ເຕັກນິກການປູກໝາກໂມ
ແຕງໂມ (ຊື່ວິທະຍາສາດ: Citrullus
lanatus) ເປັນໝາກໄມ້ ທີ່ມີນ້ຳປະກອບຢູ່ເປັນຈຳນວນຫລາຍ ແລະຫວານຫລາຍແຕ່ມີນ້ຳຕານນ້ອຍກວ່າຫມາກໄມ້ບາງຊະນິດເນື່ອງຈາກນ້ຳຕານໃນຜົນຄືນ້ຳຕານກລູໂຄດ
ພາກຕະເວັນອອກສຽງເໜືອຮຽກ ບັກໂມ ພາກເໜືອຮຽກ ບະເຕົ້າ, ຮຽກແຕງຈີນ ຖິ່ນກຳເນີດຢູ່ໃນທະເລຊາຍຄາລາຮາລີ ທວີບແອຟຣິກາ[1] ຊາວອີຢິບເປັນຊາດແຮກທີ່ປຸກແຕງໂມໄວ້ຮັບປະທານເມື່ອສີ່ພັນປີມາແລ້ວ[2] ຊາວຈີນ ເລີ່ມປຸກແຕງໂມທີ່ ຊິນກຽງສະໄໝຣາສວົງຖັງ แລະຊາວມົວ ໄດ້ນຳແຕງໂມໄປສູ່ທະວີບຢຸໂຣບ ແຕງໂມແພຣ່ຫຼາຍເຂົ້າສູ່ທະວິບອາເມລິກາ ພ້ອມກັບຊາວແອຟຣິກາທີ່ຖືກຂາຍເປັນຂ້າທາດ
ແຕງໂມຕ້ອງການດິນທີ່ມີຄວາມຊຸ່ມຊື້ນພໍເໝາະ ນ້ຳບໍ່ຂັງ ມັກປຸກກັນໃນດິນຣ່ວນປົນຊາຍ
ໃນປະເທດລາວມີການປຸກແຕງໂມທົ່ວທຸກພູມິພາກ ແລະ ປຸກໄດ້ທຸກລະດູ
ໝວດ: |
|
ຊັ້ນ: |
|
ອັນດັບ: |
|
ວົງ: |
|
ສກຸນ: |
|
ສປີຊີສ໌: |
C. lanatus |
ພັນທີ່ນິຍົມປູກ.
- ພັນ 9930 ຕົົ້ນແຂງແຮງ ໝາກດົກ ເນື້ອສີແດງ ລົດຫວານ ຂະໜາດໝາກ 2-3 ກິໂລ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 55 ວັນ.
- ພັນ 9935 ທົນຕໍ່ພະຍາດຜິວນ້ຳມັນ ເນື້ອສີແດງ ລົດຫວານກອບ ເປືອກໜາ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 55-60 ວັນ.
- ພັນ 9942 ເນື້ອສີເຫລືອງ ຂະໜາດໝາກ 5-6 ກິໂລ ເປືອກໜາ ທົນການຂົນສົ່ງ ອາຍຸການເກັບກ່ຽວ 60 ວັນ.
ການກຽມດິນ
ສິ່ງທີ່ຕ້ອງຕຽມ
1.
ເມັດແຕງໂມ
(ຊື້ໄດ້ຕາມທ້ອງຕະລາດ ຫລື ຕິດຕໍ່ຈາກຄົົນທີ່ເຂົາປຸກຢູ່ແລ້ວຈະໄດ້ລາຄາຖືກ)
2.
ພື້ນທີ່ເພາະປຸກ
3.
ປຸ໋ຍຄອກ (ຂີ້ໝູ ຂີ້ງົວ
ຂີ້ໄກ່ ຫລືປຸ໋ຍອິນທີຢ່າງໃດກໍໄດ້)
4.
ນ້ຳໝັກໄລ່ແມງແລະປຸ໋ຍອິນທີນ້ຳ
ວິທີການ
ໃຊ້ລົດໄຖເດີນຕາມຍົກຣ່ອງ (ຖ້າບໍ່ມີລົດດໄຖກໍປຸກເປັນແຖວເປັນແນວຕາມທີ່ເຮົາສະດວກ
ຮອງພື້ນດ້ວຍປຸ໋ຍຄອກທີ່ຕຽມໄວ້ພໍປະມານ
ຢອດເມັດລົງຫຼຸມປະມານຫຼຸມລະ
2-3 ເມັດ ລະຫວ່າງຫຼຸມຫ່າງກັນປະມານ 80 ຊົມ.(ຍ່າງ 2 ກ້າວທຳມະດາ)
ເມັດອາດແຊ່ນ້ຳກ່ອນປຸກກໍໄດ້ຫລືຖ້າດິນຊຸ່ມກໍສາມາດຢອດໄດ້ເລີຍ
ຜ່ານໄປ 5-7 ມື້ ຍອດອ່ອນແຕງໂມຈະໂຜລ່ອອກມາໃຫ້ເຫັນ
ເລີ່ມແຕກໃບຈິງ ໃຫ້ເຮົາສີດນ້ຳໝັກໄລ່ແມງໄມ້
ແລະ ປຸ໋ຍອິນທີນ້ຳອາທິດລະເທື່ອ ຊ່ວງນີ້ຈະເລີ່ມມີແມງເຕົ່າແຕງ ເຂົ້າລົບກວນ ໃຫ້ສີດນ້ຳໝັກໄລ່ແມງ 3 ມື້ຕໍ່ເທື່ອຖ້າລົງໜັກໃຫ້ສີດມື້ເວັ້ນມື້
ເຮົາອາດປະສົມໄປກັບປຸ໋ຍອິນທີນ້ຳໄດ້ເລຍ
ອາຫານຈານດ່ວນສຳລັບພືດທີ່ໄດ້ຈາກໄຂ່ແລະນົມງົວໝັກ
ແຕງໂມ 3-4 ອາທິດ ຈະເຣີ່ມມີໃບຈິງ 8-10 ໃບແລ້ວ ແມງເຕົ່າແຕງຈະເຂົ້າກັດກິນໃບ
ສີດປຸ໋ຍແລະນ້ຳໝັກອາທິດລະ
1 ເທື່ອເໝືອນເດີມ
1 ເດືອນ ຖ້າແຕງໂມອາຍຸ 1 ເດືອນຂຶ້ນໄປກໍບໍ່ເປັນຫຍັງ ກິນໄດ້ກິນໄປຜົນກໍຈະເລີ່ມອອກແລ້ວເທົ່າຫົວໂປ້ມື
ໄລຢະນີ້ຖ້າຢາກເຫັນຜົນແຕງໂມກໍຕ້ອງເປີດເບິ່ງຕາມເຄືອແຕງໂມ
1 ເດືອນກວ່າ ແຕງໂມເລື້ອຍເຕັມໄຮ່ແລ້ວ
ຜົນກໍເລີ່ມຫລາຍແລ້ວເດີ່ຕອນນີ້ຍ່າງໄປທາງໃດໃນໄຮ່ກໍເຈີ ບໍ່ຕ້ອງເປີດເບິ່ງໃຫ້ຍາກ
ເຂົ້າເດືອນທີ່
2 ກໍເຈີພະຍາດເລຍ ເປັນພະຍາດຍອດໄໝ້ທີ່ເກີດຈາກການເຂົ້າທຳລາຍຂອງເພ້ຍໄຟຖ້າເລີ່ມເຈີໃຫ້ຮີບເດັດໃບຖິ້ມແລະສີດບິວເວອຣ໌ເຣຍ
ເພື່ອຢັບຢັ້ງແລະບໍ່ຄວນປຸກແຕງໂມຊ້ຳທີ່ເດີມຕອນນີ້ກໍຕ້ອງເຮັດໃຈ ລູກທີ່ມີຂະໜາດເທົ່າກຳປັ້ນ
ກໍແຫ້ງຫ່ຽວໄປຕາມລະບຽບ ເນື່ອງຈາກໃບຖືກທຳລາຍຈຶ່ງບໍ່ມີອາຫານມາລ້ຽງຜົນສ່ວນລູກທີ່ໃຫຍ່ແລ້ວຕາມທີ່ຍ່າງເບິ່ງກໍບໍ່ສົ່ງຜົນກະທົບໃດ
ໆ ກໍຕ້ອງເບິ່ງກັນຕໍ່ໄປ
ຂໍ້ແນະນຳທີ່ ບໍ່ມີສອນໃນໂຮງຮຽນ: ເຖິງເວລາຕັດແລ້ວ
ຕັດກ່ອນສຸກປະມານ 3-4 ມື້ ເພື່ອໃຫ້ເກັບໄດ້ດົນ ຖ້າຕັດຕອນສຸກເລີຍໝາກຈະຊ້ຳ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ