ປະໂຫຍດຂອງຂິງ
ທີ່ຊ່ວຍບັນເທົາອາການປ່ວຍເລັກໆ ນ້ອຍໆ ໄດ້ສາລະພັດ ຖ້າໃຊ້ຖືກວິທີກໍຈະໄດ້ສັບພະຄຸນຢາດີໆ ຈາກຂິງ
ເຮົາຄົງຄຸ້ນເຄີຍກັບການໃຊ້ຂິງເປັນສ່ວນປະກອບຂອງອາຫານ
ແຕ່ຍີ່ງກວ່ານັ້ນ "ຂິງ" ຍັງເປັນສະມຸນໄພໃກ້ຕົວທີ່ນຳມາບັນເທົາອາການເຈັບປ່ວຍເລັກໆ ນ້ອຍ ໆ ຂອງຮ່າງກາຍໄດ້ສາລະພັດດ້ວຍ
ຖ້າຮູ້ຈັກໃຊ້ໃຫ້ຖືກຕຳຮັບ "ຂິງ" ກໍເໝືອນເປັນຢາສາມັນປະຈຳບ້ານແບບທຳມະຊາດອີກໜຶ່ງຊະນິດທີ່ຕ້ອງມີຕິດໄວ້ໃນຄົວເຮືອນ ມາເບິ່ງກັນວ່າ ຂິງບຳບັດບັນເທົາອາການຫຍັງໄດ້ແດ່
ສູດນ້ຳຂິງແກ້ປຸ້ນທອງ-ຮາກ
ສູດທີ່ 1: ນຳຂິງແກ່ສົດ ຂະໜາດຫົວໂປ້ມື (ປະມານ
5 ກຣາມ) ມາທຸບໃຫ້ແຕກ ແລ້ວຕົ້ມດື່ມຕອນທ້ອງວ່າງ
ສູດທີ່ 2: ນຳຂິງແຫ້ງປະມານ
5-7 ຊິ້ນ ມາຕົ້ມກັບນ້ຳດື່ມ
ສູດທີ່ 3: ນຳຂິງສົດ 3 ຫົວ ຫົວໃຫຍ່ຍາວປະມານ
5 ນິ້ວ ໃສ່ນ້ຳ 1 ຈອກ ຕົ້ມຈົນເຫຼືອເຄິ່ງແກ້ວ ຕົ້ມປະມານ 15-20 ນາທີ ຫຼັງຈາກເດືອດແລ້ວ ຈຶ່ງເອົານ້ຳດື່ມ
ສູດນ້ຳຂິງແກ້ທ້ອງອືດ ທ້ອງເຟີ້
ສູດທີ່ 1 : ນຳຂິງປະມານ 30 ກຣາມ ມາຊົງໃນນ້ຳເດືອດ 500 ມິນລິລີດ ແຊ່ຖິ້ມໄວ້ປະມານ 1 ຊົ່ວໂມງ ແລ້ວກອງນ້ຳມາດື່ມ ເທື່ອລະ 2 ບ່ວງໂຕະ
ສູດທີ່ 2 : ນຳຂິງແກ່ມາຕົ້ມກັບນ້ຳຮ້ອນ 1 ຈອກກາເຟ ຄ່ຽວໃຫ້ເຫຼືອ ເຄິ່ງດຽວ
ດື່ມຫຼັງອາຫານຈະຊ່ວຍແກ້ທ້ອງອືດ ທ້ອງເຟີ້ ປຸ້ນທ້ອງໄດ້ດີ
ສູດທີ່ 3 : ນຳຜົງຂິງແຫ້ງ 1 ບ່ວງໂຕະ ຕົ້ມກັບນ້ຳ
ເຕີມນ້ຳຕານແລ້ວດື່ມ
ສູດຂິງແກ້ໄຂ້
ນຳຂິງແກ່ຂະໜາດ 1 ຫົວໂປ້ມືທຸບພໍແຕກ
ນຳໄປຕົ້ມປະສົມນ້ຳຕານຊາຍແດງ ໃຊ້ນ້ຳ 1 ຖ້ວຍກາເຟຄ່ຽວໃຫ້ເຫຼືອເຄິ່ງດຽວ ດື່ມຫລຸດໄຂ້ ແຕ່ຖ້າມີໄຂ້ສູງຫລາຍ
ໃຫ້ບົດຂິງຈົນລະອຽດແລ້ວຕົ້ມປະສົມນ້ຳຕານຊາຍແດງ ກອງເຫຼືອແຕ່ນ້ຳ
ດື່ມເພື່ອລຸດໄຂ້ ແລະ ຂັບເຫື່ອ
ສູດຂິງແກ້ຫວັດ ແກ້ໄອ ຂັບເສມຫະ
ສູດຂິງແກ້ຫວັດ ແກ້ໄອ ຂັບເສມຫະ
ຫາກເປັນຫວັດຄວນໃຊ້ຂິງສົດ ເພາະຈະມີນ້ຳມັນຫອມລະເຫີຍຢູ່ຫລາຍຈຶ່ງຊ່ວຍບັນເທົາອາການຫວັດ
ສູດທີ່ 1 : ໃຊ້ຂິງສົດປົນກັບນ້ຳມະນາວ
ປະສົມເກືອນ້ອຍໆ ໃຊ້ກວາດຄໍ ຫລື ຈິບເລື້ອຍໆ ຈະຊ່ວຍໃຫ້ອາການໄອດີຂຶ້ນ
ເພາະນອກຈາກຂິງແລ້ວ ນ້ຳມະນາວ ແລະ ເກືອກໍມີສ່ວນຊ່ວຍຂັບເສມຫະ
ບັນເທົາອາການໄອໄດ້ດີ
ສູດທີ່ 2 : ໃຊ້ເຫງົ້າຂິງສົດອາຍຸ 11-12 ເດືອນ ຂະໜາດເທົ່າໂປ້ມື ມາທຸບໃຫ້ແຕກ ແລ້ວຕົ້ມເອົານ້ຳມາດື່ມ ຈິບເລື້ອຍໆ ແທນນ້ຳຈະຊ່ວຍໃຫ້ອາການຫວັດດີໄວຂຶ້ນ ແຕ່ຖ້າມີອາການໄອໃຫ້ປະສົມນ້ຳຜຶ້ງ ແລະ ເກືອລົງໃນນ້ຳຂິງນຳ
ສູດຂິງຊ່ວຍໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ
ສູດທີ່ 1 : ນຳເຫງົ້າຂິງສົດມາຮັບປະທານສົດໆ ຄູ່ກັບອາຫານ
ສູດທີ່ 2 : ນຳຂິງແກ່ຂະໜາດໂປ້ມືມາຫມົກໄຟຈົນສຸກ ຕຳປະສົມນ້ຳປູນໃສ ຄັ້ນເອົາແຕ່ນ້ຳ ປະສົມນ້ຳຮ້ອນ 1 ຈອກກາເຟ ດື່ມກ່ອນອາຫານປະມານ 30 ນາທີ ຈະຊ່ວຍ ແກ້ເບື່ອອາຫານ
ສູດຂິງແກ້ປວດປະຈຳເດືອນ
ນຳຂິງແກ່ມາຕົ້ມກັບນ້ຳ ຫລືນ້ຳຕານຊາຍແດງ ດື່ມເປັນປະຈຳໃນຊ່ວງກ່ອນປະຈຳເດືອນຈະມາ ຫລືຊ່ວງມີປະຈຳເດືອນ ຄວາມເຜັດຮ້ອນຂອງຂິງຈະຊ່ວຍກະຕຸ້ນໃຫ້ເລືອດໄຫຼວຽນສະດວກຂຶ້ນ ບັນເທົາອາການຫົດຈັງຂອງກ້າມຊີ້ນທັງໃນມົດລູກ ແລະ ທາງເດີນອາຫານ ຈຶ່ງຊ່ວຍລຸດອາການປວດທ້ອງປະຈຳເດືອນຂອງຜູ້ຍິງໄດ້ດີ
ສູດນ້ຳຂິງລຸດຄວາມດັນເລືອດ
ນຳຂິງສົດມາຝານແລ້ວຕົ້ມກັບນ້ຳດື່ມມື້ຈອກ ຈະຊ່ວຍກະຕຸ້ນການໄຫຼວຽນຂອງເລືອດ ແລະ ລຸດຄວາມດັນເລືອດ
ສູດຮັກສາຜົມລົ່ນດ້ວຍຂິງ
ນ້ຳມັນຈາກຂິງຈະຊ່ວຍໃຫ້ຮາກຜົມທີ່ອ່ອນແອກັບມາແຂງແຮງຂຶ້ນ ແລະ ຖ້າເຮັດເປັນປະຈຳຈະກະຕຸ້ນການເກີດ
ໃໝ່ຂອງເສັ້ນຜົມໄດ້ອີກ ໂດຍມີຫຼາຍສູດໃຫ້ເລືອກໄປລອງໃຊ້ເບິ່ງ
ສູດທີ່ 1 : ນຳຂິງແກ່ 1 ແງ່ງ ໄປຂາງໄຟຈົນອຸ່ນ ຈາກນັ້ນນຳໄປຕຳໃຫ້ລະອຽດ ສຳເລັດແລ້ວຫໍ່ດ້ວຍຜ້າຂາວບາງເຮັດເປັນລູກປະຄົບ
ນຳມາປະຄົບລົງເທິງໂຄນຜົມໃຫ້ທົ່ວ ຖິ້ມໄວ້ປະມານ 20 ນາທີ ແລ້ວສະຜົມໃຫ້ສະອາດ
ສູດທີ່ 2 : ນຳຂິງມາປອກເປືອກອອກແລ້ວຫັ່ນເປັນຕ່ອນນ້ອຍ ຈາກນັ້ນນຳໄປປັ່ນໃຫ້ລະອຽດແລ້ວຄັ້ນເອົານ້ຳ ນຳໄປປະສົມກັບນ້ຳມັນມະພ້າວ ຄົນຈົນເປັນເນື້ອດຽວກັນ ນຳນ້ຳຂິງທີ່ປະສົມນ້ຳມັນມະພ້າວມາໝັກຜົມຖິ້ມໄວ້ 10-15 ນາທີແລ້ວລ້າງອອກ
- ນຳຂິງແກ່ 1-2 ຂີດມາປາດໃຫ້ບາງໆ ແລ້ວຄ່ຽວກັບນ້ຳມັນມະພ້າວສະກັດເຢັນ ໂດຍໃສ່ນ້ຳມັນມະພ້າວໃຫ້ພໍທ່ວມຂິງ ຕັ້ງໄຟຖິ້ມໄວ້ປະມານ 2 ຊົ່ວໂມງ ຫລືຈົນຂິງສຸກ ຫລືນ້ຳມັນໝາກພ້າວປ່ຽນສີ ກໍ່ຈະໄດ້ນ້ຳມັນຂິງ
ໃຫ້ເກັບໃສ່ແກ້ວໄວ້
- ຈາກນັ້ນໃຫ້ນຳຫອມແຂກ ຫລືຫອມແດງ 3-4 ຫົວມາຫັ່ນເປັນປ່ຽງ ໃສ່ນ້ຳ 1 ຈອກ (ປະມານ 200 ຊີ.ຊີ) ປັ່ນໃຫ້ລະອຽດແລ້ວກອງນ້ຳອອກ ຈະໄດ້ນ້ຳຫອມແດງ
- ເວລາຈະໃຊ້ ໃຫ້ປະສົມນ້ຳມັນຂິງ 1 ບ່ວງໂຕະ ກັບ ນ້ຳແດງ 1 ບ່ວງໂຕະ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວນຳມາໂລມເສັ້ນຜົມ ນວດເບົາ ໆ ໂດຍສະເພາະບໍລິເວນທີ່ຜົມບາງ
ແລ້ວນຳໝວກຄຸມຜົມມາຄອບຖິ້ມໄວ້ 15 ນາທີ ຈຶ່ງຄ່ອຍລ້າງອອກ ນ້ຳມັນຂິງທີ່ຊຶມເຂົ້າສູ່ໜັງຫົວຈະຊ່ວຍໃຫ້ເສັ້ນຜົມກັບມາແຂງແຮງອີກເທື່ອ ແຕ່ຂໍຢ້ຳວ່າບໍ່ຄວນຖິ້ມໄວ້ດົນເກີນ
15 ນາທີ ເພາະຄວາມຮ້ອນຂອງຂິງຈະເຮັດໃຫ້ໜັງຫົວລະຄາຍເຄືອງໄດ້ ສາມາດເຮັດໄດ້ອາທິດລະ
2-3 ເທື່ອ ເພື່ອແກ້ບັນຫາຜົມລົ່ນ
ສູດຂິງແກ້ປວດຂໍ້
ສູດທີ່ 1 : ນຳຂິງສົດມາຄັ້ນນ້ຳແລ້ວປະສົມກາວໜັງງົວ
ຄ່ຽວໃຫ້ຂົ້ນ ຈາກນັ້ນນຳໄປພອກບໍລິເວນທີ່ປວດ
ສູດທີ່ 2 : ນຳເຫງົ້າຂິງສົດໄປປິ້ງແລ້ວນຳໄປຕຳ
ປະສົມນ້ຳມັນໝາກພ້າວ ຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັນແລ້ວໃຊ້ທາບໍລິເວນທີ່ປວດ
ຂໍ້ຄວນລະວັງໃນການດື່ມນ້ຳຂິງ
- ຫາກຫາກໍ່ເລີ່ມດື່ມນ້ຳຂິງ ແນະນຳໃຫ້ຄັ້ນໃນປະລິມານນ້ອຍ
ໆ ກ່ອນ ຢ່າໃຊ້ປະລິມານທີ່ເຂ້ມຂົ້ນເກີນໄປ ເພາະອາດເຮັດໃຫ້ເກີດອາການຮ້ອນໃນຫລືອັກເສບ
ອີກທັງອາດເຮັດໃຫ້ມີລິດຮຸນແຮງເກີນໄປຈົນກະທົບກັບສຸກຂະພາບໄດ້
- ຂິງມີລິດຮ້ອນ ຈຶ່ງບໍ່ເໝາະກັບຄົົນທີ່ມີຄວາມຮ້ອນພາຍໃນຮ່າງກາຍຢູ່ແລ້ວ
ເຊັ່ນ ມີອາການຕາແດງ ຮ້ອນໃນ ຕົວຮ້ອນ ເຫື່ອອອກຫລາຍ ເຈັບຄໍ ມີເສມຫະອອກເຫຼືອງ ໜຽວຂົ້ນ ຫາກກີນຂິງອາດມີອາການຊຸດລົງ
- ຜູ້ທີມີ່ອາການເລືອດອອກຜິດປົກກະຕິ ຫລືກຳລັງໃຊ້ຢາລະລາຍເລືອດ
ທັງຫມົດທັງຢາຕ້ານການເກາະຕົວຂອງເກັດເລືອດ ເຊັ່ນ ແອດໄພຣິນ ຄວນຫຼີກລ້ຽງການຮັບປະທານຂິງ
ເພາະຂິງມີສັບພະຄຸນຕ້ານການແຂງຕົວຂອງເລືອດ
- ຄົນຕັ້ງທ້ອງຄວນປຶກສາແພດກ່ອນກິນຂິງເພື່ອບັນເທົາອາການຕ່າງໆ
- ຜູ້ປ່ວຍນິ່ວໃນຖົງນ້ຳບີບໍ່ຄວນກິນຂິງ ເພາະຂິງມີລິດຂັບນ້ຳບີ
- ຂິງອາດເຮັດໃຫ້ເກີດແຜໃນກະເພາະອາຫານໄດ້
ດັ່ງນັ້ນຜູ້ທີ່ເປັນພະຍາດກະເພາະອາຫານຄວນລະມັດລະວັງໃນການກິນຂິງ
ທັງນີ້ຫາກບໍ່ສະດວກທີ່ຈະຕົ້ມນ້ຳຂິງໄວ້ດື່ມເອງ
ກໍສາມາດກິນຂິງຜົງສະກັດສຳເລັດຮູບໄດ້ເຊັ່ນກັນ
ໂດຍສັບພະຄຸນອາດຈະດ້ອຍກວ່ານ້ອຍໆ ທັງນີ້ທັງນັ້ນກໍຄວນເລືອກຊະນິດຂິງ
100% ແບບທີ່ບໍ່ປະສົມນ້ຳຕານ
ຫລືມີລົດຫວານຈົນເກີນໄປ
ຈະດີກັບສຸກຂະພາບຫລາຍກວ່າ ຫລືຖ້າໃຜຢາກນຳຂິງມາປະກອບອາຫານ
ກໍສາມາດເລືອກປຸງຕາມເມນູເຫຼົ່ານີ້ໄດ້ເລຍ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ