແລະ ໄປຂາຍ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ