ຜັກແພວ
ຜັກແພວ
ຊື່ສາມັນ Vietnamese coriander
ລັກສະນະຂອງຜັກແພວ
- ຕົ້ນຜັກແພວ ຈັດເປັນພືດລົ້ມລຸກ ມີລຳຕົ້ນສູງປະມານ 30-35 ຊັນຕິແມັດ ລຳຕົ້ນຕັ້ງກົ່ງ ມີຂໍ້ເປັນຊ່ວງໆ ຕາມຂໍ້ມັກມີຮາກງອກອອກມາ ຫລືລຳຕົ້ນ ເປັນແບບທອດເລື້ອຍໄປຕາມພື້ນດິນ ແລະ ມີຮາກງອກອອກມາຕາມສ່ວນທີ່ສຳຜັດກັບພື້ນດິນ ເປັນພືດທີ່ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີໃນທີ່ຊື້ນແສະ ເຊັ່ນ ໃນບໍລິເວນຫ້ວຍ ໜອງ ຄອງ ບຶງ ຫລືຕາມແອ່ງນ້ຳຕ່າງໆ ຂະຫຍາຍພັນດ້ວຍວິທີການເພາະເມັດ ແລະ ການໃຊ້ລຳຕົ້ນປັກຊຳ (ເມັດງອກຍາກ ນິຍົມໃຊ້ກິ່ງປັກຊຳຫລາຍກວ່າ) ພັນໄມ້ຊະນິດນີ້ເປັນພືດລົ້ມລຸກ ພົບໄດ້ທົ່ວທຸກພາກຂອງປະເທດ ເພາະເກີດໄດ້ເອງຕາມທຳມະຊາດ
- ໃບຜັກແພວ ມີໃບເປັນໃບດ່ຽວ ອອກສະຫລັບກັນ ລັກສະນະຂອງໃບເປັນຮູບຫອກ ຫລືຮູ ບຫອກແກມຮູບໄຂ່ ໃບມີຂະໜາດກ້ວາງປະມານ 2.5-3 ຊັງຕິແມັດ ແລະຍາວປະມານ 5.5-8 ຊັງຕິແມັດ ປາຍໃບຮຽວແຫຼມ ຄ້າຍໃບໄຜ່ແຕ່ບາງກວ່າ ຂອບໃບລຽບ ຖານໃບເປັນຣູບລິ່ມ ກ້ານໃບສັ້ນມີຫູ ໃບລັກສະນະຄ້າຍປອກຫຸ້ມອ້ອມລຳຕົ້ນຢູ່ບໍລິເວນເໜືອຂໍ້ຂອງລຳຕົ້ນ
- ດອກຜັກແພວ ອອກດອກເປັນຊໍ່ ຊໍ່ດອກມີດອກຍ່ອຍຂະໜາດນ້ອຍສີຂາວນວນຫລືຊົມພູມ່ວງ
ສັບພະຄຸນຂອງຜັກແພວ
- ຜັກແພວອຸດົມໄປດ້ວຍສານຕໍ່ຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫລະ ຫຼາຍຊະນິດທີ່ຊ່ວຍເສີມສ້າງພູມິຕ້ານທານພະຍາດໃຫ້ກັບຮ່າງກາຍ ແລະຊ່ວຍໃນການຊະລໍໄວ (ໃບ)
- ຊ່ວຍປ້ອງກັນແລະຕໍ່ຕ້ານມະເຣັງ (ໃບ)
- ຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດຫັວໃຈ (ໃບ)
- ໃບໃຊ້ຮັບປະທານຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ (ໃບ)
- ຊ່ວຍບຳຣຸງປະສາດ (ຮາກ)
- ລົດເຜັດຂອງຜັກແພວຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ເລືອດລົມໃນຮ່າງກາຍຍ່າງສະດວກຫລາຍຂຶ້ນ (ໃບ)
- ຊ່ວຍປິ່ນປົວພະຍາດຫວັດ (ໃບ)
- ຊ່ວຍຂັບເຫື່ອ (ດອກ)
- ຊ່ວຍປິ່ນປົວພະຍາດປອດ (ດອກ)
- ຊ່ວຍຮັກສາຫອບຫືດ (ຮາກ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການໄອ (ຮາກ)
- ຊ່ວຍໃນການຂັບຖ່າຍ ປ້ອງກັນ ແລະ ແກ້ອາການທ້ອງຜູກ ແລະຊ່ວຍປ້ອງກັນມະເຣັງລຳໄສ້ໃຫຍ່ ເພາະເປັນຜັກທີ່ມີໄຟເບີ່ສູງເຖິງ 9.7 ກຣາມ ຊຶ່ງຈັດຢູ່ໃນຜັກທີ່ມີເສັ້ນໃຍອາຫານຫລາຍທີ່ສຸດ 10 ອັນດັບຂອງຜັກພື້ນບ້ານ (ໃບ)
- ຜັກແພວມີຣົດເຜັດຮ້ອນ ຈຶ່ງຊ່ວຍແກ້ລົມ ຂັບລົມໃນກະເພາະອາຫານ ແກ້ທ້ອງອືດ ທ້ອງເຟີ້ (ໃບ) ຢອດຜັກແພວໃຊ້ເປັນຢາຂັບລົມຂຶ້ນເບື້ອງເທິງ ຊ່ວຍໃຫ້ລະບາຍລົມອອກມາເວລາທ້ອງຂຶ້ນ ທ້ອງເຟີ້ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ຮາກຜັກແພວຊ່ວຍປິ່ນປົວພະຍາດກະເພາະອາຫານ (ຮາກ) ແກ້ກະເພາະອາຫານພິການ ຫລືກະເພາະອັກເສບ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ຊ່ວຍແກ້ທ້ອງເສຍ ອຸດຈາລະພິການ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການເຈັບທ້ອງ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການທ້ອງລົງພຸງມານ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ລຳຕົ້ນຜັກແພວໃຊ້ເປັນຢາຂັບຍ່ຽວ (ຕົ້ນ)
- ຮາກ ຕົ້ນ ໃບ ແລະດອກ ນຳມາປຸງເປັນຢາໄດ້ ໃຊ້ຮັກສາຣິດສີດວງທະວານ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນ, ຮາກ)
- ຊ່ວຍປິ່ນປົວພະຍາດຕັບແຂງ (ໃບ)
- ຊ່ວຍລຸດອາການອັກເສບ (ໃບ)
- ໃບຜັກແພວໃຊ້ແກ້ຕຸ່ມຄັນ ຜົດຜື່ນຄັນຈາກເຊື້ອຣາ ເປັນກາກເກື້ອນ ດ້ວຍການໃຊ້ໃບ ຫລືທັງຕົ້ນນຳມາຄັ້ນ ຫລືຕຳປະສົມກັບເຫຼົ້າຂາວ ແລ້ວໃຊ້ເປັນຢາທາ (ໃບ, ທັງຕົ້ນ)
- ຊ່ວຍແກ້ອາການປວດເມື່ອຍຕາມຮ່າງກາຍ (ຮາກ)
- ຊ່ວຍຮັກສາອາການປວດຂໍ້ ປວດກະດູກ (ຮາກ)
- ຊ່ວຍແກ້ເສັ້ນປະສາດພິການ ແກ້ປວດຊາຕາມປາຍນິ້ວມື ປາຍຕີນ ແລະອາການມືສັ່ນ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
- ໃຊ້ປຸງເປັນຢາບຳຣຸງເລືອດລົມຂອງສະຕີ (ໃບ, ດອກ, ຕົ້ນຮາກ)
ຂໍ້ຄວນຮູ້
! : ຜັກແພວຫຼັກ ໆ ແລ້ວຈະມີຢູ່ສອງຊະນິດທີ່ຕ່າງກັນແຕ່ສີຕົ້ນ ຄື ຜັກແພວແດງ
ແລະ ຜັກແພວຂາວ ເປັນສະມຸນໄພຄູ່ແຝດທີ່ນຳມາປະກອບໃຊ້ຄູ່ກັນເປັນຢາສະມຸນໄພຈະມີລິດຢາແຮງຂຶ້ນ
ແລະມີປະສິດທິພາບໃນການຮັກສາຫລາຍຂຶ້ນດ້ວຍ
ຄຸນຄ່າທາງໂພດນາການຂອງຜັກແພວ ຕໍ່ 100 ກຣາມ
- ພະລັງງານ 54 ກິໂລແຄລໍຣີ
- ຄາຣ໌ໂບໄຮເດຣົດ 7.7 ກຣາມ
- ເສັ້ນໃຢອາຫານ 1.9 ກຣາມດອກຜັກແພວ
- ໄຂມັນ 0.5 ກຣາມ
- ໂປຣຕີນ 4.7 ກຣາມ
- ນ້ຳ 83.4%
- ວິຕາມິນເອ 8,112 ຫນ່ວຍສາກົນ
- ວິຕາມິນບີ 1 0.05 ມິນລິກຣັມ
- ວິຕາມິນບີ 2 0.59 ມິນລິກຣັມ
- ວິຕາມິນບີ 3 1.7 ມິນລິກຣັມ
- ວິຕາມິນຊີ 77 ມິນລິກຣັມ
- ທາດແຄລຊຽມ 79 ມິນລິກຣັມ
- ທາດເຫຼັກ 2.9 ມິນລິກຣັມ
- ທາດຟອດຟໍຣັດ 272 ມິນລິກຣັມ
ຂໍ້ມູນຈາກ : ກອງໂພດນາການ ກຣົມອະນາໄມ (ຕາຕະລາງສະແດງຄຸນຄ່າທາງໂພດນາການຂອງອາຫານໄທ)
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ