ປະຫວັດຄວາມເປັນມາຂອງໝາກກ້ຽງ.
ໃນອາດີດຜ່ານມາໄດ້ມີການປູກໝາກກ້ຽງນານຫຼາຍພັນປີມາແລ້ວປະຊາຊົນມີການເຊື່ອກັນວ່າ:
ໝາກກ້ຽງມີຫຼາຍພັນ,ຫຼາຍຊະນິດ ແລະ ເປັນພືດທີ່ມີຖີ່ກ່ຳເນີດ
ຫຼືເປັນພືດທ້ອງຖີ່ນດັ່ງເດີມໃນເຂດຮ້ອນ,ຄີ່ງຮ້ອນຂອງທະວີບເອເຊຍ
ແລະ ກຸ່ມເກາະມາລາຍູໃນປະເທດໄທ ແລະ ບໍ່ມີຫຼັກຖານຢ່າງຊັດເຈນວ່າມີການປູກໝາກກ້ຽງກັນມາຕັ້ງແຕ່ເມື່ອກ່ອນ,ພົບແຕ່ພຽງບົດລາຍງານເຊີ່ງມີຕົ້ນສະບັບເປັນພາສາຝຣັ່ງເສດ
ແປແລະຈັດພີມເປັນພາສາອັງກີດເມື່ອ ພສ 2231 ຫຼື ກ່ວາ 300 ປີມາແລ້ວທີ່ໄດ້ກ່າວເຖີງໝາກກ້ຽງຊະນິດຕ່າງມີ
3 ຊະນິດຄື: ໝາກສົ້ມໂອ( ໝາກກ້ຽງໃຫ່ຍ ),ໝາກກ້ຽງ ແລະ ໝາກກູດ ສຳລັບໝາກສົ້ມຂຽວຫວານບໍ່ຮູ້ປະຫວັດຊັດເຈນ
ແລະ ມີຂໍ້ສະທິຖານວ່າອາດເກີດຈາກການເພາະເມິດ,ຈາກການຂະຂະພັນຈາກຈາກໝາກກ້ຽງນ້ອຍ
ຫຼື ເກີດຈາກພັນທີ່ຈີນນຳເຂົ້າມາປູກໃນພາກກາງເມື່ອປະມານຮ້ອຍກ່ວາປີມາແລ້ວ ຕໍ່ມາຈີ່ງໄດ້ມີການກະຈ່າຍນຳໄປປູກໃນເຂດອື່ນໆ
ແລະ ເອີ້ນກັນວ່າ: ກ້ຽງຂຽວຫວານ ເພາະເມື່ອໝາກກ້ຽງສຸກ ຫຼື ແກ່ເຕັມທີ່ແລ້ວ ສ່ວນເປື້ອກຍັງມີສີຂຽວ
ເມື່ອກິນເຂົ້າໄປຈະມີລົດຊາດຫວານ ເລັກສະນະຂອງໝາກກ້ຽງທົ່ວໄປທີ່ປູກໃນພາກກາງ ຫຼືໃນພື້ນທີ່ມີອຸ່ນຫະພູມທີ່ມີອາກາດເຢັນ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ