google-site-verification: google0d91bc93cfc88895.html ປະຫວັດຄວາມເປັນມາຂອງໝາກກ້ຽງ. - Hukased

Hukased

Agriculture, education, ການກະເສດ ກະສິກຳ ປູກຝັງ ລ້ຽງສັດ ແລະ ປ່າໄມ້ ຂະຫຍາຍແລະປັບປຸງພັນພືດ

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here


Saturday, March 28, 2015

ປະຫວັດຄວາມເປັນມາຂອງໝາກກ້ຽງ.






ປະຫວັດຄວາມເປັນມາຂອງໝາກກ້ຽງ.


ໃນອາດີດຜ່ານມາໄດ້ມີການປູກໝາກກ້ຽງນານຫຼາຍພັນປີມາແລ້ວປະຊາຊົນມີການເຊື່ອກັນວ່າ: ໝາກກ້ຽງມີຫຼາຍພັນ,ຫຼາຍຊະນິດ ແລະ ເປັນພືດທີ່ມີຖີ່ກ່ຳເນີດ ຫຼືເປັນພືດທ້ອງຖີ່ນດັ່ງເດີມໃນເຂດຮ້ອນ,ຄີ່ງຮ້ອນຂອງທະວີບເອເຊຍ ແລະ ກຸ່ມເກາະມາລາຍູໃນປະເທດໄທ  ແລະ ບໍ່ມີຫຼັກຖານຢ່າງຊັດເຈນວ່າມີການປູກໝາກກ້ຽງກັນມາຕັ້ງແຕ່ເມື່ອກ່ອນ,ພົບແຕ່ພຽງບົດລາຍງານເຊີ່ງມີຕົ້ນສະບັບເປັນພາສາຝຣັ່ງເສດ ແປແລະຈັດພີມເປັນພາສາອັງກີດເມື່ອ ພສ 2231 ຫຼື ກ່ວາ 300 ປີມາແລ້ວທີ່ໄດ້ກ່າວເຖີງໝາກກ້ຽງຊະນິດຕ່າງມີ 3 ຊະນິດຄື: ໝາກສົ້ມໂອ( ໝາກກ້ຽງໃຫ່ຍ ),ໝາກກ້ຽງ ແລະ ໝາກກູດ ສຳລັບໝາກສົ້ມຂຽວຫວານບໍ່ຮູ້ປະຫວັດຊັດເຈນ ແລະ ມີຂໍ້ສະທິຖານວ່າອາດເກີດຈາກການເພາະເມິດ,ຈາກການຂະຂະພັນຈາກຈາກໝາກກ້ຽງນ້ອຍ ຫຼື ເກີດຈາກພັນທີ່ຈີນນຳເຂົ້າມາປູກໃນພາກກາງເມື່ອປະມານຮ້ອຍກ່ວາປີມາແລ້ວ ຕໍ່ມາຈີ່ງໄດ້ມີການກະຈ່າຍນຳໄປປູກໃນເຂດອື່ນໆ ແລະ ເອີ້ນກັນວ່າ: ກ້ຽງຂຽວຫວານ ເພາະເມື່ອໝາກກ້ຽງສຸກ ຫຼື ແກ່ເຕັມທີ່ແລ້ວ ສ່ວນເປື້ອກຍັງມີສີຂຽວ ເມື່ອກິນເຂົ້າໄປຈະມີລົດຊາດຫວານ ເລັກສະນະຂອງໝາກກ້ຽງທົ່ວໄປທີ່ປູກໃນພາກກາງ ຫຼືໃນພື້ນທີ່ມີອຸ່ນຫະພູມທີ່ມີອາກາດເຢັນ.


No comments:

Post a Comment

​ສະ​ແດງ​ຄວາມ​ຄິດ​ເຫັນ ຫລື ຄຳ​ຂອບ​ໃຈ ເພື່ອ​ເປັນ​ກຳ​ລັງ​ໃຈ​ໃຫ້​ຄົນ​ຂຽນ