ເຫັດເຟືອງ ( ຊື່ວິທະຍາສາດ : Volvariella volvacea ) ແມ່ນປະເພດ ເຫັດທີ່ ກິນໄດ້. ມີວັດທະນະ ທຳ ຢູ່ໃນພື້ນທີ່. ອາຊີຕາເວັນອອກ ແລະ ອາຊີຕາເວັນອອກສ່ຽງໃຕ້ ໃຊ້ເປັນສ່ວນປະກອບໃນການປຸງອາຫານອາຊີ. ຊື່ແມ່ນແຕກຕ່າງກັນແມ້ແຕ່ຢູ່ໃນຫລາຍປະເທດ. ແຕ່ຍັງ ໝາຍ ຄວາມວ່າ ເຫັດເຟືອງແມ່ນ ຄືກັນ. ເຫັດເຟືອງມັກຈະພົບເຫັນໃນຮູບແບບສົດໆ. ແຕ່ວ່າກະປnedອງຫຼືຮູບແບບແຫ້ງແມ່ນພົບຢູ່ນອກລະດູເກັບກ່ຽວເຊັ່ນກັນ
ຮູບລັກສະນະຂອງເຫັດອ່ອນແມ່ນຮູບໄຂ່ແລະມີເປືອກ. ເມື່ອເຕີບໃຫຍ່ ຫອຍແຕກ ຫອຍທີ່ຍັງເຫຼືອຢູ່ສ່ວນກົກຂອງ ລຳ ຕົ້ນ ດ້ານນອກຂອງບໍລິເວນອ້ອມແອ້ມສ່ວນຫຼາຍມັກຈະເປັນສີຂາວຫຼືສີຂີ້ເຖົ່າຈາງ. ຫມວກເຫັດໃນເວລາທີ່ອອກດອກຢ່າງເຕັມສ່ວນ, ເສັ້ນຜ່າກາງ 4 .10 ຊັງຕີແມັດ, ຈຸດໃຈກາງຂອງຫມວກແມ່ນຂົນດີ, ສີນ້ ຳ ຕານ - ດຳ ຫຼືແດງ - ຂົນ. ຄີສີຂາວແລະຫຼັງຈາກນັ້ນປ່ຽນເປັນສີບົວຈືດໆ ບໍ່ຕິດກັບ rod ລຳ ສັ້ນແລະບໍ່ເທົ່າກັນ, ລຳ ຕົ້ນ 4-10 ຊມ, ເສັ້ນຜ່າກາງ 0.5–1 ຊມ, ສີຜິວ, ມີຂົນສີຂາວ. ໂຄງສ້າງແມ່ນຫຍາບ, ຂາວພ້ອມກັນ. ຢູ່ເຄິ່ງກາງຂອງເພົາທີ່ເປັນຮູ ດອກເຜິ້ງຮູບໄຂ່ສີບົວ, ຂະ ໜາດ 5–6 × 7–9 m, ພື້ນຜິວກ້ຽງ
ເຫັດເຟືອງ ທຳ ມະຊາດປູກຕາມ ເຟືອງ ເຂົ້າ ເປັນກຸ່ມ 2 ດອກ 6 ດອກແລະຈະເກັບກ່ຽວໃນໄລຍະທີ່ບໍ່ໄດ້ຮັບການພັດທະນາຢ່າງເຕັມທີ່. ຍັງຄົງເປັນຕຸ່ມຮອບກ່ອນທີ່ຫົວເຫັດຈະອອກມາ. [1] ມັນຕ້ອງໃຊ້ເວລາປະມານ 4-5 ມື້ເພື່ອຈະເລີນເຕີບໂຕມັນເຮັດວຽກໄດ້ດີທີ່ສຸດໃນສະພາບອາກາດເຂດຮ້ອນທີ່ມີຝົນຕົກ ໜັກ. ເຫັດຊະນິດນີ້ບໍ່ເຄີຍປູກກ່ອນສະຕະວັດທີ 19. [2]
ເຫັດເຟືອງແມ່ນຄ້າຍຄືກັນກັບ ເຫັດ ຊະນິດອື່ນໆ , ເຊິ່ງເປັນເຫັດທີ່ຫຍາບຄາຍ ( ຊື່ທາງວິທະຍາສາດ : Amanita phalloides , ໝວກ ຕາຍ), ເຊິ່ງເປັນເຫັດທີ່ເປັນພິດ. ສາມາດຈັດປະເພດຕາມສີສັນຂອງເຫັດເຟືອງແມ່ນສີບົວອ່ອນ ແຕ່ເຫັດຂອງເຫັດມີສີຂາວ. ປະຊາຊົນຈໍານວນຫຼາຍບໍ່ຮູ້ກ່ຽວກັບຂໍ້ມູນນີ້. ການເກັບເຫັດທີ່ຂຶ້ນກັບກິນ ໂດຍການເຂົ້າໃຈວ່າມັນແມ່ນເຫັດ ເຮັດໃຫ້ເກີດການເສຍຊີວິດ [3]
ຫລາຍທ່ານອ່ານແລ້ວອາດສົງໄສວ່າປູກເຫັດໃສ່ກະຕ່າເປັນແນວໃດ? ໄດ້ຮັບຜົນດີ ຫລື ບໍ່ ? ແຕ່ກໍ່ເປັນວິທີທີ່ເຮັດໄດ້ງ່າຍ, ສະດວກ, ສະອາດ ແລະ ໄດ້ຮັບຜົນຜະລິດສູງຊາວກະສິກອນ ສາມາດທົດລອງປູກໄດ້
ສຳລັບວິທີການແມ່ນງ່າຍບໍ່ຫຍຸ້ງຍາກ ໂດຍກຽມອຸປະກອນວັດສະດຸທີ່ໃຊ້ໃນການປູກທີ່ໃຊ້ລວມມີ 9 ຢ່າງຄື:
- ກະຕ່າພລາສຕິກ: ເປັນກະຕ່າມົນສຳເລັດຮູບມີຕາຫ່າງໃຫ້ໄດ້ປະມານ 1ນີ້ວ, ກົ້ນກະຕ່າຕ້ອງຫ່າງສາມາດລະບາຍ ນ້ຳໄດ້ດີ ແລະ ເຫັດສາມາດລອດອອກມາໄດ້ທຸກດ້ານຂອງກະຕ່າລວມທັງດ້ານລຸ່ມ
- ວັດສະດຸປູກ: ຂີ້ເລື່ອຍ, ເປືອກມັນຕົ້ນ, ເຟືອງ, ເປືອກຖົ່ວເຫລືອງ, ຂີ້ອ້ອຍ.
- ອາຫານເສີມ: ຜັກຕົບຈະຊ່ວຍໃຫ້ເຊື້ອເຫັດຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ດີກ່ອນທີ່ເຊື້ອເຫັດຈະເຕີບໂຕໃນວັດສະດຸປູກອາຫານເສີມຕ້ອງເປັນວັດສະດຸທີ່ຍ່ອຍໄດ້ງ່າຍເກັບຄວາມຊຸ່ມໄດ້ດີ ເຊິ່ງເປັນແຫລ່ງອາຫານພະລັງງານຂອງເຊື້ອເຫັດ ເຊິ່ງຕັດເປັນ ຕ່ອນນ້ອຍໆໃນຮູບສະຫລຽງສາມາດໃຊ້ໄດ້ທັງຕົ້ນໃບຮາກ. ນອກຈາກຜັກຕົບແລ້ວອາດໃຊ້ແປ້ງ ສາລີ, ຮໍາອ່ອນ ຫລື ອາ ຫານເສີມສຳເລັດຮູບມາປະສົມກັບເຊື້ອເຫັດກ່ອນປູກ.
- ເຊື້ອເຫັດເຟືອງທີ່ດີ ຖ້າເປັນເຊື້ອແບບຖົງສາມາດປູກໄດ້ 3ກະຕ່າ.
- ພລາສຕິກຄຸມວັດສະດຸການປູກເຫັດ ຖ້າປູກໃນສຸ່ມໄກ່ກໍ່ໃຫ້ໃຊ້ແບບເຫມາະທີ່ຈະຄຸມກວ້າງປະມານ 1ແມັດ ມາຄຸມ ຕິດຕໍ່ກັນ.
- ອຸປະກອນອຳນວຍຄວາມສະດວກ: ໄມ້, ໄຖ່, ບົວຫົດນ້ຳ, ໄມ້ທຸບກ້ອນເຊື້ອເຫັດກະຕ່າ, ມີດ, ທີ່ຕັດວັດສະດຸປູກ.
- ໂຄງໄມ້ໃຜ່ ຫລື ສຸ່ມໄກ່ໃຊ້ໄວ້ກວມກະຕ່າປູກເຫັດກ່ອນທີ່ຈະໃຊ້ພລາສຕິກຄຸມ.
- ໂຄງເຫລັກສຳລັບຈັດວາງກະຕ່າ: ເຮັດດ້ວຍເຫລັກແປ໋ບສູງ 2ແມັດ ຫລັງຄາເປັນຮູບໂຄ້ງຍົກໃຫ້ສູງຈາກພື້ນ 20ຊັງຕີແມັດ ຫລື ອາດຈະສ້າງຖາວອນແລ້ວແຕ່ຈຸດປະສົງຂອງການປູກ.
ຂັ້ນຕອນການປູກ:
1. ຖ້າໃຊ້ຂີ້ເລື່ອຍ: ຕັກໃສ່ກະຕ່າທີ່ກຽມໂດຍໂຮຍໃຫ້ສູງປະມານ 1-2ນີ້ວ ຫລື ສູງຈາກພື້ນກະຕ່າ 2ຊ່ອງວ່າງໃຊ້ໄມ້ກົດລົງໃຫ້ແຫນ້ນສຳລັບວັດຖຸອື່ນກໍ່ເຮັດຄືກັນ.2. ຕັກອາຫານເສີມ (ຜັກຕົບ) ມາໃສ່ໂດຍໃຫ້ຕິດກັບຂອບກະຕ່າຫນາປະມານ 1ນີ້ວບໍ່ໃຫ້ຫລາຍເກີນໄປເພາະຈະເຮັດໃຫ້ ເຫັດເນົ່າເຊື້ອເຫັດບໍ່ຈະເລີນດີ.
3. ນຳເຊື້ອເຫັດອອກຈາກຖົງປະສົມກັບແປ້ງສາລີ 1ບ່ວງແລ້ວແບ່ງເປັນ 3ສ່ວນ. ເອົາເຊື້ອເຫັດສ່ວນທີ 1ມາໃສ່ຊັ້ນອາຫານເສີມ ໂດຍແບ່ງອອກໃຫ້ເປັນຕ່ອນນ້ອຍໆເທົ່າຫົວໂປ້ມືໃຫ້ທົ່ວ.
ຂັ້ນຕອນທີ 4 ແລະ 5 ເຮັດຄືແບບຂັ້ນຕອນທີ 1, 2, 3 ໂດຍ ຕອນສຸດທ້າຍໂຮ່ຍຂີ້ເລື່ອຍ ຫລື ວັດສະດຸອື່ນຫນາປະມານ 1 ນິ້ວ ຕ່ໍາກວ່າປາກກະຕ່າ 1 ຝາມື.
ຫລັງຈາກເຮັດຫມົດຕາມຂັ້ນຕອນແລ້ວກໍ່ໃຫ້ເອົານ້ຳສະອາດມາຫົດຈົນຊຸ່ມ (ຫ້າມໃຊ້ນ້ໍາປະປາເພາະມີຄໍລີນ, ນ້ຳທີ່ມີລົດ ເຄັມ, ສົ້ມຈະເຮັດໃຫ້ເຊື້ອເຫັດບໍ່ອອກດອກຫລາຍ) ຈິ່ງນໍາມາໄວ້ທີ່ເຮືອນເພາະຖ້າໃຊສຸ່ມໄມ້ໃຜ່ແມ່ນວາງບໍ່ໃຫ້ກະຕ່າໃກ້ເກີນ ໄປຕ້ອງຫ່າງປະມານ 1 ຄືບ. ຖ້າຢູ່ໃນໂຮງເຮືອນຕ້ອງຄວບຄຸມ ອຸນຫະພູມໃຫ້ຢູ່ໃນລະຫວ່າງ 37-40 ອົງສາ(1-8 ມື້) ແລະ ຕ້ອງກວດອຸນຫະພູມໃຫ້ໄດ້ລະດັບຢູ່ສະເຫມີຫາກອຸນຫະພູມສູງຕ້ອງເປີດລະບາຍອາກາດກົງກັນຂ້າມຖ້າອຸນຫະພູມຕ່ໍາຕ້ອງ ປິດຜ້າໃຫ້ສະຫນິດໃຫ້ສັງເກດເບິ່ງນ້ໍາຢູ່ພລາສຕິກຄຸມ ຖ້າເຫັນວ່າມີນ້ຳຄ້າງຖືວ່າໃຊ້ໄດ້ ຖ້າບໍ່ມີໃຫ້ຫົດນ້ໍາອ້ອມໂຮງເຮືອນໃຫ້ ຊຸ່ມ.
ຫລັງຈາກນັ້ນ ປະມານມື້ທີ 8 ຂອງການເພາະຈະເຫັນເຊື້ອ ເຫັດສີຂາວເກີດຂຶ້ນແຕ່ບໍ່ຕ້ອງເປີດຜ້າເພາະຈະເຮັດໃຫ້ເຊື້ອ ເຫັດຟໍ ແລະ ຢຸດການຈະເລີນເຕີບໂຕຕ້ອງປະໄວ້ປະມານ 10-11 ມື້ ຈາກນັ້ນຈິ່ງຄ່ອຍເກັບຜົນຜະລິດໄດ້.
ວິທີການເກັບ: ແມ່ນໃຊ້ປາຍມີດຕັດຕົ້ນເຫັດ ເຊິ່ງເລືອກເອົາດອກທີ່ໃຫຍ່ ໂດຍພະຍາຍາມບໍ່ ໃຫ້ຖືກດອກທີ່ຍັງເຫລືອ ເຊິ່ງຈະເຮັດໃຫ້ເຫັດຟໍຢຸດການຈະເລີນເຕີບໂຕສາມາດເກັບໄດ້ 2-5 ຄັ້ງ, ທັງນີ້ ກໍ່ຂຶ້ນວັດສະດຸໃນການປູກ ແລະ ວິທີການຮັກສາ ເຊິ່ງກະຕ່າຫນຶ່ງເກັບເຫັດໄດ້ປະມານ1-2 ກິໂລ.
ທີ່ມາ:
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ