ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella
ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper
ຂ້ອຍແມ່ນຕົ້ນໝາກແຄ່ນ ເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນ ມີອາຍຸຫຼາຍປີ, ຕາມເປືອກ ຂອງລຳຕົ້ນແລະ ກິ່ງງ່າຂອງຂ້ອຍເຕັມແຕ່ໜາມ ທັງແຂງທັງແຫຼມ, ຄວາມພິເສດອີກອັນໜຶ່ງຂອງຂ້ອຍແມ່ນທຸກພາກສ່ວນຂອງຕົ້ນມີກິ່ນຫອມ, ມີລົດຊາດເຜັດ ແລະ ຮຶນ. ຂ້ອຍມີການກະຈາຍພັນຢູ່ປະເທດລາວ, ຫວຽດນາມ, ໄທ, ກຳບູເຈຍ, ອິນເດຍ ແລະ ຈີນ.ຊະນິດອື່ນນອນໃນສະກຸນດຽວກັນ ກໍ່ມີຈຳນວນບໍ່ຫນ້ອຍ ທີ່ພົບຢູ່ ບ່ອນທີ່ມີອາກາດຮ້ອນ ໃນເຂດອົບອຸ່ນ ແລະ ເຂດພູມອາກາດເກືອບຮ້ອນ ແລະ ຊຸ່ມໃນທົ່ວໂລກ.ສຳລັບປະເທດລາວພົບຫຼາຍຢູ່ທີ່ພາກເໜືອ ຕັ້ງແຕ່ແຂວງຫຼວງພະບາງຈົນເຖິງແຂວງຜົ້ງສາລີ ຂ້ອຍມັກເກີດຕາມປ່າເຫຼົ່າ, ໄຮ່ຮ້າງ ຫຼື ເກີດປົນກັບຕົ້ນເຂົ້າຢູ່ຕາມໄຮ່ໃໝ່.ຂ້ອຍມີລຳຕົ້ນ ສູງ 7-10 ມ. ເສັ້ນຜ່າ ກາງ 15-20 ຊມ. ໃບ ແມ່ນໃບປະສົມແບບຂົນນົກ, ມີ 5-23 ຄູ່, ເນື້ອໃບມີຈຸດຕ່ອມນ້ຳມັນ ໃສໆ ແລະ ສ່ອງຊອດແຈກຢາຍຢູ່ທົ່ວໆ ຄຽງຄູ່ໄປກັບຂົນແຂງດົກໜາ ແລະ ໃບຍ່ອຍຍາວ 3-8 ຊມ, ກ້ວາງ 2-4 ຊມມີຂອບເປັນແສກຕື້ນແບບແຂ້ວເລື່ອຍ. ດອກສີຂາວ ອອກເປັນຊໍ່ເກີດຢູ່ປາຍຍອດ ຫຼືຫຼືບໃບ. ໝາກອ່ອນມີສີຂຽວ, ເມື່ອແກ່ແລ້ວ ອອກສີດຳ, ເວລາ ແຫ້ງໝາກຈະແຕກເປັນປ່ຽງບໍ່ເທົ່າກັນ ແລະ ແກ່ນກໍຍັງຫ້ອຍຢູ່ນຳດ້ວຍໄລຍະໜຶ່ງກ່ອນຈະຕົກລົ່ນອອກຢ່າງຊິ້ນເຊີງ. ຖ້າໝາກແຫ້ງເທົ່າໃດຍິ່ງມີຄວາມຫອມ ແລະ ມີລົດຊາດຮຶນ ແລະເຜັດເທົ່ານັ້ນ ຊຶ່ງເປັນ ເອກກະລັກຂອງຂ້ອຍ ທີ່ຜູ້ຄົນນິຍົມແຕ່ໃດໆມາ. ດອກອອກໃນເດືອນກໍລະກົດເຖິງເດືອນສິງຫາ. ໝາກອອກໃນເດືອນກັນຍາ ເຖິງເດືອນ ຕຸລາ.ຕົ້ນໝາກແຄ່ນເປັນທີ່ຮູ້ຈັກດີຂອງ ຊາວລາວພາກເໜືອເຊັ່ນເພິ່ນນຳໃຊ້ຂ້ອຍເປັນຢາຫຼາຍຢ່າງດັ່ງ: ນຳໃຊ້ຮາກ ເປັນຢາປົວແຂ້ວແມງ ໂດຍຖາກເອົາເປືອກຮາກມາຫຍ້ຳອົມໄວ້ໄລຍະໜຶ່ງ; ຮາກ, ເປືອກ ແລະ ໃບ ຍັງໃຊ້ເປັນຢາປົວປະດົງຂໍ້ອີກ, ໃບໃຊ້ເປັນຢາແກ້ພິດດ້ວຍການຕົ້ມອາບ. ນອກຈາກນັ້ນ ຍັງນຳໃຊ້ປຸງແຕ່ງອາຫານເຊິ່ງເປັນເອກກະລັກຂອງຊາວພາກເໜືອ ຄື: ໃບອ່ອນໃຊ້ກັບລາບ ກັບກ້ອຍ ແລະ ໃຊ້ຫໍ່ໝົກປະເພດຊີ້ນເປັນສ່ວນຫຼາຍ. ໝາກໃຊ້ປຸງແຕ່ງແຈ່ວ, ປຸງແຕ່ງອາຫານປະເພດໝົກ ແລະ ປະເພດເອາະຫຼາມ ດັ່ງນີ້ເປັນຕົ້ນ.
![]() |
| ຫມາກແຄ່ນ |
![ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhha7q8pKgffTVLp0DjEDa-1r7w0o5i1X5cxJ39ZIZFqPdfDJ9KikCwlRD2FC_ElXRf__-brOGWta_RfQ8qwjooLPMKqFHNDHAWOMw-2v-aXWfvgLqEg4EjmVSSaUopBPLZyac3z0knc66z/s640/%25E0%25BA%2595%25E0%25BA%25BB%25E0%25BB%2589%25E0%25BA%2599%25E0%25BB%259D%25E0%25BA%25B2%25E0%25BA%2581%25E0%25BB%2581%25E0%25BA%2584%25E0%25BB%2588%25E0%25BA%2599+%255BTon+Mark+Khene%255D.jpg)
![ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiuM2FgF41Yk1jAhOsrtkXZVMRkEACHKEgAddLI5LzHiP5PlgnCg9K4P0iDg8X3dqXHPT2U5z6rDCSmRBsIK4tteJ_X3T8DReuV_pyDiDlbcSOqb72jGOc4Limx_FtQGCvhN08IdMw6TtB/s640/%25E0%25BA%25AB%25E0%25BA%25A1%25E0%25BA%25B2%25E0%25BA%2581%25E2%2580%258B%25E0%25BB%2580%25E0%25BA%2584%25E0%25BB%2588%25E0%25BA%2599.jpg)
![ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZb1NWvYKPeBs7ZvXb-ucj2ptUp7ddjyrjvxLLrFw657oiA2y6VLiteRlHbWwF9ZphxrgS-UQW_1nl7aaORCjuTnLTOtbaRzvsNvixPanbAOkgUKhbLGIXNNpVvWvTiDzmXNMyrnqF_SdA/s640/%25E0%25BB%259D%25E0%25BA%25B2%25E2%2580%258B%25E0%25BA%25AB%25E2%2580%258B%25E0%25BB%2581%25E0%25BA%2584%25E0%25BB%2588%25E0%25BA%2599.jpg)
![ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene ຕົ້ນໝາກແຄ່ນ [Ton Mark Khene] ຊື່ວິທະຍາສາດ: Zanthoxylum limonella ຊື່ທົ່ວໄປເປັນພາສາ ອັງກິດ: Indian ivy-rue, Prickly ash, Sichuan pepper](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwFBZErBdC1NHzlAyGySCZDrIiZjoSwg_WOce_3OWbQlAZwaZXkfcHanZi0JeVVOJHnaxawcDn2lcE96E-jy1WcUDxbnL91TRL1IhtdLdaUT9hb3Hj6Wr6ES69GYKXAqN-EipeA2ZzL6l5/s640/%25E2%2580%258B%25E0%25BA%25AB%25E0%25BA%25A1%25E0%25BA%25B2%25E0%25BA%2581%25E2%2580%258B%25E0%25BB%2581%25E0%25BA%2584%25E0%25BB%2588%25E0%25BA%2599.jpg)
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ