I. ດິນທີ່ເໝາະສົມ
ໂດຍລວມແລ້ວ ຕົ້ນ ຊາສາມາດປ6ກ ໄດ້ເກືອບທຸກປະເພດດິນທີມີລະດັບຄວາມສູງຈາກໜ້ານ້ຳທະເລ
200 - 2.000 ແມັດ ແລະ ລະດັບນ້ຳພື້ນດິນ
1 ແມັດ, ດິນມີລະດັບຄວາມເປັນກົດ PH ຢູ່ໃນລະຫວ່າງ 46 ແລະ ລະດັບຄວາມຄ້ອຍຊັນບໍ່ເກີນ 30%, ຊັ້ນດິນຕ້ອງເລິກກວ່າ 60 ຊຕມ.
1. ລັກສະນະດ້ານກາຍະພາບຂອງດິນ
ກ. ຄວາມເລິກຂອງຊັ້ນດິນ
ຕົ້ນຊາເປັນພຶດໄລຍະຍາວ,
ມີລະບົບຮາກທີ່ມີການຈະເລີນເຕີບໂຕລົງທາງເລິກ
ແລະ ຂະຫຍາຍຕົວອອກທາງກວ້າງ,
ດູດເອົາທາດອາຫານທີ່ມີຊັ້ນດິນເລິກ
(13ແມັດ). ຕົ້ນຊາຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດສູງ, ຫຼື ຕ່ຳແມ່ນຂຶ້ນກັບພື້ນທີ່ ທີ່ມີຊັ້ນດິນແຕ່
4060 ຊັງຕີແມັດ.
ຂ. ໂຄງສ້າງຂອງດິນ
ດິນທີ່ມີໂຄງສ້າງຜຸຜຸ່ຍ,
ເກັບຮັກສາ
ແລະ ດູດຊືມເອົານ້ຳໄດ້ຫຼາຍ,
ລະບາຍນ້ຳໄດ້ດີແມ່ນມີປະໂຫຍດຕໍ່ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງລະບົບຮາກຂອງຕົ້ນຊາ
ແລະ ເປັນເງື່ອນໄຂທີ່ດີໃຫ້ແກ່ບັນດາຈຸລິນຊີຂະຫຍາຍຕົວ.
ຄ. ສ່ວນປະກອບຂອງເນື້ອດິນ
ດິນທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດ ສຳລັບການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຕົ້ນຊາ, ແມ່ນດິນຊະນິດທີ່ມີລະບົບປະສົມກົມກຽວລະຫວ່າງອາກາດ
ແລະ ນ້ຳໄດ້ດີ ຊຶ່ງເອື້ອອຳນວຍໃຫ້ການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຕົ້ນຊາປູກກໍ່ຄືຂະບວນການວິວັດຂອງຊີວະເຄມີທີ່ເກີດຂຶ້ນໃນດິນ(ອີງຕາມການຈັດແບ່ງປະເພດເນື້ອດິນ
ຂອງອະດີດສະຫະພາບໂຊຫວຽດ).
ງ. ລະດັບຄວາມເລິກຂອງນ້ຳພື້ນດິນ
ນ້ຳຫຼືດິນທີ່ເໝາະສົມ ເພື່ອການປູກຊາຈະຕ້ອງມີຄວາມເລິກ 1 ແມັດ ຂຶ້ນໄປ,ຍ້ອນວ່າຕົ້ນຊາບໍ່ສາມາດທົນຕໍ່ນ້ຳຖ້ວມຂັງໄດ້ດົນ.
ດັ່ງນັ້ນ, ໃນພື້ນທ່ີທີ່ມີນ້ຳໃຕ້ດິນຕື້ນດິນອົມນ້ຳ, ຕົ້ນຊາຈະຕາຍໄດ້ງ່າຍ
2. ພູມສັນຖານ ແລະ ລະດັບຄວາມສູງ
ພື້ນທີ່ທີ່ມີລະດັບຄວາມສູງຈາກໜ້ານ້ຳທະເລມີຜົນສະທ້ອນເຖິງຄຸນນະພາບຂອງໃບຊາ. ຊາທີ່ປູກໃນເຂດສູງ
ຈະໃຫ້ຄຸນນະພາບດີ ມີຣົດຊາດແຊບຫວານຊຸ່ມຄໍ ແລະມີກິ່ນຫອມ, ແຕ່ຜົນຜະລິດຈະບໍ່ສູງຍ້ອນວ່າຕົ້ນຊາຈະເລີນເຕີບໂຕຊ້າ
(ຊາທີ່ປູກຢູ່ໃນລະດັບຄວາມສູງຫຼາຍກວ່າ 800
ແມັດ
ຂຶ້ນໄປຈະມີຣົດຊາດແຊບ). ສະພາບພູມສັນ ຖານກໍ່ມີຜົນສະທ້ອນ ເຖິງສະພາບອາກາດເຂດປູກຊາ,ຊາທີ່ປູກໃນພື້ນທີ່ຄ້ອຍຊັນ30%ຂຶ້ນໄປດິນບໍ່ສາມາດເກັບຮັກສານ້ຳໄດ້ເຮັດໃຫ້ດິນແຫ້ງ, ດິນຖືກເຊາະລ້າງສູງເຮັດໃຫ້ຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນເຊື່ອມ, ຊາກໍ່ຈະໃຫ້ຜົນຜະລິດຕ່ຳ.
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ